Logeren

Rustieke charme bij Armada Old City Hotel

Viersterrenhotel in de oude stad van Istanboel


Het Armada Old City Hotel is een strategische keuze indien je naar Istanboel afzakt om voornamelijk de historische schatten van deze merkwaardige stad te ontdekken. Zoals de naam van het hotel verklapt, verblijf je hier in de oude binnenstad, nabij de middeleeuwse stadsomwalling op het schiereiland van Sultanahmet. Treikpleisters als de Aya Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapipaleis zijn alle binnen het kwartier te voet te bereiken, doorheen lieftallige kasseistraatjes met houten huizen, terwijl het hotel zelf in een erg kalme buurt ligt. Vlakbij het hotel kan je eveneens genieten van een rustgevende wandeling over een fraaie promenade langsheen het water, daar waar de Bosporus en de Zee van Marmara elkaar ontmoeten.

Wil je ‘s avonds nog even het bruisende stadsleven induiken, dan ben je er hier wel aan voor de moeite. Eenmaal de toeristische attracties sluiten, valt het leven in Sultanahmet grotendeels stil. De locals gaan na zonsondergang massaal op café en restaurant in het modernere stadsdeel Beyoğlu, aan de overzijde van de Gouden Hoorn. Klinkt dit voor jou allemaal als muziek in de oren, dan kijk je beter uit naar een verblijf in dit district. Het aanbod aan horeca in de buurt van het Armada Old City Hotel is ook nogal beperkt. Kumkapı, op een klein half uurtje wandelen van het hotel of vijf minuten rijden per taxi, biedt een ruim assortiment aan smakelijke en goedkope visrestaurants. Gelukkig beschikt het hotel zélf ook over een puik restaurant, op het grote dakterras op de derde verdieping: Armada Terrace. Er is zowel een open als overdekt gedeelte. Aan de ene zijde zit je op de eerste rij voor een uniek uitzicht op de Blauwe Moskee en de Aya Sophia, aan de andere zijde geniet je van een 180°-zicht op de Bosporus en de Zee van Marmara, met aan de overkant het Aziatische continent en in de verte de archipel van de Prinseneilanden. Een culinaire aanrader in dit restaurant is het degustatiemenu van de chef. Voor een vast forfait proef je van talrijke kleine gerechtjes, zogenaamde mezze, om met je tafelgenoten te delen. ‘s Ochtends kan je ook op dit terras terecht voor het rijkelijke ontbijtbuffet, maar wees dus wel waakzaam voor de meeuwen. Zij pikken maar al te graag een croissantje mee wanneer je de tafel even onbewaakt durft achterlaten.

De knusse kamers zijn verdeeld over twee langgerekte verdiepingen. Ze zijn rustiek ingericht met lichtgroene lambriseringen en beschikken over alle nodige comfort. Een mand met vers fruit heette mij alvast welkom. Ga niet voor een standaardkamer hier, maar opteer net zoals ik voor een superior kamer op de tweede verdieping. Beide kamertypes zijn qua inrichting identiek hetzelfde, maar de superior kamers beschikken over een veel mooier uitzicht: Ofwel zicht op de Blauwe Moskee, ofwel zicht op zee. In het laatste geval kan je net boven de kantelen van de oude stadsomwalling heen gluren en zie je zelfs de Prinseneilanden vanuit je kamer liggen.

Groepen kunnen als kers op de taart een privaat boottochtje over de Bosporus inplannen met de Armada Boat, die eigendom is van het hotel en er vlakbij aanmeert. Er worden helaas geen individuele boottochten aangeboden.

Zijn je Turkse Lires opgesoupeerd? Geen probleem, want naast de ingang van het hotel is er een geldautomaat.


Voor een superior kamer betaal je, afhankelijk van de periode, tussen de € 70 en € 181 per kamer per nacht, inclusief ontbijt. Het voor- en najaar zijn de duurste periodes, de wintermaanden opmerkelijk de goedkoopste.

+ Armada Old City Hotel is niet zo simpel te bereiken met het openbaar vervoer, zeker niet vanaf de luchthaven. Je neemt bij aankomst en vertrek dus best een taxi. Eenmaal ter plaatse bevinden de meeste bezienswaardigheden zich op wandelafstand.

+ Vanaf de luchthaven kan je gebruik maken van shuttlebus HVIST-12 tot de halte Beyazit, nabij de Oude Bazaar. Van daar is het nog twintig minuten te voet tot het hotel (Hava.ist).

Tramhalte Sultanahmet ligt op een kwartiertje wandelen van het hotel. Van hier kan je tram T1 nemen om snel naar het modernere stadsdeel Beyoğlu te reizen. Of naar de kades van Eminönu, van waar je kan inschepen op een ferry naar het Aziatische deel van Istanboel.


Armadaistanbul.com


Meer in Istanboel

1 reactie op “Rustieke charme bij Armada Old City Hotel

  1. Pingback: Buitengewoon Istanboel – Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: