België Getest Logeren

Ardense charme in Hotel Mercure Han-sur-Lesse

Splinternieuw viersterrenhotel in het Ardense Han-sur-Lesse

Mercure Han-sur-Lesse is een splinternieuw viersterrenhotel in het Ardense dorpje Han-sur-Lesse, voornamelijk bekend omwille van z’n grotten. Pas in oktober 2020 opende het hotel z’n deuren. Pal in de coronacrisis dus. Kort na opening gingen wij alvast een kijkje nemen.

Last updated on november 17th, 2023

Het toeristische dorpje Han-sur-Lesse is vooral gekend omwille van het Domein van de Grotten van Han, met z’n befaamde grotten en sensationeel safaripark. Gezien z’n strategische ligging in de Belgische Ardennen, leent de regio zich verder ook uitstekend voor schitterende wandelingen in de natuur.

Trendy interieur dat authentieke charme uitstraalt

Toegegeven: Mij ga je niet zo snel nog een hotel van een grote keten zien boeken. Niet dat ik iets tegen die hotels heb of ze minderwaardig vindt, maar vaak vind ik ze geen ziel en karakter uitstralen. Maar laat nu net Mercure Han-sur-Lesse het tegendeel bewijzen.

De benedenverdieping is één grote, open ruimte met een trendy interieur. Al meteen bij het binnenkomen springt de centraal geplaatste bar in het oog. De ontwerpers hebben voornamelijk gekozen om met houten materialen te werken, aangevuld met hedendaags meubilair in warme tinten. Het hotel lijkt zichzelf zo min of meer in de regio geïntegreerd te hebben en straalt één en al authentieke charme uit.

Rechts van de receptie is er een gezellige zithoek met boekenkast en daarachter een speelhoek voor de kinderen. Links van de receptie heb je dan de knusse bar en het bistronomische restaurant Merlesse. Je dineert er in een aangenaam kader onder een weelderig plafond van hangende gloeilampen en (vals) klimop. In de zomer kan je ook buiten op het zonnige terras plaatsnemen. Er is ook een mooi binnenzwembad.

Bar in Hotel Mercure Han-sur-Lesse
Bar
Binnenzwembad in Hotel Mercure Han-sur-Lesse
Binnenzwembad

Rustiek ingerichte kamers

Mercure Han-sur-Lesse telt in totaal 117 kamers en suites. Wij kozen voor een klassieke tweepersoonskamer met kingsize bed. Onze bevallige kamer is rustiek ingericht in houten, witte en kakigroene tinten. Niet erg groot, maar toch ruim voldoende voor een koppel. Een grote tekening boven het bed verwelkomt ons nogmaals in Han-sur-Lesse.

Doorheen het raam kijken we uit over het parkje naast het hotel, waar je de trammetjes richting de grotten doorheen ziet tuffen. Grote meerwaarde in de kamer is het Nespresso-apparaat. Er is eveneens een (weliswaar lege) minibar. Ideaal dus indien je – net zoals wij – je eigen fles wijn meebrengt voor een aperitief op de kamer. De zitbank aan het raam is daar alleszins uitermate geschikt voor, zodat je niet op het bed hoeft te zitten.

De badkamer is uitgerust met een inloopdouche en heerlijk geurende producten van het merk Rituals. Enige nadeel hier is dat de WC nogal dicht tegen de wastafel staat.

Klassieke tweepersoonskamer
Badkamer in Hotel Mercure Han-sur-Lesse
Badkamer

Gastronomie bij restaurant Merlesse

‘s Avonds waagden we ons aan het driegangenmenu bij restaurant Merlesse, onder leiding van Michelinchef Benoit Dewitte. Als amuse-bouche kregen we eerst een smakelijk sateetje van buikspek gegrild op houtskool. Het voorgerecht dat meteen volgde – cappeletti met ham en kaas (een soort van ravioli, n.v.d.r.) in bouillon – was niet meteen een hoogvlieger, maar het hoofdgerecht was gelukkig een échte doeltreffer: Konijn met boerenkool en Albufeirasaus. Het klinkt als echte boerenkost, maar toch was het van een gastronomisch lekker niveau. Ook het dessert – een sorbet van yoghurt, ananas en kokos – viel enorm in de smaak. En bovendien erg licht op de koop toe, zodat we niet met een opgeblazen maag tussen de lakens hoefden te kruipen.

Opmerking: Wij bezochten Mercure Hotel Han-sur-Lesse tijdens de coronacrisis, toen het land nog in lockdown was. De bar en het restaurant waren bijgevolg fysiek gesloten. Eten en drank konden wél via room service besteld worden. Voor het diner was er één vast menu, die gang per gang aan de kamer geserveerd werd. Het kan dus zijn dat onze ervaringen niet altijd representatief zijn voor de werking in normale omstandigheden.

Restaurant Merlesse in Hotel Mercure Han-sur-Lesse
Restaurant Merlesse
Gastronomie Hotel Mercure Han-sur-Lesse

Activiteiten in de omgeving

Uiteraard mag een bezoek aan de spectaculaire Grotten van Han en het wildpark niet ontbreken. Zowel het nostalgische trammetje naar de grotten als de safaribussen vertrekken vlak naast het hotel.

Op het plein bij de kerk van Han-sur-Lesse bevindt zich een overzichtskaart met mogelijke wandelroutes.

Landschap rond Han-sur-Lesse

Hoe Hotel Mercure Han-sur-Lesse bereiken

Met de wagen

Han-sur-Lesse ligt vlakbij de E411-autosnelweg van Brussel naar Luxembrug. Verlaat de autosnelweg aan afrit 23 ‘Wellin’, vanwaar het nog 10 km tot Han-sur-Lesse is.

Mercure Han-sur-Lesse beschikt over een privéparking, wat met 15 Euro per dag niet erg goedkoop is. Je kan de wagen ook gewoon parkeren op het plein aan de kerk, schuin tegenover het hotel. Je hoeft er enkel van mei t.e.m. augustus te betalen (0,50 Euro per uur). Het kan tijdens die zomerperiode wel erg druk zijn in Han-sur-Lesse, wat het soms moeilijk maakt om parking te vinden.

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Rochefort-Jemelle, op 10 km van Han-sur-Lesse. Van hieruit kan je mij buslijn 29 verder reizen naar Han-sur-Lesse, tot aan de bushalte Han-sur-Lesse Eglise, schuin tegenover Hotel Mercure Han-sur-Lesse. De bus rijdt wel maar enkele keren per dag. Tijdens het weekend en in de schoolvakanties rijden er meer bussen.

Meer info & dienstregelingen: letec.be en nmbs.be


Situering op de kaart

3 reacties op “Ardense charme in Hotel Mercure Han-sur-Lesse

%d