Regio Reizen

Verrassend Vianden

Een korte tussenstop aan een verborgen parel in het Groothertogdom Luxemburg

Ik had er wel vaag al eens over gehoord. Iets met een kasteel, of zo. Maar voorts was Vianden nog een nobele onbekende voor mij. Reden te meer om er tijdens een weekendje Groothertogdom Luxemburg even halt te houden en me er te laten verrassen door de idyllische charme van deze aardige stad en haar roemruchtige kasteel.

Dat van het kasteel was alvast niet gelogen. Het imposante slot van meer dan achthonderd jaar oud rijst op een steile rots dominant boven Vianden uit. Ooit was deze vesting de residentie van de invloedrijke graven van Vianden, tegenwoordig een museum. Het plebs moest indertijd genoegen nemen met een woonst in de benedenstad. Die ligt een honderdtal meter lager, diep in de vallei van de Our. Via de Grand-Rue dring ik het historisch centrum van Vianden binnen. De tijd lijkt er precies al een paar eeuwen stil te staan. De pittoreske kasseiweg kronkelt gestaag omlaag van het kasteel tot aan de rivier, met aan weerszijden prachtige gevels van historische huizen. Als alternatief kan je ook over de goed bewaarde stadsomwallingen afdalen. Een fraaie boogbrug over de rivier maakt het vervolgens mogelijk om de overkant van het water te bereiken, waar ik ongestoord aan het flaneren sla over de beeldige promenade, die er de oever van de kabbelende rivier afboordt. Vianden is overigens ook trotse bezitter van de enige stoeltjeslift in het Groothertogdom Luxemburg! Aan een slakkentempo tilt de télésiège me met bengelende voeten, over de rivier heen, opnieuw de Ourvallei uit. Boven wacht me dan een prachtig panorama. Regerend over de stad en de vallei, voel ik mij voor even de koning te rijk. Of was het nu de graaf?

“Via de Grand-Rue dring ik het historisch centrum van Vianden binnen. De tijd lijkt er precies al een paar eeuwen stil te staan.”


Deze trip arrangeren

Erheen

Vianden situeert zich op zo’n 2 uur en 45 minuten rijden van Brussel, hetzij via Namen en Bastenaken, hetzij via Luik en Sankt Vith. Parkeer je wagen gratis aan het observatiepunt in het begin van de weg 322, de baan richting Kautenbach en Clervaux. Hier geniet je van het allermooiste zicht op het Kasteel van Vianden. Vervolgens kan je vanaf hier te voet via een steile asfaltweg afdalen tot in de Grand-Rue, die je verder naar het centrum van Vianden leidt.

+ Reken vanuit Brussel op zo’n 3,5 uur sporen tot Ettelbrück (20 km van Vianden), via Luxemburg of Luik (nmbs.be). Vanaf dit station rijdt er ieder uur een bus van lijn 570 (Ettelbrück – Vianden – Obereisenbach) naar Vianden (mobiliteit.lu). Sinds maart 2020 is het openbaar vervoer trouwens in gans het Groothertogdom Luxemburg gratis!


Cultuur & avontuur

Het kasteel van Vianden is dagelijks geopend. Volwassenen betalen 10 Euro. Er is geen parking bij het kasteel. Parkeren kan in de Grand-Rue, bij het binnenrijden van het centrum, of aan het observatieplatform. Meer info: castle-vianden.lu.

De stoeltjeslift van Vianden ligt aan de noordelijke rand van het centrum. De lift is dagelijks in gebruik, maar niet tijdens de wintermaanden. Je kan een enkel ticket naar boven kopen en te voet naar beneden terugkeren (4,30 Euro p.p.) of heen en terug met de lift gaan (5,80 Euro p.p.). Meer info: visit-vianden.lu/nl/cultuur-en-vrije-tijd/stoeltjeslift.


Meer toeristische info over Vianden: visit-vianden.lu/nl.


Logeren

Een erg charmante plek om in de buurt te overnachten is het driesterrenhotel Dimmer. Vanuit Vianden is het 13 km rijden naar dit hotel, over de fraaie nationale weg 10 die doorheen de wondermooie valleien van de Our en de Sûre slingert.


Deze trip combineren

Vianden is best wel gezellig, maar je bent er snel rond. Combineer dit blitzbezoek dus zeker nog met iets anders in het Groothertogdom Luxemburg. Bijvoorbeeld met een avontuurlijke wandeling in het prachtige Müllerthal, dat vanwege het oogverblindende landschap ook wel eens Klein Zwitserland genoemd wordt.


Reis mee à volonté

1 reactie op “Verrassend Vianden

  1. Pingback: Hotel Dimmer – Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: