Oezbekistan klinkt voor veel mensen nog als onbekend in de oren. Maar onbekend, is heel vaak onbemind. Waarom Oezbekistan? Wat valt daar te zien? En is het daar überhaupt wel veilig? Dat zijn de vragen die ik regelmatig te horen krijg. Maar als ik je nu al verklap dat dit Centraal-Aziatische land ooit een belangrijke draaischijf op de legendarische Zijderoute was en daar tal van prachtige Perzische paleizen aan overhield, dan ben ik er rotsvast van overtuigd dat ook jij straks helemaal in de ban van Oezbekistan zal geraken. En dan heb ik het nog niet over het vermiste Aralmeer en het excentrieke dancefestival Stihia gehad. Scroll dus snel verder en kom alles te weten voor het perfecte plan Oezbekistan, aan de hand van deze 9-daagse individuele rondreis die wij onlangs beleefden!
Last updated on november 4th, 2023
Inhoudsopgave
Reisprogramma
Dag 1: Brussel – Istanboel – Tasjkent
De poort tot Oezbekistan is de internationale luchthaven van Tasjkent. Wij vlogen er vanuit Brussel heen met Turkish Airlines, met een overstap op de splinternieuwe luchthaven van Istanboel (skyscanner.nl).
Beschik je over wat meer tijd? Las dan misschien eens een stopover in Istanboel in. Turkish Airlines biedt interessante formules aan die een bezoekje aan deze bruisende stad wel heel verleidelijk maakt (turkishairlines.com).

Vanuit Parijs en Frankfurt kan je trouwens ook rechtstreeks naar Tasjkent vliegen met Uzbekistan Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Oezbekistan, die ook het gros van de binnenlandse vluchten voor z’n rekening neemt (skyscanner.nl).
Eens je geland bent op de internationale luchthaven van Tasjkent, kan je eventueel verder naar het centrum met de bus reizen, maar de beste optie is een taxi. Tot op heden rijden er jammer genoeg nog geen treinen of metro’s naar de luchthaven.
Wil je bij aankomst niet ten prooi vallen aan opdringerige taxichauffeurs? Dan regel je best op voorhand een privétransfer via je hotel. Heb je dit toch niet geregeld? Wandel dan iets verder van het luchthavengebouw weg, tot aan het grote rondpunt, en probeer daar een rijdende taxi staande te houden. Op die manier zal je er goedkoper van af komen.
Check in bij je hotel in Tasjkent. Wij sliepen in het eigentijdse en kleinschalige Oscar Boutique Hotel.
Oscar Boutique Hotel
Wanneer je voor het Oscar Boutique Hotel staat, zou je wel eens durven vergeten dat je in Tasjkent bent. De fraaie bakstenen voorgevel met Franse balkons zou je namelijk eerder in één of andere Parijse avenue verwachten, dan hier in Oezbekistan.
Dit kleinschalige hotel telt slechts 50 luxueuze kamers en is erg stijlvol ingericht met oog voor design en detail. Op de binnenplaats schuilt overigens een mooi buitenzwembad met aangrenzend bubbelbad, wat een welgekomen verfrissing biedt tijdens hete dagen in Tasjkent.
Het hotel is strategisch gelegen in een rustige woonwijk, tussen de internationale luchthaven enerzijds, en het treinstation en het stadscentrum anderzijds. Een taxi is wel aangeraden voor je verplaatsingen, aangezien het dichtstbijzijnde metrostation (‘Toshkent’) en het treinstation toch nog op een half uurtje wandelen van het hotel liggen. Via het hotel kan je ook een transfer van en naar de luchthaven regelen (betalend).

Dag 2: Tasjkent
Op de tweede dag van de rondreis trekken we op verkenning doorheen Oezbekistans hoofdstad Tasjkent. Maak dat je fris uitgeslapen bent, want je zou de avond wel eens met een stevig feestje kunnen afsluiten.
Lees hier het uitgebreide sfeerverslag over onze stadstour doorheen Tasjkent.
Wat je absoluut niet mag missen in Tasjkent:
- Verken ondergronds Tasjkent en ontdek tal van oogverblindende metrostations.
- Trek naar het Amir Timoerplein (Amir Temur Maydoni), het epicentrum van Tasjkent.
- Breng een bezoek aan het Timoeridenmuseum (Temuriylar tarixi davlat muzeyi) en kom meer te weten over de krijgsheer Timoer Lenk en zijn middeleeuws imperium, waar de roots van het huidige Oezbekistan liggen, mits wat omwegen.
- Ga een biertje drinken in de panoramische bar van Hotel Uzbekistan, op de 17e verdieping.
- Smul van de beste plov bij Beshqozon, in de schaduw van de raketachtige TV-toren.
- Bewonder de islamitische architectuur van de Minor-Moskee, één van de grootste in Tasjkent.
- Nog tijd over? Ga dan shoppen tussen de locals in de Chorsu Bazaar.
- Ga op het einde van de dag stoom afblazen in de Steam Bar, waar je soms al eens een optreden van een live band kan meepikken én mits wat geluk je er zelfs tot laat op de avond nog de beentjes kan losdansen op de zwoele beats van de DJ.
Overnachting in Tasjkent.

Dag 3: Tasjkent – Samarkand
Vroeg dag, want vandaag trekken we met de hogesnelheidstrein Afrosiyob naar Samarkand, één van de belangrijkste historische steden in Oezbekistan. De 344 km tussen Tasjkent en Samarkand wordt in iets meer dan twee uur tijd afgelegd.
Eens aangekomen in het station van Samarkand, reis je per taxi naar je hotel om je bagage te droppen en er eventueel ook al in te checken. Neem ook hier misschien niet meteen een taxi aan het station zelf, maar wandel wat verder en houd daar een taxi aan. Die zullen je minder geld aftroggelen dan de op toeristen azende taxichauffeurs aan het station.
Arba Hotel
In Samarkand verbleven wij in Arba Hotel, een eenvoudige maar best wel charmante en kwalitatieve accommodatie, in één van de rustige buitenwijken van Samarkand. Langs buiten ziet het hotel er wat uit als een islamitisch paleis, met op de hoek van het gebouw een kleine minaret. Naar Registan is het vanaf het hotel een half uurtje wandelen, van en naar het treinstation regel je best een taxi.


Vervolgens heb je nog een hele namiddag voor de boeg om Samarkand te ontdekken. Lees hier het volledige sfeerverslag van onze tweedaagse in deze markante stad.
Wat je absoluut niet mag missen in Samarkand:
- Trek je ogen open bij de drie machtig mooie madrassa’s van Registan, hét symbool van de Zijderoute.
- Staar je vervolgens blind aan de 14e-eeuwse Bibi Khanum-Moskee, ooit de grootste ter wereld.
- Ontdek de prachtig Hazrat Hizr-Moskee, waar Islom Karimov begraven ligt, de allereerste president van de republiek Oezbekistan.
- Dwaal door Shah-i-Zinda, de dodenstad die tal van magnifieke met mozaïek betegelde mausolea herbergt, die samen wel vijftig tinten blauw uitslaan.
- Prikkel je nieuwsgierigheid in het Mausoleum van Daniel (Khoja Daniyor Mausoleum), waar wel een heel bijzondere sarcofaag opgebaard ligt.
- Ga een kijkje nemen in het Ulug Beg Observatorium, met de restanten van een historische telescoop uit de 15e eeuw.
- Bezoek Gur-i-Emir, het mausoleum van krijgsheer Timoer Lenk.
- Meng je onder de locals in de Siab Bazaar.
Overnachting in Samarkand.

Dag 4: Samarkand – Khiva
Check out uit je hotel. Laat je bagage er best wel achter, want vandaag geniet je nog van een volledige dag in Samarkand.

Pas laat op de avond haal je je bagage opnieuw op en trek je naar het station van Samarkand. Rond 1u ‘s nachts spring je hier op de nachttrein naar Khiva, onze volgende stop op deze rondreis door Oezbekistan.
Optionele dag: Buchara
Je kan er ook voor kiezen om tussen Samarkand en Khiva in nog die andere belangrijke ‘kunststad’ aan je reisprogramma toe te voegen, een stad die alleszins in menig ander reisprogramma over Oezbekistan voorkomt: Buchara! Wij deden dat echter niet, omwille van twee redenen: Enerzijds omdat ons dit beter met de nachttrein uitkwam, en anderzijds omdat het eerlijk gezegd wat teveel van hetzelfde zou zijn, toch zeker indien je Samarkand en Khiva reeds op je reisprogramma staan hebt.
Maar beschik je over wat extra tijd en wens je Buchara toch aan je lijstje met bezienswaardigheden toe te voegen? Dan kan dit uiteraard! Er rijden immers voldoende treinen tussen Samarkand en Buchara. Van hieruit kan je dan per trein verder reizen naar Khiva en een dag later op ons reisprogramma inpikken. Check de website van de Oezbeekse Spoorwegen voor de meest recente dienstregelingen!
Dag 5: Khiva
In de loop van de voormiddag kom je met de nachttrein aan in werelderfgoedstad Khiva. Het oude centrum – Itsjan Kala – ligt op wandelafstand van het station.
Check in bij je hotel in Khiva.
Klaar om 24u in dit kroonjuweel van Oezbekistan rond te snuisteren? Lees hier alvast onze indrukken van een etmaal in de diva van de Zijderoute!
Arkanchi Hotel
Wij verbleven hier in Arkanchi Hotel, een charmant viersterrenhotel in de historische binnenstad van Khiva, Itsjan Kala.
Door zijn gunstige ligging in het historische centrum van Khiva bevinden alle voornaamste bezienswaardigheden zich op een steenworp van het hotel. Vanop het panoramische dakterras kan je alvast een verkennende blik werpen over de oude stad, met zijn vele schilderachtige koepels en eeuwenoude minaretten.

Wat je absoluut niet mag missen in Khiva:
- Laat je verdwalen in de antieke steegjes van Istjan Kala, UNESCO-werelderfgoed en precies een kopie van Agrabah uit Aladdin.
- Bewonder de magische minaretten van Kalta Minor en Islam Khoja.
- Ga snuisteren in de millenniumoude Juma-Moskee, een ware Instagram-hotspot in khiva.
- Sluip eens binnen in één van de ambachten waar men nog steeds met de hand Perzische tapijten vervaardigd. Wie weet koop je er misschien wel eentje voor thuis.
- Verdiep je in de geschiedenis van Khiva en Khorezm in de Kunya Ark, waar je ‘s avonds vanaf het bastion ook van een sprookjesachtige zonsondergang kan genieten.
- Sluit de dag af op het idyllische rooftopterras van Terrassa Café. Best wel op voorhand reserveren!
Overnachting in Khiva.

Dag 6: Khiva – Nukus
Na het ontbijt check out uit je hotel. Maak nog een laatste wandeling doorheen het charmante Itsjan Kala, de oude binnenstad van Khiva, vooraleer een private transfer je buiten het verkeersvrije centrum komt oppikken voor de lange rit naar Nukus, de hoofdstad van de autonome deelrepubliek Karakalpakstan.
Wij regelden onze transfer via het hotel in Khiva, maar dat kan eventueel ook via Caravanistan, een touroperator gespecialiseerd in reizen door Oezbekistan en andere ‘stans’. Met de trein of bus is dit deel van de rondreis immers erg omslachtig. Reken met de auto toch op zo’n 3 uur rijden (zonder tussenstops).
Vooraleer je incheckt in je hotel in Nukus, valt er onderweg nog heel wat interessants te bezichtigen. De typische Sovjet-stad Nukus stelt op zich niet zoveel voor, maar bezit toch één noemenswaardig museum: Het Igor Savitsky Museum.
Wat je absoluut niet mag missen op weg van Khiva naar Nukus:
- Stop een half uurtje buiten Khiva in het dorpje Qo‘shko‘pir bij Ajji Suji Somsa, voor de beste samsa van de streek, een in de oven gebakken bladerdeeghapje, opgevuld met gebraden gehakt en gestoofde uit. Een ware delicatesse in Oezbekistan!
- Beklim, eens je de Amu Darja-rivier overgestoken hebt, Chilpik Dakhma, een merkwaardige, afgeplatte heuvel die hoog boven de Kyzylkumwoestijn uittorent en vroeger in het Zoroastrisme als grafheuvel gebruikt werd.
- Tussen Chilpik Dakhma en Nukus rijd je zowaar een stuk over de E40!
- Bezoek in Nukus het verrassende Igor Savitsky Museum, dat heel wat Russische avant-gardekunst herbergt. Een echte aanrader!
Overnachting in Nukus.

Dag 7: Nukus – Moynaq (Aralmeer)
Op deze hemelse zevende dag van de rondreis door Oezbekistan reizen we naar het wegkwijnende Aralmeer. Ooit was dit het vierde grootste meer ter wereld, maar door het opzetten van utopische irrigatieprojecten in de jaren ’60 van vorige eeuw is die al decennialang drastisch aan het opdrogen. Moynaq was ooit een bruisende kuststad waar de visserij floreerde, maar zag vanaf de jaren ’70 zijn zeewateren met honderden kilometers terugtrekken. Voor de drooggevallen kliffen liggen nog steeds enkele vissersboten hopeloos in het mulle zand weg te roesten, een surrealistisch en tevens spookachtig beeld.
Lees hier het verhaal van het wegkwijnende Aralmeer en wat een uniek dancefestival daar precies aan probeert te doen.

Om het Aralmeer te bezoeken heb je trouwens verschillende opties:
1. Tijdens Stihia Festival
Wij koppelden onze rondreis in Oezbekistan aan het Stihia Festival, een driedaags dancefestival in Moynaq dat het ecologische drama van het Aralmeer meer onder de wereldwijde aandacht wil brengen. En dat lukt hen nog aardig ook, want dit nog betrekkelijk onbekende festival wint ieder jaar aan populariteit!
In dit geval kan je daags voordien misschien beter al meteen van Khiva doorreizen naar Moynaq, in plaats van in Nukus te overnachten. De festivalorganisatie legt in die periode shuttlebussen in tussen Nukus (centrum of luchthaven) en Moynaq, een rit van 3 à 4 uur. Houd zeker de website van Stihia Festival in de gaten, voor updates i.v.m. de komende editie(s).
In Moynaq verbleven wij in Hotel Ratmina, een eenvoudig maar best wel OK hotel.
2. Georganiseerde, tweedaagse excursie vanuit Nukus
Kom je op een ander moment in het jaar naar Oezbekistan, buiten Stihia Festival? Dan kan je ook een georganiseerde, tweedaagse excursie vanuit Nukus naar het Aralmeer boeken. Dat kan bijvoorbeeld via Peopletravel. Zij bieden een tour aan waarbij je onder andere een bezoek brengt aan de voormalige vissersstad Moynaq, met z’n spookachtige scheepswrakken en werkloze vuurtoren.
Overnachten doe je in een yurt, nabij de oevers van wat er nog rest van het Aralmeer. Vanaf 190 USD per persoon (incl. overnachting, 4 maaltijden en transport in een 4×4 met chauffeur).

3. Op eigen houtje naar Moynaq
Om het klotsende water van het Aralmeer te aanschouwen, of wat er dus nog van overblijft, moet je best wel een flink eind offroaden over de opgedroogde zeebedding. Reken toch op 3 tot 4 uur enkele rit van Nukus naar Moynaq per bus én nog eens 4 uur enkele rit per terreinwagen vanuit Moynaq! En die afstand wordt elk jaar steeds groter en groter…
Heb je dit er niet echt helemaal voor over? Dan kan je ook gewoon op eigen houtje Moynaq bezoeken. Je hebt dan misschien het Aralmeer zelf niet gezien (die is trouwens toch binnen enkele jaren volledig opgedroogd), maar wel de surrealistische scheepswrakken, de vuurtoren en een klein museum over het Aralmeer.
Tussen Nukus en Moynaq rijden er een paar publieke bussen (duur van de rit: 3-4 uur), maar die rijden niet volgens een vaste dienstregeling. Ze vertrekken aan de bazaar van Nukus zodra ze vol zijn. Je regelt dus best een taxi. Sinds september 2022 vliegt Uzbekistan Airways ook tweemaal per week in een uurtje tijd tussen Nukus en Moynaq, maar het blijft eerder onzeker of ze dat zullen blijven doen.
Blijf sowieso wel een nachtje slapen in Moynaq.

Hotel Ratmina Muinak
Dit eenvoudige hotel in een typisch Sovjet-design is dan misschien wel de Ritz-Carlton niet, het is er best wel proper en je beschikt er over alles voor een ontspannen nachtrust. Voor een kamer betaal je zo’n € 38 per nacht (inclusief ontbijt), al kunnen de prijzen tijdens het Stihia Festival hoger liggen.
Aangezien de hotelinfrastructuur in en rond Moynaq nogal beperkt is, is het aangeraden om niet te lang te wachten met boeken, mocht je plannen om hier tijdens het Stihia Festival te komen.
Wat je absoluut niet mag missen in Moynaq:
- Ga op de foto bij de verroeste scheepswrakken, het piramidevormige Aralmeer-monument en de in onbruik geraakte vuurtoren van Moynaq (lees hier meer).
- Breng een bezoek aan de twee kleine musea, die in het teken staan van het verdwenen Aralmeer.
- Ga in een terreinwagen op safari naar wat rest van het Aralmeer.
- Plan je bezoek aan Moynaq rond Stihia Festival en beleef een unieke festivalervaring te midden van de woestijn.
Overnachting in Moynaq.

Dag 8: Moynaq – Nukus – Tasjkent
Deze ravissante rondreis doorheen Oezbekistan is spijtig genoeg bijna ten einde. We keren stilletjes aan op onze stappen terug.
Reis per bus, taxi of vliegtuig terug naar Nukus. Van hieruit kan je ofwel met Uzbekistan Airways terugvliegen naar de hoofdstad Tasjkent, ofwel met de nachttrein erheen sporen. Heb je nog wat tijd over in Nukus en heb je het prachtige Igor Savitsky Museum nog steeds niet bezocht? Dan is dit jouw kans!
Slaap een nacht op de trein, op hotel in Tasjkent of keer in Tasjkent meteen huiswaarts met een aansluitende nachtvlucht.
Houd er op de luchthaven van Tasjkent wel rekening mee dat de terminals voor de internationale vluchten (terminal 1 en 2) en de binnenlandse vluchten (terminal 3) een heel eind uiteen liggen, van elkaar gescheiden door de startbaan. Je bagage dien je bij aankomst steeds op te halen en opnieuw in de correcte terminal in te checken. Om je tussen de binnenlandse en de internationale terminal(s) te verplaatsen neem je best een taxi. Als alternatief is er ook een publieke busverbinding (lijn 11 en 77).

Dag 9: Tasjkent – Istanboel – Brussel
Tenslotte vlieg je terug van Tasjkent naar Brussel (of een andere bestemming), al dan niet via Istanboel (skyscanner.nl). Misschien heb je nu wel eens tijd om een stopover in Istanboel in te lassen, mocht je nog niet erg gehaast zijn.
Laat ons gerust weten wat je van deze rondreis door Oezbekistan vond en laat een berichtje achter onderaan deze pagina!
Goed om weten
Beste reistijd
- Oezbekistan heeft over het algemeen een continentaal steppeklimaat met duidelijk onderscheidbare seizoenen. In de zomer kan het erg heet worden, terwijl de winters bitterkoud zijn met temperaturen die diep onder het vriespunt wegzakken. Het oosten van Oezbekistan ziet nog betrekkelijk groen, terwijl het centrum en uiterste noordwesten van het land vooral uit een genadeloos woestijnlandschap bestaat. De beste periode om Oezbekistan te bezoeken is in het voor- en het najaar.
- Probeer een bezoek aan het Aralmeer bij voorkeur rond Stihia Festival te plannen, want buiten dat ene festival valt er in Moynaq en errond eerlijk gezegd maar weinig te beleven.

Taal
- Oezbeeks is de officiële taal van Oezbekistan.
- In het noordwesten van het land, in de autonome regio Karakalpakstan, wordt voornamelijk Karakalpaks gesproken.
Beide talen zijn nauw verwant met het Turks en worden sinds de val van de Sovjet-Unie meer en meer in het Latijnse alfabet geschreven, wat het voor toeristen eenvoudiger maakt om te navigeren in het land. Toch is het niet slecht om wat kennis van het Cyrillische alfabet op te scharrelen.
Heel wat Oezbeken spreken als tweede taal Russisch, vooral de oudere bevolking dan. Engels is nog niet zo wijdverspreid, maar steeds meer jongeren zijn die taal wel machtig.
Munteenheid en prijzen
- In Oezbekistan betaal je met de Sum (UZS). Voor 1 Euro heb je ongeveer 12.000 Sum. Wanneer je er geld afhaalt, voel je je dus heel even een miljonair. Buiten de grote steden en toeristische centra zijn elektronische betalingen nog grotendeels onbestaande. Voorzie dus zeker voldoende cash. Opgelet! In de internationale aankomsthal op de luchthaven van Tasjkent is er géén geldautomaat te vinden, kwestie dat je er niet voor verrassingen komt te staan.
- Prijzen zijn naar West-Europese normen laag in Oezbekistan. Voor een maaltijd op restaurant betaal je zo’n € 4 à € 5 en een halve liter bier heb je meestal al voor € 1. Ook overnachten is er totaal niet duur. Voor een hotelkamer bij een treffelijke accommodatie (3*/4*-hotels) betaal je tussen € 50 en € 75, inclusief ontbijt.

Overzichtskaart
Disclaimer: Bovenstaand reisprogramma is totaal niet bindend en dient louter als leidraad, waarvan naar wens kan afgeweken worden. De auteur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele problemen voor, tijdens of na de reis. De vermelde informatie in dit artikel blijft ook steeds onder voorbehoud van mogelijke wijzigingen.
0 reacties op “Plan Oezbekistan: De ultieme rondreis”