Dichtbij Wellness

Het zuiverende water van Spa

Op audiëntie bij de koningin der kuuroorden

België / Ardennen / Spa


Een foto neem je met een ‘kodak’, notities maak je met een ‘bic’ en de spaghetti kruid je pittig af met enkele druppels ‘tabasco’. Die eigennamen zijn intussen zodanig ingeburgerd, dat ze zonder pardon tot soortnamen herleid zijn. Zo ook worden kuuroorden wereldwijd met de term ‘spa’ bestempeld, daarmee verwijzend naar de gelijknamige stad in de Belgische Ardennen. Al sinds de 16e eeuw is Spa geroemd voor haar heilzame bronwater, wat van deze ‘ville d’eau’ een half millennium later nog steeds een universeel begrip maakt. Spa ligt niet alleen aan de bron van het unieke, licht naar metaal smakende drinkwater, maar groeide in de loop der eeuwen ook nog eens uit tot een iconisch kuuroord. In het begin van de 21e eeuw nog maar namen de ‘Thermes de Spa’ hun intrek in een gloednieuw complex met sauna’s, zwembaden en behandelingsruimtes, om zo te blijven beantwoorden aan de eisen van de hedendaagse badgast. Hoog tijd om eens wat te gaan herbronnen, denk ik dan. En waar is dat nu magischer dan in de bakermat van de spa, n’est-ce pas?


Spa floreerde vooral naar het einde van de 19e eeuw toe als dé toeristische hotspot van de Ardennen, tijdens de hoogdagen van de belle époque. De elite van toen zakte van heinde en verre af naar het sprankelende Spa, om er ongedwongen te komen kuren in de thermale baden. Het monumentale badhuis in neorenaissancestijl werd er feestelijk ingehuldigd in 1868. 135 jaar lang verschafte dit statige gebouw onderdak aan de Thermen van Spa, tot die in 2004 migreerden naar een nieuw stulpje op een bosrijke heuvel hoog boven de stad. Het bejaarde badhuis in het centrum van Spa staat sindsdien leeg en wacht nu geduldig zijn tweede jeugd af. Intussen worden de straten, pleinen en andere historische gebouwen van de stad wel al met mondjesmaat opgeknapt en krijgt het ietwat verloederde Spa stilaan haar grandeur van weleer terug.

“De toegang tot de nieuwe Thermen van Spa is al een belevenis op zich.”

De toegang tot de nieuwe Thermen van Spa is al een belevenis op zich. Vanaf de centrale Place Royal, schuin tegenover het gewezen badhuis, tilt een moderne kabeltrein mij in een ruk de heuvel van Anette en Lubin op, met tijdens de klim een prachtig panorama over het herfstkleurige Spa. Tachtig meter hoger penetreert het kubusvormige karretje de buik van het thermencomplex en flaneer ik in volle extase de ontvangsthal binnen. Een marmeren sokkel met daarop een driekoppige fontein geeft er zonder schroom zijn bronnen prijs over waar de thermen precies de mosterd vandaan halen. Of het water, in dit geval. Als eerste is er Spa Reine, beter bekend als ‘Spa Blauw’, het drinkwater zonder bruis. De Marie-Henriëttebron op haar beurt levert water dat rijk is aan koolzuurgas en ijzer, wat de roestige aanslag op het bassin van de fontein verklaart. Dit water wordt aangewend voor de balneotherapie bij L’Institut, het behandelingscentrum van ‘Les Thermes de Spa’. Als laatste heb je het water uit de Clémentinebron, dat veel bicarbonaat bevat en rechtstreeks de zwembaden van de thermen voedt.

Er is zowel een riant binnen- als buitenzwembad met een heerlijke watertemperatuur van 33°C. Het binnenzwembad huist in een knap staaltje van hedendaagse architectuur, waarvan het ovale profiel de vorm van een oesterschelp symboliseert. Het zwembad en de bubbelbaden belichamen met hun ronde contouren de parels in die schelp. In het zwembad ligt een vrouw ontspannen op haar rug te drijven, ondersteund door de badmeester. Met behulp van Tibetaanse schalen zorgt hij voor een rustgevende klankmassage onder water en doet de dame in kwestie mentaal even helemaal terug in haar eigen schulp kruipen. Dankzij de reusachtige raampartijen baadt het interieur van de thermen overigens rijkelijk in het natuurlijke daglicht. En tijdens de wintermaanden dringt de laagstaande zon zelfs door tot in het kleinste hoekje van de ovaal. Buiten ontdek ik dan het openluchtzwembad, omringd door een weelderige wand van bomen die volop hun bladeren verliezen. Onder meer een stroomversnelling, een paddenstoelvormige fontein en een batterij aan jetstreams vormen hier de parels van dit zwembad. Je kan al van binnen in de hal het warme water ervan inwaden, zodat je in de winter niet aan de bijtende kou blootgesteld wordt. Zowel binnen als buiten is er een terras met ligzetels om na het zwemmen op te drogen of om even een dutje te doen. Ik ga alvast binnen van de stralende warmte genieten onder de infraroodlampen en breng zoals een leguaan mijn lichaam zo weer helemaal op temperatuur.

“Zoals het een 21e-eeuws kuuroord betaamt, beschikken de ‘Thermes de Spa’ sinds hun verhuis in 2004 nu ook over heteluchtbaden.”

Op zich ogen de zwembaden erg betoverend. Alleen is het naar mijn bescheiden mening ietwat een gemiste kans dat men bij de bouw voor de typisch witte zwembadtegel gekozen heeft, waardoor de Thermen van Spa enigszins wat aan charme inboeten. Dat geldt ook voor de kleedhokjes, waar vooral de functionaliteit primeert. Maar gelukkig, zoals het een 21e-eeuws kuuroord betaamt, beschikken de ‘Thermes de Spa’ sinds hun verhuis in 2004 nu ook over heteluchtbaden. Die schuilen op de eerste verdieping van het complex. Al is het aanbod voor een gerenommeerde spa als die van Spa nogal beperkt, eerlijk gezegd. Er is zowel een gedeelte met toegang in badpak als een naturistenzone. In iedere zone heb je welgeteld één sauna en één hamam. De panoramische sauna gunt je tijdens het puffen en zweten wél een erg bevallig vogelperspectief over Spa en de omliggende vallei. Er worden ook vrij toegankelijke opgietsessies georganiseerd, hetzij enkel in het naaktgedeelte. Wie nadien wat nood heeft aan een pauze, kan zich op dezelfde verdieping naar hartenlust nestelen in de rustzaal of in de relaxatieruimte met woodlicht. In deze oase van rust bevordert het blauwe licht de afvoer van afvalstoffen, de ademhaling en de ontspanning. De zachte muziek en rustgevende aroma’s brengen je hier pas echt in opperste staat van zen. Klein nadeel is dat de sauna’s, hamams en rustruimtes zich nogal ver van de zwembaden bevinden. Zeker die van het geklede gedeelte.

Voor nog meer zen moet je in L’Institut zijn. Met maar liefst 60 individuele lokalen heb je er een ruime keuze aan lichaamsbehandelingen en schoonheidsverzorgingen. Maar waar het in Spa anno 1868 allemaal mee begon, is met hun wereldvermaarde balneotherapie. Deze term omvat verschillende behandelingen in het water die de bloeddoorstroming bevorderen, het metabolisme stimuleren of een weldadige werking uitoefenen op de huid. Heel wat groten der aarde, zoals tsaar Peter de Grote, Victor Hugo en koningin Marie Henriëtte, kwamen hier in het verleden reeds pootje baden in een weldadig koolzuurbad. De beroemde koperen kuipen vullen zich hierbij met het bruisende mineraalwater van de Marie-Henriëttebron. Belletjes van koolzuurgas strelen onophoudelijk je huid over je ganse lichaam en geven je met momenten zelfs een zwevend gevoel. Zowel fysiek als mentaal.

“Heel wat groten der aarde, zoals tsaar Peter de Grote, Victor Hugo en koningin Marie Henriëtte, kwamen hier in het verleden reeds pootje baden in een weldadig koolzuurbad.”

Oké, even alles op een rijtje gezeet zijn er misschien wel mooiere en uitgebreidere wellnesscomplexen dan de Thermen van Spa. Maar alleen al omwille van haar boeiende historiek, wereldwijde reputatie en unieke ligging zijn de ‘Thermes de Spa’ beslist eens een bezoekje waard. Zeker wanneer je er prompt een weekendje met overnachting van maakt. Want geef nu toe: Zoals een vrome moslim eenmaal in zijn leven de hadj hoort te volbrengen, dient iedere wellnessfan toch ooit eens te komen herbronnen in het mekka van de spa, n’est-ce pas?


Badjas pakken en wegwezen!

Toegang tot de spa

Een dagticket voor de thermen (zwembaden, sauna’s, opgietsessies en rustruimtes) kost 33 Euro per persoon. Je kan ook een ticket kopen die je drie uur toegang verschaft, wat eigenlijk wel volstaat. Daarvoor betaal je 22 Euro per persoon. Op weekdagen na 17u30 is dit 18 Euro, ideaal om te komen ontspannen na een dagje rondtrekken in de wondermooie omgeving bijvoorbeeld. Schoonheidsverzorgingen en lichaamsbehandelingen bij L’Institut kunnen tegen een supplement gereserveerd worden. De Thermen van Spa bieden eveneens enkele interessante pakketten aan. Zo kan je een koolzuurbad voordelig combineren met drie uur toegang tot de thermen aan 49 Euro per persoon.

De zwembaden en rustruimtes zijn enkel met badkledij toegankelijk. Doch, bij de sauna’s en hamams heb je twee afgescheiden zones: één met en één zonder badkledij. In het naturistengedeelte vind je naast een sauna en hamam ook nog een jacuzzi van 36°C, warm bad van 38°C, koud bad van 20°C en 3 voetbaden. Badjas, badpak en badhanddoeken kunnen facultatief ter plaatse aangekocht worden. Badjas en badhanddoeken kunnen er eventueel ook gehuurd worden.


Erheen

De Thermen van Spa liggen op 6 kilometer van de E42-autosnelweg van Verviers naar Duitsland (afrit 8 Spa). Parkeren kost 2 Euro voor vijf uur en 3 Euro voor een hele dag.

De stations van Spa en Spa-Géronstère worden ieder uur bediend door stoptreinen van de verbinding Aachen Hbf (D) – Verviers – Spa-Géronstère. In het station van Pepinster bestaat er in beide richtingen een vlotte aansluiting met de IC-trein uit Kortrijk, Gent, Brussel, Leuven en Luik (eindbestemming: Welkenraedt). De beide stations van Spa liggen respectievelijk op 900 en 800 meter van de Place Royal, van waar je dan met de kabellift omhoog naar de thermen kan (nmbs.be).

Een automatische kabellift verbindt het centrum van Spa (Place Royal) rechtstreeks met de Thermen van Spa. Het gebruik ervan is niet inbegrepen in je toegangsticket tot de thermen (tenzij je in het Radisson Blu Palace Hotel verblijft). Stijgen of dalen kost 1,50 Euro per persoon per traject. Tickets kunnen zowel beneden als boven aan een automaat aangekocht worden.


thermesdespa.com/welkom


Eten en drinken in Spa

Je kan tussen het baden door iets drinken of een klein hapje eten in de centrale hal van het binnenzwembad, bij Brasserie Panoramique 325. Consumpties worden op je persoonlijk polsbandje geregistreerd en worden afgerekend bij vertrek. Deze brasserie is ook toegankelijk voor niet-badgasten. Om iets uitgebreider te eten of te drinken ben je beter af in het centrum van Spa. Meteen naast het dalstation van de kabellift, op de Place Royal, tref je Brasserie des Bobelines aan. Deze hippe bar, restaurant en brouwerij ineen huist in één van de gerenoveerde paviljoens van de Leopold II-galerij. Men brouwt er een eigen bier onder de naam ‘Bobeline’, die in vier versies te degusteren vallen: Black, Ambrée, Fraise en Triple. Achter de bar binnen kan je de kolossale brouwketels ontwaren. Je kan hier ook iets eten. Een aanrader is de ‘Carbonnades de Boeuf à la Bobeline Black’ met frietjes. Aan de overzijde van de Rue Royale, op de Place du Monument, heb je verder nog Franc’off La Brasserie des Artistes, waar ik een voortreffelijk Filet Américain at.


Logeren

Radisson Blu Palace Hotel staat garant voor een uniek verblijf in hartje Spa. Dit puike viersterrenhotel ligt aan de centrale Place Royal, vlakbij het casino, de Peter-de-Grotebron en talloze bars en restaurants. Ook in hun eigen restaurant, Brasserie Les Saisons de Spa, kan je er terecht voor een smakelijk diner. Maar dé grote troef van het hotel is hun rechtstreekse verbinding met de Thermen van Spa, dankzij een private kabellift. Op die manier kan je je al op de kamer omkleden en in badjas de lift naar de thermen nemen. Vooral wanneer het buiten sneeuwt is dit best wel een speciale ervaring (radissonhotels.com).


Ontspan mee à volonté

0 reacties op “Het zuiverende water van Spa

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: