Vakantiewoning in Lapland met noorderlicht
Streek

(F)in to the Wild: Detoxen in een unieke vakantiewoning in Fins Lapland

Enkele dagen de Finse natuur in, even ver weg van alles

Winters in Lapland zijn altijd magisch. En waar wij afgelopen winter verbleven, maakte het nog dat tikkeltje magischer. Met een groepje van vijf vrienden namen wij er voor enkele dagen onze intrek in een unieke vakantiewoning in Fins Lapland, op de oevers van een grotendeels dichtgevroren rivier. Heerlijk detoxen in een winters landschap, diep in de natuur, even ver weg van alles. En daar hielpen de sauna en de hot tub natuurlijk ook een aardig handje bij.

Last updated on september 8th, 2023

Een veelzijdig verblijfadresje te midden van de Finse natuur

“Party in the city where the heat is on, all night, on the beach till the break of dawn. Welcome to Miami. Bienvenidos a Miami,” weerklinkt het opzwepend doorheen de boordradio van onze Nissan nv300. Maar als we even door het raam van de minibus naar buiten turen: geen exotische, met palmbomen omzoomde stranden, maar eerder een bevroren landschap waarvan Will Smith spontaan weer naar Bel-Air vlucht.

Hallo daar

Xavier Samyn

Kort voordien pikten we in Kemi – en dus niet in Miami – onze huurwagen op, die we in slechts enkele simpele klikken via EasyTerra geboekt hadden. Al vanaf het dorp Simo, vlakbij de Finse kust, volgen we de loop van de rivier Simojoki. Die moet ons tot aan onze veelbelovende vakantiewoning nabij het Godvergeten gehucht Yli-Kärppä leiden, in het zuiden van de noordelijke regio Fins Lapland.

Nissan nv300 huurwagen geboekt via EasyTerra, voor de ingang van de regionale luchthaven van Kemi-Tornio tijdens een sneeuwbui, Finland

In tegenstelling tot België of Nederland, is men hier in het noorden van Finland gelukkig wel wat sneeuw gewoon. De wegen en voetpaden liggen er onberispelijk bij en kiezelsteentjes op de baan zorgen voor extra grip, dit in combinatie met de winterbanden waarmee onze huurwagen uitgerust is. Zout strooien heeft hier immers geen zin, vanwege de soms genadeloze vriestemperaturen hier in het zuiden van Lapland. Eigenlijk is autorijden in Finland tijdens de winter een fluitje van een cent. En een auto, die komt hier absoluut wel van pas, in deze dunbevolkte regio waar openbaar vervoer nogal schaars is.

Zijspiegel van een minibus die over de besneeuwde wegen rijdt in Lapland, Finland

Altijd een beetje Kerstmis in Finland

Na een uurtje karren vanaf Kemi draaien we eindelijk het erf van ons feeërieke vakantiehuis op, een charmante boerderij in typisch Scandinavische stijl. Hoewel Kerstmis al enkele weken achter ons ligt, staan er op het besneeuwde voorplein nog drie verlichte kerstbomen fier overeind. Nu ja, in Finland is het wel altijd een beetje Kerstmis. In het deurgat van het rode, houten hoofdgebouw wachten de eigenaars ons al ongeduldig op. Een ouder echtpaar, waarvan noch de man, noch de vrouw ook maar een klinker Engels spreekt.

Ons Fins is anders ook niet echt om over naar huis te schrijven, maar gelukkig is er hun sympathieke zoon Sami, die via de telefoon de rol van tolk op zich neemt en ons vanop afstand doorheen het huis gidst, met z’n ouders als z’n assistenten. Het lijkt wel de veiligheidsbriefing in het vliegtuig. Waar konden we de nooduitgang precies vinden? Alhoewel, bij nader inzien denk ik toch dat ik hier nog wel even blijf.

Vakantiewoning in Lapland - Binnenplein
Vakantiewoning in Lapland - Detail kerstversiering op terras
Vakantiewoning in Lapland - Detail kerstboom met hoofdgebouw in de achtergrond bij nacht

Ouderlijk huis

Sami vertelt ons dat deze vakantieboerderij in feite zijn ouderlijke huis is. Zelf woont hij tegenwoordig in Oulu, 120 km van hier. Sinds 2018 verhuurt hij het huis via Airbnb, als vakantiewoning voor groepen tot 14 personen. Met z’n vier slaapkamers leent deze locatie perfect om met de familie of vrienden te doen, even ver weg van alles. Het huis is onberispelijk onderhouden en sfeervol ingericht met vintage meubels die je zo terug katapulteren naar de jaren ’70.

Ook de grijs geschilderde plankenvloer kraakt er heerlijk ouderwets onder je voeten door. Een rechtstreekse conversatie met de eigenaars aanknopen lukt dan misschien wel niet, maar we voelen ze gewoon gastvrijheid uitstralen. Het huis is lekker voorverwarmd, in de kachel van de sauna ligt het hout al ontstekingsklaar en zelfs de keukenkasten vulden ze zorgvuldig aan met basisproducten. Het is duidelijk dat we hier de komende dagen werkelijk niets tekort zullen komen.

Vakantiewoning in Lapland - woonkamer
Vakantiewoning in Lapland - slaapkamer
Vakantiewoning in Lapland - slaapkamer
Vakantiewoning in Lapland - slaapkamer

Luilekker dagje niets doen

Alsof dat nog niet genoeg is, valt er ook buiten nog heel wat te ontdekken. Zo staat op het terras de hot tub al verleidelijk te dampen. Die wordt eveneens met hout gestookt. Overdrijf er misschien niet mee, kwestie dat het water niet té heet wordt en je er dus niet als een gekookte kreeft weer uitkruipt. Tenslotte schuilt er ook nog een bijgebouw op het domein, met daarin een knus ingerichte recreatieruimte met zithoek, haardvuur, een eettafel en een pingpongtafel. En in de open schuur achteraan verzekeren enkele sleetjes doldwaze winterpret. Tijd om ons te vervelen zal er hier niet inzitten.

Deze veelzijdige vakantiewoning nodigt dan ook sterk uit tot een luilekker dagje niets doen. Precies wat wij tijdens ons verblijf ook van plan zijn! De huurwagen blijft mooi eens een dagje op stal. Het enige wat je juist niet uit het oog mag verliezen, is de verschillende vuren op de vakantieboerderij brandende houden. Op een gegeven moment moeten we er maar liefst vijf in stand houden: de sauna, de hot tub, het kampvuur in de tuin, de barbecue en de haard in de recreatieruimte. Luxeprobleem, inderdaad.

Vakantiewoning in Lapland - Hot tub
Vakantiewoning in Lapland - sauna
Vakantiewoning in Lapland - hot tub met noorderlicht

Noorderlicht

Voor de rest is het er gewoon gezellig genieten geblazen: Wat uitzweten in de sauna binnen, buiten een Fins worstje boven het knetterende kampvuur braden, een potje tafeltennis spelen in de recreatieruimte, een boek lezen voor het bezwerende haardvuur, jezelf onderdompelen in de hot tub met op de achtergrond enkel het ruisen van de rivier Sankasuvanto als geluid, lekker eten en dan gewoon de hele cyclus opnieuw vanaf het begin. Op aanvraag laat Sami er ook de barbecue klaarzetten. En mits wat geluk vergaap je je hier aan het magische noorderlicht, dat dartel aan de hemel voorbijdanst terwijl je heerlijk relaxt in de hot tub. Spijtig genoeg blijft de aurora iedere avond maar weer z’n kat sturen tijdens ons verblijf.

Vakantiewoning in Lapland - Xavier Samyn aan de BBQ
Vakantiewoning in Lapland - Recreatieruimte met detail van de pingpongtafel
Vakantiewoning in Lapland - Recreatieruimte met haardvuur
Vakantiewoning in Lapland - Diner geserveerd in de recreatieruimte

Wat ook erg jammer is, is dat ik al een dagje eerder huiswaarts moet dan de rest van de groep. En ja hoor, wat had je gedacht! Terwijl ik, eens terug geland in Brussel, de vliegtuigmodus op m’n gsm weer uitschakel, zie ik ineens de ene foto na de andere van m’n vrienden in Lapland binnen floepen, daarop poserend onder een felverlichte hemel vol magisch poollicht. Ik weet even niet wat er groener ziet: het noorderlicht of mijn gezicht van jaloezie. Enfin, ik laat het niet aan m’n hart komen. Integendeel! Dat creëert juist weer een reden om nog eens terug te keren. Yo Finland, smell you later!

Vakantiewoning in Lapland - Luchtfoto met vakantiegangers

Wat te doen in de buurt

Zin om er eens op uit te trekken? Laat dan de vakantiewoning even voor wat ze is, spring de huurwagen in en trek op verkenning in het zuiden van Fins Lapland. Ontdek snel wat je allemaal kan doen en zien rond Kemi! De meeste activiteiten bevinden zich op hooguit een half tot anderhalf uur rijden van de vakantiewoning:

 • Kemi is een belangrijke havenstad in het zuiden van Lapland, aan het noordelijke uiteinde van de Botnische Golf. De zee vriest hier gedurende 9 maanden per jaar dicht. Maak er een kaskraker van een cruise met de gepensioneerde ijsbreker Sampo en bezoek er meteen ook de ijssculpturen en het sneeuwkasteel van SnowExperience365 (experience365.fi).
Luchtfoto Sampo op de Botnische Zee
Ijsbreker Sampo
 • Trek op huskysafari bij de Old Pine Husky Lodge, het levenswerk van het Italiaanse trio Alessandro, Simona en Massimiliano. Enkele jaren geleden ruilden zij de mediterrane grond van Italië in voor de wildernis van Finland. Tijdens de coronacrisis openden ze hier bovendien een café-pizzeria, één van de weinige authentieke in de ruime regio en geen alledaags zicht in de besneeuwde naaldbossen van Lapland. Ook locals komen hier graag tafelen. Je kan bij Old Pine Husky Lodge ook overnachten in één van de zes rustieke kamers (oldpinehusky.com).
 • Bij de Arkadia Reindeerfarm, vlakbij Kemi, maak je tijdens een meeslepende safari uitgebreid kennis met de rendieren (arkadia-reindeerfarm.business.site). 
 • Bezoek Rovaniemi, de hoofdstad van Fins-Lapland én bovenal de officiële woonplaats van de kerstman. Je kan de oude man er het hele jaar door met een bezoekje verrassen, een babbeltje met hem slaan en op de foto gaan in Santa Claus Village. Een erg mooie herinnering voor de kinderen (santaclausvillage.info)! Daarnaast biedt de Laplandse hoofdstad nog heel wat meer activiteiten, zoals Korundi, het museum voor moderne kunsten (korundi.fi) en wetenschapsmuseum Arktikum (arktikum.fi).
Xavier Samyn op bezoek bij de kerstman in Santa Claus Village, Rovaniemi, Finland
Santa Claus Village in Rovaniemi
 • Fan van wellness? Hop dan even de grens met Zweden over naar Cape East, een riant wellnesscomplex op slechts een half uurtje rijden van Kemi (capeeast.se).
 • Wil je eens op de latten gaan? Vlakbij Kemi vind je de kleine skipiste van Kali. Het zijn misschien de Zwitserse Alpen niet, maar dit kan wel eens een leuke activiteit zijn als er net verse sneeuw gevallen is (kallinhiihtokeskus.fi).
 • Sea Lapland Safaris organiseert verder nog heel wat meer winterse activiteiten in de regio, zoals een sneeuwscooterexcursie op de bevroren Botnische Golf. Check dus zeker hun website eens voor hun ruime aanbod (sealaplandsafaris.com).

Meer info: visitkemi.fi


Koffers pakken en wegwezen!

Praktische info

 • De vakantiewoning ligt in het uiterste zuiden van Fins Lapland, ongeveer halfweg tussen Kemi en Ranua. Je kan de woning boeken via Airbnb.
 • De vakantieboerderij ligt erg afgelegen. Maak dus dat je alle inkopen gedaan hebt vooraleer je naar het huis afzakt, want er is in de verste verte geen winkel te vinden nabij de accommodatie. In Kemi vind je een ruim aanbod aan supermarkten. Er is wel een beperkte voorraad aan etenswaren in het huis aanwezig om te consumeren, zoals kruiden, olijfolie en pasta.
 • Wens je gebruik te maken van de sauna en de hot tub? Maak dan dat je het vuur in de kachel tijdig aansteekt. Voor de sauna moet je op ongeveer een uur tijd rekenen eer die warm is. Vergeet ook niet van de hot tub na gebruik af te sluiten met het deksel, zodat het water niet te snel z’n warmte verliest.
 • De vakantiewoning is uitermate geschikt voor groepen tot 14 personen. Jawel, zelfs vrijgezellenfeesten zijn er toegelaten! Maar houd het wel enigszins deftig, gezien de emotionele waarde die de eigenaars aan het huis hechten.
Vakantiewoning in Lapland - Luchtfoto met huurwagen

Hoe er te komen

Trein

Het dichtstbijzijnde station is dat van Kemi, op een uurtje rijden van de vakantiewoning.

Er rijden dagelijks rechtstreekse treinen tussen Helsinki en Kemi, zowel overdag per intercity als ’s nachts aan boord van een nachttrein. De rit neemt tussen de 8u en de 11,5u in beslag, afhankelijk van de gekozen trein. Ook tussen Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland, en Kemi rijden er meerdere treinen per dag, een rit die iets meer dan een uur in beslag neemt.

Via EasyTerra kan je gemakkelijk een huurwagen reserveren met pick-up en drop-off aan het station van Kemi (zie verder).

Intercitytrein van Helsinki naar Rovaniemi komt aan in het station van Kemi

Vliegtuig

De kleine, regionale luchthaven van Kemi-Tornio ligt eveneens op een uur rijden van de vakantiewoning.

Finnair vliegt een paar keer per dag rechtstreeks met een propellervliegtuig van Helsinki naar de luchthaven van Kemi-Tornio. Sommige vluchten maken wel een tussenlanding in Kokkola Pietarsaari. Afhankelijk van je gekozen vlucht ben je tussen de 1,5u en 2u20 onderweg.

Er is geen openbaar vervoer vanaf de luchthaven. Vanaf hier boek je dus ook best meteen een huurwagen, wat je eenvoudigweg kan doen via EasyTerra (zie verder).

Interieur van de regionale luchthaven van Kemi-Tornio, Finland
Regionale luchthaven van Kemi-Tornio

Auto

De vakantiewoning ligt 722 km ten noorden van Helsinki. Reken via de E75 en E8 op iets meer dan 8u rijden (zonder tussenstops).

Aangezien je hier dichtbij de Zweedse grens zit, kan je desgewenst ook via Zweden aanreizen.

Huurwagen

Een huurwagen om de regio te verkennen is onontbeerlijk. Wij huurden in enkele muisklikken een comfortabele wagen via EasyTerra. Deze internationale car rental broker filtert per bestemming de beste leveranciers voor je en gaat automatisch vergelijken welke de goedkoopste is voor jou zoekopdracht.

Aangezien EasyTerra met verschillende aanbieders samenwerkt, zijn het aantal ophaallocaties haast niet te tellen. Zo kan je in Kemi de wagen niet alleen op de luchthaven oppikken en afdroppen, maar ook aan het treinstation. Bovendien is Easyterra zo goed als altijd de goedkoopste en kan je de wagen steeds gratis annuleren tot 48u voor aankomst.


Overzichtskaart


Met dank aan EasyTerra

Logo EasyTerra huurwagens

0 reacties op “(F)in to the Wild: Detoxen in een unieke vakantiewoning in Fins Lapland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: