Bed and breakfast Het Verblijf in Lennik, Pajottenland
Logeren

Het Verblijf

Gastvrije B&B in het prachtige Pajottenland

België / Pajottenland / Lennik

Last updated on februari 1st, 2022


Met open armen, zo worden we verwelkomd in ‘Het Verbijf’, de charmante B&B van het sympathieke duo Hugo en Inge. Een prachtig gerestaureerde driekantshoeve is het, landelijk gelegen in het Brabantse Lennik. We bevinden ons hier in het kloppende hart van het Pajottenland. Afgaande op de bescheiden naam van de accommodatie is het niet lang gissen naar hun core business, maar hier overnachten belooft heus wel meer dan louter een simpel verblijf. Je komt er namelijk in een huiselijke herberg terecht, het resultaat van een uit de hand gelopen project van het uitbatende echtpaar. “We waren eigenlijk initieel op zoek naar een plaats om yogaworkshops aan te bieden”, aldus Hugo, in een vorig leven nog electronicus, tegenwoordig yogaleraar. “Per toeval viel ons oog op deze twee eeuwen oude hoeve, die toen te koop stond. We beslisten ervoor te gaan, de boerderij grondig te renoveren en er dan meteen ook maar een B&B met acht gastenkamers van te maken”, gniffelt Inge. En de yogaruimte dan? Die kwam er vanzelfsprekend ook.

Het boerenerf werd intussen knap omgetoverd tot een fleurige binnentuin met een beeldig terras uit kasseien, gemillimeterde graspartijen en een T-vormige vijver. “In de voormalige mestput komt er ook nog een zitkuil, waar de gasten zich rond een knetterend houtvuur kneuterig tegen elkaar aan zullen kunnen nestelen”, verklapt Inge. “Je zal er allesbehalve in de shit zitten”, grapt ze. Ook de hoeve zelf, die in een U rondom de binnenplaats krult, werd keurig door familie opgeknapt. Eén van de vleugels doet nu dienst als de privéwoning van het ondernemende koppel. Er is dus de klok rond iemand aanwezig, wanneer er gasten zijn. In de middelste vleugel installeerden ze een knusse bibliotheek in boho-stijl en in de voormalige schuur ernaast kwam er een vergaderzaal annex yogaruimte. De derde vleugel herbergt de gastenkamers. Er tussenin verrees er ook nog een nieuwbouw, met daarin een gezellige zithoek en een keuken met alles erop en eraan. Uitermate gezellig allemaal! En alles ligt er bovendien spik en span bij.

De acht kamers liggen verspreid over twee verdiepingen. Ze zijn allen sfeervol ingericht in een eenvoudig maar fris design, met boven het bed telkens een uniek kunstwerk. We zijn de enige gasten vannacht en krijgen zomaar even de grootste kamer toegewezen, op het gelijkvloers. De zandkleurige vloer uit natuursteen en het door houten balken gedragen plafond zorgen er voor een rustieke sfeer. Achter een houten schuifdeur, een subtiele knipoog naar het boerderijverleden, schuilt de badkamer met WC, wastafel en inloopdouche. Erg breed is het er niet, maar door de grote lengte voelt de badkamer verre van klein aan. Omdat ze bij ‘Het Verblijf’ sterk inzetten op ecologie, proberen ze zuinig om te springen met warm water. Wat niet wil zeggen dat je automatisch een koude douche zal krijgen. Even een druk op de aanvraagknop, vijf minuten wachten en daar heb je je strelend warm water!

Op de kamer vind je een fles water van het huis om ‘s nachts je dorst mee te lessen. Maar heb je zin in iets straffer? Dan kan je in de keuken een biertje of wijntje uit de koelkast gaan jatten. Mijn buit? Een schuimende trappist van La Trappe. Niet echt lokaal, maar kom. De gepaste glazen vind je in de antieke, houten kast naast het aanrecht. Laat de uitbaters gewoon achteraf even weten wat je precies achterover gehesen hebt, zodat dit bij vertrek kan verrekend worden.

Een avondmaal zal je in ‘Het Verblijf’ helaas niet vinden, tenzij je je eigen potje in de keuken van de B&B kookt. Maar je kan in de buurt ook gewoon op restaurant. Wij gingen eten bij Klavervier, op anderhalve kilometer van de B&B. Misschien wat aan de dure kant, maar het eten is er dan ook wel voortreffelijk. Vooral hun stoverij is om van te smullen (klavervier.be)!

Zondagse morgenstond in het Pajottenland. De maagdelijke lentezon strooit zijn gouden ochtendstralen genereus over het erf uit. Over de akkers zweeft nog een dansende nevel en vogels repeteren al volop voor hun volgende fluitconcert. Wanneer we opstaan, is Inge buiten op het terras al druk in de weer met het indekken van de ontbijttafel. En Hugo, die komt net terug thuis van de bakker, met onder de arm ovenverse broodjes en de krant. We nemen plaats aan de grote houten tafel, die nog maar de week voordien ineen getimmerd werd. Op de dis een royaal palet aan beleg, voor elk een glas versgeperst fruitsap, glazen potjes met yoghurt en een gezonde kom fruit, alle van biologische oorsprong. “Omeletje?” vraagt Hugo retorisch. Graag! We worden er werkelijk als een koningspaar op onze wenken bediend. Daar moeten we dan ook met volle teugen van genieten, want in drukkere tijden is het ontbijt normaal gezien in buffetvorm.

Ook al bivakeer je bij ‘Het Verblijf’ helemaal te velde, je kan de omgeving ook deels zonder de wagen gaan verkennen. Via het netwerk van wandelknooppunten sta je zo te voet in Gaasbeek met zijn indrukwekkende kasteel, een tocht van om en bij tien kilometer heen en terug. In de keuken van de B&B liggen er wandelkaarten te leen. Tip: Iedere zaterdagnamiddag is er op het charmante dorpsplein van Gaasbeek een wekelijkse boerenmarkt, bestaande uit een handvol marktkraampjes met een scala aan artisanale producten uit de streek. Sommige waren zal je wellicht nog herkennen van op de ontbijttafel. Niet zo’n fervent wandelaar? Dan kan je vlakbij de B&B ook een Citroën 2PK huren om mee op stap te gaan. Ook een daguitstap naar Brussel, dat amper vijftien kilometer van hier ligt, behoort er tot één van de mogelijkheden (zie ook ‘metro‘)!

B&B ‘Het Verblijf’ is een karaktervolle uitvalsbasis voor wie het prachtige Pajottenland eens van naderbij onder de loep wil nemen. Je zal hier vast en zeker de plattelandsrust en de hoffelijke ontvangst enorm weten te appreciëren. Je kan er perfect als koppel een verblijf boeken, maar ook met vrienden, familie of collega’s ben je hier aan het juiste adres. Je kan eventueel ook de vergaderruimte afhuren voor meetings of een teambuilding. En waarom niet meteen een yogasessie met Hugo regelen, nu je hier toch bent…?


Wij betaalden 95 Euro per nacht voor een kamer met ontbijt. Gezien wij er slechts één nacht verbleven, kwam daar nog een toeslag van 8 Euro bovenop. Je kan rechtstreeks bij hen boeken: hetverblijf.be.

Gezien de rurale ligging van ‘Het Verblijf’ is een auto aangewezen. Je komt er via afrit 20 (Ternat) op de E40 Brussel-Kust of via afrit 25 (Petit-Enghien) op de E429 Halle-Doornik, en vervolgens over de N285 tot Lennik. Vanuit Oudenaarde, Ninove of Brussel kan je ook voor de N8 opteren. Gratis parking voor de B&B.

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Sint-Martens-Bodegem (6 km) (nmbs.be).

Bushalte Sint-Martens-Lennik Groenenberg ligt op 1,2 km van ‘Het Verblijf’. Lijn 141 Brussel – Leerbeek passeert er op weekdagen minstens eenmaal per uur, in de weekends en op feestdagen eenmaal om de twee uur. De rit van of naar het station van Brussel-Zuid neemt ongeveer een half uur in beslag (delijn.be).

Een dagje uit naar Brussel? Het metrostation Erasmus bevindt zich op amper zes kilometer van de accommodatie. Je kan de auto hier (betalend) achterlaten. Metrolijn 5 spoort om de zes à tien minuten rechtstreeks naar het centrum van Brussel (mivb.be).


hetverblijf.be


Meer in het Pajottenland

2 reacties op “Het Verblijf

  1. Pingback: Vooruit met de geit! - Op Congé met Xavier

  2. Pingback: Vooruit met de geit! - Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: