Tallinn panorama
In de kijker Stad

Tien maal Tallinn: 10 tips voor een geslaagde citytrip

Wat te zien, te doen en te beleven in Estlands tintelende hoofdstad.

Als je het mij vraagt, dan staat Tallinn met stip op nummer één qua mooiste hoofdsteden in Europa. Ik was er dan ook reeds drie maal, op nog geen drie jaar tijd. De sprookjesachtige hoofdstad van Estland, idyllisch genesteld aan de Finse Golf, heeft dan ook heel wat boeiends te bieden. En dankzij z’n compacte vorm past de stad precies in je eigen broekzak. Hier en daar zijn de sporen van het grauwe Sovjet-verleden misschien nog niet geheel weggewist, maar toch lijkt ook Scandinavië er nooit ver weg. Tien leuke tips om te zien, te doen en te beleven tijdens een citytrip in het tintelende Tallinn.

Last updated on november 4th, 2023

10 tips om te zien en te doen tijdens een citytrip in Tallinn

Vanalinn en Toompea – de oude binnenstad

Een bezoek aan Tallinn begint steevast in de oude binnenstad: Vanalinn. Het knusse, middeleeuwse stadscentrum heeft er op uitstekende wijze de tand des tijds weten te doorstaan. Mits enkele kleine aanpassingen kan de stad zo figureren in historische films die zich in de tijd van de ridders afspelen. De authentieke stadsomwallingen zijn nog quasi geheel intact, inclusief enkele goed bewaarde wachttorens met ludieke namen als ‘Lange Herman’, ‘Dikke Margareta’ en ‘Kiek in de Kök’ (‘Kijk in de Keuken’). De eerste en de tweede hebben hun naam vooral te danken aan hun opmerkelijke figuur, de laatste toren omdat de torenwachters vanuit hun observatiepositie zomaar even ongegeneerd in de keukens van de inwoners konden gluren.

Tallinn Vanalinn Katariina Käik
De Katariina käik, één van de meest pittorekse steegjes van Tallinn
Tallinn Vanalinn kiek in de kök
‘Kiek in de Kök’

Toompea

Eigenlijk was de stad Tallinn zelf eeuwenlang opgesplitst in twee autonome delen, elk met hun eigen stadsbestuur en van elkaar gescheiden door een extra muur. Een beetje Berlijn avant la lettre dus. De bovenstad Toompea (‘Domberg’) torent hoog boven de benedenstad (All-Linn) uit en diende vroeger als thuisbasis van de adel en de elite. Ook nu nog vind je hier enkele symbolen van de constitutionele macht, zoals het Estse parlement en een handvol ministeries.

Ook aan de geestelijken was er gedacht. De spierwitte Domkerk (Toomkirik) vertegenwoordigt er het Evangelisch-Lutherse geloof, terwijl de robuuste Alexander Nevski-kathedraal, met z’n uivormige torentjes, de nog steeds grote Russische gemeenschap in Tallinn een spiritueel onderkomen bezorgt. Trek in Toompea zeker ook eens naar één van de panoramaplatforms voor een adembenemend uitzicht over de rode daken van de benedenstad, met de spitse torens van de Sint-Nicolaaskerk (Niguliste kirik) en de Sint-Olafkerk (Oleviste kirik) die er fier bovenuit steken.

Tallinn Vanalinn Pikk Jalg
De steile steeg ‘Lühike Jalg’, die boven- en benedenstad met elkaar verbindt
Tallinn Toompea Alexander Nevski kathedraal
De Alexander Nevskikathedraal

“Mits enkele kleine aanpassingen kan de stad zo figureren in historische films die zich in de tijd van de ridders afspelen.”

All-Linn

Eeuwen geleden sloot een zware houten deur de boven- en de benedenstad hermetisch van elkaar af. Het Checkpoint Charlie van zijn tijd, zeg maar. Tegenwoordig staat de deur gewoon wagenwijd open en kan je zonder enig obstakel van Toompea naar de benedenstad afdalen, doorheen de pittoreske steeg ‘Lühike Jalg’ (het ‘Korte Been’). Eens beneden kan je jezelf dan heerlijk later verdwalen doorheen de kronkelende kasseistraten van All-Linn, zonder het risico te lopen om de echt verloren te lopen. Tallinn is namelijk maar half zo groot als Brugge, om maar een idee te geven. Het oogstrelende Raadhuisplein (‘Raekoja Plats’) vormt het kloppende hart van de benedenstad. In het najaar vind je hier overigens een feeërieke kerstmarkt, een ervaring die je zeker op je bucket list moet staan hebben.

Tallinn kerstmarkt
Kerstsfeer op het centrale Raadhuisplein

Tallinn in a Nutshell

Heb je toch nog schrik om er de weg kwijt te spelen? Neem dan misschien deel aan één van de free walking tours, een ideaale manier om de stad met een vingerknip te leren kennen. Tijdens de ‘Tallinn in a Nutshell’-tour van Estadventures neemt een gepassioneerde gids je twee uur lang mee op sleeptouw doorheen de historische binnenstad van Tallinn en vertelt je tijdens het wandelen wat meer over de woelige geschiedenis van Estland en Tallinn. De free walking tours zijn in theorie gratis, maar men verwacht op het einde van de tour wel dat je de gids beloont met een fooi. Tenzij je uitermate ontevreden bent uiteraard. € 10 per persoon is daarbij een gangbare prijs. Voorzie dus zeker wat cash!

estadventures.ee/en/tallinn-in-a-nutshell

Tallinn panorama

De ‘Communist Tallinn Tour’ – op zoek naar verhalen uit het Sovjet-verleden

Naast de klassieke rondleiding doorheen de historische binnenstad bestaat er in Tallinn nóg een meeslepende free walking tour, één die je zeker niet mag missen indien je geïnteresseerd bent in de recente geschiedenis: de ‘Communist Tallinn Tour’. Tijdens deze tour van om en bij 2,5 uur lang ontvoert de gids je naar het communistische verleden van Tallinn. De Estse onafhankelijkheid is in de laatste honderd jaar een best wel pittig welles-nietesspelletje geweest. Decennialang ging Estland immers gebukt onder het juk van de Sovjet-Unie, wat hier en daar in de stad wel z’n sporen nagelaten heeft.

“Aandachtige filmliefhebbers zullen deze gewezen concertzaal, die in 2009 in onbruik raakte, ongetwijfeld herkennen.”

Kino Soprus & Sokos Hotel Viru

De tour start in het centrum nabij het Raadhuisplein en houdt onder andere halt aan Kino Soprus. Dit bombastische cinemacomplex in brutalistische stijl werd in 1955 gebouwd om vooral Russische propagandafilms aan het proletariaat te vertonen. Anno 2021 is het nog steeds gedeeltelijk een bioscoop, maar je kan er tegenwoordig ‘s nachts ook gaan dansen in één van de twee discotheken die er nu onderdak vindt. De communisten van weleer moesten het eens weten… En dat gingen ze zeker geweten hebben mocht je toen verblijven in het Sokos Hotel Viru, het torenhoge hotel net buiten de binnenstad. Naar verluidt stak het hotel vol met afluisterapparatuur, zodat het communistische regime hun buitenlandse gasten kon bespioneren. Het hotel bestaat overigens nog steeds. Wees dus maar op je hoede, mocht je hier willen overnachten…

Tallinn Vanalinn Soprus Cinema
Kino Soprus

KGB-hoofdkwartier

Het vroegere hoofdkwartier van de KGB, de geheime dienst van de toenmalige Sovjet-Unie, is best wel een bezoekje waard. Langs de buitenkant oogt het gebouw in de straat Pikk best wel fraai, maar de binnenkant is toch andere koek. In de ondergrondse cellen van het gebouw vertellen een reeks foto’s en getuigenissen de soms erg beklijvende verhalen van dissidenten die er ten tijde van de Sovjet-Unie opgesloten zaten. Tickets kosten € 5 (2021).

vabamu.ee/kgb-prison-cells

Tallinn Vanalinn KGB oud hoofdkwartier
Het vroegere KGB-hoofdkwartier

Linnahal

Vanaf het vroegere hoofdkwartier van de KGB loodst de gids je vervolgens het centrum uit tot bij de bouwvallige Linnahal, vlakbij de haven. Aandachtige filmliefhebbers zullen deze gewezen concertzaal, die in 2009 in onbruik raakte, ongetwijfeld herkennen als hét decor voor de openingsscène van de sciencefictionfilm Tennet uit 2020, van regisseur Christopher Nolan. Naar binnen sluipen zal je helaas niet lukken, maar je kan wel – geheel legaal – via een trap het betonnen dak van de Linnahal opklimmen.

Hier wacht je een puik panorama over de Baai van Tallinn. In de zomer vormt het platte dak een hotspot voor de inwoners van Tallinn, die er met een drankje in de hand van het mooie weer en van het formidabele zicht op zee komen genieten. Tijdens ons bezoek met stadsgids Jonas was het jammer genoeg dat tikkeltje minder aangenaam, met temperaturen diep onder nul en een schrale noorderwind. Wij konden dus niet snel genoeg opnieuw van dat dak af zijn.

estadventures.ee/en/communist-stories-of-tallinn

Tallinn linnahall
Linnahall
Tallinn Communist Tour
Stadsgids Jonas aan het woord op het dak van de Linnahal, tijdens de ‘Communist Tallinn Tour’

Insider tip: het communistische beeldenpark

Een tip van stadsgids Jonas: een park vol communistische beelden! Spijtig genoeg maakt deze bezienswaardigheid geen deel uit van de ‘Communist Tallinn Tour’, aangezien het de tour net iets te ver buiten het centrum zou leiden. Maar heb je nog wat tijd over, trek er dan zeker eens heen! In het pittoreske Maarjamäepaleis, 4 km ten oosten van de binnenstad, huist het Estse Geschiedkundige Museum (Eesti Ajaloomuuseum). Hier kom je nóg meer te weten over de veelbewogen geschiedenis van Estland. Maar dé grote verrassing? Die vind je buiten, haast onvindbaar verstopt achter het kasteeltje, precies alsof niemand het mag weten zijn. Een échte hidden gem dus!

Tallinn Sign met Xavier Samyn
Langsheen de kustpromenade van Tallinn
Tallinn Eesti Ajaloomuuseum
Het Estse Geschiedkundige Museum, met erachter het communistische beeldenpark

In een sober parkje achter het museum staat een tiental bronzen beelden uit het Sovjet-tijdperk wezenloos voor zich uit te staren. De beelden van Lenin, Stalin en andere symbolen van het teloor gegane communisme tooiden ooit de belangrijkste pleinen van Tallinn, tot die na de val van de Sovjet-Unie met de grove borstel uit het straatbeeld weggeveegd werden. In plaats van de beelden meteen naar het containerpark af te voeren, werden ze juist in dit bescheiden parkje samengebracht, om zo de duistere herinneringen aan het communisme enigszins levendig te houden voor de toekomstige generaties. De toegang tot het museum is € 10 p.p. maar het parkje met de communistische beelden is gratis toegankelijk (2021). Vanaf het centrum (Viru) rijden er frequent bussen heen. Of ga te voet, langsheen de fraaie wandelpromenade langsheen de Finse Golf.

ajaloomuuseum.ee

Tallinn Eesti Ajaloomuuseum communistisch beeldenpark Stalin
Stalin
Tallinn Eesti Ajaloomuuseum communistisch beeldenpark Lenin
Lenin, in verschillende varianten
Tallinn Eesti Ajaloomuuseum communistisch beeldenpark

Balti Jaama Turg – de hippe markthal

Net achter het treinstation van Tallinn (Balti Jaama) vind je de Balti Jaama Turg (de ‘Stationsmarkthal’). De geschiedenis van deze markante markthal gaat terug tot in de tweede helft van de 19e eeuw. In 2017 nog maar werd het historische pand voorbeeldig gerestaureerd en aangepast aan de tegenwoordige tijd. Sindsdien heeft de Balti Jaama Turg een erg populaire status in Tallinn verworven. Je herkent het gebouw al van ver, dankzij z’n enorme zaagtanddak. Een deel van de hal fungeert nog steeds zoals voorheen: als markthal. Inwoners komen er nog steeds hun groenten, fruit, vlees en vis inslaan. Je vindt er ook kraampjes met streekproducten.

Tallinn Balti Jaama Turg exterieur

“Je herkent het gebouw al van ver, dankzij z’n enorme zaagtanddak.”

Maar het leukste van al aan de Balti Jaama Turg? Dat zijn de vele kraampjes met hun verrukkelijke street food, gaande van veganistische gerechten, over ovenverse pizza’s tot sappige burgers van op de grill. Wij schoven aan bij VLND Burger voor hun befaamde ‘VLND Klassik Burger’, met kaas, raketsla, rode ui, tomaat en pestomayonaise. Om je vingers van af te likken! Last van een dorstige keel nadien? Neem dan de trap naar de eerste verdieping en proef bij Humalakoda van een zelfgebrouwen biertje, afkomstig uit de glimmende brouwketels die er fier achter de bar opgesteld staan.

en.astri.ee/bjt

Tallinn Balti Jamaa Turg interieur
Balti Jaama Turg
Tallinn Balti Jamaa Turg VLND Burger
Een heerlijke burger bij VLND Burger

Telliskivi – de bohemian buurt

Wanneer je de Balti Jaam Turg langs de achterzijde verlaat, kom je terecht in Telliskivi, een gewezen fabrieksterrein dat met succes omgetoverd werd tot een nieuwe, hippe buurt in Tallinn. Het industriële karakter van de site heeft men grotendeels onaangeroerd gelaten, met hier en daar een goeie klad oogstrelende graffiti op de muren. De bureauruimtes in de vroegere administratieve gebouwen ruimden intussen plaats voor een schare indie shops, terwijl de oude fabriekshallen de nieuwe thuis werden van menig atelier, bar en restaurant. Fotografieliefhebbers kunnen dan weer hun artistieke hart ophalen in het fotografiemuseum (Fotografiska Tallinn).

Tallinn Telliskivi
Tallinn Telliskivi shops
Tallinn Telliskivi

“Het industriële karakter van de site heeft men grotendeels onaangeroerd gelaten, met hier en daar een goeie klad oogstrelende graffiti op de muren.”

Ga achteraf zeker ook eens iets eten of drinken bij F-Hoone. Zijn naam heeft dit populaire restaurant met zijn ruige interieur te danken aan de vleugel waar het zich in bevindt. En ook het personeel herken je gemakkelijk aan de grote ‘F’ op hun T-shirts. In Telliskivi kan je trouwens met gemak tot in de vroege uurtjes doorzakken, want de uitgaansmogelijkheden zijn er legio. In dat geval zoek je je hotel in Tallinn maar beter niet te ver. Wat dacht je bijvoorbeeld van het unieke Hektor Container Hotel, waar je in een uitgerangeerde zeecontainer slaapt? Je zal het er ongetwijfeld naar je zin hebben.

telliskivi.cc

Tallinn Telliskivi Restaurant F-Hoone
Restaurant F-Hoone
Hektor Container Hotel Tallinn loods interieur
Hektor Container Hotel

Kalamaja – de kleurrijke wijk

Ten noordwesten van de oude binnenstad ligt de volkse wijk Kalamaja, rijkelijk bezaaid met schilderachtige, traditionele houten huizen die in alle kleuren van het spectrum geverfd zijn. Zo moet een typisch dorp er in het vroegere Estland dus uitgezien hebben, vooraleer de Sovjets er overal betonnen appartementsblokken als de nieuwste woonstandaard introduceerden. Al verrezen er intussen wel enkele hippe koffiebars in deze kleurrijke wijk. MÉM Café is zo een leuk adresje voor een ontspannen coffee break.

Wat hier wel nog de Sovjet-Unie moet meegemaakt hebben, is de Kalma Sauna, de oudste nog in gebruik zijnde publieke sauna in Tallinn, gebouwd in 1928. Belangrijke noot mocht je hier een potje willen komen zweten: De sauna is opgesplitst in aparte ruimtes voor mannen en vrouwen. Op zoek naar een romantisch wellnessuitje met z’n tweetjes? Dan ben je hier wellicht aan het verkeerde adres. Tenzij je partner van hetzelfde geslacht is, natuurlijk. Verwacht hier verder ook geen grand luxe, maar een eerder functioneel interieur. Vergeet in Kalamaja ook niet om eens met een bedrukt gezicht op de foto te gaan bij één van de meest lachwekkende straatnaamborden in Tallinn: de Kotzebue. Je vrienden zullen het ongetwijfeld hilarisch vinden.

kalmasaun.ee

Tallinn Kalamaja
Kalamaja

“Zo moet een typisch dorp er in het vroegere Estland dus uitgezien hebben.”

Tallinn Kalamaja Kotzebue Xavier Samyn Marjolein Steyaert
De straat ‘Kotzebue’
Tallinn Kalamaja Mém Café
Mém Café

Patarei – de gevangenis met een duister kantje

Kalamaja wordt in het noorden begrensd door de Baai van Tallinn. Langsheen de boorden van het klotsende zeewater treurt een vervallen fort, omringd door enkele verroeste wachttorens. Een best wel luguber tafereel. En ook z’n geschiedenis is nu niet bepaald om vrolijk van te worden. Het gaat immers om de leegstaande gevangenis Patarei. De Sovjets gebruikten het fort vroeger om politieke tegenstanders in op te sluiten en ook de Nazi’s maakten er in WO II gretig gebruik van. Zij gebruikten Patarei toen als concentratiekamp om voornamelijk lokale Joden in onder te brengen en door te sturen naar andere kampen.

“Een best wel luguber tafereel. En ook z’n geschiedenis is nu niet bepaald om vrolijk van te worden.”

In 2002 verloor het complex definitief zijn functie als gevangenis, waarna het gebouw stilaan in verval raakte. Er zijn wel plannen in de maak om de gewezen gevangenis in de nabije toekomst te restaureren en in een winkelcentrum te transformeren. Momenteel is een deel van de gevangenis opengesteld voor het publiek, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Communism is Prison’. De focus ligt er vooral op het verleden van de gevangenis ten tijde van de Sovjet-Unie. Jammer genoeg stond ik er reeds tweemaal voor een gesloten poort. De ene keer omwille van een nationale feestdag, de andere keer omwille van renovaties die nog tot mei 2022 duren. Best de openingsuren eens op voorhand checken dus! Tickets kosten € 8 p.p. (2021).

patareiprison.org/en

Tallinn Patarei prison
Patarei gevangenis
Tallinn Patarei prison
Patarei gevangenis

Insider tip: ga eens aan boord van de ijsbreker Suur Tõll

Spring ook nog even binnen bij Lennusadam, vlak naast de gevangenis van Patarei. De immense loods die hier staat, verschafte vroeger onderdak aan watervliegtuigen. Nu behoort het toe aan het Estse Maritiem Museum (Eesti Meremuuseum). Kruip er als een geboren matroos aan boord van het fraaie stoomschip dat voor de loods voor anker ligt: de ijsbreker Suur Tõll. Dit antieke schip uit 1914, een fraaie constructie van geklinknageld metaal en blinkend vernist hout, katapulteert je zo terug naar de tijd van de Titanic. Binnenin krijg je een inkijk in hoe de bemanning er werkte en leefde en kan je ook afdalen tot in het prille hart van het schip, tot in de machinekamer met zijn reusachtige stoomturbines.

meremuuseum.ee/lennusadam

Tallinn Lennusadam Suur Toll ijsbreker
De ijsbreker Suur Tõll

Rotermann City – het trendy district

Tussen de oude binnenstad en de veerhaven in, ietwat verstopt achter het cinemacomplex ‘Coca Cola Plaza’, schuilt er nóg zo’n hippe wijk: Rotermann City. Dit voormalige pakhuizendistrict werd de laatste jaren sterk opgewaardeerd en herbergt heden ten dage tal van trendy bars, restaurants en winkels. Anders dan in Telliskivi, waar men het ruwe, industriële karakter behield en er eerder een bohemian vibe hangt, heeft men in Rotermann City voor een andere aanpak gekozen. De tweehonderdjarige pakhuizen werden grondig opgeknapt en kregen het gezelschap van een aantal spiksplinternieuwe gebouwen, ontworpen in een strakke, moderne architectuur. Rotermann City liet daarmee een lange periode van verloedering definitief achter zich en kreeg in de plaats een klassevol jasje aangemeten.

Tallinn Rotermann City restaurant Pull
Oud en nieuw harmonieus naast elkaar in Rotermann City

“Dit voormalige pakhuizendistrict werd de laatste jaren sterk opgewaardeerd en herbergt heden ten dage tal van trendy bars, restaurants en winkels.”

Spring hier bijvoorbeeld eens binnen in het ‘Tallinn Design House’ om wat ideetjes op te scharrelen voor je eigen interieur. Ga nadien dan wijntjes proeven bij wijnwinkel en -bar ‘Time to Wine’, die toch wel wat anders dan anders is. Je krijgt er namelijk een leeg (!) glas en een soort van bankaart van de bediende, waarmee je dan zélf je wijn kan gaan tappen. Jij bepaalt daarbij de soort wijn, de inhoud van het glas en hoeveel glazen je wenst te degusteren. Afrekenen doe je dan bij het inleveren van je kaart. Niet zo goedkoop, maar best wel eens origineel om te doen. Eerder fan van bier? Dan ben je ernaast bij biercafé ‘Taptap’ aan het juiste adres, al moet je hier geluk hebben om één van de schaarse plaatsjes te bemachtigen.

rotermann.eu

Tallinn Rotermann City
Rotermann City
Tallinn Rotermann City Time to Wine
Wijnbar ‘Time to Wine’

Kadriorg – het park en z’n kunstcollecties

Een tweetal kilometer oostwaarts van het centrum ligt het Kadriorgpark, een groene oase in Tallinn waar het heerlijke kuieren is. Je neemt best tram 1 of 3 tot aan de eindhalte ‘Kadriorg’. Vooral kunstliefhebbers zullen hier erg aan hun trekken komen. In het Kadriorg Art Museum, een barok paleis in karmijnrode en witte kleuren – de vroegere zomerresidentie van de Russische tsaar Peter De Grote nota bene – vind je voornamelijk klassieke schilderijen, tekeningen en sculpturen van West-Europese en Russische origine (tickets: € 8 p.p. in 2021).

“Vooral kunstliefhebbers zullen hier erg aan hun trekken komen.”

Het KUMU Art Museum, dat in een futuristisch, maanvormig gebouw iets verderop in het park schuilt, is dan van een gans ander kaliber. De collectie hier omvat een breed pallet aan Estse kunst, zowel klassieke als hedendaagse, en wordt in een draaischijf van tijdelijke tentoonstellingen aan het grote publiek vertoond. Af en toe zit er ook wel eens iets speciaals tussen. Bij een eerder bezoek in 2019 was er zo een tentoonstelling met schreeuwerige propagandaposters uit de tijd van de Sovjet-Unie. Tickets voor het KUMU Art Museum kosten € 10 p.p. (2021). Reken op een tweetal uur in totaal om beide musea te bezoeken.

kadriorumuuseum.ekm.ee en kumu.ekm.ee

Tallinn kadriorg palace
Het Kadriorgpaleis


Laulupidu – het vijfjaarlijkse zangfestival

Per toeval had ik in 2019 de eer en het genoegen om getuige te zijn van Laulupidu, een groots zangfestival dat maar één keer in de vijf jaar georganiseerd wordt. Honderden zangkoren zakken dan vanuit gans Estland naar de hoofdstad af, om met z’n allen in koor Estse volksliederen te scanderen. Het gaat om een traditie die in 1869 ontstaan is vanuit de Estse drang naar onafhankelijkheid. Ook onder het juk van de Sovjet-Unie bleef het zangfestival doorgaan, als vreedzaam protest tegen de Russische bezetter. Het werd daarom ook wel eens de ‘Zingende Revolutie’ genoemd.

“Ook al versta je er als buitenlandse toerist misschien geen fluit van, het is een best wel een indrukwekkende ervaring, een once in a lifetime experience!”

Een fikse portie Estse folklore is het. Op de dagen van het zangfestival paraderen de fraai uitgedoste zangkoren in een kilometerslange stoet van het centrum van Tallinn naar de zangfestivalweide (Lauluväljak), vlakbij het Kadriorgpark. Hier staat een gigantische overdekte tribune waar men gemakkelijk duizenden koorleden in kwijt kan. Andere deelnemers nemen dan plaats op het gras in de weide voor de tribune en zingen luidkeels in de Estse moedertaal mee. Een beetje de lokale ‘Vlaanderen Zingt’ dus. Ook al versta je er als buitenlandse toerist misschien geen fluit van, het is een best wel een indrukwekkende ervaring, een once in a lifetime experience! Al zal je voor de volgende editie wel nog wat geduld moeten uitoefenen. Die gaat namelijk pas door in… 2025! Maar niet getreurd, tussendoor vindt er ook nog een jeugdversie van het zangfestival plaats, in de zomer van 2023.

laulupidu.ee

Tallinn Laulupidu
Laulupidu 2019
Tallinn Laulupidu
Laulupidu 2019

Kalev Spa – tijd voor ontspanning

Genoeg kilometers afgewandeld? Dan kan je welverdiend gaan ontspannen in het zwemparadijs van Kalev Spa, in het centrum van Tallinn. Er is een groot Olympisch zwembad om baantjes te trekken, maar er zijn ook verschillende waterglijbanen en ontspanningsbaden. De joelende kinderen moet je er van tijd tot tijd wel bijnemen. Wil je van wat meer rust kunnen genieten en ook nog eens goed kunnen zweten? Dan kan je tegen een supplement gebruik maken van de Sauna Oasis, met vier sauna’s, een stoombad en verschillende bubbelbaden. Bovendien mogen mannen en vrouwen hier wél samen komen kuren. Mooi meegenomen! Prijzen vanaf € 8 p.p. voor enkel toegang tot het zwembad en het waterpark. Wil je de Sauna Oasis erbij, dan starten de prijzen aan € 22 (voor 3 uur) (prijzen in 2021).

kalevspa.ee/en/sauna-oasis

“Er is een groot Olympisch zwembad om baantjes te trekken, maar er zijn ook verschillende waterglijbanen en ontspanningsbaden.”


Logeren in Tallinn

Hektor Container Hotel

Ik verklapte het al even bij het item over Telliskivi: Hektor Container Hotel is een originele en tevens comfortabele manier om in Tallinn te verblijven, vlakbij de oude stad, Balti Jaama Turg, Kalamaja en Telliskivi.

Hotel Telegraaf

Mag het toch nog ietsje luxueuzer? Dan is hotel Telegraaf misschien wel iets voor jou, een luxueus vijfsterrenhotel in hartje Tallinn, ingericht in een moderne stijl met toetsen van art deco. En met restaurant Tchaikovsky beschikt hotel Telegraaf ook nog eens over één van de beste restaurants in Tallinn. Meer info: telegraafhotel.com.


Eten en drinken in Tallinn

Tallinn bulkt van de hippe restaurants en cafés. Estland kent ook een gevestigde biercultuur, een erfenis van de Duitse overheersing tijdens de middeleeuwen. Bestel na je eten ook zeker eens het lokale digestief: Vanatallin, een zoete likeur die wat aan amaretto of Jägermeister doet denken.

Enkele horecatips voor Tallinn:

Must Puudel

Leuk restaurantje vlakbij het Raadhuisplein, met jeugdig en tevens erg vriendelijk personeel. Het interieur bestaat wat uit een kakafonie van vintage meubeltjes die precies niet zo goed bij elkaar passen. Maar toch straalt het interieur één en al gezelligheid uit. Plof je er bij voorkeur ongegeneerd neer in de zijdezachte sofa. Lekkere gerechten op de kaart, maar wel eerder kleine porties. Ideaal ook voor een koffiestop of een aperitief. De prijzen vallen reuzegoed mee, zeker gezien de ligging in het toeristische hart van de stad. Opgelet! De zaak durft van tijd tot tijd wel eens van locatie veranderen (facebook.com/mustpuudel).

Beer house

Dit levendige biercafé, vlakbij de Grote Markt van Tallinn, heeft een groot ‘Oktoberfest’-gehalte: lange houten tafels met banken en grote glazen bier van een halve of volle liter. Beer House is misschien wat meer op toeristen geënt, maar is toch leuk om eens iets te gaan drinken. ‘s Avonds speelt er vaak een live band en wordt er misschien ook wel eens gedanst (beerhouse.ee).

Caffé Carissimi

Kleine, gezellige koffiebar in de oude stad, aan de middeleeuwse stadsomwallingen. Goed voor een koffietje met een stukje taart in de namiddag, niet erg geschikt voor ontbijt.

Poobel

Deze charmante brasserie ligt in een fraai, traditioneel houten gebouw nét buiten de binnenstad, in de schaduw van de middeleeuwse toren ‘Lange Herman’. Vooral veel locals hier. De gerechten zijn eenvoudig, maar erg lekker en absoluut niet duur. Warm interieur met veel houtwerk, grote boekenkasten tegen de muur en een industrieel tintje (poobel.ee).

Balti Jaama Turg

Ruim aanbod aan street food in de overdekte markthal tussen het centraal station en Telliskivi. Keuze uit Italiaans, hamburgers, vegan, wok, … Perfect voor een lekkere, goedkope en goed vullende lunch zonder echt te moeten tafelen (en.astri.ee/bjt/dining).

Humalakoda

Bruisende brouwerij op de eerste verdieping van de Balti Jaama Turg, met onder meer bier van eigen brouwsel. Je kan er ook lekker eten, hedendaagse keuken (humalakoda.ee).

Peatus

Deze zaak is ondergebracht in twee oude treinwagens, die tussen Balti Jaama Turg en Telliskivi opgesteld staan, vlak naast Hektor Container Hotel. In de zomer is er tussen beide wagons ook een mooie terras, waar je op oude treinbanken een drankje kan nuttigen of iets kan eten (facebook.com/PeatusTelliskivi).

F-Hoone

Eén van mijn favoriete restaurants in Tallinn, in het hippe Telliskivi Creative City. Inrichting in een vintage, ruw industriële, maar erg gezellige stijl. Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Hoofdgerecht gemiddeld € 9 (2021). Ruime keuze uit vegetarische gerechten. Tip voor de bierdrinkers: het restaurant brouwt haar eigen IPA. Na het eten voldoende mogelijkheden rond het restaurant om nog iets te drinken of om uit te gaan (fhoone.ee/en).

Mém Café

Knusse koffiebar in de kleurrijke wijk Kalamaja. Je kan er ook ontbijten. Voor de muzikale zielen die het aandurven: er staat ook een piano (facebook.com/memcafetallinn/).

Pull

Stijlvol restaurant in een voorbeeldig gerestaureerd pakhuis in het trendy Rotermann City. Ze zijn vooral gekend omwille van hun ‘Marble Steak’. Lekker, maar een beetje veel geld voor wat het maar is (€ 34 in 2021). De andere hoofdgerechten vallen beter mee qua prijs: tussen de € 11 en de € 22 (2021) (resto.pull.ee).

Time to Wine

Klassevolle wijnwinkel en -bar in Rotermann City met een origineel concept. Je krijgt een soort van bankkaart, waarmee je zelf aan een automaat je wijn kan tappen. Er is ook een tweede vestiging naast Balti Jaama Turg (timetowine.ee).

Taptap

Bierliefhebbers kunnen terecht in dit intieme biercafé in Rotermann City, dat tevens een bierwinkel is. In het aanbod een ruime keuze aan Estse en internationale bieren, waaronder uiteraard ook Belgische. De zitplaatsen binnen zijn er wel beperkt, dus een plaatsje bemachtigen is eerder op goed geluk (taptap.ee).


Koffers pakken en wegwezen!

Reizen naar Tallinn

Met het vliegtuig

 • Air Baltic en LOT Nordica vliegen rechtstreeks tussen Brussel en Tallinn of mits een overstap in Riga of Warschauw (skyscanner.nl).
 • Vanaf de luchthaven van Tallinn spoort tram 4 in amper een kwartiertje tijd naar het centrum (halte Viru). Een ticket kostte in 2021 € 1,50 voor 75 minuten en kan je aan het automaat op de luchthaven of via de app ‘pilet.ee’ kopen. Scan dan bij het opstappen de barcode van je ticket aan de voorste scanner op de tram (tallinn.pilet.ee/buy).

Reizen in Tallinn

Te voet

 • Tallinn is een erg compacte stad en valt bijgevolg erg gemakkelijk te voet te verkennen. Enkel het Kadriorgpark en het Ests Geschiedkundige Museum liggen wat verder van het centrum weg, dus neem je hiervoor best de tram en/of de bus.
 • Een gouden tip om de stad snel wat beter te leren kennen: Neem deel aan een free walking tour! Bij Estadventures heb je zo keuze uit verschillende thema’s. De free walking tours zijn in theorie gratis, maar er wordt op het einde van de tour wel verwacht dat je de gids beloont met een fooi. Tenzij je uitermate ontevreden bent uiteraard. € 10 per persoon is daarbij een gangbare prijs. Voorzie dus zeker wat cash! Meer info over de free walking tours: estadventures.ee.

Tram en (trolley)bus

 • Tallinn kent een bescheiden tramnetwerk, bestaande uit vier lijnen, verder aangevuld met tal van (trolley)buslijnen.
 • Het openbaar vervoer in Tallinn is gratis voor haar inwoners en voor toeristen die over een ‘Tallinn Card’ beschikken. Alle andere reizigers dienen een ticket aan te kopen. Een rit van maximum 75 minuten kost € 1,50 (2021). Tickets kunnen niet langer op de tram of de bus zelf gekocht worden, enkel aan het automaat op de luchthaven of online via de app of de website ‘pilet.ee’. Scan bij het opstappen de barcode van je ticket aan de voorste scanner op de tram of de bus (tallinn.pilet.ee/buy).

Tallinn tram 3 kadriorg
Een tram op lijn 3 aan Kadriorg

Goed om weten

Betalen in Tallinn

 • Estland behoort, net zoals België, tot de Europese Unie, de Schengenzone en de Eurozone. Je hoeft dus geen vreemde valuta te voorzien.
 • Cashless betalen is trouwens reeds enorm ingeburgerd in Estland. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen kan je alleen maar cash betalen, zoals bij de free walking tours bijvoorbeeld.

Het weer in Tallinn

Tallinn kent een uiteenlopend klimaat.

 • In de zomer kan het er met gemak 30°C worden en blijft het rond midzomer nog lichtjes schemeren aan de horizon.
 • In de winter kan het dan weer erg koud worden, met vaak ook sneeuw, wat voor een idyllische sfeer zorgt in de historische binnenstad. Voorzie in dat geval dus zeker warme kledij. Het wordt dan ook al vroeg donker, in de loop van de namiddag reeds.

Ideale duur van een citytrip naar Tallinn

Reken op twee à drie volle dagen om Tallinn op een rustig tempo te ontdekken.


Deze trip combineren

Waarom je citytrip naar Tallinn niet nog wat verlengen met een andere bestemming?

 • Busmaatschappij Lux Express verzorgt meerdere keren per dag een snelle verbinding met Pärnu (Estland) en Riga (Letland), en van daaruit nog verder naar Vilnius (Litouwen) (luxexpress.eu).
 • Je kan ook over water gaan. Rederij Tallink vaart meermaals per dag naar het Finse Helsinki. Een overtocht van 2 uur, wat het zelfs ideaal maakt voor een daguitstap vanuit Tallinn.
 • Om de twee dagen legt Tallink ook een nachtferry in naar Stockholm (Zweden)(tallink.com).

1 reactie op “Tien maal Tallinn: 10 tips voor een geslaagde citytrip

%d bloggers liken dit: