Luxemburg Streek Wandelen

Müllerthal Trail: Wandelen in Klein Zwitserland

Een avontuurlijke hike in het Müllerthal, het groene hart van het Groothertogdom Luxemburg (8 km)

‘Klein Zwitserland’, dat is een populaire alias voor het Müllerthal. Niet in de Zwitserse Alpen, wel in het ‘verre’ oosten van het Groothertogdom Luxemburg, vlakbij de stad Echternach. Mits wat fantasie doet deze groene regio met zijn indrukwekkende rotsformaties, kabbelende riviertjes en schilderachtige watervallen inderdaad wel wat aan hét Alpenland bij uitstek denken, maar dan in ’t klein. Miniatuur of niet, wij gespten alvast onze wandelschoenen aan voor een korte maar krachtige hike over de Müllerthal Trail, dwars doorheen de prachtige natuur die het uitmuntende Müllerthal te bieden heeft.

Last updated on februari 6th, 2024

Een avontuurlijke hike in het Müllerthal, het groene hart van het Groothertogdom Luxemburg

We parkeren de wagen in het gehucht Müllerthal (Mëllerdall), in de Luxemburgse gemeente Waldbillig (Waldbëlleg). Dit is het kloppende hart van ‘Klein Zwitserland’. Van hieruit zullen we een kleine etappe van de legendarische Müllerthal Trail afsnuffelen. Deze avontuurlijke wandelroute is absoluut niet voor doetjes weggelegd. Alles samen meet de trail bijna 112 kilometer in lengte, maar onze tere voetzolen houden het vandaag eerder op een bescheiden acht kilometer.

De Schiessentümpel, de ‘hoogste’ waterval van Luxemburg

Na amper één kilometer wandelen treffen we al één van de bekendste trekpleisters in de regio aan: De Schiessentümpel (Schéissendëmpel). De rivier Zwarte Ernz toverde hier eeuwen geleden een schilderachtige waterval tevoorschijn, door nauwgezet drie smalle geulen uit een zandstenen rots te slijten. Het lijkt wel de klauw van één of ander mystiek monster die de rivierbedding machtig in zijn greep houdt. Ook al bedraagt het verval hooguit een paar meter, toch geniet de Schiessentümpel de bevallige eer de grootste waterval in Luxemburg te wezen. De Zwitsers zouden er wellicht eens goed om lachen, maar desalniettemin vormt de ruisende cascade een best wel romantisch plaatje.

De Schiessentümpel waterval in het Müllerthal, Luxemburg
De Schiessentümpel, Luxemburgs ‘grootste’ waterval
Op heel wat plaatsen flankeren verticale rotspartijen het slingerende bospad van de Müllerthal Trail
Op heel wat plaatsen flankeren verticale rotspartijen het slingerende bospad van de Müllerthal Trail

Imposante rotsformaties

Eens de waterval voorbij, begint het de Müllerthal Trail sterk aan hoogte te winnen. Op de bosrijke hellingen torenen hier en daar al enkele imposante rotsformaties dominant boven de vallei uit. Enkele daarvan dragen sprookjesachtige namen zoals Eulenburg, Goldfralay en Goldkaul. Versterkte burchten van zandsteen zijn het, geschapen door Moeder Natuur.

Op sommige plaatsen slingert de Müllerthal Trail zelfs letterlijk tussen die rotsen door en is het hier en daar wringen geblazen om onze tengere lijven doorheen de smalle rotsspleten te murwen. Voor magere sprieten als wij geen enkel probleem, maar voor mensen met een beetje bierbuik is de uitdaging misschien toch al iets groter.

Wat verder, bij de Goldfralay, wacht ons nóg een huzarenstukje. Hier duiken we een soort van stenen labyrint in, dat er mysterieus in het massief verstopt zit. De ijle kloven waar we doorheen dwalen zijn hier vaak zodanig nauw, dat het daglicht amper nog tot op de begane grond reikt. Het pad windt zich stelselmatig een weg naar boven, tot we aan het Bellevue-panoramapunt uitkomen. Even op een bankje van de fikse klim bekomen. En vooral ook wat genieten van de fraaie omgeving, vooraleer we onze Klein-Zwitserse expeditie verder zetten.

Een jonge vrouw loopt doorheen een rotsspleet op de Müllerthal Trail
Hier en daar is het wringen geblazen om onze tengere lijven doorheen de smalle rotsspleten te murwen
Imposante rotsformaties langsheen de Müllerthal Trail
De Müllerthal Trail loopt doorheen een bosrijke vallei

Biertje bij Auberge Moulin de Consdorf

Rakelings langsheen de overhangende rotspartijen van de Goldkaul kronkelt het beeldige bospad verder doorheen het woud naar beneden, tot we op een parking uitkomen. De zon rebelleert intussen tegen de slechte weersvoorspellingen in en wist steeds meer wolken kordaat de hemel uit.

We laten ons dan ook snel verleiden tot een ontspannen terrasje bij Auberge Moulin de Consdorf (Konsdreffer Millen). Deze charmante herberg lijkt met z’n karakteristieke architectuur en idyllische ligging zo uit de Zwitserse Alpen gestolen te zijn. Scheel van de dorst laat ik de waard per direct een halve liter bier van de Echternacher Brauerei aanrukken. Een welverdiende verfrissing na het duchtig potje klimmen en klauteren.

Het Müllerthal mag dan misschien wel een miniatuurversie van Zwitserland zijn, de geleverde inspanning die we soms aan de dag moesten leggen was zeker geen klein bier. Met uitzondering van dat fris pilsje hier voor mijn neus dan. Schol!

Een jonge vrouw wandelt over een houten brug op de Müllerthal Trail
Het Müllerthal is een absolute aanrader voor elke natuurliefhebber
Auberge Moulin de Consdorf in het Müllerthal
Auberge ‘Moulin de Consdorf’ lijkt zo uit Zwitserland gestolen te zijn

Wandelschoenen aan en wegwezen

Müllerthal Trail Route 2, waar wij een stuk van deden

De Müllerthal Trail bestaat uit drie aparte lussen van 36 à 38 kilometer lang, die alle drie ‘Klein Zwitserland’ doorkruisen. Wij volgden een stuk van Müllerthal Trail Route 2, goed voor vijf kilometer: van het gehucht Müllerthal tot aan de parking van Moulin de Consdorf. Het parcours is uitstekend aangeduid met wegwijzers of een rode ‘M’ op een witte achtergrond.

Vanaf de parking aan Auberge Moulin de Consdorf daalden wij via een fraai en gemakkelijk te volgen bospad terug naar Müllerthal af. Dit laatste stuk maakt geen deel meer uit van de Müllerthal Trail en is bijgevolg niet bewegwijzerd, maar verdient het evengoed om bewandeld te worden.

Het parcours mag dan misschien niet bijster lang zijn, een minimum aan conditie is geen overbodige luxe. Er zitten best wel pittige hellingen tussen, al zijn die meestal uitgerust met eenvoudige trappen. Zo goed als het volledige parcours is onverhard, dus is het aangeraden om stevige wandelschoenen aan te rijgen.

Wegmarkering op de Müllerthal Trail in het Groothertogdom Luxemburg

Meer Müllerthal Trail

Zin in meer? Dan heeft de Müllerthal Trail nog extra avontuurlijke kilometers voor je in petto. Sportievelingen kunnen Route 2 bijvoorbeeld al in Echternach aanvatten. En daar eventueel 38 kilometer verder ook weer eindigen. En waarom ook niet meteen Route 1 en 3 meepikken, nu je er toch bent?!

Meer info over de Müllerthal Trail: mullerthal-trail.lu

Hoe het Müllerthal bereiken?

Met de wagen

Klein Zwitserland situeert zich op zo’n 2 uur en 45 minuten rijden van Brussel, via Namen en Bastenaken. Er is voldoende gratis parking in Müllerthal zelf. Je kan ook parkeren op de parking aan Moulin de Consdorf en van daaruit de wandeling starten.

Met het openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer erheen is best wel omslachtig. Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Mersch, op 19 kilometer van Müllerthal. Reken vanuit Brussel op zo’n 3,5 uur sporen, via Luxemburg of Luik.

Meer info & dienstregelingen: b-europe.com / cfl.lu

Vanuit Mersch zijn er slechts enkele bussen per dag die naar Müllerthal rijden (buslijn 416 naar Echternach, niet op zon- en feestdagen). Het naburige dorp Consdorf heeft wel frequente bussen van en naar Luxemburg en Echternach. Ook tussen Luxemburg en Echternach onderling is er een uitgebreide busdienst.

Leuk om weten: Sinds maart 2020 is het openbaar vervoer in gans het Groothertogdom Luxemburg helemaal gratis!

Meer info & dienstregelingen: mobiliteit.lu

Waar overnachten?

Wij sliepen in het charmante driesterrenhotel Dimmer in Wallendorf-Pont, op 12 km van het Müllerthal. Bovendien is deze accommodatie één van de officiële partners van de Müllerthal Trail!


Wandelkaart


1 reactie op “Müllerthal Trail: Wandelen in Klein Zwitserland

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder