Getest Logeren Reportage Stad Turkije

Pera Palace Hotel in Istanboel: De ‘grand luxe’ van weleer

Terug naar de tijd van de Oriënt-Express en Agatha Christie

Het neoklassieke Pera Palace Hotel in Istanboel is een luxe hotel op de gelijknamige Peraheuvel, in het moderne district Beyoğlu, niet ver van de winkelstraat Istiklal Caddesi. Ook de Galatatoren en -brug liggen binnen handbereik. Maar bovenal de boeiende geschiedenis van het hotel, met de Oriënt-Express en Agatha Christie in de hoofdrol, is om je vingers en duimen van af te likken. Als daar maar geen moord van komt!

Last updated on november 13th, 2023

Buitenaanzicht van Pera Palace Hotel in Istanboel, tijdens valavond

Pera Palace werd in 1892 opgericht door de Compagnie Internatonial des Wagons Lits (CIWL), ooit een Belgische spoorwegonderneming nota bene, om de reizigers van de legendarische Oriënt-Express te bed te leggen. Istanboel was in de beginjaren van deze prestigieuze trein namelijk het zuidoostelijke eindpunt voor welgestelde reizigers uit de richting van Londen en Parijs. De wereldberoemde bestseller van Agatha Christie, over die beruchte moord op de Oriënt-Express, zou naar verluid in kamer 411 van Pera Palace geschreven zijn, tijdens één van haar vele verblijven hier. Je kan die kamer desgewenst ook voor jezelf reserveren.

Interieur Pera Palace Hotel met typmachine.
Oude affiches en foto's van de Oriënt-Express in het Pera Palace Hotel in Istanboel

De authentieke uitstraling van Pera Palace Hotel

De publieke ruimtes van het hotel zijn in feite één groot museum. Historische relikwieën, zoals servies, wijnetiketten en publiciteitsfolders, herinneren in vitrinekasten aan de glorietijd van de Oriënt-Express. In de traphal dan siert een omvangrijk portret van CIWL-pionier Georges Nagelmackers er trots de muren. Pera Palace hotel in Istanboel beschikt tevens over de allereerste elektrische lift ooit gebouwd in Turkije, die bovendien nog steeds functioneert. Hoewel normaal gezien niet toegankelijk voor het publiek, kreeg ondergetekende toch de uitzonderlijke eer om met dit antiek stukje verticaal transport krakend naar het vijfde verdiep getild te worden. Ook al verblijf je niet in dit hotel, Pera Palace is beslist eens een kijkje waard.

Bij het binnenwaaien van dit prestigieuze hotel, doorheen de iconische draaideur, werd ik bij mijn aankomst zo terug gezogen naar de Belle Epoque van eind 19e eeuw. In de Kubbeli Saloon werd toen net de dagelijkse afternoon tea geserveerd, begeleid door een streepje klassieke muziek van de vleugelpianist. Op een grote tafel in het midden van het salon lag er alvast een oase aan patisserie verleidelijk op zoetebekken te wachten. Nog meer lekkers vind je bij Patisserie de Pera, een tearoom waar je je onder meer te goed kan doen aan zelfgemaakte chocolade, Franse gebakjes en Turkse delicatessen.

Kubbeli Saloon in Pera Palace Hotel in Istanboel
Heerlijke patisserie tijdens de tea time bij Pera Palace Hotel
Interieur van Patisserie de Pera, de tearoom van Pera Palace Hotel

Luxueuze kamers en sprankelende spa

De kamers zijn luxueus ingericht in een klassieke stijl. Ik sliep er in een ruime deluxekamer met kingsize bed en een panoramisch uitzicht op de Gouden Hoorn. Dankzij de minibar kan je op elk moment van de dag je dorst lessen op de kamer. De badkamer is uitgerust met een marmeren wastafel en dito muren, een knipoog naar de typisch Turkse stoombaden. Een nostalgisch uitziende badkuip vult het sanitair geheel verder aan. Ik liet het bad echter voor wat ze was en leverde mij in de plaats daarvan volledig over aan een traditionele, Turkse schuimmassage in de hammam van Pera Spa. In de wellnesszone staat er eveneens een bubbelbad en een klein binnenzwembad ter beschikking van de gasten.

Interieur van een deluxekamer in Pera Palace Hotel in Istanboel
Badkamer van een deluxekamer in Pera Palace Hotel
Ligbad in een kamer van Pera Palace Hotel in Istanboel
De hammam van de Pera Spa

Eten en drinken

Voor het diner ‘s avonds kan je niet terecht in het hotel, maar de nauwe straatjes in de buurt barsten van de hippe cafés en restaurants, waar de lokale bevolking op het einde van de dag duchtig het leven komt vieren. Bij je terugkeer in het hotel kan je dan nog een slaapmutsje bestellen in de klassevolle Orient Bar. Ik genoot er met een frisse cocktail in de hand nog even van wat live saxofoonmuziek, om dan met een deugdzaam gevoel van voldoening mij in mijn chique kamer terug te trekken.

De ochtend nadien dan werd ik verwacht in het toepasselijke Agatha Restaurant, op de benedenverdieping, voor een riant ontbijtbuffet. Je kan er ter plaatse ook je eigen omelet samenstellen.

Agatha Restaurant, waar het ontbijt bij Pera Palace Hotel in Istanboel geserveerd wordt
De Orient Bar in het Pera Palace Hotel in Istanboel

Hoeveel moet dat kosten?

De prijzen bij Pera Palace Hotel in Istanboel zijn best wel schappelijk voor de luxe en grandeur die je er in de schoot geworpen krijgt. Voor een deluxekamer met zicht op de Gouden Hoorn starten die al vanaf € 110* per kamer per nacht, exclusief ontbijt. Wens je er het ontbijt bij te reserveren, dan wordt de vanaf-prijs € 154* per kamer per nacht. Je kan er nog meer munt uit slaan door een deluxekamer met Perazicht te boeken, aan de straatzijde van het hotel. Die prijzen starten al vanaf € 85* (zonder ontbijt) en € 129* (met ontbijt) per kamer per nacht. Wens je voor de Agatha Christie kamer te gaan, dan dien je daar minstens € 247* voor de kamer per nacht voor over te hebben, exclusief ontbijt.

Booking.com

* Prijzen anno 2018

Ligging

Pera Palace ligt in de bovenstad van de wijk Beyoğlu. Het is in deze buurt dat Istanboel ‘s avonds pas helemaal tot leven komt, met tal van bars en restaurants in de omtrek. Dit is het kloppende hart van de stad, terwijl de omgeving rond de toeristische hotspots in Sultanahmet, de oude stad van Istanboel, op het einde van de dag stilaan inslaapt. In het hotel zélf zal je overigens niet veel last hebben van het feestgedruis, aangezien die toch op een iets rustiger plek in de wijk Beyoğlu resideert.

Shopaholics zullen het hier helemaal naar hun zin hebben, want de belangrijke winkelstraat Istiklal Caddesi ligt net om de hoek. Te voet via de Galatatoren of met de kabelspoorweg Tünel daal je in een mum van tijd af naar de kades van Karaköy. Hier kan je desgewenst de ferry naar het Aziatische deel van de stad nemen. Wie de oude monumenten van Istanboel wil bezoeken, hoeft vanaf hier enkel nog maar de Galatabrug over de Gouden Hoorn over te steken. Wat slecht te been. Dan kan je vanaf Karaköy ook op tram T1 springen, tot Sultanahmet.

Dichtstbijzijnde metrostation: Şişhane op 350m (lijn M2)

Perapalace.com

Pera Palace Hotel op de kaart

1 reactie op “Pera Palace Hotel in Istanboel: De ‘grand luxe’ van weleer

%d bloggers liken dit: