Hektor Container Hotel Tallinn exterieur
Logeren

Hektor Container Hotel: ‘Out of the box’ overnachten in Tallinn

Review

Hey, ooit al eens in een echte zeecontainer willen slapen? Wel, dan ben je bij Hektor Container Hotel in Tallinn, Estlands hoofdstad, helemaal aan het juiste adres. Maar geen schrik! Je hoeft hier immers niet te overnachten in een kille container, volgestouwd met goedkope, plastic brol uit China. Nee hoor, zodra je je kamerdeur opent, kom je juist terecht in een knusse thuis, inclusief een fluweelzacht tweepersoonsbed en zelfs een eigen badkamer! ‘Out of the box’ overnachten in Tallinn? Zeg maar: ín the box!

Last updated on april 14th, 2023

Ligging

Hektor Container Hotel lijkt schijnbaar wat in een verloederde buurt te liggen, maar niets is minder waar! Dit unieke hotel vertoeft immers in het bruisende Telliskivi, een voormalige industriebuurt die tegenwoordig dé place to be in Tallinn is, net achter het station. En ook het historische centrum is maar een goeie vijf minuten te voet van hier.

Tallinn Telliskivi
Tallinn panorama

Het hotel

Het nagelnieuwe Hektor Container Hotel heeft nog niet zo bijster lang geleden onderdak gevonden in een gewezen werkplaats voor treinen. Dat verklaart het grote opschrift “DEPOO” op de voorgevel misschien. Zo’n 150 jaar oud is het bejaarde gebouw al. Jarenlang stond de oude treinloods leeg, tot men enkele jaren geleden besliste om de bouwvallige werkplaats grondig te restaureren en in een trendy hotel om te toveren. Met containers als slaapkamers dan nog wel. Je moet er maar opkomen! “Ten tijde van de Sovjet-Unie produceerde men hier zelfs in het geheim raketonderdelen”, verklapt de sympathieke Margit ons, één van de jeugdige hotelmedewerkers die ons bij aankomst verwelkomt. Cool, we slapen nog eens in een geheime raketbasis ook! Of zo heroïsch beeld ik het mijzelf toch even in.

Hektor Container Hotel Tallinn lobby interieur
Hektor Container Hotel Tallinn lobby interieur

Check in

We checken onszelf in aan de tablet in de ruime onthaalhal, dat met een grote glazen wand van de rest van de loods gescheiden wordt. Een prachtig plek hebben ze er hier van gemaakt. De fraaie parketvloer en de gezellige, eigentijdse inrichting met industriële touch zorgen er meteen voor een gezellige huiskamersfeer. Kijk zeker ook eens omhoog! In de nok van het dak pronkt immers nog een oude metalen rolbrug, beletterd met Russische tekens. Een stille getuige uit het woelige verleden.

“Cool, we slapen nog eens in een geheime raketbasis ook! Of zo heroïsch beeld ik het mijzelf toch even in.”

De containers

Eens de check in voltooid, openen we met onze persoonlijke code de elektrische schuifdeur, de magische poort naar het karaktervolle containerparadijs. Daar staan ze dan, als legoblokjes keurig in twee lagen op elkaar gestapeld, onder het zaagtanddak van het oude treindepot: 84 zwartgeverfde containers, elk een slaapkamer herbergend. Geen grauw havensfeertje, maar juist een enorm sfeervolle bedoening is het hier. De vloer tussen de containers bestaat eveneens deels uit parket, aangevuld met enkele vierkante meters kunstgras, hier en daar een fris boompje tussen de containers en een knusse zithoek met lederen zetels nabij het grote, antieke glasraam.

Maar het blijft mij toch wel een raadsel hoe men al die containers hier in Godsnaam binnen gesmokkeld heeft. Ik vraag het meteen aan Margit, die net komt voorbij huppelen. “Zie je dat grote glasraam daar?” wijst ze. “Wel, alle 84 containers kwamen langs daar naar binnen en werden vervolgens één voor één op elkaar gestapeld met behulp van de rolbrug, die nu boven het onthaal hangt.” Straf!

Hektor Container Hotel Tallinn loods interieur
Hektor Container Hotel Tallinn loods interieur

“Zie je dat grote glasraam daar?” wijst ze. “Wel, alle 84 containers kwamen langs daar naar binnen en werden vervolgens één voor één op elkaar gestapeld met behulp van de rolbrug, die nu boven het onthaal hangt.”

Hektor Container Hotel Tallinn zithoek

De kamers

Met dezelfde cijfercode ontgrendelen we nu ook de deur van onze eigenste containerkamer. De binnenkant van de container lijkt trouwens in de verste verte niet op een zeecontainer, maar eerder op… jawel, een hotelkamer! Een geslaagde camouflage van houten panelen verbergt de metalen containerwanden en de strakke, hedendaagse ledverlichting zorgt er meteen voor een warme sfeer binnen. Op de kop van de container werden de metalen deuren vervangen door een groot raam, ook al kan je niet echt naar buiten turen. Maar op die manier sijpelt er toch nog iets van daglicht de trendy kamer binnen.

Hektor Container Hotel Tallinn kamer tekst
Hektor Container Hotel Tallinn kamer interieur Xavier Samyn

Het interieur is betrekkelijk basic, maar erg praktisch ingedeeld. Je bagage krijg je gemakkelijk kwijt in de grote schuiven onder het ruime bed, dat overigens maar net tussen beide muren past. Een heerlijk zacht bed by the way, dat ons instant in slaap doet wiegen, precies alsof we op zee zijn. Je zou haast gaan dromen dat je de ochtend nadien wel eens op een andere plek zou kunnen wakker worden. Maar Tallinn is anders best wel oké, hoor.

Verder beschikt de kamer ook over een klein bureautje en een eigen badkamer met douche. Een leuke fait divers in iedere containerkamer is de originele tekst die op de muur prijkt, een leuk weetje dat je meteen doet beseffen hoe groot je container eigenlijk wel is! Zo kan je in de onze blijkbaar 420.000 Iphones kwijt, genoeg om alle inwoners van Tallinn met elkaar te doen skypen. Eerlijk: we hebben het niet gefactcheckt.

Hektor Container Hotel Tallinn badkamer

Een geniale zet

De opening van Hektor Container Hotel kon qua timing niet slechter vallen. “Wij zijn open sinds februari 2020”, zucht Margit. Inderdaad, één maand voor de wereldwijde uitbraak van de coronacrisis. Veel toeristen heeft Hektor Container Hotel dan ook nog niet gezien. Zelfs bij ons bezoek (in het najaar van 2021, n.v.d.r.) zijn wij er één van de weinige vakantiegangers. Maar daar hebben ze bij Hektor Container Hotel gelukkig iets geniaals op gevonden.

“Voor een zacht prijsje kan je hier ook een container voor een long stay afhuren,” vertelt Margit trots. “Perfect voor bijvoorbeeld studenten die in Tallinn studeren of werknemers die hier tijdelijk enkele weken of maanden voor hun job moeten zijn.” Van een ‘win-win’ gesproken! Er is voor hen alleszins een moderne, goed uitgeruste keuken in het hotel aanwezig, waar je je eigen potje kan koken. En iedere ochtend kan je in de bezinningsruimte deelnemen aan een gratis yogasessie. Ook wij als hotelgasten! Wie zou hier nu niet willen verblijven?!

Hektor Container Hotel Tallinn exterieur

“Iedere ochtend kan je in de bezinningsruimte deelnemen aan een gratis yogasessie.”

Het ontbijt

Geen zin om ‘s ochtends zélf iets in mekaar te flansen voor ontbijt? Geen zorgen, want dat kan de dedicated staff van Hektor Container Hotel perfect voor jou doen. Op bestelling, weliswaar. En tegen betaling natuurlijk. Maar kijk eens wat een verrukkelijk ochtendmaal! Eindelijk eens niet het klassieke ontbijtbuffet dat je meestal in ieder hotel aantreft, maar een met zorg en liefde bereid ontbijt: een getoaste sandwich, granola met yoghurt, een flesje versgeperst fruitstap en thee of koffie. Die koffie kan je hier bovendien de hele dag gratis verkrijgen! Nogmaals: Wie wil hier nu niet verblijven?!

Hektor Container Hotel Tallinn ontbijt

Eten en drinken

Een restaurant heeft Hektor Container Hotel niet, maar aan trendy bars en hippe eettenten in de omgeving geen gebrek. Zo kan je onder meer bij de buren van Balti Jaama Turg terecht voor street food om je duimen en vingers van af te likken. Of ga iets lekkers eten bij restaurant F-Hoone in Telliskivi, één van mijn persoonlijke favorieten in Tallinn en totaal niet duur. Je kan er overigens ook heerlijk ontbijten, mocht je het geweer eens van schouder wensen te veranderen.

Hektor Container Hotel beschikt wel over een bescheiden bar met een klein assortiment aan snacks en biologische drankjes, maar het onthaal sluit samen met de bar jammer genoeg al om 18u… Geen paniek: Tegenover het hotel is er een supermarkt die dagelijks open is tot 22u, ook op zondag! Daar kan je dus gerust nog iets kopen, mocht je niet zo ver meer uit je container wensen te kruipen.

Voor wie?

Het karaktervolle Hektor Container Hotel is een absolute aanrader voor wie eens een totaal andere manier van op hotel gaan wil beleven. Wie fan is van industriële architectuur, zal hier ongetwijfeld wel aan zijn of haar trekken komen. In de onmiddellijke omgeving valt altijd wel iets te beleven en ook de historische binnenstad van Tallinn is helemaal niet ver. Veel geld zal je in dit hotel trouwens niet kwijt zijn, want Hektor Container Hotel is op de koop toe ook nog eens erg budgetvriendelijk. Misschien niet de grand luxe, maar je beschikt er over alle comfort die je nodig hebt. En uiteindelijk draait het hier voornamelijk om de unieke ervaring van het slapen in een container.


De prijzen

De prijzen voor een container starten aan € 65 per nacht. Wens je het ontbijt erbij te nemen, dan betaal je een supplement van € 12 per persoon per dag (prijzen zoals gekend in het najaar van 2021).

Openbaar vervoer

Tramhalte Telliskivi ligt vlak naast het hotel (tram 1 en 2).

Ook dit nog …

Het onthaal van Hektor Container Hotel sluit al om 18u. Ben je van plan om later aan te komen? Laat het hen dan zeker op voorhand weten!

hektorstay.com/containerMeer in Tallinn

1 reactie op “Hektor Container Hotel: ‘Out of the box’ overnachten in Tallinn

  1. Pingback: Tien maal Tallinn: 10 tips voor een geslaagde citytrip

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: