Denemarken Stad

Twee knusse dagen in Kopenhagen: 12 tips en bezienswaardigheden

Een speurtocht naar Scandinavische gezelligheid in de hoofdstad van de 'hygge'.

Wanneer je aan de Deense hoofdstad Kopenhagen denkt, denk je ongetwijfeld aan Carlsberg, smørrebrød en de Kleine Zeemeermin. Maar heb je ook al eens van ‘hygge’ gehoord, de veelbelovende Scandinavische gezelligheid die men hier zo hoog in het vaandel draagt? Wij gingen er alvast even van proeven tijdens twee knusse dagen in Kopenhagen.

Last updated on februari 6th, 2024

Op citytrip in Kopenhagen: Wat moet je doen en zien?

Winkelen in Indre By, het stadscentrum van Kopenhagen

Indre By is het knusse stadscentrum van Kopenhagen. Met de Strøget als haar slagader is dit hier de place to be voor het nodige winkelplezier. Wie Denemarken zegt, denkt ongetwijfeld ook aan LEGO. Loop in deze winkelstraat dus zeker ook eens binnen in de flagship store van één van ’s werelds grootste speelgoedfabrikanten. De kleurrijke silo’s boordevol plastic bouwstenen en de stapels bouwpakketten katapulteren je er stante pede terug naar je kindertijd. En naar pijnlijke voeten bij een nachtelijk toiletbezoek wellicht ook. Herkenbaar?

Het stadhuis (Rådhus) van Kopenhagen
Het stadhuis (Rådhus) van Kopenhagen

Spiraalgewijs naar omhoog in de Rundetårn

Sla op het Amagertorvplein – met haar fraaie, klaterende fontein – vervolgens linksaf de Købmagergade in. Hoe dieper je deze slingerende straat in waad, hoe jonger de mensen rondom je. Niet verwonderlijk, daar de universiteit hier ligt. Dat verklaart hier wellicht ook de vele hippe koffiebars die overkoken van de hygge onder de jeugdige studenten.

Het straatbeeld in de Købmagergade wordt verder aangevuld met de Rundetårn (Ronde Toren). Op het eerste zicht ziet deze kokervormige toren uit de 17e eeuw er niet erg spectaculair uit, ware het niet dat je de 35 meter hoge toren niet per trap, maar via een spiraalvormige helling beklimt. Eenmaal per jaar organiseert men er zelfs wedstrijden voor eenwielers.

Tip: Gratis toegang met de Copenhagen City Card.

rundetaarn.dk

 De Rundetårn (Ronde Toren) in Kopenhagen
De Rundetårn (Ronde Toren)

Smullen van smørrebrod in de Torvehallern

Iets voorbij de Nørreport kan je je honger stillen in de fraaie Torvehallern, een moderne markthal uit voornamelijk glas. Binnenin zwaait een scala aan eenvoudige eetkraampjes de scepter. Hun rijkelijk aangevulde koeltoonbanken bulken van smakelijk smørrebrod, dé Deense klassieker als lunch. Smørrebrod omvat een schel beboterd roggebrood met een topping van gerookte zalm, rosbief of heel wat ander lekkers. Niet zo duur hier, onweerstaanbaar lekker en gezellig tussen de lokale bevolking. Deense hygge ten top!

torvehallernekbh.dk

Toonbank gevuld met smørrebrod in de Torvehallern in Kopenhagen
smørrebrod belegd met aardappel en rode ajuin
smørrebrod belegd met gerookte zalm

De idyllische kades van Nyhavn

Smørrebrod vind je gegarandeerd ook bij de vele restaurants in Nyhavn. Al betaal je je daar wel blauw voor zo’n lichte lunch. En dat is ergens ook wel wat te verwachten. Google even ‘Kopenhagen’ op je computer of smartphone en je zal merken dat het gros van de gebaarde afbeeldingen op je scherm de idyllische kades van Nyhavn illustreert. Deze schilderachtige locatie behoort dan ook met recht en rede tot één van de kroonjuwelen van Kopenhagen. Antieke zeilschepen dobberen er feeëriek in het water tegen een achtergrond van eeuwenoude, pastelkleurige gevels. Niet verwonderlijk dus dat het hier wemelt van de toeristen en van de bijgevolg veel te dure eetgelegenheden. Maar mooi is het wel. Moet je sowieso gezien hebben, bij een bezoek aan Kopenhagen.

Oude boten dobberen in het water voor de kleurrijke, historische huizen langs de kades van Nyhavn in Kopenhagen
De kleurrijke kades van Nyhavn

Wissel van de wacht bij kasteel Amalienborg

Kijk niet verwonderlijk wanneer je ineens, tussen het drukke autoverkeer door, 22 gewapende, perfect in het gareel marcherende mannen met een joekel van een zwarte berenmuts op het hoofd ziet voorbij paraderen. Het gaat om leden van de kongelige livgarde, de koninklijke wacht. Ze reppen zich naar kasteel Amalienborg, de residentie van de Deense vorstin Margrethe II. Dagelijks op de middag vindt de wissel van de wacht er plaats.

Eens aangekomen bij Amalienborg walsen de wachters in een houterige choreografie het achthoekige binnenplein rond en vervangen één voor één hun collega’s. Na een klein half uur verlaat een nieuw samengesteld groepje dan het plein om opnieuw geruisloos in het verkeer te vervagen. Het deed me wat denken aan de aflossing van de wacht bij het Londense Buckingham Palace, maar dan met bakken minder kijklustigen.

Tip: Gratis toegang met een Copenhagen City Card

kongernessamling.dk/en/amalienborg

Militairen in uniform marcheren door de straten van Kopenhagen naar kasteel Amalienborg
Wissel van de wacht in kasteel Amalienborg in Kopenhagen
Wissel van de wacht aan Kasteel Amalienborg

Op de foto met de Kleine Zeemeermin

Wat verderop van Amalienborg is het tijd voor een kennismaking met de Kleine Zeermeermin (Den Lille Havfrue), het hoofdpersonage uit het wereldberoemde sprookje van Hans Christian Andersen én tevens de bekendste inwoonster van Kopenhagen. Vanop haar rots in het water zit ze al meer dan honderd jaar roerloos over de haven uit te staren. Bij momenten is het er drummen geblazen om met de bronzen deerne op de foto te gaan, ook al is het beeld niet veel groter dan Manneken Pis. Maar wie Kopenhagen bezoekt, is er nu eenmaal op gebrand om een glimp van deze mysterieuze sprookjesfiguur op te vangen.

De Opera van Kopenhagen
Het futuristische Operagebouw van Kopenhagen
Standbeeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen
De Kleine Zeemeermin

Goedkope havendrondvaart met de gele waterbus

Keer vanaf de Kleine Zeemeermin terug richting centrum per boot. De stad valt immers ook erg goed te bewonderen vanop het water. Vermijd in dat geval de prijzige, toeristische rondvaartboten en opteer zoals ik voor de gele waterbus (havnebussen) van vervoersmaatschappij Movia. Voor de prijs van een buskaartje doorkruis je vlot de stad van noord naar zuid doorheen de Inderhavnen en Sydhavnen, met onderweg tal van op- en afstapplaatsen. Bezienswaardigheden als de futuristische Opera van Kopenhagen, Nyhavn en de Koninklijke Bibliotheek (Det Kongelige Bibliotek) glijden zo als vissen in een aquarium aan je zicht voorbij.

Een gele waterbus van Movia vaart doorheen de haven van Kopenhagen
De gele waterbus van transportbedrijf Movia

Slotsholmen, het politieke hart van Kopenhagen

Ga van boord aan de Koninklijke Bibliotheek, die men vanwege haar opvallende uiterlijk ook wel eens de Zwarte Diamant noemt. Je bent hier aangespoeld op Slotsholmen, een klein eiland te midden van de stad. Dit is niet alleen het historische hart van Kopenhagen, maar tevens het politieke. Het neobarokke Slot Christiansborg verschaft er immers onderdak aan het Deense parlement, de Folketing. Het slot fungeerde bijgevolg ook als decor van de populaire tv-reeks Borgen. Dit politieke drama rond de fictieve Deense premier Birgitte Nyborg en haar entourage was ook bij ons een hit.

Tip: Met een Copenhagen City Card kan je ook gratis gebruik maken van de waterbus en geniet je tevens van gratis toegang tot de koninklijke vertrekken van Christiansborg.

Slot Christiansborg in Kopenhagen
Slot Christiansborg

Kødbyen: Van slachthuis tot hippe buurt

Tijd om het klassieke Kopenhagen wat achterwege en je focus nu op de wat meer excentrieke buurten te leggen. Start de dag achter het centraal station, in het ‘Meatpacking District’ (Kødbyen). Dit vroegere slachthuizencomplex liet enkele jaren terug het bloedvergieten voor wat ze was en ontpopte zich intussen tot een trendy buurt met hippe boetiekjes, eigenzinnige kunstateliers en gezellige restaurants overladen met hygge. Op zondag is de parking van Kødbyen ook vaak het terrein van een kleine markt met streetfood, cocktails en tweedehandskledij. Leuk om er even rond te snuisteren naar wat nieuwe hebbedingen. Of gewoon om te genieten van een smakelijk hapje en drankje.

De voormalige vleeshuizen van Kødbyen in Kopenhagen
De voormalige vleeshuizen van Kødbyen

Hippies en anarchisten in Christiania

Van hipsters naar hippies dan. Steek daarvoor het water van de Inderhavnen over naar Christianshavn, een merkwaardige wijk in het oosten van de stad. Dooraderd van enkele pittoreske kanalen doet Christianshavn best wel wat aan Amsterdam denken. En niet alleen de kanalen… Een opmerkelijke hoekje hier is de zelfverklaarde Vrijstad Christiania. Deze in 1970 opgerichte commune van krakers, hippies en anarchisten verwerpt er al decennialang de soevereiniteit van de Deense staat en bezet er ongegeneerd de krakemikkige gebouwen van een voormalige militaire kazerne, waarvan de muren inmiddels met een kleurrijke laag graffiti beklad werden. Je kan er naar believen hasjiesj en canabiskoekjes kopen zoals groenten en fruit bij ons in de buurtwinkel. Christiania’s bijnaam luidt dan ook niet voor niets ‘Green Light District’.

Op enkele zeldzame razzia’s na laten de Deense autoriteiten hen hier overigens gewoon begaan, om zo de drugscriminaliteit letterlijk binnen de perken te houden en de rest van de stad van deze hippiepraktijken te vrijwaren. Christiania is vrij toegankelijk en beslist eens het tripje waard. Al is het maar om er gewoon eens de gemoedelijke sfeer te komen opsnuiven. Hygge om werkelijk high van te worden dus.

Pittoreske kanalen met boten in Christianshavn, een wijk in Kopenhagen
Christianshavn lijkt met z’n pittoreske kanalen wat weg te hebben van Amsterdam
Ingang van de Vrijstad Christiania, de thuis van hippies en anarchisten in Kopenhagen
Christiania, het ‘Green Light District’ van Kopenhagen

Stairway to heaven in de Verlosserskerk

Maar helemaal high word je pas wanneer ik Christiania terug buiten bent. Letterlijk dan. Centraal in Christianshavn tooit de Verlosserskerk (Vor Frelsers Kirke) er de skyline namelijk met een wel erg opmerkelijke kerktoren. Vooral de beklimming ervan vormt een unieke ervaring. Als een speelse spiraal wentelt het bovenste deel van de torentrap zich een weg omhoog rond de buitenzijde van de torenspits. Tot die letterlijk doodloopt tegen de vergulde bol op de piek, 90 meter boven de begane grond. ‘Stairway to heaven‘ in realiteit zowaar. Niet voor mensen met hoogtevrees, maar het uitzicht over Kopenhagen is er fenomenaal. En bij goed weer ontwaar je van hieruit zelfs de kilometerslange brug over de Øresund en de Zweedse stad Malmö, aan de overzijde van het Kattegat.

Tip: Gratis toegang met een Copenhagen City Card, maar je dient wel een tijdslot te reserveren.

vorfrelserskirke.dk

De spiraalvormige torenspits van de Vor Frelsers Kirke in Kopenhagen
Uitzicht over Kopenhagen vanaf de torenspits van de Vor Frelsers Kirke
Zicht vanop de torenspits van de Verlosserskerk

Vertier in pretpark Tivoli

Zin om je citytrip in Kopenhagen met een flinke dosis adrenaline te eindigen? Trek dan naar Tivoli, een pareltje van een pretpark dat zich al sinds 1843 tussen het centraal station en het stadhuis van Kopenhagen in nestelt. Qua oppervlakte is Tivoli niet veel groter dan een gemiddeld stadspark, maar het biedt desondanks voldoende stof tot een avond vol vertier. Ik was er in de periode van Halloween. Tivoli organiseert dan ook enkele nocturnes, waarbij het park tot laat op de avond open is. Honderden uitgeholde pompoenen en maar liefst 115.000 gloeilampen meten het park een sp(r)ookjesachtig jasje aan. Een monsterlijk staaltje van huiveringwekkende hygge!

Tivoli zou geen attractiepark zijn mochten er geen attracties zijn. Eén van de toppers is de duizelingwekkende rollercoaster Dæmonen, die je met behulp van z’n ijzingwekkende loopings en een topsnelheid van 77 km/u helemaal ondersteboven haalt. Maar dé grote ster van Tivoli is toch wel de bejaarde Rutschebanen. Deze houten achtbaan uit 1914 moet qua temperament absoluut niet zwichten voor zijn jongere soortgenoten, want het gaat er best wel wild aan toe. Trouwens, het speciale aan deze antieke kermisattractie is dat er op ieder treinstel ook een remmer aanwezig is. Met beide handen stevig rond een hendel regelt hij of zij de snelheid van het treinstel en voorkomt zo mogelijke ontsporingen of een aanrijding met de voorligger. Nu enkel maar hopen dat jouw remmer van dienst niet in Christiania woont…

Tip: Met je Copenhagen City Card geniet je van gratis toegang tot de Tivoli Gardens, maar wil je een ritje maken op één van de attracties, dan dien je daarvoor bij te betalen. Schaf je een Tivoli Ride Pass aan, waarmee je tijdens één dag een onbeperkt aantal ritten op de attracties mag maken. Beschik je niet over een Copenhagen City Card? Dan kan je een combiticket kopen waarmee je zowel toegang tot het park als van een onbeperkt aantal ritten op de attracties geniet.

tivoli.dk

Hoofdingang van pretparkt Tivoli in Kopenhagen tijdens Halloween
De hoofdingang van Tivoli werd helemaal in thema getooid
Rollercoaster Dæmonen in pretpark Tivoli in Kopenhagen, met een verlichte Japanse toren.
De prachtig verlichte loopings van rollercoaster Dæmonen weerspiegelen feeëriek in het water
Een treintje van de achtbaan Rutschebanen in het pretpark Tivoli, in Kopenhagen
Een treinstel van de bejaarde achtbaan Rutschebanen bolt het station binnen, met in het midden van het stel een remmer
Draaimolen bij nacht in pretpark Tivoli in Kopenhagen

Koffers pakken en wegwezen

Hoe naar Kopenhagen reizen?

Met de trein

Een treinreis van Brussel naar Kopenhagen neemt ruim 13 uur in beslag, met een overstap in Keulen en Hamburg.

In 2020 is men begonnen aan de bouw van de 18 kilometer lange Fehmarntunnel tussen Duitsland en Denemarken, wat de reistijd in de toekomst met enkele uren zal inkorten (ten vroegste vanaf 2026).

Een treinstel van de Deense spoorwegmaatschappij DSB in het centraal station van Kopenhagen (København H)
Een treinstel van de Deense spoorwegmaatschappij DSB in het centraal station van Kopenhagen (København H)

Met het vliegtuig

  • Brussels Airlines en SAS vliegen meermaals per dag rechtstreeks en tegen een goedkope prijs tussen Brussel (Zaventem) en Kopenhagen.
  • Met Ryanair kan het nog goedkoper, maar dan vanuit Charleroi, tot vijf keer per week.

Vanaf de luchthaven van Kopenhagen (Kastrup) bereik je vlot het centrum met de trein (Øresundtog) tot København H of metrolijn M2 tot station Christianshavn, Kongens Nytorv of Nørreport. De moderne luchthaven van Kopenhagen is enorm. Reken voor je terugreis dus voldoende tijd in om je naar de gate te begeven, want die afstand kan soms erg groot zijn.

Tip: Met de Copenhagen City Card mag je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer tussen de luchthaven en het centrum van Kopenhagen.

Hoe je in Kopenhagen verplaatsen?

Te voet en met de fiets

Het centrum van Kopenhagen is compact, grotendeels autovrij en bijgevolg gemakkelijk te voet te verkennen. Tussen Christianshavn en Indry By (de binnenstad) overspannen enkele bruggen het brede kanaal dat de stad doorsnijdt, zodat je ook vlot naar het oosten van de stad kan wandelen.

Fiets is koning in Kopenhagen. Dus dit kan misschien ook wel een leuke manier zijn om de stad wat sneller te verkennen.

Waterbus

Voor de prijs van een busticket (24 Deense Kronen, ± 3,20 Euro) doorkruis je vlot de stad met de gele waterbussen van Movia: Van Orientkaj in het noorden tot Teglholmen in het zuiden (lijn 991) en omgekeerd (lijn 992). De waterbus vaart in iedere richting om het half uur.

Er zijn meerdere aanlegplaatsen:

Tip: je kan ook gewoon op de boot blijven zitten tot je terug aan de steiger bent, waar je initieel aan boord ging. Op die manier geniet je van een mooie rondvaart door Kopenhagen tegen een scherpe prijs!

Tip: Met een Copenhagen City Card kan je ook gratis gebruik maken van de waterbus

Metro

Kopenhagen beschikt over een volautomatisch metronetwerk bestaande uit vier lijnen. In principe heb je als toerist de metro niet echt nodig, tenzij om eventueel van en naar de luchthaven te reizen.

intl.m.dk

Copenhagen City Card

Bespaar op je verblijf en schaf je een Copenhagen City Card – Discover aan. Met deze pas profiteer je niet alleen van gratis openbaar vervoer in gans het hoofdstedelijke gewest van Kopenhagen, maar ook van en naar de internationale luchthaven van Kopenhagen. Daarnaast geniet je ook van gratis toegang tot meer dan 80 attracties in de stad.

Bekijk hier alle attracties die in de pass inbegrepen zijn.

Hoe duur is Kopenhagen?

Kopenhagen is allesbehalve goedkoop. En bij uitbreiding gans Denemarken. En gans Scandinavië. Voor een lokaal pilsje tel je al snel 7 Euro neer en op restaurant moet je meestal op minimum 50 Euro per persoon rekenen. Ten zuiden van de Strøget, tussen Nytorv en Amagertov, biedt de Kompagnistræde een ruime keuze aan ‘betaalbare’ cafés. Heel wat onder hen organiseren in de vooravond overigens een happy hour, wat het voor de portemonnee al iets interessanter maakt.

Hoewel Denemarken tot zowel de Europese Unie als de Schengenzone behoort, is de lokale munteenheid er nog steeds de Deense Kroon (DKK). 1 Kroon is ongeveer 0,13 Euro waard (berekend op 13 april 2021, nog steeds geldig op 27 november 2023).

Waar overnachten in Kopenhagen?

Wij verbleven in Kopenhagen in het uitstekende hostel Urban House Copenhagen by Meininger.

Andere leuke slaapadresjes in Kopenhagen:


Tips om iets te eten of te drinken in Kopenhagen

Een leuke buurt om uit eten te gaan is Kødbyen, de vroegere slachthuizen van Kopenhagen. Paté Paté is één van de vele restaurants hier, gevestigd in een oude elektrozaak. Je herkent het restaurant al van ver dankzij de grote, neonverlichte letters ‘BOSCH’ op de voorgevel.

Restaurant Paté Paté is gevestigd in een oude elektrozaak in het Meatpacking District (Kødbyen)

Overzichtskaart


1 reactie op “Twee knusse dagen in Kopenhagen: 12 tips en bezienswaardigheden

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder