Reizen Rondreis

Op tournée door Thailand

Een tweeweekse rondreis doorheen het land van de glimlach

Eerste keer naar Azië, maar je weet niet goed waarheen? Wel, dan is Thailand misschien een uitstekende keuze voor een eerste kennismaking met het oosterse leven. Je pivoteert er dartel doorheen de Aziatische cultuur, maar geniet er toch van standaarden die bijna van Europees niveau zijn. Niet de grote cultuurschok dus. Ook voor mij was Azië een nog onbeschreven blad. Tot nu. Met een fikse dosis kinderlijke nieuwsgierigheid trek ik naar het land van de glimlach voor een twee weken durende rondreis van noord naar zuid. Ik verken er per scooter het groene noorden rond Chiang Mai en Pai, spoor met de nachttrein naar de hectische hoofdstad Bangkok en vaar per ferry het paradijs tegemoet op het zuiderse eiland Ko Kut. Helemaal in m’n eentje, maar allesbehalve eenzaam.

Last updated on februari 1st, 2022

Check hieronder de verschillende reportages uit deze intrigerende rondreis!


Deze rondreis arrangeren

Erheen

Verblijf je maximum een maand in Thailand, dan is er géén visum vereist. Wél een internationaal paspoort, dat vanaf de datum van aankomst nog minstens zes maanden geldig is.

Ik vloog met Qatar Airways van Brussel naar Chiang Mai, met een overstap in Doha en Bangkok. De terugvlucht geschiedde vanuit Trat (op het vasteland nabij Ko Kut), eveneens via Bangkok en Doha. De binnenvluchten tussen Bangkok en Chiang Mai enerzijds, en tussen Trat en Bangkok anderzijds, werden door Bangkok Airways uitgevoerd. Je kan van Brussel ook rechtstreeks naar Bangkok vliegen met Thai Airways (Skyscanner.nl).


Van Chiang Mai naar Bangkok

Hoewel er meerdere vluchten per dag zijn tussen Chiang Mai en Bangkok, koos ik voor de erg comfortabele nachttrein.


Van Bangkok naar Ko Kut

+ De firma Boonsiri biedt comfortabele én voordelige all-in-formules aan voor reizen tussen Bangkok en de toeristische regio’s rond de Golf van Thailand. Een luxueuze touring car vertrekt in de vroege ochtend uit het hartje van Bangkok, nabij Khao San Road. In de buurt van de stad Trat geeft de bus aansluiting op de snelle veerdienst naar Ko Kut. De overtocht neemt een uur tijd in beslag. Bij aankomst in de haven van Ao Salat, op Ko Kut, worden de passagiers over songthaews verdeeld en één voor één aan hun hotel gedropt. Je krijgt dan ook al meteen een uur mee wanneer men je bij de retour terug komt ophalen. Reken toch op iets meer dan acht uur voor het ganse traject van Bangkok tot aan je hotel op Ko Kut. Ik betaalde 900 Baht (± 26 Euro) voor een enkele reis van Bangkok naar Ko Kut. Bij terugkeer bracht een minibus mij na de overtocht per ferry naar de luchthaven van Trat, vanwaar ik het vliegtuig naar Bangkok en verder naar Brussel nam. De retour tot aan de luchthaven van Trat kostte mij 800 Baht (± 23 Euro). Tickets voor de transfers van en naar Ko Kut kunnen in een muisklik online geboekt worden via boonsiriferry.com.


Beste periode

Thailand geniet van een tropisch klimaat, beïnvloed door de moesson. Van juni tot november valt er veel regen. De beste periode om Thailand te bereizen is dus in de winter, met uitzondering van het zuidwesten van het land (rond Phuket). Daar ben je het beste af in de zomermaanden. De topmaanden voor de rest van Thailand zijn januari en februari. Later op het voorjaar wordt het broeierig heet, tot de regen opnieuw toeslaat. Ik reisde er tijdens de eerste helft van november heen. Afgezien van eens een felle regenbui links of rechts, genoot ik er van voortreffelijk weer met stabiele temperaturen van om en bij de 30 graden Celsius. Gezien het regenseizoen dan nog maar net voorbij is, glundert de natuur in volle glorie en zijn de watervallen allesbehalve uitgedroogd. Er waren toen ook nog niet zoveel toeristen, daar het hoogseizoen nog moest beginnen.

Een interessante periode om naar Thailand af te reizen, is tijdens het Loi Krathong festival, begin november. Dit is een groot volksfeest dat in gans het land en zelfs ver daarbuiten gevierd wordt. Vooral in Chiang Mai is het de moeite waard. Naast het te water laten van drijvende bloemstukjes op de Ping rivier, worden er ook nog eens duizenden brandende lampionnen de lucht ingejaagd. Maar ook elders in het land bruist het van de festiviteiten, zoals tijdens mijn bezoek op het tropische eiland Ko Kut.

Traditionele dans en toneel aan de oevers van de Chao Phraya rivier in Bangkok, in aanloop naar Loi Krathong

Eten en drinken

Eten in Thailand is goedkoop, zeker als je op straat eet. Voor een portie Pad Thai bijvoorbeeld betaal je meestal zo’n 40 Baht, wat neerkomt op iets meer dan één Euro. Op restaurant gaan kost je uiteraard iets meer, maar die prijzen evenaren nog steeds niet de westerse die wij gewoon zijn.

Alcohol is naar Thaise normen duur. Reken op 80 tot 120 Baht (2 à 3 Euro) voor een Thais biertje, afhankelijk van het formaat (33 of 50 cl). Alcohol kan ook pas na 17u verkregen worden, ook in de supermarkten.


By the way

Vlieg je met Qatar Airways naar Thailand? Maak dan van je overstap in Doha iets meer dan een simpele plaspauze en stap er op de bus voor een minitrip naar de hoofdstad van Qatar!


Congé à volonté

0 reacties op “Op tournée door Thailand

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: