Daguitstap Fietsen Getest Stad Thailand

Fietsen in Bangkok: Met Co van Kessel langs de verborgen plekjes van de stad

De boot en het zadel op in de Thaise hoofdstad

Er mogen dan wel negen miljoen fietsen in Peking zijn, in Bangkok kan je ze bij wijze van spreken op één hand tellen. Hoewel ook fietspaden hier nog onbestaande zijn, ging ik samen met de organisatie Co van Kessel een rondje fietsen in Bangkok en ontdekte er zo de verborgen plekjes van de stad. En dat deden we trouwens niet alleen per fiets…

Last updated on november 13th, 2023

De Co Combo van Co van Kessel: De boot en het zadel op in de Thaise hoofdstad

Een dozijn gele tweewielers, met op kop een gids van Co van Kessel – in dito gele polo – kronkelt als een slang van links naar rechts door de stad. We fietsen door nauwe steegjes en langs mysterieuze achterpoortjes, op jacht naar de verborgen plekjes in Bangkok. Mijn innerlijke kompas raakt al snel in de war in deze wirwar van verdoken wegeltjes. Gewoon klakkeloos de gids met z’n gele pet volgen en genieten van de omgeving is de boodschap.

Van China Town naar Thon Buri

De expeditie start in het driftige China Town, met zijn ontelbare winkeltjes en ambachten. Aan de Ratchawongsepier steken we dan per ferry de Chao Phraya-rivier over naar het meer ingedutte Thon Buri. Via de grote, witte chedi van Wat Prayun trappen we verder langsheen de westelijke oever van de rivier naar Wat Kalayanimit, met in één van de tempelgebouwen een reusachtig, zittend Boeddhabeeld.

Met de fiets doorheen Bangkok

“Gewoon klakkeloos de gids volgen en genieten van de omgeving is de boodschap.”

Met een rotvaart door de Khlongs van Thon Buri

Nadien is het even rusten geblazen, eens we aan boord van een spitse longtail boat gaan. En de fietsen? Die gaan gewoon mee. Met een rotvaart scheurt de schipper met zijn opgefokte schuit steeds dieper de buitenwijken van West-Bangkok in, over de khlongs van Thon Buri. Deze khlongs vormen een fijnmazig netwerk van rivieren en kanalen in dit zelden door toeristen bezochte stadsdeel. De houten paalwoningen langs de waterkant gunnen ons een beperkte inkijk op het dagelijkse leven van het ‘echte’ Bangkok. Vanaf het balkon van hun woonst zwaaien enkele jolige kinderen tijdens onze passage enthousiast naar ons in de boot. En wij zwaaien geamuseerd terug.

We gaan opnieuw aan wal bij de steiger van Wat Bang Prathun Nok en vatten de volgende etappe met de fiets aan. Luttele minuten later peddelen we in Bang Khun Thian ineens over landelijke paden tussen tropische palmbomen, ver weg van alle drukte en lawaai. Precies of we staan in de jungle van Noord-Thailand. En dit op nog geen 30 kilometer buiten het centrum van Bangkok.

Fietsen van Co van Kessel
Een longtail boat met fietsen van Co van Kessel aan boord, vaart over de khlongs van Thon Buri in Bangkok
De khlongs van Thon Buri in Bangkok

“Met een rotvaart scheurt de schipper met zijn opgefokte schuit steeds dieper de buitenwijken van West-Bangkok in.”

De Antwerpse Glenn en Klaas poseren tussen de palmboomplantages van Bang Khun Thian in Bangkok
De Antwerpse Glenn en Klaas poseren tussen de palmboomplantages van Bang Khun Thian

Lunchen bij locals

Het is intussen bijna middag. De temperaturen bereiken opnieuw tropische waarden en het zweet druipt met liters van me af. Maar de inspanning wordt achteraf ruimschoots beloond. Vlakbij de aanlegplaats van onze boot zijn we uitgenodigd in een lokaal restaurant, voor een heerlijke Thaise lunch. Ik krijg er ook de kans om even gezellig bij te praten met de andere expeditieleden van diverse afkomst. Zo ook met mijn landgenoten Klaas en Glenn, waarmee ik die avond ook nog de Train Night Market Ratchada onveilig zou gaan maken.

“Als je het mij vraagt: een must do bij een bezoek aan Bangkok.”

Na het heerlijke middagmaal gaan we dan opnieuw met z’n allen in hetzelfde schuitje zitten. De stuurman trekt nu alle registers open en doorklieft pijlsnel de khlongs alsof zijn leven ervan afhangt. Via een sluis varen we als epiloog nog even de breedvoerige Chao Phraya-rivier op, helemaal terug tot bij het punt waar we initieel vertrokken waren. En zo komt er spijtig genoeg een einde aan deze onvergetelijke excursie. Fietsen in Bangkok met Co van Kessel: Als je het mij vraagt een must do bij een bezoek aan de Thaise hoofdstad.

Een longtail boot aan de steiger van Wat Bang Prathun Nok in Bangkok
Een longtail boot aan de steiger van Wat Bang Prathun Nok
Lokaal restaurant in Bangkok
Gezellig keuvelen met de andere expeditieleden bij een heerlijke Thaise lunch

Zadel op en wegwezen

Co van Kessel Tours: Praktische info

De van oorsprong Nederlandse organisatie Co van Kessel biedt verschillende excursies aan van drie, vijf of negen uur. Ik koos voor die van vijf, de zogenaamde Co Combo. Er zit dan namelijk ook een stuk per boot bij. En je beschikt over meer tijd om dieper de buitenwijken van Bangkok binnen te dringen.

Alle tours starten en eindigen bij het kantoor van Co van Kessel, naast het River City Shopping Center. De gidsen bevoorraden de deelnemers ook regelmatig met flesjes water. Er is een vertrek om 7u in de morgen en om 13u in de namiddag.

Prijzen en reservatie

De prijs van de Co Combo-tour van 5 uur fiets+boot is 1850 baht (± 52 euro)(november 2019), inclusief gidsen, een lunch en enkele hapjes en drankjes onderweg.

Update november 2023: De prijs van de Co Combo-tour van 5 uur fiets+boot is tegenwoordig 1990 baht. Door de iets zwakkere koers van de Thaise baht komt dit bedrag wel nog steeds overeen met 52 euro.

Hoe Co van Kessel bereiken

  • Met de boot: Chao Phraya Express Boat, tot aan de Si Phraya Pier (alle lijnen).
  • Trein/metro: Het kantoor van Co van Kessel bevindt zich op een kwartiertje te voet vanaf het trein- en metrostation van Hua Lamphong, bediend door de blauwe lijn van de metro en de treinen van de nationale spoorwegen.

Meer info: covankessel.com/nl/bangkok


Waar overnachten in Bangkok

De grootstad van Bangkok heeft ongetwijfeld wel wat wils voor iedereen. Hieronder kan je alvast enkele leuke logeertips vinden om je op weg te helpen:

Driesterrenhotels en hostels

Viersterrenhotels

Vijfsterrenhotels


Deze trip combineren

Bangkok vormde het middelpunt van een twee weken durende rondreis doorheen Thailand. Ik startte die in het noorden van Thailand. Hier bracht ik een bezoek aan de charmante provinciestad Chiang Mai en snorde van hieruit per scooter naar het hippiedorpje Pai. Vervolgens spoorde ik per nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok, waar ik de Thaise hoofdstad beter leerde kennen a.d.h.v. hun culinaire aanbod. Ook een gecombineerde boot- en fietstocht in Bangkok mag trouwens absoluut niet op je lijstje ontbreken. Van Bangkok ging het dan tenslotte naar Ko Kut. Hier ontvluchtte ik de hectische hoofdstad en genoot er nog even van wat tropische rust, alvorens huiswaarts te keren.

Overzichtskaart

1 reactie op “Fietsen in Bangkok: Met Co van Kessel langs de verborgen plekjes van de stad

%d bloggers liken dit: