Wandelen

Op verkenning rond Redu: Lesse is more

Een korte, maar krachtige wandeling langs de bovenloop van de Lesse (14 km)

Ardennen (België)
Redu – Lesse – Redu
14 km (lus)
Niveau: ★★☆☆☆


De meeste mensen kennen de Lesse vooral als dé rivier voor een zomers kajakuitje in de Ardennen. Maar de Lesse is meer dan bootje varen alleen. Verder stroomopwaarts, waar het geringe waterniveau amper nog peddelend scheepvaartverkeer toelaat, liggen er alleen nog maar meer oogverblindende valleien je voor de voeten. In dit artikel neem ik je mee op een inspirerende wandeling van 14 kilometer die start en eindigt in het boekendorp Redu. De Lesse kaapt in deze roman ongegeneerd de hoofdrol weg, maar de ontknoping is toch veeleer weggelegd voor iets van buitenaards allooi…

Redu is een Waals dorpje van zo’n 500 zielen en dankt zijn titel van boekendorp aan de vele boekenwinkels die er huizen. Slechts één andere plaats in België mag zichzelf ook zo noemen: Damme. Veel tijd om met onze neus in de boeken te snuisteren is er niet, want er staan ons nog ettelijke wandelkilometers te beschrijven. Eenmaal het dorp buiten ruilen we al snel de macadam in voor een aarden weg tussen bos en veld, tot een metalen hek ons plotseling de toegang tot het verdere parcours lijkt te versperren. Een informatiebord in vier talen leert ons dat die er staat om… de landbouwgewassen verderop te beschermen. De doorgang is vrij, zolang je het hek achter je weer sluit. Stel je voor dat de gewassen zouden gaan lopen!

Boekendorp Redu

“De doorgang is vrij, zolang je het hek achter je weer sluit.”

De lustige Lesse

De weg daalt met een lichte helling de bossen in, tot we dan eindelijk de lyrische Lesse ontmoeten. Vanaf hier vormt de rivier onze leidraad, met het ruisen van het kabbelende water als enige omgevingsgeluid. Niet veel verder defileren we het piepkleine gehucht Lesse binnen, dat haar naam klaarblijkelijk niet gestolen heeft. Ter hoogte van een picknickplaats, ideaal om er even een hapje te eten en de dorst te lesse, steken we dan met een houten wandelbrug de rivier over en laten het handvol huizen al gauw achter ons. De tocht verloopt nu verder over de linkeroever, dan weer via een krakemikkig brugje langs de rechteroever, om uiteindelijk opnieuw op de linkeroever terecht te komen. Rivierhoppen op z’n best. Naarmate we verder stroomafwaarts vorderen wordt de rivier alsmaar breder en onstuimiger. Iets over halverwege maken we dan over een stenen brug rechtsomkeer en volgen we de lustige Lesse nu stroomópwaarts, terug tot aan de laatste houten brug die we eerder overschreden. Vanaf hier buigen we definitief van de rivier af en beginnen we flink hoogte te boeken.

Baan om de Aarde

Met mondjesmaat ontsnappen we uit het dal en het bijhorende bos, terwijl het geraas van de Lesse alsmaar meer en meer uitsterft. En dan komt er vanachter de einder iets piepen wat men niet zozeer verwacht in dit godvergeten gat. Voor ons verschijnt een omvangrijk veld bezaaid met schotelantennes, waarvan de grootste maar liefst 20 meter in diameter meet. Het gaat om een basis van de ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie, die hier vanop de begane grond in Redu tientallen satellieten test en controleert die in een baan om de Aarde zweven.

“De sterren beginnen één voor één de heldere hemel te bespikkelen.”

In een baan van doodgewone asfalt stuwen wij onszelf dan als een Sojoezraket verder richting Redu. Eens we de kerk terug in beeld krijgen lijkt het eindpunt van de wandeling alleszins geen lichtjaren meer verwijderd. Niets te vroeg, want de duisternis valt gaandeweg in en de sterren beginnen één voor één de heldere hemel te bespikkelen. De boekenwinkels in Redu hebben intussen ook al de deuren gesloten. Tijd voor ons om de boeken te sluiten dus en een ander universum op te zoeken.


Deze wandeling arrangeren

De route

Deze wandeling is een combinatie van twee bewegwijzerde routes. Vanaf de kerk van Redu volg je de pijlen met de blauwe rechthoek tot aan de picknickplaats in het gehucht Lesse. Daar schakel je dan over op het parcours dat aangeduid wordt door pijlen met een rode rechthoek. Eenmaal uit het dal kom je op een asfaltweg uit, waar je linksaf slaat en opnieuw op de blauwe route inpikt tot je terug in Redu bent.

De tocht gaat voornamelijk over aarden wegen, die er in het najaar en na regenval erg modderig kunnen bijliggen. Hier en daar moeten ook kleine riviertjes over gesprongen worden. Waterdichte wandelschoenen zijn dus een must. Het stijgingspercentage is van licht tot gemiddeld niveau. Vooral in het laatste kwart van de tocht schuilt nog een stevige klim.


Erheen

Er is een ruime, gratis parking bij het binnenrijden van Redu, komende van de E411 en/of de N40.

Slechts een handvol bussen van lijn 61 Libramont-Redu bedient Redu, wat van de bus niet meteen een aantrekkelijk vervoermiddel maakt voor deze wandeling. Op zondag is er al helemaal geen bediening (letec.be).


Consumeren

In Redu vind je heel wat cafés en restaurants. Bij ons bezoek waren die spijtig genoeg gesloten, vanwege de coronacrisis.


Logeren

Je kan eventueel in de buurt overnachten bij Mercure Han-sur-Lesse, op zo’n twintig minuten rijden van Redu.


Wandel mee à volonté

0 reacties op “Op verkenning rond Redu: Lesse is more

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: