Gasten aan tafel bij Dinner in Motion in Eindhoven
Checklist Dichtbij Getest Nederland Stad

12 x Eten en drinken in Eindhoven

Onze tips voor leuke cafés en smakelijke restaurants in de Lichtstad van de Lage Landen

Een stad beleven doe je niet alleen door van de ene bezienswaardigheid naar de andere te hollen. Nee, een stad moet je ook kunnen proeven. Letterlijk! En dat is in Eindhoven niet anders. Wij lijsten alvast 12 karakteristieke cafés, restaurants en culinaire concepten in Eindhoven op, die je instant doen watertanden om er uit eten te gaan, iets te gaan drinken of misschien wel meer!

Last updated on november 7th, 2023

Dinner in Motion

Fijnproever en op zoek naar eens een andere invulling van gastronomisch tafelen? Dan zal Dinner in Motion je ongetwijfeld soelaas bieden. Tijdens een smakelijk vijfgangendiner geniet je hier van een uniek klank- en lichtspektakel, met projecties op de grote gemeenschappelijke tafel en op de muren om je heen. Bovendien kan je er bij het diner niet alleen voor de aangepaste wijnen kiezen, maar ook voor het ‘halve’ wijnarrangement, waarbij je glas telkens maar voor de helft gevuld wordt. Perfect voor wie het al snel naar zijn of haar hoofd voelt stijgen. Je vindt ‘het meest bijzondere restaurant van Nederland’ in het winkelcentrum Piazza Center, vlakbij het centraal station van Eindhoven.

Fifth NRE

Nog meer gastronomie vind je bij Fifth NRE, een respectabel restaurant dat z’n intrek nam in de uitgedoofde NRE-gasfabriek, aan de rand van de binnenstad maar toch nog op wandelafstand van het centrum. De ‘fifth’ in de naam verwijst naar de vijf verschillende concepten die je hier aantreft: een kleine concertzaal (The Stage), een koffiebranderij (The Roast), twee vergaderzalen (The Rooms), een bar (The Bar) en een gastronomisch restaurant (The Main). The Main bevindt zich onder het originele zaagtanddak van de keurig gerestaureerde fabrieksloods, waar je tegenwoordig op heerlijke gerechten van topniveau wordt vergast.

Dineren bij Fifth NRE is een ware sensatie voor alle zintuigen. Het restaurant is erg gezellig ingericht met modern designmeubilair, dat perfect in harmonie ligt met het ruwe karakter van de oude gasfabriek. Leg je vertrouwen volledig in handen van de chef en waag je aan het verrassingsmenu. Je kan die naar wens in drie, vier, vijf of zes gangen degusteren, al dan niet vergezeld van aangepaste wijnen. Van oktober tot juni fluistert een orkest je diner er ook vaak op met een fijn streepje jazz. Klinkt allemaal als muziek in de oren, niet?

Radio Royaal

Nog meer lekker dineren in een industriële setting? Dat kan bij Radio Royaal. Je vindt dit eigenaardige restaurant in een uitgedoofde machinekamer op de oude Philips-site van Strijp-S, naast het kenmerkende Klokgebouw. De gerechten zijn er best wel nog schappelijk van prijs en ook het heerlijke driegangenmenu is verre van een ‘strijp’ door de rekening. Wil je trouwens zelf de handen uit de mouwen steken? Dan kan je je hier eveneens inschrijven voor een kookworkshop. Ook eigenaardig: hun website eindigt met de extensie .be, zie je niet zo vaak in Nederland.

Down Town Gourmet Market

Ben je er nog niet helemaal aan uit waar je precies trek in hebt? Trek dan misschien naar Down Town Gourmet Market, het kloppende culinaire hart van Eindhoven. In deze bruisende overdekte markthal heb je zomaar even keuze uit 20 verschillende eetstandjes, met keukens van over de hele wereld.

COFFEE LAB

COFFEELAB experimenteert niet alleen met heerlijke koffie, maar serveert daarnaast ook lekker verfrissende sapjes en smakelijke slaatjes. Perfect voor een lichte lunch of een welverdiende koffiepauze. In Eindhoven vind je zowel een vestiging op Strijp-S als aan het centraal station van Eindhoven.

Intelligentia

Haal het kind in jezelf opnieuw naar boven en trakteer jezelf bij Intelligentia op één van de beste ijsjes van Eindhoven. Ook al is de kans groot dat je bij dit ijzingwekkende ijssalon op Strijp-S even zal moeten aanschuiven, eens je het smeuïge lekkers onder je neus geschoven krijgt, is het wachten al lang weer vergeten. Met z’n roze interieur lijkt Intelligentia bovendien wat op een decor uit de film Barbie, terwijl de bedienende dames precies lijken ontsnapt te zijn uit een reclamespot van Mora. Het leven is dan wel geen crèmekar, maar bij Intelligentia misschien juist wel.

100 Watt Stadsbrouwerij

Nederland kan bijlange nog niet tippen aan bierland bij uitstek België, maar toch zijn onze noorderburen aan een sterke inhaalbeweging bezig. Ook in Eindhoven, waar stadsbrouwerij ‘100 Watt’ al sinds 2012 bier brouwt. De gloeilamp in het logo vormt alleszins een mooie knipoog naar het peertje waar het voor Philips in 1891 allemaal in Eindhoven mee begon.

Brouwerij ‘100 Watt’ ligt in de oude Schellens-fabriek, op de oevers van de Dommel en vlakbij het Van Abbemuseum. Café 100 Watt is dé uitgelezen plek voor een kritische bierproeverij. Ik ben alvast fan van hun IPA Euforie 3 en het fruitige, blonde bier met de dramatische titel Orchestra of Angels. Bij mooi weer kan je buiten plaatsnemen op het zonnige terras met zicht op de Dommel, terwijl je er ’s avonds onder het zachtgele licht van de golvende guirlande-verlichting nog lang over de voorbije dag kan nakaarten met een ‘100 Watt’-biertje in de hand. Drink wel met mate, want je zou toch niet willen dat je licht te vroeg uitgaat?

Radegast 040

Nog meer gerstenat vind je bij Radegast 040, dat maar liefst 34 bieren op tap heeft. Je vindt deze brasserie vlakbij het Philips Museum, in de ‘Witte Dame’, één van de vroegere fabrieksgebouwen van Philips dat er al even wit uitziet als de schuimkraag van je vers getapte pint. De T-shirts van het bedienend personeel verkondigen bovendien de veelbelovende leuze ‘Bieren en bijten’. Bestel bij je biertje dus zeker ook een portie bitterballen. Je bent tenslotte in Nederland. En de dames in kwestie bijten heus niet.

Binnen in het industriële interieur van Radegast 040 pronkt boven de toog een grote lichtreclame met daarop het logo van Philips – nog zo’n souvenir van de gemigreerde lichtfabrikant – en voor de ramen zorgen de bierbakken gevuld met san severia’s voor een kleine kronkel groen. Groen is zeker ook hoe het opgefleurde Clausplein met het zonovergoten terras van Radegast 040 er dezer dagen bij ligt. Vroeger een kale woestijn van kleurloze, betonnen tegels, sinds kort een oase van groen met zachtheuvelende bloem- en grasperkjes waar het heerlijk toeven is. Een geslaagd resultaat van de vergroeningspolitiek die de stad Eindhoven al jaren voert.

De Oude Telefooncentrale

Naar de geschiedenis van De Oude Telefooncentrale, gelegen op de oude Philips-site van Strijp-S, is het niet lang gissen. Tot 1978 huisde in het voormalige SEY-gebouw de telefooncentrale van Eindhoven. Nu is het een gezellige plek voor een drankje of een lichte maaltijd. Binnen in het vintage interieur bulkt het van de verwijzingen naar het verleden. Op iedere tafel pronkt een oud telefoontoestel en aan de muur achteraan hangt een grote ouderwetse foto van een zogenaamde centraliste. Dit waren de werknemers van de telefooncentrale die vanop de eerste verdieping hier de inwoners van de stad met elkaar in telefonische verbinding brachten. 

Ook nu nog brengt De Oude Telefooncentrale heel wat mensen bijeen, maar dan fysiek. Tijdens de week valt er hier dan ook heel wat te beleven. Op donderdag speelt de DJ van 16u tot 19u niets anders dan 80’s hits, op zaterdag smeken bordspelletjes op de tafels om bespeeld te worden en iedere derde zondag van de maand mag je de DJ jouw favoriete LP laten draaien. Ja, hallo zeg!

KEVN – Kelderman en Van Noort

KEVN is de afkorting van ‘Kelder en Van Noort’, een klein gezellig cafeetje in de Eindhovense volkswijk Woensel West. Het café huist in een glazen paviljoen, een ontwerp van architect Dirk Roosenburg die er een nominatie voor de Architectuurprijs 2021 mee in de wacht sleepte. Het houten gebinte is trouwens recyclage van een oude varkensstal, terwijl de locatie van KEVN de speelplaats van een geschorste school belichaamt. Herbestemming op z’n best! Binnen in de school transformeerden de klaslokalen in creatieve start-ups en studio’s, terwijl je op de benedenverdieping wat kan rondsnuisteren in een gratis toegankelijke kunstexpositie.

Woensel West ligt wel een eindje buiten het stadscentrum. Je neemt dus best de fiets om er te geraken. Als alternatief kan je ook de trein nemen. Die stopt namelijk vlak naast KEVN, in het station van Eindhoven Strijp-S. Opgelet! Enkel stoptreinen – in Nederland ‘Sprinters’ genaamd – stoppen er.

Lees hier meer over Woensel West, ooit het ‘Wilde Westen’ van Eindhoven.  

Thomas

Eens de avond valt, komt de binnenstad van Eindhoven pas helemaal tot leven. Ga in de schaduw van de tweetorige Sint-Catharinakerk een exotische cocktail drinken bij Thomas, een hippe bar die z’n intrek nam in een oud barok theater. En dat valt langs binnen nog erg goed te herkennen. Let er zeker ook eens op de kleurrijke, surrealistische muurschilderingen! Al wordt dat naar de avond toe al iets moeilijker, wanneer de lichten wat meer gaan flitsen en de uitgespeelde toneelzaal in een wulpse danstempel reïncarneert. Of toch in het weekend. Thomas ligt dan ook in pole position voor Stratumseind, dé uitgaansbuurt van Eindhoven (zie volgend item).

De meest populaire cocktail bij Thomas? Dat moet volgens onze sympathieke serveuse de Caribbean Pornstar zijn: witte rum met limoensap en passievrucht én een gratis shotje cava er nog eens bovenop. Toch niet echt je ding? Weet dan dat Thomas meer dan 30 cocktails op het menu staan heeft. Je ontvangt bij je cocktail bovendien een jeton die je op maandag of dinsdag tegen een gratis cocktail kan inwisselen. Weer een extra reden om dat weekendje Eindhoven nog wat langer te laten duren.

Stratumseind

Om het weekend nog wat langer te maken – of op z’n minst de nacht toch – moet je in Stratumseind zijn, dé plek in Eindhoven om eens stevig de bloemetjes buiten te zetten. Deze levendige straat boordevol kleurrijke neonverlichting is naar verluidt de langste caféstraat van Nederland, met meer dan 40 cafés die er zij aan zij schuren. En luid is het er zeker en vast. De wilde beats gonzen er luidkeels door de boxen, behalve in één café dan misschien: de RGB Disco, waar je de muziek enkel maar kan horen door een koptelefoon op je nog net niet houten kop te knellen. Je krijgt er meteen de keuze uit drie dj’s, via het rode, groene of blauwe kanaal. Vandaar de naam RGB dus. Silent disco waarbij je ongegeneerd kan meebrullen met de liedjes, ook al krijgen de mensen rondom je er misschien wel een houten kop van.


Overzichtskaart


Met dank aan Eindhoven365 voor de uitnodiging en het organiseren van ons weekendje Eindhoven.

Logo Eindhoven365
Logo Eindhoven

0 reacties op “12 x Eten en drinken in Eindhoven

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: