België Dichtbij Trein

De stoomtrein van Maldegem: Pure nostalgie in het Meetjesland

Stap in voor een nostalgische treinrit uit grootmoeders tijd

Het Vlaamse Meetjesland. Zart-wit bevlekte koeien staan ongestoord in de wei te grazen, tot het galmende geluid van een briesende stoomfluit ineens hun aandacht opeist. Langzaam dendert een dampende stoomlocomotief de wei voorbij, voortgestuwd door een pittig huwelijk van water en vuur. In haar zog een sleep donkergroene wagens uit grootmoeders tijd. Lang vervlogen tijden zou je denken? Nee hoor! Bij de stoomtrein van Maldegem stap je in voor een retourtje Eeklo aan boord van een antieke trein en teleporteer je jezelf even helemaal terug naar de tijd van toen. Een mythische treinrit en nog zoveel meer, een buitengewone trip voor zowel jong als oud. Instappen, a.u.b.!

Last updated on november 17th, 2023

Nostalgische treinrit uit grootmoeders tijd

In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte… Nu ja, zo vroeg is het uiteindelijk ook weer niet. De eerste trein van de dag vertrekt namelijk in de loop van de voormiddag pas uit het station van Maldegem. Een toeristische trein, welteverstaan. Voor een reguliere reizigerstrein ben je hier hopeloos te laat. Die vertrok namelijk in 1959 al, met bestemming Brugge.

Het geklasseerde station van Maldegem

In het spierwitte stationsgebouw kan je dan ook al lang geen kaartjes meer verkrijgen, maar wél een natje en een droogje. Het geklasseerde pand uit 1862 reïncarneerde inmiddels als café-bistro, vandaar. Voor toegang tot het huidige (museum)station moet je bij de buren zijn, in een knap gerestaureerd gebouw uit rode baksteen. Vroeger opereerde de lokale RTT van hieruit, de Regie van Telegraaf en Telefoon. Tegenwoordig vind je er de charmante loketten van de Stoomtrein Maldegem-Eeklo, een kleine shop en de toiletten. Niet onbelangrijk, dat laatste.

Het spierwitte stationsgebouw van Maldegem uit 1892, tegenwoordig een horecazaak
Het spierwitte stationsgebouw van Maldegem uit 1892, tegenwoordig een horecazaak
De ingang van Stoomtrein Maldegem-Eeklo, de vroegere lokalen van de RTT
De ingang van Stoomtrein Maldegem-Eeklo, de vroegere lokalen van de RTT
Nostalgische antiquiteiten fleuren het perron van het station van Maldegem sierlijk op
Nostalgische antiquiteiten fleuren het perron sierlijk op

Bezoek aan de werkplaats en het seinhuis

Heb je nog even tijd eer je trein vertrekt? Ga dan op het stationsterrein zeker eens rondneuzen in de werkplaats. Die bevindt zich in de groene loods, achter de kolossale waterkraan waar de stoomlocomotieven hun dorst komen laven. In deze loods onderhouden en restaureren gepassioneerde vrijwilligers de rijke collectie spoorvoertuigen die de vereniging rijk is. Sommige exemplaren zijn zelfs al meer dan een eeuw oud! Zo draagt ‘oude tante’ Yvonne met geboortejaar 1893 alvast de titel van oudste, nog steeds rijvaardige locomotief op de museumspoorlijn.

Spring na je bezoek aan den atelier ook gerust even binnen in het seinhuis, de ‘controletoren’ van het station. Als een compleet losgeslagen beiaardier goochelt de seingever er energiek met hendels en schakelaars, die vernuftig in een authentiek, mechanisch seingestel verweven zitten. Op die manier stuurt hij van hieruit de wissels en seinen in het station aan en verloopt het treinverkeer in alle veiligheid.

Een dieselmotorwagen type 44, vroeger van de NMBS, tegenwoordig van de Stoomtrein van Maldegem
Eén van de retro dieseltreinen, tot begin jaren 2000 in dienst bij de NMBS, krijgt in de werkplaats een nieuwe lik verf
Stoomlocomotief Yvonne uit 1893 op de brug van Balgerhoeke, op de spoorlijn van de stoomtrein van Maldegem
‘Oude tante’ Yvonne uit 1893

“Als een compleet losgeslagen beiaardier goochelt de seingever er energiek met hendels en schakelaars, die vernuftig in een authentiek, mechanisch seingestel verweven zitten.”

Mechanische seingestel in het seinhuis van de stoomtrein van Maldegem
Het mechanische seingestel in het seinhuis

Met de dieselmotorwagen of de stoomtrein van Maldegem naar Eeklo

De moment suprême van deze spoorse expeditie is evenwel de treinrit van Maldegem naar Eeklo zelf. En terug uiteraard. Er vertrekken meerdere treinen per dag uit het station. Soms al eens met een minuutje vertraging, kwestie van de realiteit enigszins trouw te blijven. Afhankelijk van het vertrekuur kan je enerzijds plaatsnemen in een vintage dieselmotorwagen uit de fifties, waarin je over de schouders van de treinbestuurder kan meespieken over de slingerende spoorlijn.

Dieselmotorwagen 4620 in het station van Eeklo-Oostveld
Interieur van een antieke dieselmotorwagen bij de stoomtrein van Maldegem

Anderzijds kan je aan boord van een échte stoomtrein kruipen. Even voor vertrek staat de vooroorlogse trein al ongeduldig aan het perron te puffen. Van overal uit de sissende machine ontsnapt er wel stoom. De locomotief op leeftijd lijkt met momenten wel een stalen engel die op een hemels witte wolk boven het spoor zweeft.

De zwartgeblakerde bemanning voert de laatste checks aan de loc uit en giet nog een enkele drup smeerolie op het drijfwerk. De trein staat nu helemaal vertrekkensklaar. Tijd om in te stappen dus! Kies je hierbij voor de spartaanse houten banken in derde klasse? Of plof je je liever neer in de fluwelen zetels van eerste klasse? Aan jou de keuze!

Eens iedereen aan boord, blaast de conducteur kordaat op z’n fluitje en gooit met een smak de zware deuren dicht. Een stoomfluit weergalmt doorheen het station, waarna de locomotief temperamentvol de trein in beweging stampt. Akke akke tuut tuut, weg zijn wij!

Een stoomtrein dendert over de geklasseerde hefbrug van Balgerhoeke, in de schaduw van de neogotische Sint-Antoniuskerk
De geklasseerde hefbrug van Balgerhoeke, in de schaduw van de neogotische Sint-Antoniuskerk
Plakkaat van de stoomtrein van Maldegem
Oude treinen van de stoomtrein van Maldegem aan het perron
Interieur van de eerste klasse in een K1-rijtuig van de stoomtrein van Maldegem
Verkies je de fluwelen zetels van 1e klasse …
Een GCI-rijtuig van de stoomtrein van Maldegem
… of eerder de houten banken van 3e klasse?

“De locomotief op leeftijd lijkt met momenten wel een stalen engel die op een hemels witte wolk boven het spoor zweeft.”

Oude treinen in het station van Maldegem
Een dampende stoomtrein en een vintage dieselmotorwagen staan broederlijk naast elkaar het vertrek af te wachten in het station van Maldegem

De smalspoortrein en de museumloods

Eens terug in het station van Maldegem, wacht de passagiers nog een kleine verrassing. Letterlijk een kleine verrassing. Als toetje kan je er namelijk overstappen op de snoezige smalspoortrein, voor een extra kilometer over de oude spoorwegbedding in de richting van Brugge. Doorgaans sleept ‘dwergdieselloc’ Diema de handvol open pretparkwagentjes vooruit, maar mits wat geluk tref je vooraan wel de kleine, bordeauxrode stoomlocomotief aan die werkelijk om op te eten is.

Op de terugweg halteert de smalspoortrein ook nog even aan de museumloods. Bij het binnensluipen van de loods drijft de geur van een rijke geschiedenis je al meteen tegemoet. Naast een hoop antieke spoorwegrelikwieën, zoals oude kepies, lang vergeten bagage en gepensioneerde goederenkarren, vindt ook een groot deel van het rollend patrimonium hier onderdak, ter bescherming tegen de heersende natuurelementen.

Stoomlocomotief voor de smalspoortrein in het station van Maldegem

“Mits wat geluk tref je vooraan wel de kleine, bordeauxrode stoomlocomotief aan die werkelijk om op te eten is.”

Museumloods van de stoomtrein van Maldegem
Mannequin in de museumloods van de stoomtrein van Maldegem
Oude spoorwegattributen in de museumloods van de stoomtrein van Maldegem

Stoom afblazen bij café-bistro De Statie

Stoom afblazen na dit spoorse avontuur? Wel, dan kan in het knusse Café-bistro De Statie. Achteraan schuilt er trouwens een zonnig terras, met een subliem panorama over de spoorweginstallaties. Een heerlijke afsluiter van een mythisch museumbezoek, dat ongetwijfeld nog lang haar sporen zal achterlaten.

Meer info & tickets: stoomtreinmaldegem.be


Dineer eens aan boord van de Oriënt-Express

Niet alleen tussen Parijs en Venetië, maar ook tussen Maldegem en Eeklo kan je van de weelde van de legendarische Oriënt-Express proeven! En dat proeven kan je hier overigens letterlijk nemen. Onder de klinkende naam Orient Dining Express zet de vereniging regelmatig restauranttreinen in, mét originele wagons die van de befaamde luxetrein afstammen. Eén ervan is zelfs met een uiterst professionele keuken uitgerust.

Terwijl de stoomlocomotief de culinaire trein naar Eeklo tuft, geniet je aan boord van een gastronomisch meergangendiner, zorgvuldig samengesteld door topchefs uit de buurt. Precies zoals de rondreizende beau monde het een eeuw geleden mocht ervaren. De Orient Dining Express rijdt meermaals per jaar, vaak rond een bepaald thema: wildtreinen in het najaar, kersttreinen rond eindejaar, Valentijntreinen in februari, … Een exclusief kader voor de doorwinterde restaurantliefhebber die steeds op zoek is naar originele recepten en concepten. Je zal hier zeker niet op je honger blijven zitten.

A propos: Binnenkort vervoegt een tweede restauratierijtuig van de Oriënt-Express deze smakelijke attractie. De vereniging wist enkele jaren geleden tenslotte nóg een origineel exemplaar van de sloop te redden, nadat het meer dan een kwarteeuw lang een pover bestaan leidde als cocktailbar op de Brusselse Heizel. Na een grondige restauratie in de werkplaats zal deze herboren spoorwegjuweel met zijn familieleden herenigd worden en weer menig tafelgast culinair in de watten mogen leggen.

Meer info & tickets voor de Orient Ding Express: stoomtreinmaldegem.be/arrangementen/orient-dining-express

Interieur van de Orient Dining Express bij de stoomtrein van Maldegem
De Orient Dining Express van de stoomtrein van Maldegem staat klaar voor vertrek in het station

Instappen en wegwezen

Wanneer rijdt de stoomtrein van Maldegem?

De toeristische treinen van Stoomtrein Maldegem-Eeklo rijden iedere zon- en feestdag, van begin mei tot eind september. In juli en augustus kan je ook op woensdag een ritje komen maken.

Doorheen het jaar vinden er ook meerdere evenementen plaats. Telkens in het eerste weekend van mei organiseert de vereniging het Stoomfestival. De treindienst wordt dan een gans weekend lang fors uitgebreid, met heel vaak bezoekende locomotieven uit binnen- en buitenland.

Aan het einde van november en begin december worden er verder, speciaal voor de kinderen, Sinterklaastreinen ingelegd. Geen stoomboot, maar wel een heuse stoomtrein voor de blijde intrede van de goedheilige man in Maldegem.

Meer info & tickets: stoomtreinmaldegem.be

Vertrekbord in het station van Maldegem

Tickets kopen

Tickets kunnen online gereserveerd worden, of ter plaatse aan het loket. Met een ticket kan je de hele dag onbeperkt gebruik maken van de voorziene treinen.

Hoe de Stoomtrein van Maldegem bereiken?

Met de auto

Maldegem is vlot met de wagen te bereiken via de E34-autosnelweg Antwerpen-Knokke. Of via de E40 Brussel-Oostende/Calais (afrit 10 Aalter) en vervolgens de N44 volgend tot Maldegem. Parkeren kan gratis in de buurt rond het station van Maldegem.

Met de trein

In Maldegem stoppen er sinds 1959 geen reguliere reizigerstreinen meer. Vanuit Gent kan je met de S51-trein tot Eeklo sporen (van maandag t.e.m. zaterdag eenmaal per uur, op zon- en feestdagen slechts om de twee uur) en daar overstappen op de historische treinen van Stoomtrein Maldegem-Eeklo.

Tickets voor de museumtrein kunnen in dat geval op de trein zelf verkregen worden, bij de treinbegeleider.

Een iets snellere en minder omslachtige manier is om de trein tot Brugge te nemen, en van daaruit dan met de bus tot Maldegem te reizen (zie verder).

Dienstregelingen zoeken en treintickets kopen: nmbs.be

Met de bus

Ieder uur stopt er een bus van lijn 58 Brugge-Eeklo-Gent aan de halte Maldegem Markt, op 600 meter van het station van de Stoomtrein van Maldegem. De rit uit Brugge duurt om en bij een half uur.

Meer info over de bus: delijn.be

Met de fiets

Met de fiets? De oude spoorwegbedding tussen Brugge en Donk werd omgetoverd tot een beeldig fietspad. Reken op iets meer dan een uur fietsen van Brugge naar Maldegem (knooppunten: 29, 24, 54, 75, 38, 78 en verder langsheen de N9).

Meer info over de fietsknooppunten: fietsknooppunt.be


Overnachten in Maldegem

Wens je in de buurt een nachtje te blijven slapen, bijvoorbeeld achter een gastronomische rit met de Orient Dining Express? Op vijf minuten rijden van Maldegem, langsheen de N44, vind je het landelijk gelegen Cleythil Hotel. De ruime kamers bieden je hier een panoramisch zicht op de omliggende velden.


Situering op de kaart


2 reacties op “De stoomtrein van Maldegem: Pure nostalgie in het Meetjesland

  1. Wist ik allemaal niet.Is heel interressant en aangenaam om te lezen.Lijkt me wel leuk.Zo zie je dat er achter alles een geschiedenis schuilt.Prachtig.

  2. Pingback: Win een gratis bezoek aan Stoomtrein Maldegem-Eeklo ! – Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d