Canada is van nature een immigratieland. Een echte Canadese keuken bestaat er dus niet echt, op de legendarische poutine na misschien, dé specialiteit van de provincie Québec. Daartegenover staat dat je hier met gemak een culinaire rondreis rond de hele wereld kan maken. Zeker in een metropool als Montréal, waar je op tal van smakelijke eetgelegenheden botst. Weet je niet precies waarheen? Wel, wij verklappen alvast onze vijf favoriete plekjes om in Montréal uit eten te gaan. En als toetje hebben we ook nog een smakelijke culinaire tour voor je in petto. Bon appetit!
Inhoudsopgave
Last updated on april 23rd, 2024
Onze 5 favoriete restaurants + food tour in Montréal
Baba Cool
Baba Cool is écht wel één van de coolste adresjes in Vieux-Montréal om uit eten te gaan. Of zelfs gewoon om uit te gaan, om er lekkere cocktails te drinken bijvoorbeeld. Dit hippe restaurant nabij de Basilique Notre-Dame serveert verfijnde gerechten volgens een ‘sharing food’-concept, in een gezellig kader met groovy club vibes. Een erg toffe plek in Montréal om de avond door te brengen!
Modavie
Restaurant Modavie is een Frans geïnspireerde bistro die je in de Rue Saint-Paul in Vieux-Montréal aantreft. Het interieur heeft veel weg van een bruine kroeg. Specialiteiten van het huis zijn onder andere ajuinsoep en lamskoteletten. Het bijhorende café ernaast wordt ’s avonds opgeluisterd door wat live jazzmuziek.
Dinette Marcella
Dinette Marcella is the new kid in town en trekt de menukaart van de Italiaanse keuken. Het restaurant is niet bijster groot en iedereen zit er misschien wat dicht tegen elkaar aangeschurkt, maar het is er wel gezellig toeven in het ietwat industriële interieur. Vooral de spaghetti carbonara is er een aanrader. Reserveren is wel aanbevolen, wil je er uit eten gaan. Zeker in het weekend. Wij konden nog net de laatste plaatsjes bemachtigen aan de bar, wat op zich zo slecht nog niet was.
Time Out Market Montréal
Weet je totaal niet waar je zin in hebt? Trek dan naar de Time Out Market Montréal. Je vindt deze van oorsprong Portugese food market in het Centre-Ville, in het Eaton-winkelcentrum in de Rue Sainte-Cathérine. Geen junkfood hier, maar 16 kwalitatieve eetstanden met keukens vanover de hele wereld. Ga je voor de tapas van Ibéricos, Japanse ramen van Marusan of toch maar voor de Antilliaanse specialiteiten van chef Paul Toussaint? Aan jou de keuze! En uiteraard geniet je aan de bar ook van een ruime keuze aan bier, wijn en tal van andere dranken. Er is zelfs een toegewijde wijnbar!
La Banquise
Je bent niet in de provincie Québec geweest als je niet op z’n minst één keer van hun traditionele poutine geproefd hebt. Dit typische fastfoodgerecht lijkt wat op onze friet met stoofvleessaus. En zo smaakt het ook wel een beetje. Met dat verschil dat de bruine poutine-saus op de frieten van vegetarische origine is en er brokjes witte kaas tussen de frieten zitten. Er bestaan verschillende varianten van poutine, al blijft het originele natuurlijk het beste. Ze beschikken bovendien over een eigen blond biertje.
Restaurant La Banquise in het arrondissement Plateau Mont-Royal is veruit het meest gekende restaurant om van de populaire poutine te proeven. Misschien niet het meest gezellige etablissement om in Montréal uit eten te gaan, maar La Banquise is nu eenmaal een icoon in de stad. Duur is het al helemaal niet en het restaurant is bovendien dagelijks de klok rond open. Handig, want het is er vaak aanschuiven. Vooral rond lunchtijd, wanneer er lange rijen tot buiten kunnen staan. La Banquise wordt dan ook in menig reisgids aangeprezen, net zoals in deze nu dus. Sorry!
Toegegeven: Je hoeft niet per se naar La Banquise te gaan om het nationale (fastfood)gerecht van Québec te degusteren. Er zijn wel meerdere restaurants in Montréal die poutine serveren. Zelfs McDonald’s heeft het in hun aanbod!
Local Montréal Food Tours
Geen restaurant, maar wél een erg smaakvolle ervaring om te beleven in Montréal: Sluit je aan voor één van de gegidste culinaire wandelingen van Local Montréal Food Tours. Wij namen deel aan de tour door Mile-End, één van de hippere buurten in Montréal, ver weg van de toeristische massa. Drie uur lang neemt een gepassioneerde gids je op sleeptouw doorheen deze trendy buurt en laat je er letterlijk proeven van het ‘lokale’ leven. Of eerder van de wereldse keuken, want onderweg degusteer je onder meer de fameuze bagels van St-Viateur, de Griekse kotopita van Niata en de Italiaanse gnocchi van Drogheria Fine. Eindigen doe je in één van de vele microbrouwerijen die de buurt rijk is, zoals Siboire.
→ Lees hier meer over de Mile-End Montreal Food Tour en deze hippe buurt!
→ Honger naar meer in Montréal? Ontdek dan hier tal van bezienswaardigheden, activiteiten en extra tips voor een onvergetelijke kennismaking met de stad.
Wat je moet weten voor je op restaurant gaat in Montréal
In de provincie Québec zijn er toch enkele noemenswaardige verschillen met onze Bourgondische restaurantcultuur, die we in België gewoon zijn:
- In België tafelen wij met gemak anderhalf tot drie uur. Voorgerechtje, hoofdgerecht, dessertje en op ’t gemak die fles wijn kelderen. De kans dat je in Montréal binnen het uur opnieuw op straat staat, is groot. De gerechten volgen elkaar snel op en ook de rekening wordt vaak zonder pardon voor je neus gepresenteerd. Zeker in het iets meer toeristische Vieux-Montréal is dit de normale gang van zaken.
- In Montréal uit eten gaan is ongeveer even duur als bij ons, of misschien toch net dat tikkeltje duurder, een beetje afhankelijk van de locatie. Vergeet niet dat de prijzen op de menukaart zonder taksen (10%) zijn en je de verplichte fooi (pourboire in het Frans, tussen de 15 en 20%) er ook nog moet bijrekenen.
- Alcoholische dranken op restaurant en café zijn duur in Canada. Dat heeft vooral te maken met de kostelijke alcohollicenties voor uitbaters. Voor een glas wijn betaal je doorgaans 10 à 15 CAD (± 7 à 10 euro), excl. taksen en fooi. Bier is iets goedkoper. Voor een glas bier van ‘t vat betaal je doorgaans iets van 6,50 CAD (± 4,50 euro) voor 10 oz (± 300ml).
- Pluspunt: Om de prijs van je glas wijn wat te drukken of omdat veel restaurants gewoon geen alcohollicentie hebben, mag je in veel restaurants in Canada zelf je drank meebrengen, in ruil voor een kleine vergoeding. Bier, wijn en sterke dranken kan je in Québec aanschaffen bij SAQ (Société des alcools du Québec), een winkel met alcoholische dranken die onder controle van de overheid staat.
0 reacties op “5 x uit eten in Montréal: Onze favoriete restaurants”