Logeren

Pera Palace Hotel: ‘grand luxe’ van weleer in Istanboel

Historisch luxehotel (*****) in de hippe wijk Beyoğlu te Istanboel


Het neoklassieke Pera Palace Hotel in Istanboel is een luxehotel op de gelijknamige Peraheuvel, in het moderne district Beyoğlu, niet ver van de winkelstraat Istiklal Caddesi. Ook de Galatatoren en -brug liggen binnen handbereik. Pera Palace werd in 1892 opgericht door de Compagnie Internatonial des Wagons Lits (CIWL), een Belgische spoorwegonderneming nota bene, om de reizigers van de legendarische Orient-Express te bed te leggen. Istanboel was in de beginjaren van deze prestigieuze trein namelijk het zuidoostelijke eindpunt voor welgestelde reizigers uit de richting van Londen en Parijs. De wereldberoemde bestseller van Agatha Christie, over die beruchte moord op de Orient-Express, zou naar verluid in kamer 411 van Pera Palace geschreven zijn, tijdens één van haar vele verblijven hier. Je kan die kamer desgewenst ook voor jezelf reserveren.

De authentieke uitstraling van Pera Palace Hotel

De publieke ruimtes van het hotel zijn in feite één groot museum. Historische relikwieën, zoals servies, wijnetiketten en publiciteitsfolders, herinneren in vitrinekasten aan de glorietijd van de Orient-Express. In de traphal dan siert een omvangrijk portret van CIWL-pionier Georges Nagelmackers er trots de muren. Pera Palace hotel in Istanboel beschikt tevens over de allereerste elektrische lift ooit gebouwd in Turkije, die bovendien nog steeds functioneert. Hoewel normaal gezien niet toegankelijk voor het publiek, kreeg ondergetekende toch de uitzonderlijke eer om met dit antiek stukje verticaal transport krakend naar het vijfde verdiep getild te worden. Ook al verblijf je niet in dit hotel, Pera Palace is beslist eens een kijkje waard.

Bij het binnenwaaien van dit prestigieuze hotel, doorheen de iconische draaideur, werd ik bij mijn aankomst zo terug gezogen naar de Belle Epoque van eind 19e eeuw. In de Kubbeli Saloon werd intussen de dagelijkse afternoon tea geserveerd, begeleid door een streepje klassieke muziek van de vleugelpianist. Op een grote tafel in het midden van het salon lag er alvast een oase aan patisserie verleidelijk op zoetebekken te wachten. Nog meer lekkers vind je bij Patisserie de Pera, een tearoom waar je je onder meer te goed kan doen aan zelfgemaakte chocolade, Franse gebakjes en Turkse delicatessen.

De kamers en de spa

De kamers zijn luxueus ingericht in een klassieke stijl. Ik sliep er in een ruime deluxekamer met kingsize bed en een panoramisch uitzicht op de Gouden Hoorn. Dankzij de minibar kan je op elk moment van de dag je dorst lessen op de kamer. De badkamer is uitgerust met een marmeren wastafel en dito muren, een knipoog naar de typisch Turkse stoombaden. Een nostalgisch uitziende badkuip vult het sanitair geheel verder aan. Ik liet het bad echter voor wat ze was en leverde mij in de plaats daarvan volledig over aan een traditionele, Turkse schuimmassage in de hammam van Pera Spa. In de wellnesszone staat er eveneens een bubbelbad en een klein binnenzwembad ter beschikking van de gasten.

Eten en drinken

Voor het diner ‘s avonds kan je niet terecht in het hotel, maar de nauwe straatjes in de buurt barsten van de hippe cafés en restaurants, waar de lokale bevolking op het einde van de dag duchtig het leven komt vieren. Bij je terugkeer in het hotel kan je dan nog een slaapmutsje bestellen in de klassevolle Orient Bar. Ik genoot er met een frisse cocktail in de hand nog even van wat live saxofoonmuziek, om dan met een deugdzaam gevoel van voldoening mij in mijn chique kamer terug te trekken. De ochtend nadien dan werd ik verwacht in het toepasselijke Agatha Restaurant, op de benedenverdieping, voor een riant ontbijtbuffet. Je kan er ter plaatse ook je eigen omelet samenstellen.

De prijzen

De prijzen bij Pera Palace Hotel in Istanboel zijn best wel schappelijk voor de luxe en grandeur die je er in de schoot geworpen krijgt. Voor een deluxekamer met zicht op de Gouden Hoorn starten die al vanaf € 110 per kamer per nacht, exclusief ontbijt. Wens je er het ontbijt bij te reserveren, dan wordt de vanaf-prijs € 154 per kamer per nacht. Je kan er nog meer munt uit slaan door een deluxekamer met Perazicht te boeken, aan de straatzijde van het hotel. Die prijzen starten al vanaf € 85 (zonder ontbijt) en € 129 (met ontbijt) per kamer per nacht. Wens je voor de Agatha Christie kamer te gaan, dan dien je daar minstens € 247 voor de kamer per nacht voor over te hebben, exclusief ontbijt.

Vervoer

+ De taxi is de meest efficiënte manier of van de luchthaven aan het hotel te geraken. Er is een taxistandplaats net buiten het hotel. Eenmaal ter plaatse bevinden de meeste bezienswaardigheden zich op wandelafstand.

+ Vanaf de luchthaven kan je eventueel ook gebruik maken van shuttlebus HVIST-14 tot de halte Taksim, al is dit eerder omslachtig. Van Taksim is het nog een kwartiertje te voet tot het hotel, of één halte per metro (Hava.ist).

Tramhalte Karaköy İstasyonu ligt op een kwartiertje afdalen van het hotel, via de Galatatoren. Vanaf deze halte kan je tram T1 nemen om snel naar het historische stadsdeel Sultanahmet te sporen. Je kan de tramhalte alternatief ook bereiken met de antieke kabelspoorweg Tünel. Het bergstation Beyoğlu van de kabelspoorweg ligt op vijf minuten wandelen van het hotel.

Het kost je een twintigtal minuutjes te voet, bergafwaarts langsheen de Galatatoren, naar de kade van Karaköy van waar je een ferry kan nemen naar het Aziatische deel van de stad. Je kan de kade alternatief ook bereiken met de antieke kabelspoorweg Tünel.

Op vijf minuten wandelen van het hotel, aan het begin van de winkelstraat Istiklal Caddesi, ligt metrostation Şişhane waar lijn M2 stopt. Maar de metro heb je normaal gezien niet meteen nodig bij een bezoek aan Istanboel.


Perapalace.com


Meer in Istanboel

1 reactie op “Pera Palace Hotel: ‘grand luxe’ van weleer in Istanboel

  1. Pingback: Buitengewoon Istanboel – Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: