Het Oude Raadhuis van Oisterwijk
Dichtbij In de kijker

24u in het wondermooie Oisterwijk

Relaas van een ontspannen dagje uit in één van de mooiste dorpen van Nederland

“Oisterwijk?” hoor ik je al zeggen? Bij de ene doet het misschien wel een belletje rinkelen, anderen horen het dan weer donderen in Keulen. Nochtans is dit Noord-Brabantse stadje nabij Tilburg, nét over de Belgisch-Nederlandse grens, best wel een bezoekje waard. O ja, de plaatsnaam spreek je trouwens uit als: “Oosterwijk”, met een lange ‘oo’ dus. Geen idee vanwaar die verdwaalde ‘i’ in de eerste lettergreep, maar misschien wel om er extra puntjes op te kunnen zetten. En dat doen ze hier zeker! Wij gaan alvast uitzoeken hoe, tijdens een ontspannen 24u in het wondermooie Oisterwijk.

Last updated on april 14th, 2023

In de lobby van ons trendy viersterrenhotel ‘NEO KVL by Tasigo’ staat stadsgids Frans Kapteijns reeds ongeduldig te popelen om ons al het moois van Oisterwijk te laten zien. Frans is boswachter op rust “maar actiever als nooit tevoren”, zo introduceert men de goedlachse man die ochtend aan ons. Verdere details hoef ik niet te weten, maar dat we een boeiende dag tegemoet gaan, daar twijfel ik geen seconde aan. Ik ben nu al fan van Frans. Hij lijkt mij bovendien ook het perfecte prototype van hoe ik mij een boswachter inbeeld, met z’n groene safaribroek aan, een zwart jagersjasje over zijn lichtblauw hemd dat losjes uit z’n broek hangt en op z’n hoofd een beige jagershoed die z’n grijze haardos enigszins camoufleert. Enkel de grote veer op z’n hoofddeksel en een tweeloop over de schouder ontbreken nog om het plaatje helemaal af te maken.

Het Grootste Terras van Nederland

Als een geniepige stroper lokt Frans ons via het charmante treinstation uit 1865 mee naar het sfeervolle centrum van het dorp. Of moet ik zeggen: van de stad? Blijkbaar heerst er in onze groep nog wat discussie of Oisterwijk nu een dorp, dan wel een stad is. Doet er op zich niet toe, want erg groot is het toch niet. Dat maakt Oisterwijk juist zo overzichtelijk en knus. De Dorpsstraat en De Lind vormen in elkaars verlengde de ruggengraat van Oisterwijk en herbergen tal van leuke winkeltjes en gezellige restaurants. Dankzij de vele horecazaken noemt men Oisterwijk ook wel eens ‘Het Grootste Terras van Nederland’.

Buitenaanzicht van boekhandel Oisterwijk
Boekhandel Oisterwijk huist in het voormalige postkantoor
Servies met antisliplaag bij design- en lifestylewinkel Buren van de Buren in Oisterwijk
Trendy servies dat niet kan schuiven bij ‘Buren van de Buren’
Woman (Being Looked at) van Sean Henry voor kledijwinkel Mayke als onderdeel van Art in Oisterwijk 2022
‘Woman (Being Looked At)’ van de Engelse beeldhouwer Sean Henry, voor de vitrine van modehuis Mayke tijdens ‘Art in Oisterwijk’ 2022

“Als een geniepige stroper lokt Frans ons via het charmante treinstation uit 1865 mee naar het sfeervolle centrum van het dorp.”

Fladder zeker eens het vroegere postkantoor binnen, waar tegenwoordig een feeërieke boekhandel huist. Bij de cadeau- en lifestylewinkel ‘Buren van de Buren’ dan bewijzen ze dat design ook een praktisch nut kan hebben. Neem nu hun assortiment aan fraai servies bijvoorbeeld, dat dankzij een onzichtbare antisliplaag niet van een dienblad kan schuiven. Best wel handig voor de onhandigerds onder ons, niet? Fashionistas kunnen zich dan weer naar hartenlust vergapen aan hippe schoenen, trendy handtassen en funky modeaccessoires bij modehuis Mayke. En nog zoveel meer!   

Trouwlaantje

Oisterwijk glundert met recht en rede in de top 5 van allermooiste dorpen in Nederland. Romantici zullen er ongetwijfeld smelten voor z’n fotogenieke kasseistrook, die tussen de twee rijlanen van De Lind in naar het Oude Raadhuis leidt. Twee rijen van eeuwenoude lindebomen flankeren er het pittoreske pad als een erehaag van groen. In de volksmond noemt men dit pad ook wel eens lieflijk het Trouwlaantje, verwijzend naar de vele tortelduifjes die hier regelmatig hun laatste meters als vrijgezel naar het stadhuis afschuifelen. Vooral voor de vrouwen op hakken vormen de kasseien beslist een uitdaging. “Geregeld gaat er wel eens een bruid op haar bek”, grapt gids Frans licht sarcastisch. Misschien dat de bruidegom zijn aanstaande hier maar beter gewoon tot het altaar draagt. Al is het Trouwlaantje best wel nog een eind, eerlijk gezegd. Voordien wat spinazie eten en dat komt wel snor, denk ik dan. 

Austin Mini Clubman geparkeerd in Oisterwijk
De Lind vormt samen de Dorpsstraat de ruggengraat van Oisterwijk
Het Trouwlaantje in De Lind in Oisterwijk
Het Trouwlaantje
'Fuck the President' van David Černý tijdens Art in Oisterwijk 2022
‘Fuck the President’ van David Černý, tijdens ‘Art in Oisterwijk’ 2022

“Geregeld gaat er wel eens een bruid op haar bek.”

Boswachter Frans

Kunst in Oisterwijk

Wat Oisterwijk overigens ook vrij gezellig maakt tijdens ons bezoek, zijn de vele abstracte kunstwerken die her en der in het straatbeeld oprijzen. Het gaat om het kunstenfestival ‘Art in Oisterwijk’, dat eens om de twee jaar in juni de gehele binnenstad inpalmt. Dit jaar zit er zelfs een werk van de Belgische kunstenaar Panamarenko tussen!

Guns 1992 van David Černý tijdens Art in Oisterwijk 2022
‘Guns’ van David Černý, tijdens ‘Art in Oisterwijk’ 2022

Er mag hier dan misschien wel voor een slordige dertig miljoen Euro aan kunst op straat staan, toch valt het festival helemaal gratis te bezichtigen. “Op die manier willen wij kunst voor iedereen toegankelijker maken. Ook voor wie nooit geld zou willen uitgeven aan een toegangskaartje of voor wie het kunst kijken al na vijf minuten beu is”, verklapt Bert Huls, de bezieler van het project. “Wij voelen ons al geslaagd in ons opzet wanneer een voorbijganger ook maar één minuut bij één van de creaties blijft stilstaan.” predikt hij verder. Ook zin gekregen om ‘Art in Oisterwijk’ te komen ontdekken? Wel, dan ga je nog wat geduld mogen uitoefenen. De editie van 2022 zit er namelijk nog maar net op… Afspraak in 2024!

Art in Oisterwijk 2022
‘Art in Oisterwijk’ is een gratis kunstenfestival dat eens om de twee jaar in de stad plaatsvindt
Batopillo van Panamarenko tijdens Art in Oisterwijk 2022
‘Batopillo’ van Panamarenko, tijdens ‘Art in Oisterwijk’ 2022

“Wij voelen ons al geslaagd in ons opzet wanneer een voorbijganger ook maar één minuut bij één van de creaties blijft stilstaan.”

Bert Huls

Nog meer kunst in Oisterwijk

Maar niet getreurd, want je kan hier eigenlijk het hele jaar door kunst komen bewonderen, in één van de vele art galleries die Oisterwijk rijk is. Wij sluipen Gallery van Dun binnen, genesteld in de vroegere pastoriewoning van de rooms-katholieke Joanneskerk, net naast de deur. Tal van hedendaagse werken worden er te koop aangeboden, al denk je hier best tweemaal na eer je een impulsieve kunstaankoop plant. De meeste bedragen tellen namelijk vijf cijfers en meer. Het doet mij nog net niet verslikken in mijn kop koffie die we zonet van het huis aangeboden kregen. Sympathiek van die koffie, dat wel, maar tussen al die peperdure kunstwerken voel ik mij precies wat als Elizabeth uit de Britse TV-reeks ‘Schone Schijn’. Je weet wel, de nerveuze buurvrouw van Hyacinth Buck… euh, Bouquet.

Kunstwerken van Isabelle Scheltjes bij Gallery van Dun in Oisterwijk
Bij Gallery van Dun hangen ook heel wat kunstwerken van de Antwerpse Isabelle Scheltjens te koop

Dokter Bibbergewijs dwaal ik met mijn kop koffie verder doorheen de villa vol kostbare kunst, pogend om niet op mijn bek te gaan. De gluiperige drempels bij iedere doorgang helpen daar niet bepaald bij, maar het zwarte goud blijft gelukkig binnen de limieten van m’n koffietas. Ook hier stoten we trouwens weer op werk van een Belgische artiest. Nu ja, het werkwoord ‘stoten’ is misschien niet het juiste woord in deze context… Tientallen bevallige werken van de Antwerpse kunstenares Isabelle Scheltjens sieren er de maagdelijk witte muren van de galerij. Eén voor één zijn het levensechte portretten van beeldschone vrouwen, soms herken je al eens een bekend gezicht, elk samen gepuzzeld uit een set van kleurrijke vierkantjes uit glas. Erg mooi om te zien allemaal, maar geen spek voor mijn bek helaas.

Kunst van Isabelle Scheltjes bij Gallery van Dun in Oisterwijk
Bij Gallery van Dun staat er letterlijk voor een fortuin aan hedendaagse kunst
Kunst in de tuin van Gallery van Dun in Oisterwijk
In de tuin van Gallery van Dun worden ook vaak exposities gehouden

“Dokter Bibbergewijs dwaal ik met mijn kop koffie verder doorheen de villa vol kostbare kunst, pogend om niet op mijn bek te gaan.”

Parel in ‘t Groen

Tijd om het centrum van Oisterwijk achter ons te laten en de wijde natuur in te trekken. Het toeristentreintje ‘De Parel Express’ dropt ons na hooguit een kwartiertje tuffen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een groene gordel bezuiden de stad en tevens een eldorado voor fietsers en wandelaars. De slogan van Oisterwijk luidt dan ook niet voor niets ‘Parel in ’t Groen’. Boswachter Frans is nu volledig in zijn sas en trakteert ons op een stukje wandelen over de Vennenroute, een wandeling van knooppunt naar knooppunt die ons doorheen frisse bossen en langsheen schilderachtige vennen loodst. Verbazend hoe rustig het hier is, op amper enkele kilometers van het levendige Oisterwijk. Een leuk moment om er even helemaal tussenuit te zijn.

Moeras in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

“De slogan van Oisterwijk luidt dan ook niet voor niets ‘Parel in ’t Groen’.”

Onderweg vertelt Frans ons wat meer over de geschiedenis van de vennen en het natuurgebied, dat sinds 1913 bescherming geniet van Natuurmonumenten. Wist je trouwens dat het woord ‘goor’, wat in het Nederlands zoveel als ‘vies’ of ‘ranzig’ betekent, een synoniem is voor ‘moeras’? “Vroeger werd in het moeras immers naar turf gebaggerd, wat bij de arbeiders smerige handen opleverde”, legt Frans uit. “Dan zei men wel eens: Heb je weer in ’t goor gezeten vandaag?” Zo goor ziet het er hier gelukkig al even niet meer uit en ook onze handen houden we proper vandaag. Tegenwoordig oogt het gebied er gewoonweg beeldig! Naar keuze kan je de Vennenroute vanuit Oisterwijk in een lus van 11, 13 of 16 km afwandelen. Mét of zonder Frans.

Stadsgids Frans Kapteijns geeft uitleg in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
‘Boswachter’ Frans vertelt met veel passie wat meer over het moerasgebied
Moeras in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
De Oisterwijkse Bossen en Vennen vormen een schilderachtige omgeving
De Parel Express in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
Met de ‘Parel Express’ sta je zo van het centrum in het groen

KVL

Maar Oisterwijk was tot voor kort niet altijd een parel in ‘t groen. Tot in het jaar 2000 lag er vlakbij het station namelijk een uit de kluiten gewassen leerlooierij, waar men dierenhuiden vakkundig tot leer voor schoenen en handtassen vervaardigde. Ik heb het over de Koninklijke Verenigde Leder BV, kortweg de KVL.

“Met de herboren KVL-site is Oisterwijk alleszins een hotspot rijken.”

“De Oisterwijkers konden aan de kleur van het rivierwater van de Voorste Stroom alleen al zien in welke tint de fabriek die dag hun lederwaren aan het verven was”, geeft Frans lichtjes bedeesd toe. Klinkt niet erg ecologisch uiteraard. Oisterwijk was dus soms ook wel eens een parel in ’t geel of een parel in ’t paars. Gelukkig liggen die tijden tegenwoordig ver achter ons en gooide men het roer intussen drastisch om. Na vele jaren van verval genoot de KVL-site onlangs een fikse opknapbeurt en kregen de monumentale panden een nieuwe bestemming.

Jorg van Schijndel geeft uitleg in zijn Koffiebranderij Rozema en van Schijndel in Oisterwijk
Jorg van Schijndel geeft met veel passie wat meer uitleg over zijn Koffiebranderij Rozema en van Schijndel
Buitenaanzicht van de KVL-site in Oisterwijk
Een groot deel van de gebouwen van de voormalige KVL-fabriek ontsnapte gelukkig aan de sloophamer
keramiek in de winkel van kunstcoöperatie EKWC in Oisterwijk
EKWC is een kunstcoöperatie waar kunstenaars en designers van overal ter wereld keramiek vervaardigen en verkopen

Zo opende ‘Meester Patissier’ annex ‘Meester Boulanger’ Robèrt van Beckhoven er kortelings een ambachtelijke bakkerij: Bij Robèrt. Bakken doen ze ook in het atelier van de kunstcoöperatie EKWC, maar dan met keramiek. En branden doen ze hier ook! Koffie weliswaar. In de koffiebranderij Rozema & van Schijndel brouwen ze ongetwijfeld de beste koffie van Oisterwijk en omstreken. En over brouwen gesproken: In het oude ketelhuis, waar een antieke stoomgenerator de sloophamer overleefde, tapt de kersverse brouwerij ‘Work in Brew’ vanaf 1 september 2022 z’n eerste biertjes, rechtstreeks uit de tank. Van stoomketel naar brouwketel dus, wat een mooie evolutie! En om het plaatje helemaal compleet te maken, opende hier in april 2022 ook nog eens het splinternieuwe ‘NEO KVL Hotel by Tasigo’ haar deuren. Met de herboren KVL-site is Oisterwijk alleszins een hotspot rijken. Wat zei ik je ook weer over die puntjes op de ‘i’?

Brouwerij Work in Brew in Oisterwijk
Bij ‘Work in Brew’ tappen ze vanaf 1 september hun eigen bier rechtstreeks af van de brouwketel
Interieur van Bakkerij Bij Robèrt op de KVL-site in Oisterwijk
Bakkerij ‘Bij Robèrt’ bakt zijn brood niet ‘s nachts, maar ‘à la minute’ vlak voor het verkocht wordt
NEO KVL Hotel by Tasigo op de KVL-site in Oisterwijk
Het hypermoderne NEO KVL Hotel by Tasigo werd perfect geïntegreerd in de historische setting van de KVL-site
Antieke stoommachine in het voormalige ketelhuis op de KVL-site in Oisterwijk
In het Ketelhuis schuilt nog een antieke stoommachine (van Belgische makelij), waarmee men vroeger de KVL-fabriek van elektriciteit voorzag

Koffers pakken en wegwezen !

Met de auto naar Oisterwijk

Oisterwijk ligt op een uurtje rijden van Antwerpen en op ongeveer anderhalf uur rijden van Brussel en Gent. Parkeren in het centrum van Oisterwijk is betalend.

Met de trein naar Oisterwijk

Oisterwijk is vlot vanuit België per trein bereikbaar. Reken op anderhalf uur vanuit Antwerpen, ongeveer 2,5 uur vanuit Brussel en een kleine 3 uur vanuit Gent. Overstappen in Breda en Tilburg. Tip: Boek je treinreis via nsinternationaal.nl, dat bespaart je immers één Euro per persoon per traject. Oké, het is misschien maar een Euro. Maar hé, we zijn tenslotte in Nederland!

Station Oisterwijk plaatsnaambord

Verplaatsen in Oisterwijk

Oisterwijk is erg compact en valt dus gemakkelijk te voet te verkennen. Wil je de natuur intrekken naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen? Dat kan zowel te voet als met de fiets via het wijdvertakte netwerk van knooppunten. Of met het toeristentreintje ‘De Parel Express’, dat iedere zondag tussen 1 mei en 1 november driemaal daags een lusvormig traject afbolt tussen Oisterwijk en het buitengebied, zoals men de Oisterwijkse Bossen en Vennen hier ook wel eens noemt. Grote kans trouwens dat je Frans op het treintje ontmoet! Tickets koop je bij de chauffeur.

Logeren in Oisterwijk

Wij verbleven in het nagelnieuwe NEO KVL Hotel by Tasigo, een knap viersterrenhotel op de vroegere KVL-site van Oisterwijk. Het interieur is fris en modern ingekleed met een subtiele knipoog naar het roemrijke verleden van de leerlooierij.

Eten en drinken in Oisterwijk

Vooral rond de kiosk, nabij het Oude Raadhuis, vind je heel wat mogelijkheden om iets te eten of te drinken. Foodies zullen ruimschoots aan hun trekken komen bij het trendy restaurant Sud Oisterwijk, dat heerlijke gerechten serveert geïnspireerd op de mediterrane keuken. Mag het van een iets hoger niveau zijn? Wel, met Alma heeft Oisterwijk zomaar even een restaurant met een Michelinster in huis. Op uitstap naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen? Dan kan je heerlijk gaan lunchen bij De 3 Vennen. Eens terug in Oisterwijk, kan je dan als toetje van een zoet taartje gaan smullen bij patisserie en chocolatier Saranne.  

Interieur van restaurant Sud Oisterwijk
Gezellig tafelen bij het trendy restaurant Sud Oisterwijk
Borrelplank bij De 3 Vennen in Oisterwijk
Smullen van een heerlijke borrelplank in een groene omgeving bij restaurant De 3 Vennen
Taartjes in de toonbank van patisserie en chocolatier Saranne in Oisterwijk
Zoetebekken kunnen zich uitleven bij patisserie en chocolatier Saranne

Met dank aan Bezoek Oisterwijk

1 reactie op “24u in het wondermooie Oisterwijk

  1. Pingback: In de leer bij NEO KVL Hotel by Tasigo in Oisterwijk

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: