Dichtbij Stad

3 industriële hotspots in Amsterdam

Een selectie van 3 voormalige fabrieksterreinen die zich meesterlijk ontpopten tot een nieuwe place to be

Als we aan Amsterdam denken, dan denken we vooral aan idyllische grachten, neonverlichte walletjes en het Vincent van Gogh Museum. Maar de échte hotspots? Daarvoor moet je tegenwoordig in oude havengebieden en op afgeschreven industrieterreinen zijn, nét buiten het centrum. Klinkt niet erg gezellig, zou je denken? Misschien juist wel als ik je vertel dat kille fabriekshallen er inmiddels in knusse kunsthallen transformeerden en hijskranen er de duimen legden voor tapkranen. Wij gingen alvast op ontdekking (en op de borrel) op drie unieke locaties in Amsterdam waar industrieel erfgoed voorbeeldig gerecycleerd werd tot nieuwe bruisende buurten met kunst, cultuur en vertier aan de lopende band.

Last updated on december 19th, 2021

De Hallen Amsterdam

In 2014 toverde men in de westelijk gelegen Kinkerbuurt een leegstaande tramremise feeëriek om tot ‘De Hallen Amsterdam’, een hippe ontmoetingsplaats voor jong en oud in een knap staaltje van industrieel erfgoed. De monumentale loodsen van meer dan een eeuw oud werden zorgvuldig opgelapt en herbergen nu o.a. een bibliotheek, een bioscoop en bovenal de trendy Foodhallen van Amsterdam. Zo’n twintig eetstalletjes serveren er dagelijks street food van de bovenste plank. Ga je voor de tapas van Jabugo Bar Iberico, de gamba’s van Le Big Fish of het geroosterde vlees van Rough Kitchen? Voor elk wat wils hier! De centrale bar zorgt er op zijn beurt dan voor dat de dorstigen tijdig gelaafd worden. En tijdens de zomermaanden is er buiten aan De Hallen zelfs een heus zandstrand, om ongegeneerd van een exotische cocktail te nippen. Drank en spijzen in de Foodhallen bestellen kan trouwens simpelweg vanop je luie stoel met behulp van je smartphone. Op iedere tafel kleeft een unieke QR-code, waarmee je in enkele tikken je bestelling kan plaatsen, betalen en aan je tafel laten bezorgen. Kom je in het weekend, dan kan dat blijven zitten misschien wel wat moeilijker worden. Van tijd tot tijd durft er dan namelijk al eens een DJ de boel komen opjutten. Geen zin om nadien nog ver naar je bed te strompelen? Dan kan je je hoofd te tukken leggen bij het urban-vintage hotel De Hallen, net naast de deur.

Halte Ten Katestraat (lijnen 7 en 17).

dehallen-amsterdam.nl · foodhallen.nl/amsterdam

Westergas

Vanaf 1883 produceerde de Westergasfabriek jaarlijks tonnen steenkoolgas voor de verlichting in de stad, tot de fabriek definitief zijn deuren sloot in 1967. Na een grondige sanering van de zwaar vervuilde ondergrond en een keurige renovatie van de overlevende infrastructuur straalt de site nabij de Staatsliedenbuurt weer als nooit tevoren. In het weelderig groene Westerpark kunnen inwoners nu met volle teugen van de rust komen genieten, terwijl het in en rond de historische fabrieksgebouwen bulkt van de creativiteit en activiteit. Cafés, restaurants, theaters en start-ups bij de vleet hier. Ga zeker eens een frisse pint pakken bij Troost, een café annex brouwerij met een uitgebreid assortiment aan artisanale bieren. Hun Saison vonden wij alvast voortreffelijk. Of vlei je bij mooi weer op het Westergasterras neer, in de schaduw van de Gashouder, een kolossale gastank die een tweede leven als evenementenlocatie kreeg. Maar één van de meest amusante adresjes bij Westergas, dat moet toch wel TonTon Club zijn. Op de bovenverdieping van deze hippe brasserie pronkt een bont allegaartje aan flipperkasten, videospelletjes en een hockeytafel. Het kind in jezelf komt er spontaan weer naar boven. Jetons kan je bij de bar verkrijgen, zes stuks voor 5 Euro. En bestel er meteen ook een IJwit bij, een zacht en kruidig witbier van de Amsterdamse brouwerij ‘t IJ. De tijd dat de Nederlanders enkel flutbier brouwden is duidelijk voorbij!

Halte Van Hallstraat (eindpunt van tram 3 naar ‘Westergasfabriek’).

westergas.nl · brouwerijtroost.nl · westergasterras.nl · tontonclub.nl

De Gashouder
Brouwerij Troost
TonTon Club

NDSM-Werf

Aan de overzijde van de rivier het IJ, in het stadsdeel Amsterdam-Noord, treffen we de voormalige scheepswerven aan van de ‘Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij’, kortweg NDSM. De weg erheen is trouwens al een ervaring op zich. Vanaf het Centraal Station of de Pontsteiger vaart het gratis IJ-Veer je in een mum het water over. Sedert de start van de 21e eeuw ontpopte de NDSM-Werf zich met rasse schreden tot een hub van kunst, creativiteit en recreatie. De vroegere scheepsloodsen kregen er een nieuwe invulling en op de braakliggende terreinen rijzen er nog steeds splinternieuwe flats als paddenstoelen uit de grond. Wat vroeger een te mijden havenbuurt was, is nu de place to be in Amsterdam. Je kan het wat met het Eilandje in Antwerpen vergelijken, al heeft de NDSM-Werf haar rauwe havenkarakter wel nog grotendeels weten te behouden. Een gigantisch graffitiportret van Anne Frank op één van de oude hangaars verraadt al meteen de schuilplaats van het STRAAT Museum, een opmerkelijke expositie rond street art. Meer dan 150 muurgrote graffitiwerken staan er hoog en laag tentoon in de imposante scheepsloods waar met gemak een Titanic in past. Centraal in de hal hangt zelfs een beschilderde bestelwagen onheilspellend met de neus naar onder te bengelen. Nu maar hopen dat het koord van die bestelwagen het langer uithoudt dan de Titanic. Het STRAAT Museum is niet omzeggens goedkoop (volwassenen betalen 18,50 Euro aan de deur, online krijg je 1 Euro korting), maar de industriële setting maakt het totaalplaatje best wel uniek. Ga nadien gezellig nakaarten bij IJver, in de naburige NDSM-Loods met de reusachtige blauwe poorten. Bier en lekker eten staan hier centraal, met bij elk gerecht een bijpassende biersuggestie. Ga zeker ook eens even in de loods achter het restaurant piepen, waar allerlei kleine kunstateliers huizen. En trek tenslotte voor de zonsondergang naar het strand van Pllek. Met een drankje in de hand geniet je hier vanuit je doorhangende strandstoel van een prachtig panorama over het IJ. Zorg er alleen voor dat je de laatste boot terug niet mist!

Steiger NDSM (IJ-Veer F4 van/naar Centraal Station of IJ-Veer F7 van/naar Pontsteiger).

ndsm.nl · straatmuseum.com/nl · ijveramsterdam.nl · pllek.nl

NDSM-Werf
STRAAT Museum
IJver

Logeren

Onze tip: Het urban-vintage designhotel De Hallen, onderdeel van het gelijknamige complex.


Koffers pakken en wegwezen!

Erheen

Met Thalys flits je in 1u14 van Antwerpen-Centraal naar Amsterdam-Centraal, vanaf Brussel-Zuid in 1u52. Quasi om de twee uur is er een hogesnelheidstrein in beide richtingen. Een paar keer per dag rijdt er ook een Eurostar, maar die stopt niet in Antwerpen. Op voorhand reserveren is voor beide treintypes verplicht. Boek je tickets zoveel mogelijk op voorhand! Dichter tegen de vertrekdatum kunnen de tarieven namelijk de pan uit swingen. Een goedkoper en flexibeler alternatief is de Intercity Brussel-Amsterdam. Deze trein doet een stuk langer over het traject (1u54 vanuit Antwerpen-Centraal, 2u53 vanuit Brussel-Zuid), maar is niet aan reservatie gebonden. Praktisch ieder uur is er een trein in beide richtingen, tot laat op de avond. Bovendien bedienen deze treinen ook de stations van Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussels Airport, Mechelen, Antwerpen-Berchem en Noorderkempen (Brecht). Indien je je ticket voor de Intercity Brussel-Amsterdam minstens 7 dagen op voorhand koopt, dan geniet je van het ‘Early Bird’-tarief (vanaf 20 Euro enkele reis). Tip: boek je treinreis via de website van de Nederlandse Spoorwegen, aangezien de tickets daar meestal nog één Euro goedkoper staan! Meer info: nsinternational.com.

Amsterdam ligt met de wagen op 160 km (2 uur) van Antwerpen en op 210 km (2,5 uur) van Brussel. Tijdens de spitsuren kan de reistijd aanzienlijk toenemen, vooral rond Antwerpen en Utrecht. Parkeren in de binnenstad van Amsterdam is peperduur. Je maakt er best gebruik van een randparking (P+R), bijvoorbeeld aan het Olympiastadion. Van daaruit reis je dan verder naar het centrum per tram. P+R-tickets voor het openbaar vervoer kosten tussen de 5,50 en 8,50 Euro per auto (tot max. 5 personen). De parking kost je dan slechts 1 Euro per 24u, op voorwaarde dat je met de tram zowel een heen- als terugrit naar het centrum maakt. Zorg er wel voor dat je ‘s avonds tijdig terug naar de parking reist, want het P+R-ticket is niet geldig op de nachtbussen. In dat geval is je ticket niet voor de terugweg ontwaard en riskeer je torenhoge parkeertarieven, plus een extra ticket voor de nachtbus. Dan spreek ik vooral uit eigen ervaring. Meer info: amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeren-reizen.


Vervoer ter plaatse

De Hallen Amsterdam en Westergas liggen elk op wandelafstand van de Amsterdamse binnenstad. Voor de NDSM-Werf dien je nog een ferry te nemen (zie verder).

Amsterdam beschikt over een wijdvertakt tramnet. Zowel De Hallen Amsterdam als Westergas zijn vlot per tram bereikbaar. Tickets kopen kan aan het bemande loket op de tram zelf (opstappen in het midden), of je kan gebruik maken van een OV-chipkaart (gvb.nl).

De gratis IJ-veren verbinden de beide oevers van het IJ op verschillende plaatsen, waaronder de NDSM-Werf met het Centraal Station (lijn F4) en de Pontsteiger (lijn F7). De veren aan het Centraal Station vertrekken aan de achterzijde van het station (de zogenaamde IJ-zijde). Opgelet! Check op voorhand de dienstregeling van de veerdiensten, want de vaartijden verschillen van lijn tot lijn (reisinfo.gvb.nl/nl/lijnen?boat&show).

Het strand van Pllek, op de NDSM-Werf

Reis mee à volonté

1 reactie op “3 industriële hotspots in Amsterdam

  1. Pingback: De Hallen – Op Congé met Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: