Twee weken lang trek ik doorheen het betoverende Thailand, tevens mijn allereerste kennismaking met het Aziatische continent. Eerder begon ik mijn expeditie al in het intrigerende noorden van het land. Ik bezocht er onder meer de glimmende tempels in de omgeving van Chiang Mai en snorde met de scooter richting het hippiedorpje Pai. En natuurlijk mocht ik mijn smaakpapillen daar ook al volop loslaten op de heerlijke streetfood, waar deze ravissante regio in Azië zo om geroemd is. Nu is de tijd aangebroken om mijn culinaire queeste verder te zetten in de hectische hoofdstad Bangkok, dat op vlak van eten en drinken vooral uitblinkt in twee categorieën: volkse night markets en mondaine rooftop bars.
Bangkok is eigenlijk één groot openluchtrestaurant, dankzij een arsenaal aan soms erg uitgestrekte night markets. Een ontelbaar aantal eetstalletjes serveert er voor geen geld street food van de bovenste plank, tot in de late uurtjes. Voor een portie Pad Thai bijvoorbeeld betaal je meestal zo’n 40 Baht, wat neerkomt op iets meer dan één Euro. Op restaurant gaan kost je uiteraard iets meer, maar die prijzen evenaren nog steeds niet diegene die wij gewoon zijn. Alcohol daarentegen is naar Thaise normen duur. Reken op 80 tot 120 Baht (2 à 3 Euro) voor een Thais biertje, afhankelijk van het formaat (33 of 50 cl). Alcohol kan ook pas na 17u verkregen worden, ook in de supermarkten.
“Een ontelbaar aantal eetstalletjes serveert er voor geen geld street food van de bovenste plank, tot in de late uurtjes.”
In Thon Buri, op de westeroever van de Chao Phraya rivier, beland ik op de sfeervolle Indy Market. Weinig gekend bij toeristen, des te meer bij de locals. Je kan je hier onder meer een nieuw gsm-hoesje of een vers paar kleurrijke sokken aanschaffen. Maar ik verkies toch eerder iets eetbaar, vergezeld van een schuimend biertje. Sinds 2020 ligt deze markt iets minder afgelegen, dankzij de opening van een nieuwe metrolijn. Het station Bang Yi Khan, op de blauwe lijn, bevindt zich vlak naast de Indy Market.


Tsunami
Op de Train Night Market Ratchada is er geen spoor van ook maar één trein te bekennen, maar wél honderden eetkraampjes die je keuzestress alleen nog maar doen escaleren. Samen met Klaas en Glenn, twee landgenoten die ik eerder die dag tijdens een fietstocht leerde kennen, neem ik uitgehongerd plaats bij een kraampje voor een wel erg speciaal diner. Over de tafel wordt een papieren tafelkleed gespannen en we krijgen elk een paar plastieken handschoenen toegestoken. Een rijkelijk gevulde emmer met gemarineerde zeevruchten in pikante, zoetzure saus wordt vervolgens als een tsunami voor onze neuzen uitgegoten. Het peuzelen kan beginnen! Na het eetfestijn spoelen we onze spijzen door met een biertje in de Frankfurt Bar, ter hoogte van de ingang tot de night market. We wanen ons zo even opnieuw dichter bij huis, in Duitsland. Het kan op de Train Night Market Ratchada wel erg druk zijn.
“Van op de stoep in Maha Chai Road kan je de kranige Jay Fay vurig met de wok tekeer zien gaan boven de onstuimige vlammen.”
Street food vind je niet alleen op de talrijke night markets, maar zoals de term aangeeft ook gewoon op straat. Overal in het straatbeeld duikt wel ergens een kraampje op met een verleidelijk assortiment aan kipsateetjes op de grill, wokgerechten of noedelsoepen. In 2018 slaagde de street food van Raan Jay Fay er zelfs in om een Michelinster te bemachtigen, een unicum in de gastronomische restaurantgids. Van op de stoep in Maha Chai Road kan je de kranige Jay Fay vurig met de wok tekeer zien gaan boven de onstuimige vlammen, steevast met haar typerende skibril op. Om er een hapje te eten moet je echter geduld uitoefenen. De tafeltjes in dit kleine restaurant zijn immers al van maanden tevoren gereserveerd. Raan Jay Fay ligt vlakbij Wat Saket, een tempel op een kunstmatige heuvel. Het toeristische Khao San Road is slechts een kwartiertje te voet van Raan Jay Fay verwijderd. Over deze straat gesproken trouwens: Vermijd absoluut om hier iets te eten of te drinken, want je betaalt er veel te veel voor de povere en weinig betrouwbare kwaliteit die je er in ruil krijgt. Een beetje zoals de Beenhouwersstraat in Brussel dus. Wil je een portie street food, duik dan hier even de omliggende straten in.




Even genoeg van street food? Wel, dan vind je een breed scala aan leuke restaurants in Phra Arthit Road, vlakbij het Phra Sumen Fort in Rattanakosin. Ik ging er Pad Thai eten bij Peeps, een intiem restaurantje met Thaise specialiteiten. Maar je kan in deze straat even goed kiezen voor een Italiaanse pizzeria, mochten de noedels en rijst je intussen al de oren uitkomen. Voor een fris biertje begeleid door wat live muziek kan je nadien nog afzakken naar het cosy Jazz Happens, verderop in de straat.
De kers op het dak
Bangkok van bovenaf bekijken, dat doe je in stijl in één van de vele rooftop bars. Vanavond heb ik afgesproken met Liesbeth, een Belgische vriendin die samen met haar reisgezel Laurine eveneens door Thailand toert én vandaag toevallig ook een avondje in Bangkok vertoeft. It’s a small world after all… Wij zoeken het hogerop bij Above Eleven, een hippe rooftop bar in de uitgaansbuurt van het moderne district Sukhumvit. Above Eleven is de kers op het dak van de wolkenkrabber waar ook het Fraser Suites Hotel in resideert. Aan de achterzijde van het gebouw brengt een lift je rechtstreeks naar de bar. De toegang is gratis. Wij moeten in eerste instantie genoegen nemen met een plaatsje aan de bar, maar na het eerste rondje krijgen we een exclusief tafeltje aan de balustrade toegewezen. Voor ons ontvouwt zich nu een fabuleus uitzicht over een woud van wolkenkrabbers, met tussen diens wortels het gekrioel van miniatuurauto’s die als mieren over de begane grond kruipen. Bangkok lijkt nog niet meteen plannen te hebben om te gaan slapen.

“Voor ons ontvouwt zich nu een fabuleus uitzicht over een woud van wolkenkrabbers.”
Logeren
Ik verbleef in Bangkok eerst in Suk18 Hostel, centraal in het moderne district Suhkumvit. Erna sliep ik in Bangkok Saran Poshtel, niet ver van Khao San Road en Phra Athit Road.
Deze culinaire trip arrangeren
Erheen
Verblijf je maximum een maand in Thailand, dan is er géén visum vereist. Wél een internationaal paspoort, dat vanaf de datum van aankomst nog minstens zes maanden geldig is.
Quasi alle internationale vluchten landen op de internationale luchthaven van Suvarnabhumi (BKK) (spreek uit als ‘Soe-wanna-poem’). Thai Airways vliegt er rechtstreeks heen vanuit Brussel. Qatar Airways, Etihad of Emirates zijn vaak een goedkoper alternatief, maar vereisen dan wel een overstap in respectievelijk Doha, Abu Dhabi of Dubai (Skyscanner.nl).
Het merendeel van de langeafstandstreinen komt in Bangkok aan in het station van Hua Lamphong. Onder andere de nachttreinen uit Chiang Mai hebben hier hun terminus (zie link hieronder). De blauwe lijn van de Bangkokse metro bedient eveneens dit station, zodat je vlot kan doorreizen naar je eindbestemming in de stad.
Een nacht aan boord van Special Express n°10
Een juweeltje van een nachttrein tussen Chiang Mai en Bangkok (Thailand)
Lees meerVervoer ter plaatse
Met de blauwe ringlijn van de Bangkokse metro bereik je vlot de Indy Market (station Bang Yi Khan) en de Train Night Market Ratchada (station Thailand Cultural Centre). Beide stations liggen vlak naast de markt. Heb je een tafeltje weten te reserveren bij Raan Jay Fay? Neem dan de blauwe lijn van de metro tot aan Sam Yot, van waar het nog een tiental minuutjes wandelen is. De rooftop bar Above Eleven bereik je met de Sukhumvit-lijn van de Sky Train tot station Nana. Van daar is het nog tien minuutjes te voet. Tickets kunnen in ieder station aan een ticketautomaat of aan het loket gekocht worden, maar enkel met contant geld. Opgelet! De metro en de Skytrain worden elk door een ander bedrijf geëxploiteerd en hanteren elk een eigen ticketsysteem.
De steiger van Phra Arthit ligt vlakbij Phra Athit Road en wordt frequent bediend door de waterbussen van de Chao Phraya Express Boat, naast de metro en de Skytrain eveneens een populair en snel vervoermiddel in Bangkok. De waterbus die over de smalle Khlong Saen Saep vaart, brengt je in een mum van tijd van Sukhumvit naar de omgeving van Wat Saket en Raan Jay Fay.

Is je bestemming moeilijk te bereiken met de boot, metro of Skytrain? Dan kan een taxi nog soelaas bieden. Al moet je met het drukke verkeer wel wat geduld uitoefenen. Vraag zeker voor je instapt of de chauffeur de taximeter zal aanzetten. Ze zullen je eerlijk met ‘ja’ of ‘neen’ antwoorden. Bij een negatief antwoord kijk je best uit voor een andere taxi, anders kunnen ze achteraf vragen wat ze willen. Met de meter aan kost een taxiritje hooguit een paar Euro.
Deze culinaire trip combineren
Ik combineerde mijn culinaire bezoek aan Bangkok ook nog met dit:
Van het chille Chiang Mai tot in het pittoreske Pai
Te voet, per fiets en met de scooter op verkenning in het fascinerende noorden van Thailand
Lees meerExotisch Ko Kut
Een paradijselijk eiland in Zuidoost-Thailand, erg cosy en allesbehalve kut
Lees meer
Congé à volonté
Pingback: Bangkok by Boat & Bike – Op Congé met Xavier