Tennissers spelen tegen de muur aan de Gashouder van Westergas, in Amsterdam
Nederland Stad

Westergas: Van gasfabriek tot hotspot in Amsterdam

Cafés, restaurants, theaters en start-ups bij de vleet

De Westergasfabriek voorzag de stad Amsterdam vroeger van verlichting. De fabriek sloot intussen z’n deuren, maar de lamp gaat er tegenwoordig juist nog feller branden. Westergas behoort namelijk tot één van de nieuwe hotspots van Amsterdam. Het enige gas dat hier nu nog ontsnapt, is dat uit de tapkranen van de horecazaken, om een mooi laagje schuim op je vers getapte pint tevoorschijn te toveren.

Last updated on november 24th, 2023

Westergas, de nieuwe hotspot van Amsterdam

Vanaf 1883 produceerde de Westergasfabriek jaarlijks tonnen steenkoolgas voor de verlichting in de stad. Tot de fabriek definitief zijn deuren sloot in 1967. Na een grondige sanering van de zwaar vervuilde ondergrond en een keurige renovatie van de overlevende infrastructuur, straalt de site nabij de Staatsliedenbuurt weer als nooit tevoren.

In het weelderig groene Westerpark kunnen inwoners nu met volle teugen van de rust komen genieten, terwijl het in en rond de historische fabrieksgebouwen bulkt van de creativiteit en activiteit. Cafés, restaurants, theaters en start-ups bij de vleet hier.

Ga in Westergas zeker eens een frisse pint pakken bij Troost, een café annex brouwerij met een uitgebreid assortiment aan artisanale bieren. Hun Saison vonden wij alvast voortreffelijk. Of vlei je bij mooi weer op het Westergasterras neer, in de schaduw van de Gashouder, een kolossale gastank die een tweede leven als evenementenlocatie kreeg. Maar één van de meest amusante adresjes bij Westergas, dat moet toch wel TonTon Club zijn. Op de bovenverdieping van deze hippe brasserie pronkt een bont allegaartje aan flipperkasten, videospelletjes en een hockeytafel. Het kind in jezelf komt er spontaan weer naar boven. Jetons kan je bij de bar verkrijgen, zes stuks voor 5 Euro. En bestel er meteen ook een IJwit bij, een zacht en kruidig witbier van de Amsterdamse brouwerij ‘t IJ. De tijd dat de Nederlanders enkel flutbier brouwden, is duidelijk voorbij!

Halte Van Hallstraat (eindpunt van tram 3 naar ‘Westergasfabriek’).

westergas.nl

Biertje bij Brouwerij Troost in Amsterdam
Brouwerij Troost
Interieur van TonTon Club, een café met vintage flipperkasten en computerspelletjes in Westergas te Amsterdam.
TonTon Club
Interieur van Brouwerij Troost in Amsterdam
Brouwerij Troost
Xavier speelt met de flipperkast in de Ton Ton Club van Westergas
TonTon Club
Biertje drinken op het Westerdagterras in Amsterdam
Westergasterras

Overnachten bij Westergas

Een leuke plek om te overnachten op de Westergas-site, is Conscious Hotel Westerpark. Dit nieuwe, trendy hotel huist in één van de gewezen administratieve gebouwen van de teloorgegane gasfabriek en zet sterk in op duurzaamheid. De kamers kijken ofwel uit over het oude fabrieksterrein – dat bruist van de cultuur, events en entertainment – ofwel op het weelderig groene Westerpark.


Situering op de kaart


2 reacties op “Westergas: Van gasfabriek tot hotspot in Amsterdam

  1. Mooi artikel

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: