Oostenrijk Ski

6 x skiën in het Zillertal: Zes skigebieden, één superskipass

Een parel van een dal in het Oostenrijkse Tirol

Welkom in het Zillertal, een oogstrelend bergdal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, waar maar liefst 542 kilometer aan uitstekend geprepareerde skipistes op je ligt te wachten. En dankzij de Zillertaler Superskipass krijg je met één enkele pas in één klap toegang tot alle skigebieden in het Zillertal! Maar ook naast de piste valt er in het Zillertal heel wat ‘gemütlichkeit’ te beleven, getuige de riante verzameling aan bruisende après-skibars. Niet verwonderlijk dus dat deze swingende skiregio erg in trek is bij zowel de Belgen als de Nederlanders. De verschillende skidomeinen in het Zillertal even voor jou op een rijtje gezet.

Last updated on april 23rd, 2024

Zillertaler Superskipass: Eén pas, zes skigebieden + gratis openbaar vervoer

Met de Zillertaler Superskipass geniet je binnen je zelf gekozen geldigheidsduur (2-21 dagen) van onbeperkte toegang tot alle skigebieden in het Zillertal. Bovendien is ook alle openbaar vervoer in het Zillertal gratis met je pas, zowel de treinen als de bussen. Handig, want dan heb je ter plaatse ook je auto niet meteen nodig. Een skipas voor één deelgebied is overigens enkel maar mogelijk voor maximaal anderhalve dag. Alle skipassen van twee dagen en langer worden automatisch als Superskipass uitgereikt. Prijzen starten bij € 143voor twee dagen (winter 2023-2024).

zillertal.at/nl/wintertijd/vakantie/zillertaler-superskipass.html

De skigebieden van het Zillertal: een overzicht

Spieljoch (Ski-Optimal)

Wanneer je het Zillertal vanuit Jenbach penetreert – de toegangspoort tot de vallei – is Spieljoch het eerste skigebied dat je op je pad kruist. Met amper 21 km aan pistes is het tevens het kleinste gebied in het Zillertal. Perfect voor families met kinderen of beginnende skiërs die de skilat liever niet te hoog leggen. De meer doorwinterde skiërs zullen hier misschien wat meer op hun honger blijven zitten.

De ruggengraat van dit bescheiden skidomein is de Spieljochbahn. Deze gondellift tilt wintersporters vanuit het dorp Fügen, beneden in de vallei, tot op 1858 meter hoogte. Van bovenop de berg kan je helemaal terug tot in Fügen zelf skiën, dankzij de dalafdaling van 7 km lang. Al laat de sneeuwkwaliteit meer naar onder toe vaak te wensen over. Fügen ligt immers op amper 600 m boven zeeniveau).

Spieljoch maakt overigens deel uit van Ski-Optimal, één van de drie grote deelgebieden in het Zillertal. Ook de naburige domeinen van Hochfügen en Hochzillertal behoren tot deze joint venture. Tot op heden is Spieljoch helaas (nog) niet fysiek met zijn grotere collega’s verbonden. Er zijn wel plannen in de maak voor een nieuwe lift. Die moet in de toekomst de pistes van Spieljoch en van Hochfügen-Hochzillertal op elkaar laten aansluiten. In afwachting daarvan kan je wel de berg afglijden tot aan het dalstation van de Geolsbahn en van daaruit een gratis shuttlebus naar de liften in Hochfügen nemen. Deze rit duurt hooguit een kwartiertje.

650 – 2054 m / 21 km / Station Fügen-Hart im Zillertal op 1,5 km van de Spieljochbahn / Gratis skibus tussen het station, het dorp en de Spieljochbahn / spieljochbahn.at

Skipistes van het skigebied Spieljoch in het Zillertal
Spieljoch

Hochfügen (Ski-optimal)

In 2004 smolten Hochfügen en Hochzillertal samen tot één groot skigebied. Sindsdien gaan ze – samen met Spieljoch – verder door het leven als Ski-Optimal. In tegenstelling tot Spieljoch, zijn de liften en pistes van Hochfügen en Hochzillertal wél onderling met elkaar verbonden. De plaats Hochfügen is een ietwat afgelegen skidorp op 1500 meter hoogte, op het einde van een klein zijdal van het Zillertal. Het is één van de weinige dorpen in de regio dat pal aan de hoger gelegen pistes ligt én tegelijkertijd gemakkelijk per auto te bereiken valt. De 14 km lange Hochfügenerstrasse voert je vanuit het bijna 1000 meter lager gelegen Fügen tot in Hochfügen. Hou wel rekening met eventuele winterse omstandigheden!

Eens in Hochfügen aangekomen beschik je over een handvol liften die in waaiervorm de omringende bergen opklimmen. Voor kinderen en beginners vormen de sleepliften en de blauwe pistes tegenover Berghotel Hochfügen alvast een uitgelezen kans om het skiën helemaal onder de knie te krijgen. De meer ervaren wintersporters kunnen het wat hogerop op de 8er Alm zoeken, dat tot 2500 meter hoogte reikt. Of ze kunnen met de kabelbaan ‘Zillertal Shuttle’ naar de buren van Hochzillertal trekken. Na een verkwikkend dagje wintersporten kan je dan gezellig met z’n allen nakaarten bij après-skibar Gogola Alm, vlak naast Berghotel Hochfügen.

1500 – 2500 m / 88 km / Station Fügen-Hart im Zillertal op 14 km / Gratis skibus (lijn A) tussen Fügen en Hochfügen / hochfuegenski.com

Hoteltip: Berghotel Hochfügen

De Zillertal Shuttle vormt de 'best connection' tussen de skigebieden van Hochfügen en Hochzillertal
De Zillertal Shuttle vormt de ‘best connection‘ tussen Hochfügen en Hochzillertal

Hochzillertal (Ski-Optimal)

Het liftenduo Zillertal Shuttle/Wedelexpress verzorgt de ‘best connection’ – zoals ze het hier zelf graag noemen – tussen de pistes van Hochfügen en het skigebied van Hochzillertal. Samen met Spieljoch en Hochfügen vormt Hochzillertal het ’triumviraat’ Ski-Optimal. Je kan Hochzillertal ook gemakkelijk bereiken vanuit het dorp Kaltenbach, beneden in het Zillertal, zowat halverwege tussen Jenbach en Mayrhofen. Maar liefst twee parallel lopende kabelbanen voeren vanuit Kaltenbach bergopwaarts, kwestie van voldoende capaciteit te kunnen bieden. Aan het dalstation is er een grote parking en beide liften liggen bovendien op wandelafstand van het Kaltenbachse treinstation.

Tip: Kies in Kaltenbach misschien wel voor de rechtse lift, daar de linkse de ‘omnibus’ is en onderweg nog een extra tussenstop heeft.

De meeste liften en pistes van Hochzillertal liggen parallel aan elkaar, op de oostelijke hellingen van de Tuxer Alpen. Voor elk wat wils hier, dankzij het ruime aanbod aan rode en blauwe pistes. Snel terug naar ‘start’? Neem dan de blauwe piste Z, die diagonaal het hele skigebied en al haar pistes van links naar rechts doorklieft.

Net zoals bij Spieljoch, kan je ook in Hochzillertal helemaal tot in het dal skiën. Al is die best wel intensief en is het beneden soms ‘waterskiën’ geblazen. Voor wie er liever geen natte kleren aan over houdt, wacht er beneden alleszins een mooie afsluiter van de dag, in de gekende après-skibar Postalm. Feest gegarandeerd hier! Achteraf nog nuchter en helemaal nog niet moe? Dan kan je de dalafdaling nog eens opnieuw trotseren. Die is namelijk tot ’s avonds laat met kunstlicht verlicht.

600 – 2350 m / 91 km / Station Kaltenbach-Stumm op 500m van de Hochzillertalbahn / hochzillertal.com

Hoteltip: Explorer Hotel Zillertal

De pistes van het skigebied Hochzillertal
Hochzillertal

Zillertal Arena

De Zillertal Arena is een uitgestrekt skigebied van zo’n 147 km aan pistes, dat zich langsheen de Gerlospas uitstrekt. Met z’n talrijke rode pistes is de Zillertal Arena misschien iets minder geschikt voor beginnende skiërs. Goed geoefende wintersporters en de ‘kilometervreters’ onder ons zullen er zich helemaal in hun nopjes voelen. De grootste afstand – tussen Zell am Ziller en Hochkrimml – bedraagt bijna 20 km in vogelvlucht zowaar! Trouwens, op de pistes van de Zillertal Arena zal je ongetwijfeld veel Nederlands horen spreken. De skidorpen Gerlos en Königsleiten, centraal in het skigebied, worden wel eens de Alpenhoofdstad van Nederland genoemd. Ieder winter opnieuw strijken hier veel Nederlanders neer.

Het zal je wellicht niet verbazen dat Gerlos bijgevolg de levendigste après-skitenten in de ganse Alpen in portefeuille heeft. Geraak je van hieruit niet meer tijdig via de piste terug in Zell am Ziller? Geen zorgen, want er is gelukkig nog een lijnbus die je over de Gerlosstraße weer tot in het Zillertal brengt. Zelfs helemaal tot in Mayrhofen.

580 – 2500 m / 147 km / Station Zell am Ziller op 2 km van de Achterbahn en Karspitzbahn / Gratis skibus tussen station Zell am Ziller, de Achterbahn en Karspitzbahn / lijnbus 4094 verbindt Königsleiten en Gerlos enerzijds met Zell am Ziller en Mayrhofen anderzijds / zillertalarena.com

Een blauwe piste in het skigebied Zillertal Arena

Mayrhofen (Ski- & Gletscherwelt Zillertal 3000)

Toegang tot het skigebied

Aan het einde van het brede en het tot hier relatief vlakke Zillertal vinden we het charmante stadje Mayrhofen, zowat het epicentrum van deze wulpse skiregio. Verderop vertakt het Zillertal in vier zijdalen, waarvan enkel het Tuxertal nog meer wintersportgebieden telt. Eens voorbij Mayrhofen gaat het overigens flink naar omhoog. Zillertal 3000 vormt een omvangrijk skigebied, dat van Mayrhofen en Hippach in het Zillertal, tot in de dorpen Finkenberg, Vorderlanersbach en Tux in het Tuxertal reikt. En dat allemaal in de schaduw van de 2762m hoge Rastkogel.

De ‘hoofdingang’ van Zillertal 3000 is de Penkenbahn. Met deze gondellift – dat pal in het centrum van Mayrhofen ligt – kunnen wintersporters snel uit de vaak onbesneeuwde vallei ontsnappen. Deze kabelbaan werd in 2015 nog maar integraal vernieuwd en fors in capaciteit uitgebreid. De beruchte wachtrijen van vroeger behoren nu gelukkig grotendeels tot het verleden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om Zillertal 3000 binnen te liften. Zeker wanneer je met de auto bent en het drukke centrum van Mayrhofen wenst te ontwijken. In dat geval kan je beroep doen op de Horbergbahn in Schwendau, de Finkerberger Almbahn in Finkenberg, de Rastkogelbahn in Vorderlanersbach en de Eggalmbahn in Tux.

De kerk van Mayrhofen, het kloppende hart van het Zillertal
Het knusse centrum van Mayrhofen

Mountopolis Mayrhofen

Het skigebied van Mayrhofen is onderdeel van het veel grotere Zillertal 3000. Er is wel voor elk wat wils hier. Wie graag op eigen tempo de berg afglijdt, profiteert hier van een ruim pallet aan blauwe, rode en zwarte pistes. Acrobaten kunnen dan weer op hun board of latten hun wildste kunstjes bovenhalen in het Penken Park. De échte waaghalzen kunnen pas echt stunten middels een afdaling van de Harakiri – Japans voor ‘zelfmoord’ – met een quasi verticale hellingsgraad van 78°.

Terug tot in het dal skiën is spijtig genoeg alleen maar mogelijk in Vorderlanersbach en Tux. Voor Finkenberg, Mayrhofen en Schwendau is het helaas weer met de lift naar beneden te doen. Vooral aan de Penkenbahn kan dat soms voor wat drukte zorgen op het einde van de dag. Eens beneden duik je meteen de Ice Bar in, de wereldbefaamde après-skitent vlak naast het dalstation van de Penkenbahn. Tegen het einde van je skivakantie zing je er luidkeels mee met Duitstalige klassiekers als “Johnny Däpp”, “Atemlos” en “Schatzi schenk mir ein Foto”.

Ahorn, de verborgen parel van Mayrhofen

Je zou haast vergeten dat Zillertal 3000 ook nog een verborgen hoekje kent. Aan de zuidzijde van het centrum van Mayrhofen tilt de Ahornbahn, een pendelbaan met één van de grootste cabines in Oostenrijk, je in één ruk de 1965m hoge Ahorn op. Een klein maar fijn gebied, goed voor een half dagje sneeuwpret. Het is er over het algemeen rustiger dan in de andere skigebieden. Ga boven op de top zeker iets drinken in de White Lounge, een gigantische iglo met binnenin een bar vervaardigd uit sneeuw en ijs.

Vanaf de Ahorn kan je dan helemaal terug tot in het centrum van Mayrhofen slalommen, via een pittige maar prachtige dalafdaling met magnifieke uitzichten over Mayrhofen en de omliggende dorpen in het dal. Spijtig genoeg is het gebied rond de Ahorn niet op de rest van Zillertal 3000 aangesloten. Al ligt de Ahornbahn maar op een luttele 400 meter ‘strompelen’ van de Penkenbahn, in het centrum van Mayrhofen.

630 – 2500 m / 142 km / Station Mayrhofen op 850m van de Penkenbahn en op 1,2 km van de Ahornbahn / Gratis skibussen + lijnbus 4104 Mayrhofen-Hintertux, via Finkenberg, Vorderlanersbach en Tux / mayrhofner.at

Hoteltip: Hotel Neue Post Mayrhofen

Nevel boven het Zillertal in het ondergesneeuwde Mayrhofen
Zicht op Mayrhofen, gezien vanop de hellingen van de Ahorn

Hintertuxer Gletscher (Ski- & Gletscherwelt Zillertal 3000)

Het Tuxertal loopt uiteindelijk onherroepelijk dood in Hinterux, op zo’n 50 km van Jenbach. Mits 3 liften slaag je er hier in om het tot op 3250m hoogte te schoppen, de hoogste per lift bereikbare top in het Zillertal. “Gefrorene Wand”, dat is de ijzingwekkende naam van dit absolute hoogtepunt. En ijs, dat is er hier in drommen. De Hinteruxer Gletscher steekt hier van tussen enkele drieduizenders zijn ijzige tong richting het Tuxertal uit. Dankzij zijn laag permafrost kan je hier bovendien het hele jaar door skiën, als enige skigebied in het Zillertal. Ook tijdens de zomermaanden! Al beperken de pistes zich dan wel tot hooguit 20 km. In de winter breidt het netwerk aan voornamelijk rode pistes zich dan uit tot zo’n 60 km in totaal. En bij uitbreiding tot 202 km, wanneer je er de rest van het skigebied Zillertal 3000 erbij telt.

Skibussen verbinden frequent beide skidomeinen met elkaar, want er bestaat helaas geen directe liftconnectie tussen beide gebieden. Wie trouwens niet zo tuk is op skiën, of voor wie graag tussen het carven door eens iets anders wil doen, moet zeker eens een bezoek brengen aan het Natur Eis Palast, nabij de Gefrorene Wand. Met een fikse dosis adrenaline daal je hier af in de buik van de gletsjer, waar je al lopend, klimmend en varend doorheen een doolhof van blauwwit ijs sluipt.

1500 – 3250 m / 60 km / Station Mayrhofen op 20 km / Gratis skibussen + lijnbus 4104 Mayrhofen-Hintertux, via Finkenberg, Vorderlanersbach en Tux / hintertuxergletscher.at

Hoteltip: Alpinhotel Berghaus Spa

Skipistes op de Hintertuxer Gletscher
De Gefrorene Wand, op de top van de Hintertuxer Gletscher

Op uitstap naar Innsbruck

Zin om je latten of board eens een dagje opzij te leggen? Trek dan misschien eens op uitstap naar Innsbruck. De knusse hoofdstad van Tirol ligt in het dal van de Inn en valt vanuit het Zillertal erg vlot met de trein te bereiken, mits een overstap in het station van Jenbach. Flaneer hier op je eigen tempo doorheen de winkelstraten en verken er de oude binnenstad, met het Gouden Dak (Goldenes Dachl) als de voornaamste bezienswaardigheid in de stad.

Kan je de bergen toch niet helemaal missen? Dan kan je vanuit het centrum met de Nordkettenbahnen tot op de 2334m hoge Hafelekar stijgen, ten noorden van Innsbruck. Het uitzicht over de stad en de omliggende bergen is er fenomenaal. Ook een vliegtuig voor de plaatselijke luchthaven zien landen is van hieruit best spectaculair. Die vliegt namelijk lager doorheen de vallei vliegt dan waar jij staat! Voor de echte die hards ligt er hier trouwens ook een bescheiden skigebied van 13 km. Maar vanwege de zuidelijke oriëntatie van de voornamelijk rode pistes zijn de sneeuwcondities hier meestal abominabel. Laat die latten hier dus gerust maar even aan de kant!

860 – 2260 m / 13 km / Station Innsbruck Hbf ligt op wandelafstand van het centrum en beschikt over tal van regionale en (inter)nationale treinverbindingen / innsbruck.info

Hoteltip: Hotel Sailer

Zicht op Innsbruck bij valavond, met de Hafelekar op de achtergrond
Zicht op Innsbruck bij valavond, met de Hafelekar op de achtergrond

Koffers pakken en wegwezen!

Hoe naar het Zillertal reizen?

Met de auto

Het Zillertal ligt op zo’n 900 km van Brussel. Autosnelweg via München tot in Jenbach (afrit 35 Wiesing op de A12 Inntal Autobahn). Van daaruit gaat het dan verder doorheen het Zillertal over de Ziller-Bundesstraße. Opgelet! In Oostenrijk dien je tol te betalen voor de autosnelwegen. Op winterse zaterdagen kan het ook erg druk zijn op de wegen naar de skigebieden. Vooral dan rond München en in het Zillertal zelf. Misschien moet je dan toch maar eens de trein overwegen…

Met de trein

Met de trein spoor je overdag in ruim 8,5 uur van Brussel naar Jenbach, mits twee overstappen: één in Keulen of Frankfurt en nog eens in München. Maar spaar nog meer tijd uit door ’s nachts te reizen, gewoon terwijl je slaapt! Reis ’s avonds met Eurostar of ICE van Brussel of Luik naar Keulen, en stap daar over op de Nightjet, de nachttrein van de Oostenrijkse Spoorwegen. ’s Ochtends ontwaak je dan in een magisch berglandschap, met een sterkend ontbijt aan je couchette geserveerd. Stap uit in Jenbach en sta niet veel later al fris uitgeslapen op de pistes!

Met het vliegtuig

Misschien iets minder ecologisch, maar je kan ook voor het vliegtuig opteren. In de wintermaanden vliegt TUI Fly twee keer per week tussen Antwerpen en Innsbruck (tuifly.be). Transavia doet dat sinds de winter van 2021-2022 eveneens tussen Brussel (Zaventem) en Innsbruck (transavia.com).


Vervoer ter plaatse

Met de trein van de Zillertalbahn

De Zillertalbahn geeft in Jenbach aansluiting op vele internationale treinen en verbindt een groot deel van de dorpen en skigebieden in het Zillertal met elkaar. Al dien je vaak ook nog een skibus te nemen om tot aan de skiliften zelf te komen. Onder meer Fügen, Kaltenbach, Zell am Ziller en Mayrhofen beschikken over een station langs deze spoorlijn. De rode, speelgoedachtige treinen rijden overdag om het half uur (zillertalbahn.at).

Een trein van de Zillertalbahn, onderweg naar Mayrhofen, stopt in het station van Kaltenbach-Stumm, op wandelafstand van de liften van Hochzillertal
Een trein van de Zillertalbahn, onderweg naar Mayrhofen, stopt in het station van Kaltenbach-Stumm, op wandelafstand van de liften van Hochzillertal

Skibussen

Rond de verschillende skigebieden van het Zillertal vind je een wijdvertakt netwerk van gratis skibussen. Verder baat de Zillertalbahn, parallel aan zijn spoorlijn, ook nog een buslijn tussen Jenbach en Mayrhofen uit. Christophorus Bus op zijn beurt verzorgt vanuit Mayrhofen een aantal busverbindingen naar o.a. Gerlos (lijn 4094) en de Hintertuxer Gletscher (lijn 4104). Alle buslijnen en dienstregelingen staan samengevat in één overzichtelijk document, dat je hier kan terugvinden.

Met de Zillertaler Superskipass geniet je bovendien van gratis gebruik van alle openbaar vervoer in het Zillertal.

Waar overnachten in het Zillertal?

Het Zillertal bulkt van de charmante accommodaties, vaak familiaal uitgebaat. Check hieronder mijn selectie van drie leuke verblijfsadresjes in het Zillertal plus nog eentje in Innsbruck!

Hotel Neue Post in Mayrhofen

Oké, in Oostenrijk bestaan er wel meerdere hotels met de naam ‘Neue Post’. En ja, zo nieuw is dit ‘bejaarde’ viersterrenhotel in Mayrhofen nu ook weer niet, ook al laat z’n naam iets anders vermoeden. Zijn roemrijke geschiedenis van Hotel Neue Post gaat dan ook al terug tot in de 17e eeuw. Maar dit übercharmante hotel gedateerd noemen, dat zou pas een grove beledeging zijn.

Ook bij Hotel Neue Post deden de moderne tijden immers al hun intrede, allemaal onder de vakkundige leiding van de familie Pfister, die dit juweeltje van een hotel al meer dan honderd jaar lang met hart en ziel runt. Een ideaal adresje voor wie het skiën graag combineert met familiale tradities. Ook wie zich graag laat onderdompelen in de levendige dorpssfeer van een pittoresk skidorpje is bij Hotel Neue Post aan het juiste adres. Bovendien ligt het treinstation van Mayrhofen net om de hoek. Naar de liften is het iets verder wandelen (de Penkenbahn ligt op 750m).

Alpinhotel Berghaus Spa in Tux

Bijna in het uiterste tipje van het Tuxertal, in de schaduw van de Hintertuxer Gletscher, verwelkomt de familie Fankhauser je van harte in hun Alpinhotel Berghaus, een familiaal viersterrenhotel dat je even ontvoert uit de dagelijkse sleur. Niet alleen om te skiën ben je hier aan het juiste adres. Ook hun uitmuntende spa en gastronomische verwennerij zullen je absoluut geen spijt doen krijgen van je hotelreservatie. En de skibus stopt er voor de deur.

Berghotel Hochfügen

Berghotel Hochfügen, in het Oostenrijkse Zillertal, is een absolute aanrader voor wie graag in een charmant familiehotel pal aan de skipistes verblijft. Het attente personeel verwelkomt je er bij check in alvast met een brede glimlach en… met een shotje schnapps! Van een warm welkom gesproken, zo met een heerlijk gloeiende maag. En gloeien, dat zal je hier zeker en vast ook in de verkwikkende sauna, een welgekomen ontspanning na een dagje skiën.

Hotel Sailer in Innsbruck

Strategisch gelegen tussen het centraal station en het historische centrum van Innsbruck in, vormt het knusse stadshotel Sailer de perfecte uitvalsbasis om de Tiroolse hoofdstad en z’n wijde omgeving te ontdekken. Het hotel, dat al sinds 1896 in handen van de familie Sailer is, ademt gewoonweg Oostenrijkse traditie uit.

De 88 kamers vormen dan weer een samenraapsel van verschillende stijlen, met keuze uit een klassiek, een modern of een eerder functioneel interieur. Zonder teveel tierlantijntjes allemaal, maar met alles in huis wat een treffelijk stadshotel hoort te hebben.

Trek op het einde van de dag voor een welverdiende dosis ontspanning naar de bovenste verdieping van het hotel, waar je de bescheiden wellness met Finse sauna, infraroodcabine en een rustruimte met ligzetels vindt. Perfect om een uurtje tot rust te komen na een drukke dag in de stad. Wens je binnenkort ook eens in Innsbruck te verblijven, dan zal je het bij hotel Sailer zeker naar je zin hebben.


Overzichtskaart

4 reacties op “6 x skiën in het Zillertal: Zes skigebieden, één superskipass

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder