België Dichtbij Wandelen

Wandelen in de Vlaamse Ardennen: De Panoramaroute in Kluisbergen

Op wandel doorheen het glooiende landschap rond Kwaremont (16 km)

“Dedju dedju, de Kwaremont ligt open!” Het is ongetwijfeld de beroemdste oneliner van cabaretier Gerard Vermeersch. Tijdens een sketch in 1974 vertelt hij op komische wijze hoe hij met een wegomlegging te maken krijgt en tevergeefs in Avelgem tracht te geraken. Een kleine vijftig jaar later proberen wij het zelf ook. Niet om Avelgem te bereiken, maar wel het dorpje Kwaremont in kwestie. Er wacht ons hier namelijk een adembenemende wandeling over de panoramaroute van Kluisbergen. In een lus van zestien kilometer slingeren we ons als rasechte flandriens een weg doorheen het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen, in de driehoek die door Oudenaarde, Ronse en Kluisbergen gevormd worden. Dedju dedju, als dat maar goed komt!

Last updated on februari 6th, 2024

De Panoramaroute van Kluisbergen: Een wondermooie wandeling in de Vlaamse Ardennen

Kwaremont, waar de tijd lijkt stil te staan

Zonder ook maar één wegomlegging komen we met de auto aan in het rustieke Kwaremont. De witte Sint-Amanduskerk steekt er trots boven de Scheldevallei uit en in de idyllische dorpskern lijkt de tijd wel stil te staan. Wielerminnend Vlaanderen zal Kwaremont ongetwijfeld kennen van de koersklassiekers. Menig internationale wielerheld heeft wel al eens puffend de stevige helling van de Oude Kwaremont bedwongen. Nog zonder enig gepuf vatten wij de Panoramaroute van Kluisbergen doorheen veld en bos aan, die hier op het dorpsplein zijn oorsprong kent. Niet met de fiets, maar wél te voet!

Een old timer rijdt over het dorpsplein van Kwaremont, met de witte Sint-Amanduskerk in de achtergrond
Op het charmante dorpsplein van Kwaremont lijkt de tijd wel te hebben stilgestaan

Wandelen is niet alleen goed voor de fysiek, maar ook voor de mentale gezondheid. Het doet je even ontsnappen aan de dagelijkse sleur. En daar herinnert een wijze spreuk op een bankje in het rurale landschap ons aan. “Neem even tijd, voel je bevrijd, van zorgen voor morgen”, predikt de tekst op het bankje? Wijze raad dient nu eenmaal opgevolgd te worden, dus bevrijden wij alvast een meegesmokkelde fles wijn uit de rugzak en lassen op het desbetreffende bankje even wat rusttijd in voor een aperitief. Met mate, want ik wil nu ook geen kópzorgen voor morgen.

Een bankje langsheen de Panoramaroute van Kluisbergen in de Vlaamse Ardennen
Even de tijd nemen op een ruraal bankje

De Paterberg, een ware kuitenbijter

De pauze kwam alleszins van pas, want niet veel later wacht ons de ‘beklimming’ van de Paterberg. En geloof het of niet, maar het voorziene wandelwegeltje dat we daarvoor moeten inslaan… ligt open! Dedju dedju. We zijn dus genoodzaakt om de omleiding te volgen. Recht over de Paterbergse kasseistrook, die steevast in heel wat wielerwedstrijden opduikt. En we zijn hier niet alleen. Een schare wielertoeristen schraapt al hun moed bijeen en stelt hun kuiten al tandenbijtend op de proef. Bij de ene met meer succes dan bij de andere. Wij moedigen hen alvast handenklappend aan in hun doodsstrijd op weg naar boven. Ook al steken we de fietsers soms te voet nog voorbij, ook óns bezorgt het geklauter rode kaken en een piepend gehijg. Maar de inzet wordt bovenaan rijkelijk beloond met een weids panorama. De wandelroute doet dus haar naam alle eer aan.

Graanvelden in de Vlaamse Ardennen
Een witte kapel in de Vlaamse Ardennen
Mensen wandelen het dorpje Zulzeke in de Vlaamse Ardennen binnen, met op de achtergrond de kerk van Sint-Jan in d'Olie
We wandelen het dorpje Zulzeke binnen

Aperitief in Zulzeke

We wandelen nu dwars door het pittoreske platteland van de Vlaamse Ardennen, over verlaten boerenbaantjes en langs verstopte veldwegeltjes. In de verte krijgen we stilaan de Sint-Jan-in-de-Oliekerk van Zulzeke in het vizier. Het fraaie lenteweer nodigt ons in het landelijke dorpje terstond uit voor een aperitief bij ’t Oud Gemeentehuis, het enige café in het dorp. Niet alleen wandelaars, maar ook enkele dorpelingen bemannen het gezellige terras onder de kerktoren.

Er heerst een volkse sfeer en al snel geraken ook wij in de gesprekken van de locals verwikkeld. Eén van de mannen op het terras is zonet opa geworden en trakteert ons trots op een drankje om zijn nieuwbakken grootvaderschap te vieren. Heel de wereld – of op z’n minst Zulzeke – mag het weten.

Café 't Oud Gemeentehuis in Zulzeke, een landelijk dorpje in de Vlaamse Ardennen
Tijd voor een aperitief bij ’t Oud Gemeentehuis in Zulzeke

Door het Spijkerbos en tussen de koeien

Hoe gezellig het er in het zeemzoete Zulzeke ook aan toe gaat, we moeten verder. Iets voorbij het dorp ruilen we de velden in voor het lommerrijke Spijkerbos. Het wandelpad begint nu pas écht aan hoogte te winnen. De totempalen die langs het pad afwisselend een hoogte van 40, 50, 60, 70, 80 en 90 meter boven zeeniveau aangeven, volgen elkaar in ijltempo op. Nu is het pas puffen geblazen.

Het bosintermezzo is echter van korte duur, want al snel bevinden we ons weer tussen de akkers. Of ’te midden van’ moet ik eerder zeggen. Letterlijk. Op een gegeven moment verleent een poortje op het parcours ons toegang tot een weide en staan we plotsklaps tussen de grazende koeien. Met een klein hartje doorkruisen we schoorvoetend de grasvlakte. De stier van dienst is immers niet zo opgetogen met onze aanwezigheid tussen zijn harem en maakt ons van op toreadorafstand met een hoefslag duidelijk dat we beter het hazenpad kiezen. Wederom: wijze raad dient men ten allen tijde op te volgen.

Een tractor aan het werk in het rurale landschap van de Vlaamse Ardennen rond Kluisbergen
Het heuvelachtige landschap van de Vlaamse Ardennen in Kluisbergen
De panoramaroute van Kluisbergen doet haar naam alle eer aan en trakteert de wandelaars van tijd tot tijd op wondermooie vergezichten

Via de Rampe en de Schilderstraat terug naar Kwaremont

Met de nodige ups en downs marcheren we vlijtig verder. Opnieuw gaat het recht door een weide, gelukkig zonder koeien deze keer. Op een tweetal kilometer voor de finish dalen we dan de Rampe af, een kinderkopjeshelling van maximaal 14%. Ook de Eddy Merckx-fietsroute komt hier langs. Weliswaar in dalende richting.

Wat verder voert de schilderachtige Schilderstraat ons opnieuw richting Kwaremont, wat het einde van de prachtige Panoramaroute van Kluisbergen inluidt. Een welverdiende Kwaremont – het streekbier in dit geval – is nu wel op zijn plaats.

Enkele dagen later vertel ik trouwens aan mijn grootvader over deze fabuleuze wandeling. De eerste vraag die spontaan in hem ontspruit? “En? Lag de Kwaremont open?” Ik moet er meteen mee lachen. “Nee,” antwoord ik hem, “maar mijn voetzolen wel.” Dedju dedju.

Bekijk de Avelgemsketch van Gerard Vermeersch


Wandelschoenen aan en wegwezen

Routebeschrijving wandeling

  • De Panoramaroute van Kluisbergen is 16 km lang.
  • Begin- en eindigpunt is het dorpsplein van Kwaremont.
  • Het parcours is over de gehele lengte bewegwijzerd.
  • Terrein: De tocht gaat voor het grootste deel over geasfalteerde plattelandsbanen, maar eveneens over aarden bos- en veldwegjes en hier en daar door een stuk weide. Stevige wandelschoenen zijn aangeraden.
  • Het stijgingspercentage is van gemiddeld niveau, met enkele kuitenbijters, zoals de Paterberg en de Rampe. Al zijn de meeste hellingen hier nooit echt lang.
Wegwijzer van de Panoramaroute van Kluisbergen

Erheen

Je kan de wagen gratis op het dorpsplein parkeren of in de omliggende straten. Als de Kwaremont niet open ligt uiteraard.

Met het openbaar vervoer in Kwaremont geraken is betrekkelijk omslachtig. De bushalte Kwaremont-Dorp ligt op de hoofdweg N36 en wordt enkel op schooldagen bediend door bussen van lijn 68 Ronse-Avelgem: één tot twee bussen ’s ochtends, afhankelijk van de rijrichting, en twee bussen ’s avonds.

Meer info & dienstregelingen bussen: delijn.be

Waar iets eten of drinken langs de Panoramaroute?

  • In Zulzeke vind je café ’t Oud Gemeentehuis vlak naast de kerk.
  • In Kwaremont is eetcafé In De Zon – met de allures van een bruine kroeg – een uitstekende keuze voor een verfrissend drankje na de wandeling. Je mag de naam ervan letterlijk nemen, want achteraan is er bij mooi weer een zonnig terras.
  • Eveneens in Kwaremont is restaurant ’t Monument erg lekker om te eten. Je geniet er bovendien van een prachtig panorama over de Scheldevallei.
  • Langsheen het parcours van de Panoramaroute van Kluisbergen vind je heel wat bankjes en picknicktafels om onderweg je meegebrachte lunch te verorberen of je zelf voorziene aperitief te organiseren.

Overzichtskaart

0 reacties op “Wandelen in de Vlaamse Ardennen: De Panoramaroute in Kluisbergen

Geef een reactie

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder