Culinair Nederland Stad

NDSM Amsterdam: Kunst en cafés op een oude scheepswerf

De nieuwe 'place to be' in de Nederlandse hoofdstad

Als we aan Amsterdam denken, dan denken we vooral aan idyllische grachten, neonverlichte walletjes en het Vincent van Gogh Museum. Maar de échte hotspots? Daarvoor moet je tegenwoordig in oude havengebieden en op afgeschreven industrieterreinen zijn, nét buiten het centrum. Neem in Amsterdam nu NDSM bijvoorbeeld, een oude scheepswerf die enkele jaren geleden in een trendy buurt transformeerde. Kille fabriekshallen reïncarneerden er in knusse kunsthallen en hijskranen legden er de duimen voor tapkranen. Wij gingen er alvast op ontdekking (en op de borrel).

NDSM: De nieuwe ‘place to be’ in Amsterdam

Aan de overzijde van de rivier het IJ, in het stadsdeel Amsterdam-Noord, treffen we de voormalige scheepswerven aan van de ‘Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij’, kortweg NDSM. De weg erheen is trouwens al een ervaring op zich. Vanaf het Centraal Station of de Pontsteiger vaart het gratis IJ-Veer je in een mum het water over.

Sedert de start van de 21e eeuw ontpopte de NDSM-Werf zich met rasse schreden tot een hub van kunst, creativiteit en recreatie. De vroegere scheepsloodsen kregen er een nieuwe invulling en op de braakliggende terreinen rijzen er nog steeds splinternieuwe flats als paddenstoelen uit de grond. Wat vroeger een te mijden havenbuurt was, is nu de place to be in Amsterdam. Je kan het wat met het Eilandje in Antwerpen vergelijken, al heeft de NDSM-Werf haar rauwe havenkarakter wel nog grotendeels weten te behouden.

Street art in het STRAAT Museum

Een gigantisch graffitiportret van Anne Frank op één van de oude hangaars verraadt al meteen de schuilplaats van het STRAAT Museum, een opmerkelijke expositie rond street art. Meer dan 150 muurgrote graffitiwerken staan er hoog en laag tentoon in de imposante scheepsloods waar met gemak een Titanic in past. Centraal in de hal hangt zelfs een beschilderde bestelwagen onheilspellend met de neus naar onder te bengelen. Nu maar hopen dat het koord van die bestelwagen het langer uithoudt dan de Titanic. Het STRAAT Museum is niet omzeggens goedkoop (volwassenen betalen 18,50 euro), maar de industriële setting maakt het totaalplaatje best wel uniek.

Muurschildering van Anne Frank aan de ingang van het STRAAT Museum, op de NDSM-werf in Amsterdam
Ingang van STRAAT Museum
Kunstwerken in het STRAAT Museum op de NDSM in Amsterdam
STRAAT Museum

Ga nadien gezellig nakaarten bij IJver, in de naburige NDSM-Loods met de reusachtige blauwe poorten. Bier en lekker eten staan hier centraal, met bij elk gerecht een bijpassende biersuggestie. Ga zeker ook eens even in de loods achter het restaurant piepen, waar allerlei kleine kunstateliers huizen. En trek tenslotte voor de zonsondergang naar het strand van Pllek. Met een drankje in de hand geniet je hier vanuit je doorhangende strandstoel van een prachtig panorama over het IJ. Zorg er alleen voor dat je de laatste boot terug niet mist!

Steiger NDSM (IJ-Veer F4 van/naar Centraal Station of IJ-Veer F7 van/naar Pontsteiger).

ndsm.nl / straatmuseum.com/nl

De oude loods van NDSM in Amsterdam
Graffitispuiter aan het werk op de NDSM in Amsterdam
NDSM-Werf
Restaurant Ijver op de NDSM in Amsterdam
IJver
Strand van Pllek op de NDSM in Amsterdam
Pllek

Faralda Crane Hotel: Overnachten op NDSM in een oude scheepskraan

Wil je écht eens op een unieke manier in Amsterdam overnachten? Boek je dan eens één van de drie excentrieke suites in het Crane Hotel Faralda, een oude scheepskraan op de NDSM-werf die voortreffelijk in een hotel omgetoverd werd. Verre van goedkoop, maar het is eens wat anders dan een standaardhotel. Er worden ook regelmatig feestjes met DJ’s gegeven.

faralda.com


Overzichtskaart


0 reacties op “NDSM Amsterdam: Kunst en cafés op een oude scheepswerf

Geef een reactie

%d