Dagje congé In de kijker Regiotrip

Vooruit met de geit!

Dwars door het glooiende Pajottenland in een 2PK

Het Pajottenland, een rurale regio op een steenworp van Brussel, is wellicht voor velen onder ons een nog onontgonnen gebied. Zin om de bakermat van oude geuzen en Brabantse trekpaarden eens te gaan ontdekken, en dat op een originele manier? Dan moet je hier net zoals wij eens op twee paarden durven wedden. Hoezo? Door plaats te nemen achter het stuur van een authentieke Citroën 2CV, tiens! Een dag lang mochten wij met zo’n 2PK gezwind over bochtige boerenbanen en langs ingedutte plattelandsdorpen snorren, op zoek naar de talrijke parels van het Pajottenland. Het is eens wat anders dan te voet, per fiets of te paard. Vooruit met de geit!

Vooraleer we met de 2PK uit de startblokken schieten, krijgen we eerst nog even enkele instructies mee. De bejaarde deux chevaux is verre van complex, maar er schuilen toch meer snufjes in dan ik aanvankelijk vermoedde. Er is zelfs een heuse ‘airco avant la lettre‘ aanwezig! Met een wieltje onder het dashboard manipuleer je mechanisch een klep onder de voorruit en regel je zo de luchtstroom die rechtsreeks, over de motorkap heen, de auto binnen wervelt. Hoe sneller je bolt, hoe meer ventilatie dus. En dat zal vandaag van pas komen, want de zon belooft alvast overuren te kloppen. Bijgevolg rollen we ook meteen het kunstlederen dak van de wagen rolmopsgewijs op, een verplicht nummer wanneer je bij mooi weer met een 2PK op stap gaat.

“Groot en luxueus is het langs binnen niet, maar comfortabel zit het wel.”

Enthousiast als een klein kind op een kermis plof ik vervolgens mijn kloeke 86 kilo in de bestuurderszetel neer. De halve ton wegende wagen incasseert en schommelt even als een wipplank mee. Groot en luxueus is het langs binnen niet, maar comfortabel zit het wel. Met een draai aan de contactsleutel fibrilleer ik de geit tot leven, druk zachtjes het gaspedaal in en laat de twee trekpaarden onder de schelpvormige motorkap luidkeels grinniken. Met de versnellingspook, die precies op de katapult van een flipperkast lijkt, zet ik vervolgens de auto in eerste versnelling. Stelselmatig span ik de teugels wat strakker aan door schoorvoetend de ambréage te lossen, laat de motor nu hevig steigeren en weg zijn wij!

Kapitein Zeppos

Onze retrorally start in Lennik, het kloppende hart van het Pajottenland. Prins, een kolossaal bronzen beeld van een Brabants boerenpaard, tooit er trots het weidse marktplein van Sint-Kwintens-Lennik. Het beeld is voor Brabant bijna wat de Eifeltoren voor Parijs is. Bijna. Vier meter hoog en twee ton zwaar is het monument. Dat is dus wel de 2PK maal vier.

Prins, het kolossale standbeeld van een Brabants trekpaard, op de Markt van Sint-Kwintens-Lennik
De Hertboommolen

Het voor ons uitgestippelde parcours van bijna honderd kilometer gidst ons over voornamelijk landelijke wegen. Als in een achtbaan slingeren we van links naar rechts doorheen het zacht heuvelende landschap. Het is constant remmen, terugschakelen en weer gas geven geblazen. Van tijd tot tijd zetten we de oldtimer ook even aan de kant, bij één van de vele bezienswaardigheden onderweg. Een papieren reisgids verschaft ons telkens een woordje uitleg over wat we precies te zien krijgen. Zo zullen nostalgische zielen niet alleen wild lopen van de 2PK, maar ook van de Hertboommolen. Geen banale windmolen, maar wel één van de filmdecors uit de memorabele jeugdreeks ‘Kapitein Zeppos’, zo blijkt.

De glimmende bollen van het Atomium

We mogen ons in de handen wrijven met het stralende weer van vandaag. Doorheen het open dak van de 2PK streelt de fraaie zomerzon onafgebroken onze melkwitte gezichten. Nooit gedacht ik mij zou moeten insmeren om met de wagen te rijden. Wat verderop stationeren we de geit op de Kesterheide, het hoogste punt van het Pajottenland. Het rurale landschap rondom ons doet in eerste instantie niet vermoeden hoe dicht het bedrijvige Brussel eigenlijk wel ligt, maar bij goed weer kan je van hieruit de hoofdstad haast aaien. Ik grijp een verrekijker uit de geit en schuim als een uitgehongerde havik de Brusselse skyline aan de einder af. En ja hoor, al snel krijg ik enkele gekende landmarks in mijn vizier, zoals de betongrijze koeltoren van Drogenbos, de koperen koepel van de Basiliek van Koekelberg en zelfs de glimmende bollen van het Atomium. Maar zodra ik de verrekijker weer laat vieren, zie ik alleen nog maar een glooiende weide met grazende koeien voor mij. Comme c’est beau la vie ici.

De Heetveldemolen in Galmaarden
Het beeld van Urbanus in Tollembeek

“Ik grijp een verrekijker uit de geit en schuim als een uitgehongerde havik de Brusselse skyline aan de einder af.”

De Fernsehturm

Langs onder meer de Heetveldewatermolen in Galmaarden en het standbeeld van Urbanus in Tollembeek spurten we naar het beeldige park en kasteel Ter Rijst, in Pepingen. Hier wacht er een luxepicknick van B&B / restaurant T’Rest op ons. Je kan die naar wens in de auto meesmokkelen voor onderweg, ofwel doe je zoals wij: de box vol lekkers gezellig ter plaatse aan een picknicktafel verorberen. Of eventueel gewoon op het donzige gazon voor het kasteel.

Met een goedgevulde maag karren we dan verder richting Sint-Pieters-Leeuw en zijn ranke zendmast. Deze driehonderd meter hoge toren is zomaar even het hoogste bouwwerk in België. De betonnen naald doet me meteen denken aan de iconische Fernsehturm in Berlijn. Alleen staat deze eenzame zendmast hier ietwat verloren in de velden en moet die het ook zonder de schitterende bol op de mast stellen. En voor ons geen gammele Trabant, maar wel een degelijke Citroën 2CV.

Het “Verwenpakket” van restaurant T’Rest
Heerlijk picknicken bij het kasteel Ter Rijst in Pepingen

Als sluitstuk van onze ‘2PK-cruise’ tuffen we het pittoreske plattelandsdorp Gaasbeek binnen, in 2007 verkozen tot één van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Tip: Passeer je hier op zaterdagnamiddag, dan tref je er op het charmante dorpsplein de wekelijkse boerenmarkt aan, bestaande uit een handvol marktkraampjes met een scala aan artisanale producten uit de streek. Maar dé grote blikvanger in Gaasbeek is toch wel zijn middeleeuws kasteel. Leg de geit hier zeker eens aan de leiband om te voet het kasteel en het bijhorende park van dichterbij te gaan inspecteren. De uitgestrekte graspartijen, riante vijvers en weelderige tuinen, in de schaduw van een ridderlijk fort, doen ons precies aan één of andere Franse château wanen. Ofwel hebben we al iets te lang in de deux chevaux doorgebracht, dat kan ook.

De zendmast van Sint-Pieters-Leeuw
Zaterdagse boerenmarkt in Gaasbeek

“Als sluitstuk van onze ‘2PK-cruise’ tuffen we het pittoreske plattelandsdorp Gaasbeek binnen.”

Spring erna zeker nog eens binnen bij de Krijmerie, alvorens de geit terug van stal te halen voor de finale kilometers. Dit gerenommeerde ijssalon huist aan de poorten van het kasteel van Gaasbeek en draait al decennialang roomijs met verse Pajotse hoevemelk, volgens een geheim recept uit 1993. De perfecte afsluiter van een buitengewone rondrit met de crème de la crème onder de oldtimers, zou ik zeggen.

We naderen de kerk van Bogaarden
Kasteel en Park van Gaasbeek

Deze trip arrangeren

De rondrit

De excursie per Citroën 2PK wordt aangeboden door Events on Wheels, onderdeel van het reisagentschap Corallium uit Sint-Martens-Lennik. Je kan één of meerdere auto’s huren, voor een halve of een hele dag. De prijzen starten vanaf 43 Euro per persoon. Aan boord van de geit vind je een GPS met het voorgeprogrammeerde parcours, een papieren reisgids en een verrekijker. Verzekering en brandstof zitten in de prijs inbegrepen, onderweg hoef je dus niet te tanken. De organisatie beschikt eveneens over een antiek VW-busje, dat je mét chauffeur kan afhuren. Meer info en boekingen: eventsonwheels.be, 02 532 01 23 of sofie@eventsonwheels.be.

Met een 2PK op baan gaan moet je eigenlijk met open dak beleven. Bij mooi weer dus, bij voorkeur in het voorjaar of de zomer. Vergeet in dat geval geen zonnecrème mee te brengen, want de zon kan tijdens het rijden verraderlijk uit de hoek komen. Mocht er voor de gereserveerde ritdag slecht weer voorspeld zijn, dan neemt de organisator proactief contact met je op om de rondrit eventueel naar een latere datum te verplaatsen, zonder meerkost.

eventsonwheels.be


Erheen

Het Pajottenland ligt ten zuidwesten van Brussel, in de driehoek die ruwweg gevormd wordt door de steden Brussel, Halle en Geraardsbergen.

De rondrit met de 2PK start bij Corallium / Events on Wheels in Sint-Martens-Lennik. Je komt er via afrit 20 (Ternat) op de E40 Brussel-Kust of via afrit 25 (Petit-Enghien) op de E429 Halle-Doornik, en vervolgens over de N285 tot Lennik. Vanuit Oudenaarde, Ninove of Brussel kan je ook voor de N8 opteren. Je kan de auto parkeren voor Corallium / Events on Wheels, waar je die nadien ook weer oppikt.


Consumeren

De mogelijkheden om onderweg de dorst te lessen zijn legio. Stop zeker eens bij fiets- en wandelcafé Paddenbroek in Gooik, dat tientallen Lambik-, geuze- en kriekbieren in zijn gelederen heeft. Of proef er een lokale Bogaerden Tripel, van brouwerij Sako uit Pepingen. Ook de architectuur van het café is op z’n minst opmerkelijk te noemen, met oude gebouwen die door een kolossale constructie uit glas overspannen worden.

Wandel- en fietscafé Paddenbroek

De luxepicknick is niet inbegrepen in het arrangement van de Citroën 2PK. Je kan de picknick op voorhand reserveren via de website van B&B / restaurant T’Rest (t-rest.be) en dan voor of tijdens de rondrit bij het kasteel Ter Rijst in Pepingen afhalen. Wij betaalden 25 Euro per persoon voor het best wel copieuze “Verwenpakket”. Of je opteert er voor de lunch van het restaurant. Het is er ter plaatse erg gezellig toeven op het fraaie binnenplein van het kasteel. ’s Avonds kan je dan gaan dineren bij het hippe restaurant Ferment, in het centrum van Sint-Kwintens-Lennik, of iets verderop bij het meer klassieke Klavervier, net buiten Sint-Martens-Lennik.


Logeren

Brei gerust een nachtje (of twee) aan je 2PK-avontuur! Het Verblijf is een charmante B&B in een puik gerestaureerde hoeve, op slechts vijf minuten rijden van waar de rit met de 2PK start (hetverblijf.be).


Deze trip combineren

Blijf je langer dan een dag in het Pajottenland en ben je een grote fan van wellness? Combineer je excursie met de 2PK dan met een luilekker dagje ontspannen bij Waer Waters, in Groot-Bijgaarden.


Met dank aan Sofie Ostyn van Events on Wheels / Corallium


Reis mee à volonté

3 reacties op “Vooruit met de geit!

 1. Pingback: Het Verblijf – Op Congé met Xavier

 2. Sofie Ostijn

  Bedankt Xavier voor je mooie blog. De gave van het woord is niet aan mij gegeven maar daar zijn gelukkig andere mensen weer goed in😊
  Kan je mij artikel nog bezorgen in pdf formaat, dan kan ik het ook meesturen in mijn newsletter. Mag ik je foto’s nog gebruiken?
  Fijne vrijdag!

  Met vriendelijke groeten
  Sofie Ostijn
  [cid:image001.png@01D76F13.065DA0A0]
  Bossuitstraat 6
  1750 Lennik
  T.02/532 01 23
  http://www.eventsonwheels.be
  http://www.corallium.be

  Like

 3. Caroline Schoonbaert

  Xavier, zoals jij alles zo heerlijk beschrijft, krijg je instant zin om ook dat avontuur aan te gaan. Je maakt ook telkens alle informatie zo compleet, dat je zelfs geen voorbereiding moet doen en met een ontspannen, gerust hart kunt vertrekken om enkel nog te genieten. Super! Dikke pluim!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: