Wandelen

Vredig Vloethemveld

Op verkenning in een voormalig militair domein (8,9 of 10,4 km)

Zedelgem (België)
Rondwandeling Vloethemveld
8,9 of 10,4 km (lus)
Niveau: ★☆☆☆☆


Op zo’n tien kilometer ten zuidwesten van de West-Vlaamse provinciehoofdstad Brugge schuilt Vloethemveld, een riant natuurgebied van zo’n 330 hectare groot. Maar dit serene domein was niet altijd een beeldige biotoop. Vloethemveld speelde zelfs een niet zo onbelangrijke rol in en na beide wereldoorlogen. Van al dat militair gedruis is er nu nog maar weinig meer te merken, op enkele stille getuigen na. Flora en fauna zijn er tegenwoordig heer en meester. In de bossen die het domein omringen werden intussen enkele mooie wandelroutes uitgestippeld, waarvan één helemaal in een lus om het natuurgebied heen gaat. Geen gefluit van rondvliegende kogels hier, maar enkel dat van rondvliegende vogels.

De rondwandeling van Vloethemveld meet 8,9 of 10,4 kilometer, afhankelijk van de gekozen variant. Het domein zélf is niet toegankelijk voor het publiek. In wijzerzin errond dan maar, doorheen dichte bossen en langs weidse velden. Ik moet er dus letterlijk de kantjes van aflopen. Maar hier en daar krijg ik van aan de zijlijn wel een unieke inkijk in het natuurgebied. In de waterhut kan ik zo door spleten in de wand ongestoord zeldzame vogels begluren, zonder dat ze het zelf door hebben. Achter mij toont een overzicht welke vogels je er allemaal kan aantreffen. Begin dus maar met afvinken. Dat geduld heb ik helaas niet. Ik sluip het parcours verder af naar de andere zijde van het gebied en beklim er de Heidetoren. Eenmaal boven wacht mij er een voortreffelijk uitzicht over het stiltegebied. Maar de vredige vijvers en verlaten heidegronden vertoonden ooit meer activiteit, toen hier achtereenvolgens een krijgsgevangenenkamp en een munitiedepot het toneel vormden. Een paneel met foto’s en tekeningen gunt me vanop de toren een levendig beeld van hoe het voormalige militaire domein er door de jaren heen moet uitgezien hebben. Een schril contrast met de rust en de stilte van vandaag.

Door de spleten kan je van in de waterhut ongestoord de vogels observeren
Bovenop de Heidetoren krijg je te zien hoe de verlaten heidegronden er vroeger uitzagen

Hotel Zedelghem


Het militaire avontuur van Vloethemveld begon in de Eerste Wereldoorlog, toen de Duitse bezetter het bosrijke gebied ging aanwenden voor de productie van houtskool en steunbalken voor in de loopgraven aan het front. Na de oorlog werd het domein dan een munitiedepot. In eerste instantie ten behoeve van het Belgisch Leger, later voor de Duitsers die er in de Tweede Wereldoorlog nogmaals de fakkel overnamen. Eenmaal die terug naar de heimat verdreven waren, richtten de Britse geallieerden er kortstondig een krijgsgevangenenkamp op dat smalend de naam “Hotel Zedelghem” kreeg, naar de gemeente waar het kamp lag. Het was naar ‘t schijnt allesbehalve een vijfsterrenhotel. Ook Helmut Schmidt, de latere bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland, zat hier gevangen. Eén keer ook de Tweede Wereldoorlog voltooid verleden tijd was, fungeerde Vloethemveld verder als opslagplaats voor munitie, tot het Belgisch Leger medio jaren ’90 de site definitief verliet. Niet voor de Duitsers deze keer, maar voor het Agentschap voor Natuur en Bos, die er sinds 1994 de nieuwe eigenaar is en van Vloethemveld prompt een beschermd natuurgebied maakte. Slechts op een klein deel van het domein staan nog enkele barakken van het voormalige militaire kamp overeind, die onder begeleiding van een gids over het zogenaamde Vredespad bezocht kunnen worden.

“Ik moet er dus letterlijk de kantjes van aflopen. Maar hier en daar krijg ik van aan de zijlijn wel een unieke inkijk in het natuurgebied.”

Ter hoogte van een hoeve splitst de route zich in tweeën. Je kan kiezen voor een extra lus door een stuk bos, of via een korter stuk de cirkel rond maken. Ik kies voor de laatste optie en passeer iets verderop voor de tweede maal langs de vroegere hoofdingang van het militaire kamp. De antieke gebouwen die er achter het hek staan worden heden ten dage gebruikt door het Agentschap voor Natuur en Bos. Links ervan begint het Vredespad, te herkennen aan een replica van de poort die het naoorlogse krijgsgevangenenkamp van de buitenwereld afsloot. De laatste kilometer van de wandeling verloopt gemeenschappelijk met de eerste en voert doorheen het speelbos helemaal terug tot bij het startpunt van vandaag. Ik heb er niet alleen een verkwikkende wandeling opzitten, maar eveneens mijn kennis over de Belgische oorlogsgeschiedenis ook weer dat beetje bijgeschaafd.


Deze wandeling arrangeren

De route

De wandeling rond Vloethemveld start en eindigt aan de parking in de Diksmuidse Heirweg, naast de trainingsfaciliteiten van de West-Vlaamse Politieschool. Met wat geluk krijg je er dus nog wat actie te zien wanneer de kadetten een fictieve bestorming van een gebouw inoefenen. Steek de straat over en volg vanaf hier de pijlen met het gele vierkant. Om de waterhut te bereiken moet je even een zijtak inslaan, langsheen de barakken van het voormalige kamp. Meer naar het einde van de wandeling toe sta je ter hoogte van de hoeve voor de keuze: Sla linksaf voor de extra lus door het bos (lange wandeling van 10,4 km) of ga verder rechtdoor (korte wandeling van 8,9 km).

De route is over de gehele lengte vlak en bestaat quasi volledig uit onverharde paden. Op sommige stukken kunnen die er modderig bijliggen.

Ben je met de fiets in de buurt? Dan kan je Vloethemveld bereiken over de mooie Vloethemveldzate, de oude spoorwegbedding die in een ver verleden het munitiedepot aansloot op de spoorlijn Brugge-Kortrijk en tegenwoordig dienst doet als fietspad. Bepaalde delen van Vloethemveld zijn eveneens toegankelijk per fiets (zie kaartje hieronder).


Erheen

Ruime, gratis parking in de Diksmuidse Heirweg te Zedelgem, naast de trainingsfaciliteiten van de West-Vlaamse Politieschool.

Vloethemveld wordt zelf niet ontsloten door openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte is die van Zedelgem-Dorp, op zo’n 2 km wandelen van het domein. Op weekdagen stopt er om het half uur een bus van lijn 72 Brugge-Zedelgem-Merkemveld. In de weekends is dit om het uur.


Ook dit nog …

Er is niets van horeca in de buurt, dus voorzie zeker zelfs iets om te eten of te drinken onderweg!

Het Vredespad van 2,8 km lang is enkel toegankelijk met een gids en mits reservatie, of op niet gespecifieerde openingsdagen. Meer info vind je bij de gemeente Zedelgem: [email protected] of 050 28 83 30. Je kan ook een deel van de barakken zien liggen vanop de gele rondwandeling.

De Vloethemveldzate, een fietspad over een oude spoorwegbedding, die vroeger het munitiedepot op het nationale spoorwegnet aansloot

Wandel mee à volonté

0 reacties op “Vredig Vloethemveld

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: