Griekenland Streek

Atheense Rivièra: In de Ban van Posseidon

Langs de zonnige zuidwestkust van Attica, op een boogscheut van hoofdstad Athene

Griekenland, dé bakermat van onze westerse beschaving én tegelijkertijd het land bij uitstek waar men uit enthousiasme al eens gaarne grootmoeders servies aan diggelen gooit. Zonder zelf veel brokken te maken, ontsnap ik aan de chaos van de Griekse hoofdstad Athene en zoek niet veel verderop de sereniteit van de Atheense Rivièra op. Hier, aan de zonnige zuidwestkust van de regio Attica, wachten mij eindeloze palmboomboulevards, azuurblauwe baaien en oogstrelende stranden, met als ultiem kroonjuweel Kaap Sounion en zijn mythische Tempel van Poseidon. En dat allemaal op slechts een steenworp van de hoofdstad!

Last updated on november 13th, 2023

De Atheense Rivièra: De zonnige zuidwestkust van Attica, op een boogscheut van hoofdstad Athene

Zorgvuldig puzzelt de goedgemutste chauffeur onze koffers in het laadruim van de minibus. Gelukkig niet zoals de gemiddelde Griek vrolijk met zijn vaatwerk omgaat… (zie: traditie van het borden gooien). Eenmaal alles en iedereen ingescheept is, zet de bus zich grommend in beweging. We ruilen de rumoerige hoofdstad Athene in voor haar ravissante rivièra. Terwijl we over de drukke Andrea Syngrou Avenue de weg naar zee zoeken, weerklinkt door de speakers in de bus alvast een welgemeende kaliméra. De Griekse ‘goeiedag’ komt uit de mond van Antonis, onze sympathieke gids die ons eerder al op sleeptouw nam in Athene. En na de Atheense Rivièra zou hij ons ook nog de Peloponnesos laten ontdekken.

“Terwijl we over de drukke Andrea Syngrou Avenue de weg naar zee zoeken, weerklinkt door de speakers in de bus alvast een welgemeende kaliméra.”

Langs de Golf van Egina

Niet veel later al bereikt de bus de Baai van Faliro en schakelen we over op de kronkelende kustboulevard die tot in Vouliagmeni reikt, de Golf van Egina aftastend. “Look at the nice bitches here,” triggert Antonis ons in zijn beste ‘Grengels’. Daarmee bedoelt hij niet op respectloze wijze de bevallige dames die net over de promenade struinen, maar wél de vele zandstranden die als een reclamescherm aan ons raam voorbijglijden.

Wat verder sjezen we langs het voormalige vliegveld van Athene, een omvangrijke site die na zijn definitieve sluiting in 2001 grotendeels het toneel vormde voor de Olympische Spelen van 2004. Heel wat zilveren, bronzen en gouden medailles werden toen gretig op deze heilige gronden binnengerijfd, in disciplines als kajak, hockey en honkbal. Na de spelen raakte heel wat van de peperdure sportinfrastructuur echter in onbruik. Het terrein ligt er nu maar verloederd bij en wacht sindsdien nog steeds op een nieuwe bestemming.

De beeldige Atheense Rivièra, met de machtige Kaap Sounion die hoog boven zee uitsteekt
De beeldige Atheense Rivièra, met de machtige Kaap Sounion die hoog boven zee uitsteekt

Vouliagmeni, de mondaine badplaats

We lassen een korte stop in te Vouliagmeni. Deze mondaine badplaats bengelt als een appendix onderaan de Atheense agglomeratie, op nog geen 25 kilometer van de Akropolis. Drie oogverblindende schiereilandjes doorboren er als een misvormde drietand de Egeïsche Zee, met als tandplak tussen die tanden een paar aanlokkelijke zandstranden. Akkoord, die vergelijking kon misschien wat smaakvoller, maar enfin…

Pootje baden kan je overigens ook in het Meer van Vouliagmeni, nét buiten het centrum. Deze lagune ligt langs drie zijden verzonken tussen verticale rotswanden en staat via een wijdvertakt netwerk van ondergelopen grotten in directe verbinding met zowel de zee als met enkele ondergrondse warmwaterbronnen. Het meer zelf fungeert zo als één grote openluchtspa. Het brakke water beschikt er het hele jaar door over aangename temperaturen.

Voor de toegang tot het Meer van Vouliagmeni betaal je op weekdagen 16 Euro per persoon per dag en 19 Euro in het weekend (update 2023). Je kan ook een glimp van de lagune opvangen vanaf de parking, zonder dat je daar toegang voor hoeft te betalen.

limnivouliagmenis.gr/en

Het Meer van Vouliagmeni
Het Meer van Vouliagmeni

“Drie oogverblindende schiereilandjes doorboren er als een misvormde drietand de Egeïsche Zee, met als tandplak tussen die tanden een paar aanlokkelijke zandstranden.”

Voorbij Vouliagmeni neemt de bebouwing stelselmatig af en wisselen ingedutte badplaatsen af met groen bespikkelde, kalkstenen heuvels. Ook de brede boulevards hebben intussen plaats geruimd voor een wondermooie tweevaksbaan, die zich als een ruige rollercoaster een weg langsheen de grillige kustlijn slingert. En dan volgt de moment suprême, waar ik al van bij ons vertrek uit Athene met engelengeduld naar uitkijk.

Kaap Sounion & Tempel van Posseidon

Vanachter een zoveelste bocht komt eindelijk de mythische Kaap Sounion in ons vizier. Een kolossale rots rijst er stoer uit zee op en draagt op zijn rug de antieke ruïnes van de Tempel van Poseidon, zoals een taart zijn kers. Dit oudheidkundige heiligdom werd opgericht in de 5e eeuw v.Chr. ter ere van Poseidon, de god van de Zee in de Griekse mythologie. En voor de ‘geografielen’: De kaap markeert tevens het meest zuidelijke punt van het Attica-schiereiland.

De Tempel van Poseidon baadt in het avondrood op Kaap Sounion, in de Atheense Rivièra
De Tempel van Poseidon baadt in het avondrood
Groepsfoto voor de tempel van Poseidon, aan de Atheense Rivièra
Groepsfoto voor de tempel, met onze uiterst sympathieke gids Antonis (volledig in het zwart)

Groot is de archeologische site niet, maar het is vooral zijn ligging bovenop de goddelijke Kaap Sounion die indruk maakt. Zelfs de flamboyante dichter Lord Byron was er danig van onder de indruk, dat hij er bij zijn bezoek in 1810 prompt zijn naam in één van de tempelpilaren kerfde. Wij houden het hooguit op een selfie.

Als absolute apotheose van de dag worden we er bovendien nog vergast op een spectaculaire zonsondergang, die de marmeren restanten van de tempel in een hemelse gloed van avondrood doet baden. Van een goddelijk einde van deze dag aan de Atheense Rivièra gesproken.

Toegangstickets tot de archeologische site van de Posseidontempel kosten 10 Euro per persoon. Hét uitgelezen moment om de site te bezoeken is een half uurtje voor zonsondergang. De kassa sluit 20 minuten voor zonsondergang, het volledige domein meteen erna.

Tempel van Poseidon in de Atheense Rivièra bij zonsondergang
Zonsondergang bij de Tempel van Poseidon

“Zelfs de flamboyante dichter Lord Byron was er danig van onder de indruk, dat hij er bij zijn bezoek in 1810 prompt zijn naam in één van de tempelpilaren kerfde.”


Traditie van het borden gooien

Ik vermeldde het al even subtiel in het begin van deze reportage: Met borden gooien is een oud gebruik in Griekenland, om je vreugde en enthousiasme voor een danser of muzikant te uiten. Tegenwoordig komt de traditie wel niet zo vaak meer voor of worden er bloemen geworpen in plaats van borden. Om wonden door rondvliegende scherven te voorkomen naar ‘t schijnt. Jammer, want het is best wel amusant om te zien. En uiteraard ook om te doen. Hoppa!


Koffers pakken en wegwezen

Hoe de Atheense Rivièra bereiken

De internationale luchthaven van Athene ligt op 22 km van Vouliagmeni en op 45 km van Kaap Sounion.

  • Zowel Aegean Airlines als Brussels Airlines onderhouden vanuit Brussel meermaals per dag een rechtstreekse verbinding met de internationale luchthaven van Athene.
  • Ook Ryanair vliegt naar Athene, maar dan vanuit Charleroi. De vluchtduur bedraagt ongeveer drie uur.

Huurwagen

De beste manier om de Atheense Rivièra te verkennen is met een (huur)wagen. Kom je uit het centrum van Athene? Vermijd dan de B9-autosnelweg via Markopoulo (Μαρκόπουλο) en Laurion (Λαύριο) en kies, zoals wij deden, voor de veel mooiere 91-autoweg langs de zuidwestkust van Attica.

Bus Athene-Vouliagmeni-Kaap Sounion

Eenmaal per uur rijdt er een streekbus van KTEL Attikis van Athene naar Kaap Sounion, via Vouliagmeni. In Athene kan je opstappen aan het busstation van Pedion Areos, dat vlakbij metrohalte Victoria (ΒΙΚΤΩΡΙΑ) op metrolijn 2 ligt. Check zeker ter plaatse nog eens de uurregelingen. Die wijzigen immers vaak en zijn online niet altijd even simpel terug te vinden zijn.

Meer info & dienstregelingen: ktelattikis.gr/en/ensounio

City Sightseeing Athens

De oranje ‘Riviera Linevan City Sightseeing Athens verbindt met open dubbeldeksbussen het centrum van Athene (Halte Melina Merkouri / Plaka, tegenover de Tempel van Zeus) met Vouliagmeni. Deze interessante lijn passeert onder meer langs de verlaten Olympische site uit 2004 en volgt verder voor een groot deel de kilometerslange kustboulevard langsheen de Golf van Egina.

Meer info: citysightseeing.gr

Waar logeren aan de Atheense Rivièra

In Athene sliepen wij bij Grecotel Pallas Athena, een kunstzinnig vijfsterrenhotel met het Atheense stadhuis als hun buren. Hartje Athene dus. Aan de Atheense Rivièra verbleven wij bij Grecotel Cape Sounio, dat feeëriek uitkijkt over de schilderachtige baai met de antieke Tempel van Poseidon aan de overzijde. Maar ook in Vouliagmeni tip ik je nog een paar hotels die garant staan voor een ontspannen vakantie.

Athene: Grecotel Pallas Athena

Grecotel Pallas Athena is zowel een wondermooi boutique hotel als een merkwaardige kunstgalerij tegelijkertijd, in hartje Athene. Overal in het hotel zijn er moderne meesterwerken te vinden: van de lobby, over de wandelgangen en de 63 individueel ingerichte kamers, tot in de bar en het restaurant. Van tijd tot tijd worden hier zelfs heuse tentoonstellingen georganiseerd.

De naam van het hotel vormt dan ook een mooie knipoog naar haar creatieve inkleding. ‘Pallas Athena’ was in de Griekse mythologie namelijk niet alleen de beschermgodin van de Griekse hoofdstad, die ze ook haar naam gaf, maar tevens die van de handwerklieden én de kunstenaars. De vele kunstwerken in het hotel zijn hier dus zeker en vast in goede handen.

Cape Sounio Grecotel Boutique Resort

Grecotel Cape Sounio brengt met zijn unieke ligging, op de flanken van een glooiende heuvel, een romantische ode aan Kaap Sounion. Samen met zijn mythische Tempel van Poseidon torent deze goddelijke rots maar liefst 70 meter boven zee uit. In de schilderachtige baai in de voorgrond ligt steevast wel een vloot dobberende plezierbootjes voor anker ligt. Haast vanuit iedere hoek in het resort kan je smullen van dit magnifieke uitzicht, dat tot één van de mooiste postkaartplaatjes van Griekenland behoort. Om over de rest van dit dromerige resort met z’n prachtige buitenzwembad (met zoutwater) nog maar te zwijgen!

The Margi in Vouliagmeni

Op z’n plat West-Vlaams uitsproken klinkt haar naam misschien wat platvloers, maar dat is The Margi allerminst. Integendeel! We hebben hier juist te maken met een piekfijn vijfsterrenhotel, rustig gelegen in de exclusieve badplaats Vouliagmeni. Perfect om de ontspannen schoonheid van de Atheense Rivièra te combineren met de oudheidkundige parels van Athene. De Griekse hoofdstad ligt van hieruit op hooguit een half uurtje rijden. 

Het hotel en haar 89 kamers zijn erg knus ingericht met warme, bruine tinten en houten elementen. Het beeldige buitenzwembad is om van weg te smelten, met ligbedden die wel boven het wateroppervlak lijken te zweven. Al kan je dat wegsmelten hier soms ook letterlijk nemen. De schaduw aan het zwembad is er namelijk nogal schaars. Ben je niet zo’n zonnefanaat, dan kan je ook heerlijk relaxen in de verduisterde paleizen van Margi Spa.

Op een steenworp van het hotel tref je verder ook nog het fraaie zandstrand en het Meer van Vouliagmeni aan.

Hotel Amarilia in Vouliagmeni

Hotel Amarilia bevindt zich eveneens in de badplaats Vouliagmeni, op amper 20 km van de Atheense Akropolis. De benedenverdieping met de lobby en de bar werd in 2019 nog maar integraal vernieuwd. Het interieur werd daarbij modieus heringericht met een knus, modern meubilair. Het strand ligt net het hoekje om, al kunnen gasten eveneens afkoeling zoeken in het bescheiden buitenzwembad van het hotel. 

De kamers dan zijn klassiek ingericht en bieden zicht op het zwembad of (zijdelings) zicht op de Saronische Golf. Dit fijne viersterrenhotel vormt zo een ideale uitvalsbasis voor wie een cultureel bezoek aan de hoofdstad Athene overweegt én tegelijkertijd de rust van de Atheense kust weet te appreciëren.

Booking.com

Deze trip combineren

Combineer je ontspannen verblijf aan de Atheense Rivièra met een bezoek of citytrip aan de hoofdstad Athene, dat slechts op een boogscheut van de kust ligt.

Je kan de Atheense Rivièra ook gerust als daguitstap vanuit Athene ondernemen, zonder overnachting.

2 reacties op “Atheense Rivièra: In de Ban van Posseidon

%d