België Dichtbij Getest Wellness

Thermen van Spa: Het zuiverende water

Op audiëntie bij de koningin der kuuroorden

Al sinds de 16e eeuw zijn de Thermen van Spa geroemd voor het heilzame bronwater, wat van deze ‘ville d’eau’ een half millennium later nog steeds een universeel begrip maakt. Spa ligt niet alleen aan de bron van het unieke, licht naar metaal smakende drinkwater, maar groeide in de loop der eeuwen ook nog eens uit tot een iconisch kuuroord. In het begin van de 21e eeuw nog maar namen de Thermen van Spa hun intrek in een gloednieuw complex met sauna’s, zwembaden en behandelingsruimtes, om zo te blijven beantwoorden aan de eisen van de hedendaagse badgast. Hoog tijd dus om eens wat te herbronnen, dacht ik. En waar is dat nu magischer dan in de bakermat van de spa, n’est-ce pas?

Last updated on november 13th, 2023

Spa, de bakermat van de wellness

Spa floreerde vooral naar het einde van de 19e eeuw toe als dé toeristische hotspot van de Ardennen, tijdens de hoogdagen van de belle époque. De elite van toen zakte van heinde en verre af naar het sprankelende Spa, om er ongedwongen te komen kuren in de thermale baden. Het monumentale badhuis in neorenaissancestijl werd feestelijk ingehuldigd in 1868. 135 jaar lang verschafte dit statige gebouw – de buur van het Casino van Spa – onderdak aan de Thermen van Spa. Tot in 2004. In dat jaar migreerden de thermen naar een nieuw stulpje op een bosrijke heuvel hoog boven de stad. Het bejaarde badhuis in het centrum van Spa staat sindsdien leeg, maar wordt intussen met mondjesmaat opgeknapt. Het ietwat verloederde Spa krijgt zo stilaan een beetje van haar grandeur van weleer terug.

“De toegang tot de nieuwe Thermen van Spa is al een belevenis op zich.”

Met de kabelbaan naar omhoog

De toegang tot de nieuwe Thermen van Spa is al een belevenis op zich. Vanaf de centrale Place Royal, schuin tegenover het gewezen badhuis, tilt een moderne kabeltrein je in een ruk de 80 meter hoge heuvel van Anette en Lubin op. Tijdens de klim geniet je van een prachtig panorama over de daken van Spa, dat op het moment van mijn bezoek in prachtige herfstkleuren baadt.

Eens aangekomen in de Thermen van Spa bots ik op een marmeren sokkel, met daarop een driekoppige fontein die er zonder schroom zijn bronnen prijsgeeft. Als eerste is er Spa Reine, beter bekend als ‘Spa Blauw’, het drinkwater zonder bruis. De Marie-Henriëttebron op haar beurt levert water dat rijk is aan koolzuurgas en ijzer, wat de roestige aanslag op het bassin van de fontein verklaart. Dit water wordt aangewend voor de balneotherapie bij L’Institut, het behandelingscentrum van de Thermen van Spa. Als laatste dan heb je het water uit de Clémentinebron, dat veel bicarbonaat bevat en rechtstreeks de zwembaden van de thermen voedt.

Binnen- en buitenzwembaden

Er is zowel een riant binnen- als buitenzwembad met een heerlijke watertemperatuur van 33°C. Het binnenzwembad huist in een knap staaltje van hedendaagse architectuur, waarvan het ovale profiel de vorm van een oesterschelp symboliseert. Het zwembad en de bubbelbaden belichamen met hun ronde contouren dan de parels in die schelp. Dankzij de reusachtige raampartijen baadt het interieur van de Thermen van Spa overigens rijkelijk in het natuurlijke daglicht. En tijdens de wintermaanden dringt de laagstaande zon zelfs door tot in het kleinste hoekje van de ovaal.

Buiten omringt een weelderige wand van bomen – die volop hun bladeren verliezen aan het verliezen zijn tijdens mijn uurtjes kuren – het fraaie openluchtzwembad. Onder meer een stroomversnelling, een paddenstoelvormige fontein en een batterij aan jetstreams vormen hier de parels van dit zwembad.

De baden nodigen op zich wel sterk uit om enkele uren te verpozen, alleen is de inrichting van de thermen eerlijk gezegd wat een gemiste kans. Hoe mooi het moderne, schelpvormige gebouw ook is, ergens is het jammer dat ze hier voor witte tegels gekozen hebben, waardoor de Thermen van Spa ietwat als een stedelijk zwembad aanvoelen. Idem dito voor de kleedhokjes. Maar dit geheel ter zijde.

Sauna’s

Je kan in de Thermen van Spa niet alleen heerlijk pootje baden, maar ook een lekker potje zweten. Op de eerste verdieping van het complex vind je twee sauna’s en twee stoombaden, mooi verdeeld over een naakt en een gekleed gedeelte. Eigenlijk is dat niet erg uitgebreid, voor een gerenommeerde spa als die van Spa. In het naturistengedeelte vinden trouwens ook meermaals per dag opgietsessies plaats, in de Finse sauna.

Wie nadien wat nood heeft aan een pauze, kan zich naar hartenlust nestelen in de rustzaal of in de relaxatieruimte met woodlight. In deze oase van rust bevordert het blauwe licht de afvoer van afvalstoffen, de ademhaling en de ontspanning. De zachte muziek en rustgevende aroma’s brengen je hier pas echt in opperste staat van zen. Klein nadeel is dat de sauna’s, hamams en rustruimtes zich nogal ver van de zwembaden bevinden. Zeker die van het geklede gedeelte.

Balneotherapie bij L’Institut

Voor nog meer zen moet je in L’Institut zijn. Met maar liefst 60 individuele lokalen krijg je er een ruime keuze aan lichaamsbehandelingen en schoonheidsverzorgingen. Maar waar het in Spa anno 1868 allemaal mee begon, was met hun wereldvermaarde balneotherapie. Deze term omvat verschillende behandelingen in het water die de bloeddoorstroming bevorderen, het metabolisme stimuleren of een weldadige werking uitoefenen op de huid.

Heel wat groten der aarde, zoals tsaar Peter de Grote, Victor Hugo en koningin Marie Henriëtte, kwamen hier in het verleden reeds pootje baden in een weldadig koolzuurbad. De beroemde koperen kuipen vullen zich hierbij met het bruisende mineraalwater van de Marie-Henriëttebron. Belletjes van koolzuurgas strelen onophoudelijk je huid over je ganse lichaam en geven je met momenten zelfs een zwevend gevoel. Zowel fysiek als mentaal.

“Heel wat groten der aarde, zoals tsaar Peter de Grote, Victor Hugo en koningin Marie Henriëtte, kwamen hier in het verleden reeds pootje baden in een weldadig koolzuurbad.”

Conclusie

Oké, even alles op een rijtje gezet zijn er misschien wel mooiere en omvangrijkere wellnesscomplexen dan de Thermen van Spa. Maar alleen al omwille van haar boeiende historiek, wereldwijde reputatie en unieke ligging zijn de thermen beslist eens een badbezoekje waard. Zeker wanneer je er prompt een weekendje met overnachting van maakt. Want geef nu toe: Zoals een vrome moslim eenmaal in zijn leven de hadj hoort te volbrengen, dient iedere wellnessfan toch ooit eens in het mekka van de spa geweest te zijn, n’est-ce pas?


Badjas pakken en wegwezen

Tickets voor de Thermen van Spa

Een dagticket voor de thermen (zwembaden, sauna’s, opgietsessies en rustruimtes) kost 41 Euro per persoon (update 2023). Je kan ook een ticket kopen voor drie uur, wat eigenlijk ruimschoots volstaat. Daarvoor betaal je 30 Euro per persoon. Op weekdagen, na 17u30, is dit 26 Euro. Perfect om bijvoorbeeld na een dagje rondtrekken in de wondermooie omgeving hier wat komen ontspannen bijvoorbeeld. Schoonheidsverzorgingen en lichaamsbehandelingen bij L’Institut kunnen tegen een supplement gereserveerd worden.

De Thermen van Spa bieden eveneens enkele interessante pakketten aan. Zo kan je een koolzuurbad voordelig combineren met drie uur toegang tot de Thermen van Spa aan 59 Euro per persoon (update 2023).

Meer info: thermesdespa.com

Dresscode

De zwembaden en rustruimtes zijn enkel met badkledij toegankelijk. Doch, bij de sauna’s en hamams heb je twee afgescheiden zones: één mét en één zonder badkledij. Badjas en badhanddoeken kunnen facultatief ter plaatse aangekocht of gehuurd worden. Slippers zijn binnen in de thermen niet toegelaten.

Hoe de Thermen van Spa bereiken

Met de auto

De Thermen van Spa liggen op 6 kilometer van de E42-autosnelweg van Verviers naar Duitsland (afrit 8 Spa). Parkeren kost 2 Euro voor vijf uur en 3 Euro voor een hele dag.

Met het openbaar vervoer

De stations van Spa en Spa-Géronstère worden ieder uur bediend door stoptreinen van de verbinding Aachen Hbf (D) – Verviers – Spa-Géronstère. In het station van Pepinster bestaat er in beide richtingen een vlotte aansluiting met de IC-trein uit Kortrijk, Gent, Brussel, Leuven en Luik (eindbestemming: Welkenraedt). De beide stations van Spa liggen respectievelijk op 900 en 800 meter van de Place Royal, van waar je dan met de kabellift omhoog naar de thermen kan (nmbs.be).

De kabelbaan van Spa: Praktische info

Een automatische kabellift verbindt het centrum van Spa (Place Royal) rechtstreeks met de Thermen van Spa. Het gebruik ervan is niet inbegrepen in je toegangsticket tot de thermen. Tenzij je in het Radisson Blu Palace Hotel verblijft. Hotelgasten beschikken in dat geval zelfs over een private gondel van het hotel.

Tickets voor de kabelbaan kunnen zowel beneden als boven aan een automaat aangekocht worden. Stijgen of dalen kost 1,50 Euro per persoon per traject.


Tips om iets te eten of te drinken in Spa

  • Je kan tussen het baden door iets drinken of een klein hapje eten in de centrale hal van het binnenzwembad, bij Brasserie Panoramique 325. Consumpties worden op je persoonlijk polsbandje geregistreerd en worden afgerekend bij vertrek. Deze brasserie is ook toegankelijk voor niet-badgasten.
  • Om iets uitgebreider te eten of te drinken ben je beter af in het centrum van Spa. Meteen naast het dalstation van de kabellift, op de Place Royal, tref je Brasserie des Bobelines aan. Deze hippe bar, restaurant en brouwerij ineen huist in één van de gerenoveerde paviljoens van de Leopold II-galerij. Men brouwt er een eigen bier onder de naam ‘Bobeline’, die in vier versies te degusteren vallen: Black, Ambrée, Fraise en Triple. Een aanrader is hun ‘Carbonnades de Boeuf à la Bobeline Black’ met frietjes.
  • Aan de overzijde van de Rue Royale, op de Place du Monument, heb je verder nog Franc’off La Brasserie des Artistes, waar ik een voortreffelijk Filet Américain at.

Logeren in Spa: Radisson Blu Palace Hotel

Radisson Blu Palace Hotel staat garant voor een uniek verblijf in hartje Spa. Dit puike viersterrenhotel ligt aan de centrale Place Royal, vlakbij het casino, de Peter-de-Grotebron en talloze bars en restaurants. Ook in hun eigen restaurant, Brasserie Les Saisons de Spa, kan je er terecht voor een smakelijk diner. Maar dé grote troef van het hotel? Dat is hun rechtstreekse verbinding met de Thermen van Spa, dankzij een private kabellift. Op die manier kan je je al op de kamer omkleden en in badjas de lift naar de thermen nemen. Vooral wanneer het buiten sneeuwt is dit best wel een speciale ervaring.

Overzichtskaart

0 reacties op “Thermen van Spa: Het zuiverende water

Geef een reactie

%d