Logeren

Mercure Han-sur-Lesse

Splinternieuw viersterrenhotel in het Ardense Han-sur-Lesse (België)

België / Ardennen / Han-sur-Lesse


Dit splinternieuwe viersterrenhotel van de Franse hotelketen Accor opende zijn deuren pas in oktober 2020, recht in het centrum van Han-sur-Lesse, een charmant Ardens dorpje in de buurt van Rochefort. De safaribus naar het wildpark en het antieke trammetje dat de bezoekers naar de ingang van de grotten voert, populaire attracties waar dit dorp zo om geroemd is, vertrekken vlak naast het hotel. Hoewel Han-sur-Lesse maar een scheet groot is, biedt het gezien zijn grote toeristische waarde een arsenaal aan restaurants op amper een minuut stappen van het hotel. De regio leent zich ook uitstekend voor schitterende wandelingen in de natuur.

Bij het betreden van het hotel botsen wij meteen op de centraal geplaatste bar, die er prominent het gelijkvloers domineert. De receptiedesk ernaast is in vergelijking eerder bescheiden. De benedenverdieping is één grote, open ruimte met een trendy interieur, waarbij de ontwerpers voornamelijk met houten materialen speelden, aangevuld met hedendaags meubilair in warme tinten. Het hotel lijkt zichzelf zo min of meer in de regio geïntegreerd te hebben en straalt één en al authentieke charme uit. Je zou haast vergeten dat je in een vestiging van één der grootste hotelketens in Europa binnen stapt. Rechts van de receptie is er een gezellige zithoek met boekenkast en daarachter een speelhoek voor de kinderen. Links van de receptie heb je dan de knusse bar en het bistronomische restaurant Merlesse, onder leiding van Michelinchef Benoit Dewitte. Je dineert er in een aangenaam kader onder een weelderig plafond van hangende gloeilampen en (vals) klimop.* In de zomer kan je ook buiten op het zonnige terras plaatsnemen.

Wij hebben voor één nacht een klassieke tweepersoonskamer met kingsize bed geboekt, één van de 117 kamers en suites die het hotel telt. Onze bevallige kamer is rustiek ingericht in houten, witte en kakigroene tinten. Niet erg groot, maar toch ruim voldoende voor een koppel. Een grote tekening boven het bed verwelkomt ons nogmaals in Han-sur-Lesse. Doorheen het raam kijken we uit over het parkje naast het hotel, waar je de trammetjes richting de grotten doorheen ziet tuffen. Grote meerwaarde in de kamer is het Nespresso-apparaat. Er is eveneens een (weliswaar lege) minibar. Ideaal dus indien je, net zoals wij, je eigen fles wijn meebrengt voor een aperitief op de kamer. De zitbank aan het raam is daar alleszins uitermate geschikt voor, zodat je niet op het bed hoeft te zitten. De televisie aan de muur kan je trouwens via een QR-code met je GSM bedienen, om een streepje muziek af te spelen bijvoorbeeld. De badkamer is uitgerust met een inloopdouche en heerlijk geurende producten van het merk Rituals. Enige nadeel hier is dat de WC nogal dicht tegen de wastafel staat.

Voor vanavond hebben we bij restaurant Merlesse een driegangenmenu besteld.* Als amuse-bouche krijgen we eerst een smakelijk sateetje van buikspek gegrild op houtskool voorgeschoteld. Het voorgerecht dat meteen volgt, cappeletti met ham en kaas (een soort van ravioli, n.v.d.r.) in bouillon, is niet meteen een hoogvlieger en heeft al wat van zijn temperatuur verloren, maar het hoofdgerecht is gelukkig een échte doeltreffer: Konijn met boerenkool en Albufeirasaus. Het klinkt als echte boerenkost, maar is van gastronomisch lekker niveau. Om je vingers van af te likken gewoon! Ook het dessert, een sorbet van yoghurt, ananas en kokos, valt enorm in de smaak. En bovendien erg licht op de koop toe, zodat we niet met een opgeblazen maag tussen de lakens hoeven te kruipen.

‘s Ochtends is het heerlijk ontwaken in het bed dat uitermate comfortabel ligt. Het royale ontbijtbuffet dan voorziet alles wat een viersterrenhotel in huis hoort te hebben.* We checken uit, terugkijkend op een verkwikkende nacht in dit prachtige nieuwbouwhotel. Ik wens hierbij ook het erg vriendelijke personeel te vermelden, en dan vooral de jonge, sympathieke hotelmanager die overal bijsprong waar nodig, opdat de klanten nooit lang op iets hoefden te wachten. Hij haalde ook steeds zijn beste Nederlands boven bij de Vlaamse gasten.

* Wij bezochten dit hotel tijdens de tweede lockdown van de coronacrisis, dus kan het zijn dat onze ervaringen niet altijd representatief zijn voor de werking in normale omstandigheden. De bar en het restaurant waren fysiek gesloten. Eten en drank konden wél via room service besteld worden. Voor het diner was er één vast menu, die gang per gang aan de kamer geserveerd werd. Info over het menu en reserveren geschiedde aan de receptie. Voor het ontbijt kon je ‘s ochtends op een vooraf aangeduid tijdstip naar het buffet op het gelijkvloers afzakken. Het personeel vulde dan een zakje met de producten naar jouw keuze, om dan op je kamer op te eten.


Wij betaalden samen 129 Euro voor één nacht in een klassieke tweepersoonskamer, inclusief ontbijt.

Het driegangendiner was tijdens ons verblijf best wel prijzig: 60 Euro per persoon, inclusief één fles huiswijn (wit, rood of rosé) per twee personen. Wellicht heeft dit te maken met de verplichte room service tijdens de coronacrisis en het extra personeel dat daarbij diende ingezet te worden.

De kassa’s en het vertrekpunt voor zowel de Grotten van Han als het dierenpark liggen vlak naast het hotel (grotte-de-han.be).

Op het plein bij de kerk bevindt zich een overzichtskaart met mogelijke wandelroutes. Ik bokste zelf een lusvormige wandeling van 10 km ineen, waarvan je hieronder naar het verslag kan doorklikken.

Mercure Han-sur-Lesse beschikt over een privéparking, wat met 15 Euro per dag niet erg goedkoop is. Je kan de wagen ook gewoon parkeren op het plein aan de kerk, schuin tegenover het hotel. Je hoeft er enkel van mei t.e.m. augustus te betalen (0,50 Euro per uur). Het kan tijdens die zomerperiode erg druk zijn in Han-sur-Lesse, wat het soms moeilijk maakt om parking te vinden.

De bushalte Han-sur-Lesse Eglise bevindt zich net achter de kerk, die schuin tegenover het hotel ligt. Enkele keren per dag stopt er een bus van lijn 29 Jemelle-Rochefort-Wellin, die in (Rochefort-)Jemelle aansluiting geeft op de treinen komende van Brussel. In de vakanties en tijdens het weekend rijden er meer bussen dan op weekdagen buiten de schoolvakanties (letec.be en nmbs.be).


mercure.accor.com


In de buurt van Han-sur-Lesse

3 reacties op “Mercure Han-sur-Lesse

  1. Pingback: Bom Dia, Costa de Lisboa! – Op Congé met Xavier

  2. Pingback: Lesse is more – Op Congé met Xavier

  3. Pingback: In kleine vitesse rond Han-sur-Lesse – Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: