Reizen Streek

Op visite in Vianden

Een verborgen parel in het Groothertogdom Luxemburg

Ik had er wel vaag al eens over gehoord. Iets met een kasteel, of zo. Maar voorts was Vianden nog een nobele onbekende voor mij. Reden te meer om er tijdens een weekendje Groothertogdom Luxemburg even op visite te gaan en te ontdekken wat voor vlees Vianden in de kuip heeft.

Last updated on november 20th, 2023

Vianden, een verborgen parel in het Groothertogdom Luxemburg

Dat van het kasteel was alvast niet gelogen. Het meer dan achthonderd jaar oude Château de Vianden rijst op een steile rots dominant boven de kleine stad uit. Ooit was deze vesting de residentie van de invloedrijke graven van Vianden, tegenwoordig een museum. Het plebs moest indertijd genoegen nemen met een woonst in de benedenstad. Die ligt een honderdtal meter lager, diep in de vallei van de Our.

Via de Grand-Rue dringen we het historisch centrum binnen. De tijd lijkt er precies al een paar eeuwen stil te staan. De pittoreske kasseiweg kronkelt gestaag omlaag van het kasteel tot aan de rivier, met aan weerszijden prachtige gevels van historische huizen. Als alternatief kan je ook over de goed bewaarde stadsomwallingen afdalen.

Een fraaie boogbrug over de rivier maakt het vervolgens mogelijk om de overkant van het water te bereiken. We slaan er ongestoord aan het flaneren over de beeldige promenade, die er de oever van de kabbelende rivier afboordt. Vianden is overigens ook trotse bezitter van de enige stoeltjeslift in het Groothertogdom Luxemburg! Aan een slakkentempo tilt de télésiège ons met bengelende voeten, over de rivier heen, opnieuw de Ourvallei uit. Boven wacht ons dan een prachtig panorama. Regerend over de stad en de vallei, voelen we ons voor even de koning te rijk. Of was het nu de graaf?

Historisch centrum van Vianden

“De tijd lijkt er precies al een paar eeuwen stil te staan.”

De rivier de Our stroomt doorheen Vianden
Zicht op de stoeltjeslift van Vianden
Het Kasteel van Vianden

Koffers pakken en wegwezen

Erheen

Met de wagen

Vianden situeert zich op zo’n 2 uur en 45 minuten rijden van Brussel, hetzij via Namen en Bastenaken, hetzij via Luik en Sankt Vith. Parkeer je wagen gratis aan het observatiepunt in het begin van de weg 322, de baan richting Kautenbach en Clervaux. Hier geniet je van het allermooiste zicht op het Kasteel van Vianden. Vervolgens kan je vanaf hier te voet via een steile asfaltweg afdalen tot in de Grand-Rue, die je verder naar het stadscentrum leidt (zie kaartje verderop).

Met het openbaar vervoer

Reken vanuit Brussel op zo’n 3,5 uur sporen tot Ettelbrück (20 km van Vianden), via Luxemburg of Luik.

Meer info & dienstregelingen: b-europe.com / cfl.lu

Vanaf het station van Ettelbrück rijdt er ieder uur een bus van lijn 570 (Ettelbrück – Vianden – Obereisenbach) naar Vianden.

Meer info & dienstregelingen: mobiliteit.lu

Leuk om weten: Sinds maart 2020 is het openbaar vervoer in gans het Groothertogdom Luxemburg helemaal gratis!


Kasteel van Vianden bezoeken

  • Het kasteel is dagelijks geopend.
  • Volwassenen betalen 10 Euro (Koop hier je tickets online).
  • Er is geen parking bij het kasteel. Parkeren kan in de Grand-Rue, bij het binnenrijden van het centrum, of aan het observatieplatform. Meer info: castle-vianden.lu.

Meer info: castle-vianden.lu

De stoeltjeslift van Vianden bezoeken

  • De stoeltjeslift ligt aan de noordelijke rand van het centrum.
  • De lift is dagelijks in gebruik, maar niet tijdens de wintermaanden.
  • Je kan een enkel ticket naar boven kopen en te voet naar beneden terugkeren (4,30 Euro p.p.) of heen en terug met de lift gaan (5,80 Euro p.p.).

Meer info over de stoeltjeslift: visit-vianden.lu/nl/cultuur-en-vrije-tijd/stoeltjeslift

Meer toeristische info: visit-vianden.lu/nl


Op hotel in Vianden

Wij sliepen in het charmante driesterrenhotel Dimmer in Wallendorf-Pont, op 10 km van Vianden.


Deze trip combineren

Vianden is best wel gezellig, maar je bent er eerlijk gezegd snel rond. Combineer dit blitsbezoek dus zeker nog met iets anders in het Groothertogdom Luxemburg. Bijvoorbeeld met een avontuurlijke wandeling in het prachtige Müllerthal, dat vanwege het oogverblindende landschap ook wel eens Klein Zwitserland genoemd wordt. Het Müllerthal bevindt zich op 24 km.


Overzichtskaart


1 reactie op “Op visite in Vianden

%d