Regio Reizen Wandelen

Op pad in Klein Zwitserland

Een avontuurlijke hike in het Müllerthal, het groene hart van het Groothertogdom Luxemburg (8 km)

Müllerthal (GH Luxemburg)
8 km (lus)
Niveau:
★★★☆☆


Klein Zwitserland’, dat is een populaire alias voor het Müllerthal. We bevinden ons evenwel niet in de Alpen, maar in het ‘verre’ oosten van het Groothertogdom Luxemburg, niet ver van de stad Echternach. Mits wat fantasie doet deze groene regio met zijn indrukwekkende rotsformaties, kabbelende riviertjes en schilderachtige watervallen inderdaad wel wat aan hét Alpenland bij uitstek denken, maar dan in ‘t klein. Miniatuur of niet, wij gespen alvast onze wandelschoenen aan voor een korte maar krachtige hike, dwars doorheen de prachtige natuur die het uitmuntende Müllerthal te bieden heeft. En zoals het een echt ‘Klein Zwitserland’ betaamt, komt er zelfs wat geklauter aan te pas!

We parkeren de wagen in het gehucht Müllerthal (Mëllerdall), in de Luxemburgse gemeente Waldbillig (Waldbëlleg), tevens het kloppende hart van ‘Klein Zwitserland’. Van hieruit zullen we een kleine etappe van de legendarische Müllerthal Trail afsnuffelen, een avontuurlijke wandelroute die absoluut niet voor doetjes weggelegd is. Alles samen meet de trail bijna 112 kilometer in lengte, maar onze tere voetzolen houden het vandaag op een bescheiden acht kilometer.

“De Zwitsers zouden er wellicht eens goed om lachen, maar desalniettemin vormt de ruisende cascade een best wel romantisch plaatje.”

Na amper één kilometer wandelen treffen we al één van de bekendste trekpleisters in de regio aan: De Schiessentümpel (Schéissendëmpel). De rivier Zwarte Ernz toverde hier eeuwen geleden een schilderachtige waterval tevoorschijn, door nauwgezet drie smalle geulen uit een zandstenen rots te slijten. Het lijkt wel de klauw van één of ander mystiek monster die de rivierbedding machtig in zijn greep houdt. Ook al bedraagt het verval hooguit een paar meter, toch geniet de Schiessentümpel de bevallige eer de grootste waterval in Luxemburg te wezen. De Zwitsers zouden er wellicht eens goed om lachen, maar desalniettemin vormt de ruisende cascade een best wel romantisch plaatje.

De Schiessentümpel, Luxemburgs ‘grootste’ waterval
Op heel wat plaatsen flankeren verticale rotspartijen het slingerende bospad van de Müllerthal Trail

Stenen Labyrint

Eens de waterval voorbij begint het wandelpad sterk aan hoogte te winnen. Op de bosrijke hellingen torenen hier en daar al enkele rotsformaties dominant boven de vallei uit. Enkele daarvan dragen sprookjesachtige namen zoals Eulenburg, Goldfralay en Goldkaul. Versterkte burchten van zandsteen zijn het, geschapen door Moeder Natuur. Op sommige plaatsen slingert de trail zelfs letterlijk tussen die rotsen door en is het hier en daar wringen geblazen om onze tengere lijven doorheen de smalle rotsspleten te murwen. Voor magere sprieten als wij geen enkel probleem, maar voor mensen met een beetje bierbuik is de uitdaging misschien toch al iets groter. Wat verder, bij de Goldfralay, wacht ons nóg een huzarenstukje. Hier duiken we een soort van stenen labyrint in, dat er mysterieus in het massief verstopt zit. De ijle kloven waar we doorheen dwalen zijn hier vaak zodanig nauw, dat het daglicht amper nog tot op de begane grond reikt. Het pad windt zich stelselmatig een weg naar boven, tot we aan het Bellevue-panoramapunt uitkomen. Even op een bankje van de fikse klim bekomen en vooral ook wat genieten van de fraaie omgeving, vooraleer we onze Klein-Zwitserse expeditie verder zetten.

“Op sommige plaatsen slingert de trail zelfs letterlijk tussen die rotsen door en is het hier en daar wringen geblazen om onze tengere lijven doorheen de smalle rotsspleten te murwen.”

Rakelings langsheen de overhangende rotspartijen van de Goldkaul kronkelt het beeldige bospad verder doorheen het woud naar beneden, tot we op een parking uitkomen. De zon rebelleert intussen tegen de slechte weersvoorspellingen in en wist steeds meer wolken kordaat de hemel uit. We laten ons dan ook snel verleiden tot een ontspannen terrasje bij Auberge Moulin de Consdorf (Konsdreffer Millen). De charmante herberg lijkt met z’n karakteristieke architectuur en idyllische ligging zo uit de Zwitserse Alpen gestolen te zijn. Scheel van de dorst laat ik de waard per direct een halve liter bier van de Echternacher Brauerei aanrukken, een welverdiende verfrissing na het duchtig potje klimmen en klauteren. Het Müllerthal mag dan misschien wel een miniatuurversie van Zwitserland zijn, de geleverde inspanning die we soms aan de dag moesten leggen was zeker geen klein bier. Met uitzondering van dat fris pilsje hier voor mijn neus dan. Schol!

Het Müllerthal is een absolute aanrader voor elke natuurliefhebber
Auberge ‘Moulin de Consdorf’

Deze wandeling arrangeren

De route

De Müllerthal Trail bestaat uit drie aparte lussen van 36 à 38 kilometer lang, die alle drie ‘Klein Zwitserland’ doorkruisen. Wij volgden een stuk van Müllerthal Trail Route 2, goed voor vijf kilometer: van het gehucht Müllerthal tot aan de parking van Moulin de Consdorf. Het parcours is uitstekend aangeduid met wegwijzers of een rode ‘M’ op een witte achtergrond. Vanaf de parking aan Auberge Moulin de Consdorf daalden wij via een fraai en gemakkelijk te volgen bospad terug naar Müllerthal af. Dit laatste stuk maakt geen deel meer uit van de Müllerthal Trail en is bijgevolg niet bewegwijzerd, maar verdient het evengoed om bewandeld te worden.

Het parcours mag dan misschien niet bijster lang zijn, een minimum aan conditie is geen overbodige luxe. Er zitten best wel pittige hellingen tussen, al zijn die meestal uitgerust met eenvoudige trappen. Zo goed als het volledige parcours is onverhard, dus is het aangeraden om stevige wandelschoenen aan te rijgen.

Zin in meer? Dan heeft de Müllerthal Trail nog extra avontuurlijke kilometers voor je in petto. Sportievelingen kunnen Route 2 bijvoorbeeld al in Echternach aanvatten, en daar eventueel 38 kilometer verder ook weer eindigen. En waarom ook niet meteen Route 1 en 3 meepikken, nu je er toch bent?! Meer info: mullerthal-trail.lu.


Erheen

Klein Zwitserland situeert zich op zo’n 2 uur en 45 minuten rijden van Brussel, via Namen en Bastenaken. Er is voldoende gratis parking in Müllerthal zelf. Je kan ook parkeren op de parking aan Moulin de Consdorf en van daaruit de wandeling starten.

+ Met het openbaar vervoer erheen is best wel omslachtig. Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Mersch, op 19 kilometer van Müllerthal. Reken vanuit Brussel op zo’n 3,5 uur sporen, via Luxemburg of Luik (nmbs.be). Vanuit Mersch zijn er slechts enkele bussen per dag die naar Müllerthal rijden (buslijn 416 naar Echternach, niet op zon- en feestdagen). Het naburige dorp Consdorf heeft wel frequente bussen van en naar Luxemburg en Echternach. Ook tussen Luxemburg en Echternach onderling is er een uitgebreide busdienst (mobiliteit.lu). Sinds maart 2020 is het openbaar vervoer trouwens in gans het Groothertogdom Luxemburg gratis!


Logeren

Een erg charmante plek om in de buurt te overnachten is het driesterrenhotel Dimmer, op 12 km van het Müllerthal. Bovendien is deze accommodatie één van de officiële partners van de Müllerthal Trail!


Wandel mee à volonté

1 reactie op “Op pad in Klein Zwitserland

  1. Pingback: Hotel Dimmer – Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: