Griekenland Reportage Streek

Peleponnesos, Griekenlands best bewaarde geheim

Een epos over het ongerepte zuiden van het Griekse vasteland

De Peloponnesos. Je herinnert het je wellicht nog vaag uit de lessen Aardrijkskunde: Dat zuidelijke aanhangsel dat onderaan het Griekse vasteland bengelt. Maar daar eindigt de kennis over dit fascinerende schiereiland dan ook dikwijls. Geheel onterecht! Terwijl het gros van de buitenlandse bezoekers in drommen de Griekse eilanden bestormt, vergeet men vaak wat voor pracht en praal Griekenland nog meer in petto heeft op haar vasteland. En om dat te bewijzen, trek ik samen met een dozijn reisprofessionals op een snuffelende studiereis doorheen de Peloponnesos, Griekenlands best bewaarde geheim. In een opzwepende Sirtaki dansen we zo van het onherbergzame binnenland van Arcadië naar de oogverblindende zuidwestkust nabij de Baai van Navarino. Een episch reisverhaal buiten de gebaande paden, met een topcast van haast onvindbare kloosters, fabelachtige zandstranden en idyllische vissersdorpjes.

Last updated on februari 6th, 2024

Eerst even een kleine nuance: Eigenlijk speelde de Peloponnesos haar ‘schier’ in de term ‘schiereiland’ al een tijdje kwijt, sinds het eind 19e eeuw onherroepelijk van de Balkan losgerukt werd door het zes kilometer lange Kanaal van Korinthe. Precies of de 70 meter diepe kloof, met zijn nagenoeg verticale rotswanden, ongebreideld geslagen werd door de allesvernietigende bliksemschichten van oppergod Zeus. Wellicht op een dag dat hij iets verkeerds gegeten had, of zo. De werkelijkheid is helaas iets minder episch… De artificiële waterweg kwam er namelijk als maritieme shortcut tussen de Egeïsche en Ionische Zee, zodat schepen niet langer meer om de Peloponnesos heen moesten varen. En zo werd de Peloponnesos de facto eigenlijk een eiland.

Kijkje nemen aan het Kanaal van Korinthe

Op weg vanuit Athene zetten we met ons curieus collectief aan reisprofessionals, onder leiding van Griekse held Antonis (zie ‘Athene in een Notendop’ en ‘De Atheense Rivièra: In de Ban van Posseidon’), aan het Kanaal van Korinthe de minibus alvast even opzij. Een ingenieus staaltje van civiele bouwkunde is het! Nieuwsgierig strompel ik de bus uit en slenter met enigszins knikkende knieën de brug over de zee-engte op. Een gapende 70 meter lager vaart net een zeiljacht onder mijn voeten door. Met nauwkeurige precisie navigeert het plezierbootje zich pruttelend een weg tussen de twee steile muren van grind en leem en vaart wat verderop dan een metalen vakwerkbrug onderdoor. Wie in 2020 het populaire televisieprogramma ‘De Mol’ bekeek, zal deze in onbruik geraakte spoorwegbrug ongetwijfeld nog herkennen van de proef met het bungeejumpen. Een activiteit die wij hier gelukkig niet aan onze rekker hebben vandaag.

Hoe het Kanaal van Korinthe bereiken? Neem afrit 9 (Loutraki) of 10 (Epidavros) op de A8-autosnelweg van Athene naar Korinthe. Vanuit de hoofdstad is dit een uurtje rijden naar het Kanaal van Korinthe. Er is een kleine parking naast het Eko-tankstation, waar je ook een winkeltje met versnaperingen en toiletten vindt.

Een zeilboot vaart doorheen het kanaal van Korinthe, de grens tussen de Peloponnesos en de rest van het Griekse vasteland
Kanaal van Korinthe
De losstaande klokkentoren van Stemnitsa
De losstaande klokkentoren van Stemnitsa
Heerlijk verdwalen in de smalle straatjes van Stemnitsa op de Peloponnesos
Heerlijk verdwalen in de smalle straatjes van Stemnitsa

Het stemmige bergdorpje Stemnitsa

Na een half uurtje ter plaatse spurten we er als de bliksem weer vandoor en vervolgen we onze trip dwars door de Peloponnesos. Ter hoogte van de stad Tripoli – niét de Libische hoofdstad voor alle duidelijkheid – verlaten we de snelweg en slalommen we met veel draaien en keren het bergachtige hart van de regio Arcadië in. Het levert ons het ene vergezicht na het andere op. De ooohs en aaahs stapelen zich in de bus al snel op als een hoop versgebakken pannenkoeken.

Niet veel later bollen we Stemnitsa binnen, een schilderachtig bergdorpje bezaaid met historische huizen uit grijze natuursteen, bedekt met oranjerode dakpannen. Een knappe klokkentoren domineert er het lommerrijke dorpsplein en laat zich sfeervol omhelzen door enkele uitnodigende terrasjes.

We ontmoeten er de lokale gids Dimitri, die ons op een korte rondleiding doorheen dit idyllische dorpje trakteert. In het Folkloremuseum krijgen we zo aan de hand van enkele nagebootste, huishoudelijke tafereeltjes een inkijk op hoe het leven er hier honderd jaar geleden precies uitzag. En bij Arbaroriza Patisserie (Αρμπαρόριζα Ζαχαρουργείο), een bescheiden banketbakkerijtje dat door moeder en dochter gerund wordt, hebben we de eer en het genoegen om van hun overheerlijke melomakarona te proeven: Griekse honingkoekjes die hier artisanaal en vooral met veel liefde gefabriceerd worden.

 Het Folkloremuseum van Stemnitsa bevindt zich in een huisje bij het binnenrijden van het dorp, komende van Tripoli. Een ticket voor een volwassene kost 1 Euro. Open van woensdag t.e.m. zondag van 10u tot 13u, in het weekend tot 14u. Meer info: stemnitsamuseum.gr (enkel in het Grieks).

De weelderig groene bergen van Arcadië zijn overigens ook erg in trek bij sportievelingen. Om ongestoord te gaan hiken in volle natuur bijvoorbeeld. Stemnitsa markeert bovendien het startpunt van de 75 kilometer lange ‘Menalon Trail’. De eerste etappe tot Dimitsana doorklieft onder meer de verbluffende Lousioskloof, met tegen diens flanken het merkwaardige ‘Klooster van Johannes de Doper’, ofwel Moni Timíou Prodrómou (Μονή Τιμίου Προδρόμου) in het Grieks.

Op bedevaart naar het Klooster van Johannes de Doper

Dit mysterieuze klooster is in principe enkel te voet bereikbaar over een eeuwenoud ezelspad vanuit Stemnitsa. Wij spelen echter wat vals en pikken pas in vanaf het kerkje van de ‘Gedaanteverandering van Christus’ (Μεταμόρφωση του Σωτήρος). Maar eer we de resterende 750 meter tot het klooster aanvatten, gluren we eerst nog even achter het schattige kerkje om ons er te vergapen aan een fenomenaal uitzicht over de kloof, met 300 meter lager de glasheldere Lousiosrivier die zich met brute kracht een weg naar beneden buldert.

Het Klooster van Johannes de Doper, plakkend tegen een bergwand in de onherbergzame Lousioskloof op de Peloponnesos
Het Klooster van Johannes de Doper plakt tegen een verticale bergwand in de Lousioskloof

Na wat stijgen en dalen in een verzengende hitte is het dan zover! Het klooster in casu openbaart zich nu van achter een rotswand als een Heilige Maagd Maria aan onze fel bezwete lijven. Dit Grieks-Orthodoxe convent plakt net zoals een Tibetaans klooster spectaculair tegen een loodrechte rotswand en ligt zodanig goed in de Lousioskloof verscholen dat zelfs het merendeel van de toeristische reisgidsen er het bestaan (nog) niet van afweet. Maar wij wel, en jullie nu dus ook. Maar beloof me dat je dit tussen ons houdt!

Nog hooguit een vijftiental monniken zou hier wonen, al is er op het eerste zicht geen levende ziel te bespeuren. We wikkelen een schort rond onze blote benen en sluipen het klooster binnen zonder bellen. En dan daagt ineens uit het niets een grijs bebaarde monnik in zwarte gewaden op. Niet om ons een preek te bezorgen, wél om ons vriendelijk te inviteren voor een dampende beker pittige koffie, vergezeld van een zeemzoet brokje lokum. Een hemelse ervaring!

Praktische info voor het Klooster van Johannes de Doper

Het spectaculaire ‘Klooster van Johannes de Doper’ (Moni Timíou Prodrómou / Μονή Τιμίου Προδρόμου) ligt iets buiten Stemnitsa. Je kan er dagelijks op de koffie bij de monniken, maar niet ’s namiddags tussen 13u en 17u. Zowel mannen als vrouwen zijn er welkom (niet altijd een evidentie in Griekenland), al dienen benen en schouders bedekt te zijn. Op het pleintje aan de ingang hangen schorten om je benen te bedekken.

Met de wagen kan je het klooster tot op 750 meter naderen door tot aan het kerkje van de ‘Gedaanteverandering van Christus’ (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) te rijden. De weg erheen is wel in erg slechte staat en bevat veel putten en haarspeldbochten. Wie over een fysiek goede conditie beschikt, kan de tocht ook te voet vanuit Stemnitsa aanvatten, over het eeuwenoude ezelspad (10 km heen en terug). Je volgt hierbij het eerste stuk van de ‘Menalon Trail’, aangeduid met .

Een andere mogelijkheid is om met de wagen naar de Lousiosrivier af te dalen, tot bij de ruïnes van de oudheidkundige stad Gortys. Volg vanaf hier de glasheldere rivier doorheen de kloof tot aan het klooster (ruim 3 km heen en terug).

De Lousioskloof op de Peloponnesos
De Lousioskloof
Het Klooster van Johannes de Doper, plakkend tegen een bergwand in de onherbergzame Lousioskloof op de Peloponnesos
Het ‘Klooster van Johannes de Doper’
De pastoor van het klooster trakteert ons op koffie en lokum
De gastvrije pastoor trakteert ons op koffie en lokum

Voidokilia Beach

Daags nadien, morgenstond op de Peloponnesos. Fris uitgeslapen ontwaak ik in een riante hotelkamer met zicht op de Ionische Zee. We bevinden ons niet langer in de woeste bergen van Arcadië, maar aan de beminnelijke kust van Messenië, de zuidwestelijke hoeksteen van de Peloponnesos. En de luxueuze kamer? Die behoort tot ‘The Westin Costa Navarino’, een onberispelijk vijfsterrenresort waar we de avond voordien incheckten.

Met een royaal ontbijt achter de kiezen huppelen we weer vol energie naar de minibus. Antonis staat ons er al met enig Grieks ongeduld op te wachten. Eerste stop: het onwaarschijnlijk mooie Voidokilia Beach. Dit hagelwitte zandstrand krult zich in de vorm van een ‘Ω’ rond een azuurblauwe inham en damt op natuurlijke wijze de achterliggende Lagune van Gialova af van de Ionische Zee.

De lagune is een beschermd natuurgebied, waar migrerende vogels al eens een plaspauze durven inlassen tijdens hun trek van Europa naar Afrika, en omgekeerd. Zelfs zalmroze flamingo’s tekenen hier van tijd tot tijd present. Vogelliefhebbers zullen hier dus zeker aan hun trekken komen. Schrik in dat geval trouwens niet wanneer je door de verrekijker ineens andere vogeltjes in het vizier krijgt. Voidokilia Beach schijnt nogal populair te zijn bij naturisten…

Voidokilia Beach, in de Baai van Navarino op de Peloponnesos
Voidokilia Beach
Baai van Navarino op de Peloponnesos
Baai van Navarino

De Baai van Navarino & Methoni

Wij houden onze kleren toch maar voorbeeldig aan en cruisen met de minibus verder om de beeldige Baai van Navarino heen. Hoe vredig de baai er nu ook bij ligt, in 1827 was dit stukje paradijs nochtans het toneel van een bloederige zeeslag in de strijd om de Griekse onafhankelijkheid. Een geallieerde vloot van Franse, Britse en Russische zeilschepen knalde er toen zonder pardon het gros van de Turks-Egyptische armada naar de zeebodem. Het conflict luidde zo stilaan de ondergang van de Ottomaanse bezetting in, wat de weg naar een zelfstandige Griekse staat opende.

Via het vissersdorpje Pylos, dat fabelachtig uitkijkt over de Baai van Navarino, karren we nu verder naar Methoni. Dit slaperige stadje op de zuidwestelijke punt van Messenië kan teren op knusse pleinen met aanlokkelijke terrasjes, een uitgestrekt zandstrand en een pittoresk haventje met visserssloepen die dansend op en neer dobberen op het ritme van de zee. Maar het zijn toch vooral de ruïnes van een Venetiaans fort uit 1209 die er de show stelen. Het loont zeker de moeite om de middeleeuwse restanten op de landtong in zee eens te bezoeken. Al is het maar voor het fenomenale panorama over Methoni en de bijhorende baai.

 Toegang tot het Venetiaans Fort van Methoni kost 2 Euro per persoon. Dagelijks open van 8u30 tot 20u, gesloten op dinsdag.

Het vissersdorpje Pylos, aan de Baai van Navarino, op de Peloponnesos in Griekenland
Het vissersdorpje Pylos, aan de Baai van Navarino
Het Venetiaans Fort van Methoni, op de Peloponnesos
Het Venetiaans Fort van Methoni

Kookcursus met twee Griekse mama’s uit de streek

’s Avonds zijn we voor het diner uitgenodigd in een charmant vakantiehuisje, dat zich waanzinnig mooi op een helling hoog boven de Baai van Navarino verschanst. Maar ditmaal schuiven we niet zomaar onze voeten onder tafel. Zodra we het gezellige stulpje betreden, krijgen we elk een keukenschort toegeworpen door twee lieftallige ‘mama’s’ uit de streek. Er staat ons immers een heuse kookworkshop met authentieke recepten uit Messenië te wachten.

“Kalispèra,” verwelkomen de twee kranige dames ons vanachter het keukenaanrecht. Zelf verstaan zij geen bal Engels en wij geen jota Grieks, maar met handen en voeten geraken we er ook wel aan uit. En anders is Antonis er nog om te tolken. Als rasechte sous-chefs slaat iedereen aan het kokerellen, onder streng toezicht van beide ‘mitera’s’. Ikzelf ontferm mij vol toewijding over de hilopites – traditionele Griekse noedels – en het brouwen van een frisse yoghurtsaus: tzatziki. Al een geluk dat we een keukenschort aangesjord hebben, want de ingrediënten vliegen met momenten alle richtingen uit.

Kookcursus aan de Baai van Navarino op de Peloponnesos
Antonis (rechts) en ik krijgen instructies van één van de ‘mama’s’ bij het kneden van de hilopites, Griekse noedels

Sirtaki

Binnen de kortste keren vult de eettafel zich met verrukkelijke gerechten als gemarineerde kip in tomatensaus, de hilopites, kolokithopita (taart van geraspte courgette), lalaggides (Griekse pannenkoeken) en nog zoveel meer. Na de noeste arbeid mogen we dan eindelijk aan tafel en met veel smaak onze eigen creaties degusteren. Vanzelfsprekend is vooral de tzatziki daarbij een culinaire hoogvlieger…

Ook de wijn vloeit er vlotjes door, gevolgd door de traditionele ouzo als digestief. Het duurt dan ook niet lang, of onze Griekse gastvrouwen zetten buiten op het terras een swingende Sirtaki in gang. Zelfs stijve hark Antonis kan zich nog moeilijk bedwingen om enkele bescheiden danspasjes te placeren. Het zou van onze laatste avond in Griekenland alvast een memorabel moment maken. En boven de Baai van Navarino is en plus een sprookjesachtige zonsondergang in de maak, de kroon op het werk van een epische trip doorheen de Peloponnesos. Daar kunnen wij alleen nog maar op klinken. Mét ouzo. Yamas!

Niet veel later ligt de feestdis vol lekkers uit Messenië
Uitzicht over de Baai van Navarino, Peloponnesos
Zonsondergang boven de Baai van Navarino
Sirtaki dansen aan de Baai van Navarino op de Peloponnesos
Een opzwepende Sirtaki wordt ingezet

Koffers pakken en wegwezen

Erheen

De internationale luchthaven van Athene ligt met de wagen op ruim 300 km van de Baai van Navarino, wat zo’n 3 à 4 uur rijden betekent. Zowel Aegean Airlines als Brussels Airlines onderhouden meermaals per dag een rechtstreekse verbinding vanuit Brussel. Ook Ryanair vliegt naar Athene, maar dan vanuit Charleroi. De vluchtduur bedraagt ongeveer drie uur.

De minuscule luchthaven van Kalamata ligt dan met 45 kilometer afstand een stuk dichterbij, maar heeft in 2020 spijtig genoeg zijn rechtstreekse verbinding met Brussel verloren. Je kan wel nog steeds vlot met Aegean Airlines van Brussel naar Kalamata vliegen, mits een overstap in Athene.

Vervoer ter plaatse

Een huurwagen is een must, indien je Messenië en Arcadië uitgebreid wil verkennen. Je kan die huren op de luchthaven van Kalamata, of op de luchthaven van Athene.

Het centrum van Athene ligt zo’n 275 km van de Baai van Navarino, wat je rechtstreeks en zonder stoppen zo’n 3,5 uur aan rittijd kost. De splinternieuwe autosnelwegen liggen er onberispelijk bij, maar je dient er wel tol voor te betalen. Keerzijde van de medaille zijn de lokale wegen, die er soms erg slecht kunnen bijliggen op de Peloponnesos. Kom je van Athene, dan kan je op een efficiënte manier een tussenstop aan het Kanaal van Korinthe en in Stemnitsa inlassen.

Waar overnachten?

Wij verbleven aan de Ionische kust bij het iconische vijfsterrenresort The Westin Costa Navarino. De lezers van het vooraanstaande reisblad Condé Nast bekroonden ‘The Westin Costa Navarino’ in 2020 nog met recht en rede tot één van de 30 beste resorts in Europa. Dit oogverblindende vakantieoord is idyllisch gelegen aan de Ionische kust, in de Griekse regio Messenië, en heeft dan ook alles in huis voor een geslaagde vakantie met alles erop en eraan. Ook voor de kinderen!

Ook al is dit resort verre van bescheiden te noemen, toch heerst er overal op het domein een gevoel van kleinschalige charme, dankzij de authentiek aandoende gebouwen in lichtbruine natuursteen en de knusse beplanting overal op het domein. Precies of je wandelt een gezellig Grieks stadje binnen. 

Ook de ‘Tiger Woodsen‘ onder ons kunnen naar believen een balletje slaan op één van de twee golfwalhalla’s in de buurtThe Dunes ligt nét buiten het resort, terwijl The Bay beeldig aan de oevers van de Baai van Navarino genesteld ligt, op een tiental kilometer van het resort. Binnen de muren van het resort zelf zijn er verder nog tal van opwindende indooractiviteiten te beleven: bowling, fitness, basketbal en zelfs indoor muurklimmen. Honger? Dan bieden de 13 restaurants in het resort je ongetwijfeld wel voldoende soelaas.

Kort samengevat is ‘The Westin Costa Navarino’ een ideale vakantiebestemming voor wie enerzijds in een ontspannen sfeer van alle geneugten van dit adembenemende resort wil genieten, en anderzijds deze nog quasi ongerepte hoek van de Peloponnesos wenst te verkennen.

Lobby van The Westin Costa Navarino op de Peloponnesos in Griekenland
Deluxe kamer bij The Westin Costa Navarino op de Peloponnesos in Griekenland
Buitenzwembad bij The Westin Costa Navarino op de Peloponnesos in Griekenland

Toegegeven: The Westin Costa Navarino is niet goedkoop. Een iets budgetvriendelijker alternatief in de buurt zijn de twee kleinschalige driesterrenhotels Achilles en Achilles Hill in Methoni, die elk door broer en zus uitgebaat worden.

Eten & drinken

  • In Stemnitsa gingen wij lunchen bij taverne Sarakiniotis (Σαρακινιώτης ταβέρνα), in de schaduw van de klokkentoren op het dorpsplein. We kregen er heerlijke, maar volumineuze porties met Griekse salade en een mals stuk lamsvlees geserveerd. Reken voldoende tijd in, want voor de Grieken is eten vaak al een dagactiviteit op zich.
  • Voor heerlijke visgerechten schuif je je voeten onder tafel bij Poseidona, aan de kades van het vissersdorpje Pylos. Er is een erg mooi terras met formidabel uitzicht over de Baai van Navarino.
  • Carnivoren dan komen helemaal aan hun trekken bij het grillrestaurant The Flame. Dit stijlvolle restaurant huist in het clubhuis van de golfclub die bij het resort ‘The Westin Costa Navarino’ hoort. Je kijkt er magistraal uit over de omliggende golfterreinen, terwijl je voortreffelijk gegrilde steaks naar binnen werkt.
  • De kookworkshop ‘Messinian Authenticity’ ten laatste behoort tot één van de culinaire toppers van ‘The Westin Costa Navarino’ en is een absolute aanrader voor wie de lokale keuken wat beter wil leren kennen!

Overzichtskaart


0 reacties op “Peleponnesos, Griekenlands best bewaarde geheim

Geef een reactie

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder