Qatar Stad

Drie uur in Doha: Korte stopover in de hoofdstad van Qatar

Een blitsbezoek aan een parel in de Perzische Golf

Met het vliegtuig sta je tegenwoordig in een vingerknip aan de andere kant van de wereld. Al moet je daar ook dikwijls die vermaledijde overstap in het Midden-Oosten bijnemen. Maar waarom van de nood geen deugd maken en tussen twee vluchten door niet even de beentjes strekken? Zo maakte ik op doorreis naar Thailand even een korte stopover in Qatar en ging er tijdens een drie uur durende excursie de hoofdstad Doha ontdekken. En weet je wat het leukste van al is? Je vliegtuigticket hoeft je daarom niet meteen een stuiver meer te kosten

Last updated on november 13th, 2023

Blitsbezoek aan Doha

Zo’n zes uur na het opstijgen in Brussel land het vliegtuig van Qatar Airways zachtjes op Hamad International Airport in Doha. Eenmaal uit het vliegtuig bevrijd, fladder ik meteen naar de excursiebalie van waar de groepsexcursie naar Doha vertrekt. Maar eer we onze grenzen kunnen verleggen, dienen we eerst nog door de douane te migreren. Met een verse stempel in het paspoort en een fikse dosis nieuwsgierigheid op zak zet de comfortabele bus zich dan eindelijk in beweging. Het is intussen al donker buiten, maar de kleurrijk verlichte palmbomen die de brede boulevards van Doha flankeren maken er een gezellige bedoening van.

Vliegtuig van Qatar Airways op Brussels Airport
Het vliegtuig van Qatar Airways staat klaar voor vertrek op Brussels Airport
Stempel van Qatar in een paspoort
Een verse stempel in m’n paspoort erbij

Dhows en wolkenkrabbers

Onze eerste halte wordt Dhow Harbour, waar tientallen antieke dhows deinend in het water liggen te dobberen. Het gaat om traditionele, houten vissers- en vrachtboten die in vroegere tijden intensief gebruikt werden rond het Arabische schiereiland. Vandaag de dag is het voornamelijk de gas- en olie-industrie die er rijkdom aan wal brengt.

Vanaf de waterkant in het haventje geniet je overigens van een puik zicht op de skyline van het moderne zakendistrict West Bay, aan de overzijde van de baai. Een bont allegaartje aan mooi verlichte wolkenkrabbers schiet er als paddenstoelen uit de kurkdroge woestijngrond en staat symbool voor het hedendaagse Doha. Tussen het bos van staal en beton trekt vooral de iconische Burj Doha de aandacht. Dit is een opvallende toren van 238 meter hoog met de looks van een rechtopstaande augurk.

De bus van de transit stadstour in Doha
De bus pikt ons op aan de luchthaven van Doha
De skyline van West Bay in Doha, Qatar
Skyline van West Bay

“Met een verse stempel in het paspoort en een fikse dosis nieuwsgierigheid op zak zet de comfortabele bus zich dan eindelijk in beweging.”

Katara Cultural Village & The Pearl: Traditie & toekomst

We cruisen verder langsheen de Corniche, de kustweg die zich rond de baai van Doha krult, en doorklieven West Bay tot bij Katara Cultural Village. Deze artistieke wijk vormt het culturele hart van Doha en biedt een podium voor heel wat kunstenfestivals. Geen futuristische hoogbouw hier, maar eerder ingetogen architectuur in traditionele stijl. Dit ‘dorp’ zag pas in 2010 het levenslicht en brengt hulde aan het honderden jaren oude erfgoed van Qatar. De drie eigenaardige, uit klei vervaardigde Duiventorens zijn er de grote blikvanger. Ze pronken er trots naast de oogverblindende, met mozaïek beklede Katara Moskee.

Iets minder bescheiden is The Pearl. Het grondplan van dit kunstmatige eiland kreeg de vorm van een parelsnoer aangemeten, een knipoog naar het roemrijke verleden van de parelvissers. Luxueuze woonwijken rond een verbluffende jachthaven en etalages met onbetaalbare sportwagens schitteren er nu als het uithangbord van de weelde. Mede dankzij het zwárte goud waar deze oliestaat aan de Perzische Golf z’n rijkdom aan te danken heeft.

Katara Moskee in Doha
De prachtige moskee in Katara Cultural Village

Souq Waqif, de sfeer van weleer in Qatar

Als afsluiter reizen we ruim een eeuw terug in de tijd. Een klein uurtje lang mogen we vrij ronddwalen in de Souq Waqif. Deze ouderwetse handelsmarkt vlakbij Dhow Harbour is nog steeds van groot belang. En het is bovendien nog één van de weinige authentieke delen van Doha ook. Kruiers rennen er gehaast met hun goederen door het doolhof van nauwe steegjes, terwijl de gezellige terrasjes afgeladen vol zitten met shisha pijpende klanten. Een mooie inkijk op de sfeer van weleer in Qatar.

“Kruiers rennen er gehaast met hun goederen door het doolhof van nauwe steegjes.”

Mooi volgens schema boemerangt de bus dan terug naar de luchthaven. Al na amper drie uur zetten we zo een punt achter dit blitsbezoek aan Doha, een stad waar traditie en toekomst hand in hand samen gaan. De stempel die ik drie uur eerder in mijn paspoort ontving is nog niet droog, of ik krijg al een nieuwe voor vertrek.

Deze stopover in Doha moet wellicht mijn kortste verblijf ooit in een vreemd land geweest zijn. Nu ja, op Vaticaanstad na dan misschien. Maar het is alleszins leuker dan gewoon op de luchthaven op je volgende vlucht zitten wachten. Het was voor mij alvast een fijne kennismaking met Qatar, ook al was het maar van korte duur. Tijd om door te vliegen nu. Op naar Bangkok! Doei, Doha!

Een Arabische man wandelt doorheen de Souq Waqif in Doha
Terug naar het Qatar van weleer in de Souq Waqif
Een kruier wacht geduldig op zijn volgende vracht in de Souq Waqif van Doha
Een kruier wacht geduldig op zijn volgende vracht in de Souq Waqif
Grote gele beer in de luchthaven van Doha
Terug op de luchthaven van Doha

Koffers pakken en wegwezen

Hoe naar Qatar reizen

Dagelijks rechtstreeks van Brussel naar Doha met Qatar Airways. Voorzie zeker twee uur speling tussen de aankomst van je vlucht en het vertrek van de tour. Tussen je twee aansluitende vluchten moet er minstens acht uur tijd zitten. Met je bagage hoef je absoluut geen rekening te houden, want die wordt automatisch naar je eindbestemming verzonden.

Reisdocumenten

Belgen hebben alvast geen visum nodig om het land binnen te sluipen. Enkel een internationaal paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is na je bezoek.


Discover Doha Tour: Praktische info

De ‘Transit Exclusive – Discover Doha Tour’ start aan 99 Qatarese Rial (QAR) per persoon, wat ongeveer 25 Euro bedraagt (update november 2019). De tour kan eenvoudig via de website van Discover Qatar gereserveerd worden. Ook aan de balie ter plaatse is dit mogelijk, maar dan loop je wel het risico dat er geen vrije plaatsen meer zouden zijn. De excursie bleek toch wel bijzonder populair te zijn, toen ik er was.

De Engelstalige tour vertrekt meermaals per dag van aan de balie van Discover Qatar Transit Tours op de luchthaven van Doha, ter hoogte van gate A4. Een gids begeleidt je vlekkeloos vanaf hier doorheen de immigratie en tijdens de hele excursie.

Verloop van de ‘Discover Doha Tour’:

  • Pick-up en drop-off aan Hamad International Airport
  • Korte stop aan de Dhow Harbour
  • Passage langs het Museum of Islamic Art
  • Langere stop en wandeling doorheen de Souq Waqif
  • Passage over de Corniche
  • Stop aan Katara Cultural Village

Meer transit tours

Naast de ‘Discover Doha Tour’ biedt Discover Doha nog tal van andere transit tours aan, om je stopover in Doha wat aangenamer te maken. Voor sommige tours hoef je zelfs de luchthaven niet te verlaten. Klik hier voor een overzicht van alle transit tours in Doha of op de blauwe knop hieronder.

Meerdaagse stopover in Doha

Wens je je stopover in Doha nog iets langer dan drie uur te laten maken? Qatar Airways biedt ook een aantal erg betaalbare formules aan met één of meerdere hotelovernachtingen.

Moet ik voor een stopover in Doha bijbetalen voor mijn vliegtuigticket?

In principe betaal je niet extra wanneer je stopover in Doha inlast. Al hangt de totale reissom af van de gekozen vluchten. Meer nog: Door een langere overstaptijd in Doha te voorzien, kan je soms nog goedkopere tarieven bekomen.

Bedraagt je tijd in transit 12 uur of meer? Dan kan je met het Stopover-programma van Qatar Airways mits een kleine meerprijs één of meerdere hotelovernachtingen boeken.


Goed om weten

Klimaat in Qatar

In Doha heerst een ongenadig woestijnklimaat. Er valt amper een druppel regen en in de zomer klimmen de dagtemperaturen vlot tot boven de 40°C. Binnen in het luchthavengebouw kan het daarentegen best wel fris zijn door de klimaatregeling. Voorzie dus toch maar een trui.

Alcohol

Alcohol is verboden in Qatar. Voor een fris getapte Stella Artois kan je wel op de luchthaven zelf terecht. Dit is de enige plaats in Qatar waar het consumeren van alcohol wél toegelaten is.


Deze trip combineren

Je kan een stopover in Doha perfect combineren met een bestemming in Azië, zoals Thailand bijvoorbeeld.


Overzichtskaart

1 reactie op “Drie uur in Doha: Korte stopover in de hoofdstad van Qatar

%d