België Dichtbij Wandelen

Vloethemveld in Zedelgem: Van munitiedepot naar natuurgebied

Op wandel rond een voormalig militair domein

Op zo’n tien kilometer ten zuidwesten van Brugge, in het West-Vlaamse Zedelgem, schuilt Vloethemveld. Vroeger een militair munitiedepot, tegenwoordig een riant natuurgebied van zo’n 330 hectare groot. Kogels en granaten ruimden er plaats voor weelderige Flora en fauna en in de bossen rond het domein werden enkele mooie wandelroutes uitgestippeld. Eén ervan gaat helemaal in een lus om het natuurgebied heen. Geen gefluit van rondvliegende kogels hier, enkel nog maar dat van rondvliegende vogels.

Last updated on november 17th, 2023

Wandeling rond het voormalige militaire domein van Vloethemveld in Zedelgem

De rondwandeling van Vloethemveld meet 8,9 of 10,4 kilometer, afhankelijk van de gekozen variant. Het domein zélf is jammer genoeg niet toegankelijk voor het publiek. In wijzerzin errond dan maar, doorheen dichte bossen en langs weidse velden. Al krijg je hier en daar van aan de zijlijn wel een unieke inkijk in het natuurgebied.

In de waterhut kan je zo door spleten in de wand ongestoord zeldzame vogels begluren, zonder dat ze het zelf door hebben. Achterin de hut toont een overzicht welke vogels je er allemaal kan aantreffen. Begin dus maar met afvinken. Dat geduld heb ik helaas niet. Ik sluip het parcours verder af naar de andere zijde van het gebied en beklim er de Heidetoren. Eenmaal boven wacht mij er een voortreffelijk uitzicht over het stiltegebied.

Maar de vredige vijvers en verlaten heidegronden vertoonden ooit meer activiteit. Achtereenvolgens schuilde hier een krijgsgevangenenkamp en een munitiedepot. Een paneel met foto’s en tekeningen laat je op de toren een levendig beeld zien van hoe het voormalige militaire domein er door de jaren heen moet uitgezien hebben. Een schril contrast met de rust en de stilte van vandaag.

De waterhut in Vloethemveld in Zedelgem vormt een perfecte spot om vogels te observeren
Door de spleten kan je van in de waterhut ongestoord de vogels observeren
Heidetoren in Vloethemveld in Zedelgem
Sculptuur in een boom in Vloethemveld in Zedelgem
Uitzicht vanop de Heidetoren in Vloethemveld in Zedelgem
Bovenop de Heidetoren krijg je te zien hoe de verlaten heidegronden er vroeger uitzagen

Hotel Zedelghem

Het militaire avontuur van Vloethemveld begon in de Eerste Wereldoorlog, toen de Duitse bezetter het bosrijke gebied ging aanwenden voor de productie van houtskool en steunbalken voor in de loopgraven aan het front. Na de oorlog werd het domein dan een munitiedepot. In eerste instantie ten behoeve van het Belgisch Leger, later voor de Duitsers die er in de Tweede Wereldoorlog nogmaals de fakkel overnamen.

Eenmaal die terug naar de heimat verdreven waren, richtten de Britse geallieerden er kortstondig een krijgsgevangenenkamp op dat smalend de naam “Hotel Zedelghem” kreeg, naar de gemeente waar het kamp lag. Het was naar ‘t schijnt allesbehalve een vijfsterrenhotel. Ook Helmut Schmidt, de latere bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, zat hier gevangen.

Eén keer ook de Tweede Wereldoorlog voltooid verleden tijd was, fungeerde Vloethemveld wederom verder als opslagplaats voor munitie. Tot het Belgisch Leger medio jaren ’90 de site definitief verliet. Niet voor de Duitsers deze keer, maar voor het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij zijn sinds 1994 de nieuwe eigenaar van Vloethemveld en maakten er prompt een beschermd natuurgebied van. Slechts op een klein deel van het domein staan nog enkele barakken van het voormalige militaire kamp overeind. Onder begeleiding van een gids kunnen die over het zogenaamde Vredespad bezocht worden.

Een verkeersbord markeert het militaire domein van Vloethemveld in Zedelgem

Ter hoogte van een hoeve splitst de route zich in tweeën. Je kan kiezen voor een extra lus door een stuk bos, of via een korter stuk de cirkel rond maken. Ik kies voor de laatste optie en passeer iets verderop voor de tweede maal langs de vroegere hoofdingang van het militaire kamp. De antieke gebouwen die er achter het hek staan worden heden ten dage gebruikt door het Agentschap voor Natuur en Bos. Links ervan begint het Vredespad, te herkennen aan een replica van de poort die het naoorlogse krijgsgevangenenkamp van de buitenwereld afsloot.

De laatste kilometer van de wandeling verloopt gemeenschappelijk met de eerste en voert doorheen het speelbos helemaal terug tot bij het startpunt. Ik heb er niet alleen een verkwikkende wandeling opzitten, maar eveneens mijn kennis over de Belgische oorlogsgeschiedenis ook weer dat beetje bijgeschaafd.

Oude militaire gebouwen van Vloethemveld in Zedelgem
Replica van de toegangspoort tot het vroegere krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld
Een replica van de toegangspoort tot het vroegere krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld

Wandelschoenen aan en wegwezen

Praktische info wandeling

  • De wandeling rond Vloethemveld start en eindigt aan de parking in de Diksmuidse Heirweg, naast de trainingsfaciliteiten van de West-Vlaamse Politieschool. Met wat geluk krijg je er dus nog wat actie te zien wanneer de kadetten een fictieve bestorming van een gebouw inoefenen.
  • Steek de straat over en volg vanaf hier de pijlen met het gele vierkant.
  • Om de waterhut te bereiken moet je even een zijtak inslaan, langsheen de barakken van het voormalige kamp.
  • Meer naar het einde van de wandeling toe sta je ter hoogte van de hoeve voor de keuze: Sla linksaf voor de extra lus door het bos (lange wandeling van 10,4 km) of ga verder rechtdoor (korte wandeling van 8,9 km).
  • De route is over de gehele lengte vlak en bestaat quasi volledig uit onverharde paden. Op sommige stukken kunnen die er modderig bijliggen.
Wegwijzers van de wandelingen in Vloethemveld

Vredespad

Het Vredespad van 2,8 km lang is enkel toegankelijk met een gids en mits reservatie. Of op enkele zeldzame openingsdagen. Meer info vind je bij de gemeente Zedelgem: [email protected] of 050 28 83 30. Je kan ook een deel van de barakken zien liggen vanop de gele rondwandeling.

Meer info: vloethemveldvzw.be

Erheen

  • Ruime, gratis parking in de Diksmuidse Heirweg te Zedelgem, naast de trainingsfaciliteiten van de West-Vlaamse Politieschool.
  • Vloethemveld wordt zelf niet ontsloten door openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte is die van Zedelgem-Dorp, op zo’n 2 km wandelen van het domein. Op weekdagen stopt er om het half uur een bus van lijn 72 Brugge-Zedelgem. In de weekends is dit om het uur.

Meer info & dienstregeling bussen: delijn.be

Fietsen langs de Vloethemveldzate

Ben je met de fiets in de buurt? Dan kan je Vloethemveld bereiken over de mooie Vloethemveldzate, de oude spoorwegbedding die in een ver verleden het munitiedepot aansloot op de spoorlijn Brugge-Kortrijk en tegenwoordig dienst doet als fietspad. Bepaalde delen van Vloethemveld zijn eveneens toegankelijk per fiets (zie kaartje verderop).

De Vloethemveldzate, een fietspad over een oude spoorwegbedding, die vroeger het munitiedepot van Vloethemveld op het nationale spoorwegnet in Zedelgem aansloot
De Vloethemveldzate, een fietspad over een oude spoorwegbedding, die vroeger het munitiedepot op het nationale spoorwegnet aansloot

Eten en drinken

Er is niets van horeca in de buurt, dus voorzie zeker zelfs iets om te eten of te drinken onderweg!


Wandelkaart

0 reacties op “Vloethemveld in Zedelgem: Van munitiedepot naar natuurgebied

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: