Kathedraal van Helsinki gezien vanuit een zijstraat
Stad UNESCO Wellness

Doen en zien in Helsinki: 17+ interessante tips voor een geslaagde citytrip

17 bezienswaardigheden die je niet mag missen in de Finse hoofdstad + extra tips

De internationale luchthaven van Helsinki mag je hier dan misschien “welcome to HEL” heten, het vagevuur is de Finse hoofdstad allerminst. Meer nog: Helsinki is juist een hemelse plek om enkele dagen te vertoeven, met tal van bezienswaardigheden. Wat je precies kan doen en zien in Helsinki? Wel, dat vertel ik je aan de hand van de volgende 17 tips en meer!

Last updated on april 23rd, 2024

17 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Helsinki

Oodi – De bibliotheek van Helsinki

In 2019 schonk Helsinki haar inwoners, ter ere van het 100-jarige bestaan van Finland, een pracht van een cadeau: een splinternieuwe bibliotheek, ‘Oodi’ gedoopt. Letterlijk vertaald uit het Fins betekent de naam eenvoudigweg ‘ode’. En dat is het ook: Een ode aan de mens, de kennis en dus ook aan de democratie. Want kennis is nu eenmaal macht.

Oodi huist in een knap staaltje van hedendaags Fins design en vormt een ware streling voor het oog. Een indrukwekkende luifel, bekleed met wel honderden houten latten, siert er monumentaal de hoofdingang. Twee roltrappen tillen je dan naar de bovenste verdieping, waar je vervolgens naar hartenlust kan verdwalen in het labyrint aan boekenrekken.

Oodi is in alle opzichten een boekennirvana. Het sneeuwwitte, golvende plafond van de bibliotheek stelt een lichtbewolkte hemel voor, met hier en daar een bescheiden opklaring in de vorm van een dozijn cirkelvormig dakramen. Maar donker is het er allerminst. De grote raampartijen langs de zijkanten doen de bibliotheek immers bulken van het daglicht. En toch ook niet teveel! De sneeuwvlokachtige vlekken op de ramen breken immers het invallende zonlicht zodanig, dat de boeken toch wat gespaard blijven van het schadelijke UV-licht.

Meer dan een bibliotheek alleen

Maar Oodi is nog veel meer dan een bibliotheek alleen. Naast boeken uitlenen, kan je er bijvoorbeeld ook op groot scherm komen gamen, kookcursussen volgen of geven, je eigen gadgets laten boetseren door een 3D-printer of zelfs een professioneel uitgeruste muziekstudio afhuren. Het gebruik van de meeste faciliteiten is bovendien gratis, mits reservatie. Niet verwonderlijk dus dat het hier gonst van de activiteit. Oodi is werkelijk een stad in de stad.

Oodi is publiek toegankelijk. Je hoeft dus geen toegang te betalen of over een pasje te beschikken om de bibliotheek en al haar faciliteiten te bezoeken. Pas wel op voor de bibiotheekrobots! Deze geautomatiseerde wagentjes rijden immers kriskrak doorheen de bibliotheek om ingeleverde boeken terug naar hun voorziene plaats te brengen.

Lasipalatsi (tram 1, 4, 10) op 500m / Rautatieasema (metro M1, M2 & tram 2, 3, 5, 6, 7, 9) op 400m 

Voorgevel Stadsbibliotheek Oodi in Helsinki
Stadsbibliotheek Oodi
Interieur Stadsbibliotheek Oodi in Helsinki
Stadsbibliotheek Oodi

oodihelsinki.fi

Nationaal Museum van Finland

Het Nationaal Museum van Finland (Suomen kansallismuseo) opende zijn deuren al in 1916 en is daarmee ongeveer even oud als de Finse staat zelf, die in 1917 het daglicht zag. Het museum huist in een charmant gebouw in romaanse stijl, al van ver te herkennen aan zijn grote, kerkachtige toren. Kijk in de inkomhal van het museum zeker ook eens omhoog! Boven je ontdek je immers een kleurrijke koepel, bekleed met enkele prachtige fresco’s die de Kalevala belichamen, het Finse nationale epos. Je zou zweren dat je er in één of andere basiliek beland bent.  

Maar je bevindt je wel degelijk in een museum. Hier kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van Finland, van de prehistorie tot de 19e eeuw, aan de hand van een mooie collectie van antieke schilderijen en historische artefacten. Ietwat op een klassieke manier gebracht allemaal, al is er ook wel een leuk, interactief tussendoortje voorzien. Je kan er namelijk met behulp van artificial intelligence jezelf digitaal in een portret naar keuze photoshoppen en je spiegelbeeld zo eventjes naar de middeleeuwen katapulteren!

Tickets ter plaatse aan de kassa, gratis toegang met de Helsinki Card.

Kansallismuseo (tram 4, 10)

Exterieur Nationaal Museum van Finland in Helsinki
Nationaal Museum van Finland
Inkomhal Nationaal Museum van Finland in Helsinki met koepel en fresco's die de Kalevala belichamen
Nationaal Museum van Finland
Interieur Nationaal Museum van Finland in Helsinki met schilderijen
Nationaal Museum van Finland

kansallismuseo.fi/en/kansallismuseo

Rotskerk

Te midden van een residentiële wijk, iets ten westen van het stadscentrum, staat een wel heel aparte kerk: de Temppeliaukion kirkko, ook wel beter gekend als de Rotskerk. De kerk verrees in 1969 door op deze plaats zomaar even een stuk granieten rots op te blazen en over het zo geschapen gat een moderne koepel van koper en glas te spannen. Van binnenuit gezien lijkt het wel een vliegende schotel. De binnenmuren bestaan uit de ruwe rotsen van het resterende graniet, terwijl het imposante ringvormige raam in de koepel het daglicht goddelijk tot op de kerkbanken laat schijnen. Let daarnaast zeker ook op het fraaie orgel!

 Om de kerk te bezoeken, dien je wel toegang te betalen (€ 5). Gratis toegang met de Helsinki Card. Omwille van de goede akoestiek worden in de kerk ook vaak concerten gehouden.

Sammonkatu (tram 1, 2, 4, 10)

Interieur van de Rotskerk (Temppeliaukion kirkko) in Helsinki
Rotskerk (Temppeliaukion kirkko)

temppeliaukionkirkko.fi

Olympisch Stadion & TAHTO Sportmuseum

Ten noorden van de binnenstad ligt het Olympisch Stadion van Helsinki. De Finse hoofdstad had de eer en het genoegen om in 1952 de Olympische Zomerspelen te hosten. Het stadion zelf dateert nochtans al van 1938, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de spelen – oorspronkelijk gepland voor 1940 – vanzelfsprekend uitgesteld. 12 jaar later dan voorzien mocht de Finse hardloper Paavo Nurmi dan eindelijk het Olympisch vuur in het stadion ontsteken. Aan het begin van de oprijlaan naar het stadion glundert trouwens een (weliswaar naakt) bronzen standbeeld van de succesvolle atleet.

Meteen naast het stadion vind je dan TAHTO, het sportmuseum van Helsinki. ‘TAHTO’ is Fins voor ‘wilskracht’. Dit bescheiden museum vertelt je wat meer over de Finse sportgeschiedenis. Tal van sportschoenen, -outfits en -attributen uit verschillende disciplines – ooit gedragen door Finlands topatleten – staan er keurig achter glas uitgestald. Precies een Hard Rock Café, maar dan in het teken van sport. En zonder eten, drank en harde rockmuziek. Toch honger of dorst? Dan moet je in Bistro Stadion zijn, in – waar kan het ook anders – het stadion zelf.

 Wens je TAHTO te bezoeken? Koop je dan meteen een combiticket waarmee je tevens de 72 meter hoge stadiontoren kan beklimmen. Eens boven word je er op een grandioos panorama over Helsinki getrakteerd. Op de begane grond is er tevens een kleine shop. Tickets ter plaatse aan de kassa, gratis toegang met de Helsinki Card.

Töölön Halli (tram 2, 4, 10) op 500m / Kaupunginpuutarha (tram 1, 8) op 600m 

uitkijktoren van het Olympisch Stadion in Helsinki
De 72m hoge uitkijktoren van het Olympisch Stadion
Interieur TAHTO sport museum in Helsinki kast met sportattributen
Sportattributen in een gesimuleerde kleedkamer in het TAHTO Sportmuseum
Foto van Paavo Nurmi die tijdens de Olympische Zomerspelen van 1952 het Olympisch vuur ontsteekt en de originele toorts in het TAHTO sport museum in Helsinki
Foto van Paavo Nurmi die tijdens de Olympische Zomerspelen van 1952 het Olympisch vuur ontsteekt en de originele toorts

stadion.fi / tahto.com

Paasitorni – Voormalig vakbondsbastion

In 1908 opende in Helsinki een waar vakbondsbastion, dat onderdak verschafte aan verscheidene syndicale organisaties: Paasitorni. Het gebouw – een ontwerp van Karl Lindahl – is een knap staaltje van late art nouveau. De enorme façade is opgetrokken uit ter plaatse gehouwen graniet, terwijl het interieur nog heel wat subtiele knipogen naar het syndicale verleden bezit. Bovendien herbergt Paasitorni een heuse concertzaal, waarvan ook de originele kassa’s goed bewaard gebleven zijn. Ergens doet het geheel zelfs wat denken aan de Vooruit in Gent.

Omwille van z’n indrukwekkende architectuur hoopt men dat Paasitorni – net zoals de Gentse Vooruit overigens – ooit een plaatsje op de werelderfgoedlijst van UNESCO zal weten te veroveren. Tegenwoordig doet het voormalige vakbondsbastion dienst als congrescentrum en is het in principe niet publiek toegankelijk. Maar ga gerust even naar binnen en vraag aan het onthaal of je niet even een kijkje mag nemen. Zijn er geen meetings of evenementen aan de gang, gidsen ze je zelfs met veel plezier eens rond.

Voorgevel van Paasitorni in Helsinki
Het graniet voor de voorgevel van Paasitorni werd ter plaatse uit de rotsen gehouwen
Details van oude ambachten op de muren in Paasitorni
Op de muren in de traphal verwijzen tekeningen naar oude ambachten
Inkomhal van Paasitorni
De inkomhal van Paasitorni straalt late art nouveau uit
Concertzaal van Paasitorni in Helsinki
De concertzaal van Paasitorni
Voormalige kassa van de concertzaal in Paasitorni
De oude kassa van de concertzaal bleef uitstekend bewaard

Restaurant Juttutupa & hotel Scandic Paasi

Wél publiek toegankelijk is restaurant Juttutupa, dat in hetzelfde gebouw huist. Het interieur van Juttutupa heeft veel weg van een bruine kroeg en beweert zelfs het oudste restaurant in Helsinki te zijn, met een geschiedenis die teruggaat tot 1884. Ook vermeldenswaardig: Naar verluidt zouden in dit café twee fanatieke revolutionairen de Russische revolutie van 1917 voorbereid hebben. Er wordt zelfs gefluisterd dat ook figuren als Lenin en Stalin hier ooit mee aan tafel schoven.

Daarnaast opende in 2012 het stijlvolle hotel Scandic Paasi hier z’n deuren. De 170 individueel ingerichte kamers liggen verspreid over een modernistische bijbouw uit 1955 en een nieuwbouw in hedendaagse stijl die in 2012 op de serene binnenplaats van Paasitorni verrees.

Hakaniemi (metro M1, M2 & tram 3, 6, 7, 9) 

Interieur van restaurant Juttutupa in Helsinki
Juttutupa beweert het oudste restaurant in Helsinki te zijn
De tafel in restaurant Juttutupa waar revolutionairen de Russische revolutie van 1917 vermoedelijk planden
De tafel in restaurant Juttutupa waar revolutionairen de Russische revolutie van 1917 vermoedelijk planden

paasitorni.fi / juttutupa.fi / Website hotel Scandic Paasi

Sibeliusmonument & Café Regatta

Een mooie plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen, is het Sibeliuspark. Tussen al het groen in, te midden van het park, bots je er op een wel heel eigenaardige metalen constructie: Het Sibeliusmonument. De 600 aan elkaar gelaste orgelpijpen, een artistiek werk van beeldhouwer Eila Hiltunen, brengen hier al sinds 1967 een ode aan de Finse componist Jean Sibelius. Je kan er onderdoor lopen en doorheen de ronde orgelpijpen een unieke blik naar de lucht werpen.

Het Sibeliuspark ligt aan de oevers van een zee-inham, waar tevens een kleine jachthaven ligt. Vanop de oever zal je links van je meteen Café Regatta opmerken, een minuscuul houten stulpje in een bloedrode kleur dat zo uit een souvenirwinkel lijkt ontsnapt te zijn. Hier kan je in een ouderwets interieur smullen van verse kaneelbroodjes en andere lekkernijen.

Töölöntori (tram 1, 2, 4, 8, 10) op 700m

Sibelius Monument in Helsinki langs onder gezien
Sibeliusmonument
Exterieur Café Regatta in Helsinki
Café Regatta

caferegatta.fi

Lapinlahden Lähde – Voormalig psychiatrisch ziekenhuis Lapinlahti

Lapinlahti is het voormalig psychiatrisch ziekenhuis van Helsinki, één van de oudste in Europa. Het monumentale gebouw uit 1841, dat de instelling decennialang onderdak bood, is idyllisch genesteld op een weelderig groene plek aan de rand van de binnenstad van Helsinki. Sinds de laatste patiënt er in 2008 definitief de deur achter zich toetrok, doet het gebouw dienst als centrum voor geestelijk welzijn en als locatie voor culturele evenementen, onder de naam Lapinlahden Lähde.

In het Mental Museum vergaar je aan de hand van soms beklijvende foto’s en verhalen heel wat kennis over de geschiedenis van de psychiatrische gezondheidszorg. In een deel van het hoofdgebouw lijkt de tijd sinds de sluiting van het hospitaal wel stil te staan. Eén van de bekrompen ziekenhuiskamers werd zelfs in oorspronkelijke toestand gelaten, precies alsof de laatste patiënt er nog maar daags voordien zijn biezen gepakt had. Het lijkt alleszins niet echt een plek om ’s nachts alleen in rond te dolen.

Het verhaal van Aleksis Kivi

Eén van de bekendste patiënten was de gerenommeerde Finse schrijver Aleksis Kivi, wiens geboortedag nog steeds jaarlijks gevierd wordt in Finland. Hij werd in 1871 in Lapinlahti opgenomen. Hij leed aan schizofrenie, vooral te wijten aan de vele slechte kritieken op zijn roman “De Zeven Gebroeders” en zijn daaruit voortvloeiende minderwaardigheidscomplex. Maar ook financiële problemen en drankmisbruik zouden mee aan de basis liggen. Als remedie behandelden de dokters hem met morfine, kinine, laxeermiddelen en warmwaterbaden, wat meer zegt over de kwaliteit van de mentale gezondheidszorg in de 19e eeuw, dan over de werkelijke gezondheidstoestand van Aleksis. Hij overleed op 38-jarige leeftijd bij zijn broer thuis, 10 maanden na zijn ontslag uit het ziekenhuis.

Verder is Lapinlahden Lähde tegenwoordig ook de thuis van heel wat (culturele) evenementen, kunstgalerijen en creatieve ondernemingen. Zo nam onder meer het ambitieuze Metsätuokio er in 2017 zijn intrek. Deze startup lokt je per kano, SUP-bord of te voet mee de natuur in, zowel in Helsinki zelf als erbuiten. En de antieke Lähde Sauna, dat vroeger bij het psychiatrische ziekenhuis hoorde, is nu publiek toegankelijk.   

Maria (tram 8) op 500m

Exterieur voormalig psychiatrisch ziekenhuis Lapinlahti in Helsinki tijdens de winter
Lapinlahden Lähde
Zithoek in het voormalige psychiatrische ziekenhuis Lapinlahti in Helsinki
Lapinlahden Lähde

lapinlahdenlahde.fi / metsatuokio.fi

HAM – Helsinki Art Museum

HAM – voluit het Helsinki Art Museum – beschikt over een collectie van maar liefst 9000 kunstobjecten. Een groot deel daarvan omvatten de standbeelden die de straten en de pleinen van Helsinki sieren. Maar daarnaast organiseert HAM ook tal van tijdelijke tentoonstellingen – bestaande uit voornamelijk hedendaagse kunst – in hun thuisbasis: het Tennispaleis (Tennispalatsi), een functionalistisch gebouw in centrum Helsinki dat langs buiten wat weg heeft van een vliegtuighangaar. In dit complex vind je tevens het grootste cinemacomplex van de stad.

Tickets ter plaatse aan de kassa, gratis toegang met de Helsinki Card.

Kamppi (metro M1, M2 & tram 2) 

Exterieur HAM - Helsinki Art Museum met grote zeemeeuwkop
HAM – Helsinki Art Museum
Expositie van Catharina Grosse in het HAM - Helsinki Art Museum (januari 2022)
Expositie van Catharina Grosse in het HAM – Helsinki Art Museum (januari 2022)

hamhelsinki.fi / finnkino.fi/en/teatterit/tennispalatsi

Kiasma – Museum van hedendaagse kunst

Nog meer hedendaagse kunst vind je in het Kiasma, het museum van hedendaagse kunst vlakbij het centraal station van Helsinki. De collectie van Kiasma – onderdeel van de Finnish National Gallery – omvat zo’n 8.800 kunstwerken en ieder jaar komen er daar nog eens een honderdtal objecten bij. De Amerikaanse architect Steven Holl tekende het strak ontworpen gebouw waar Kiasma in huist. Langs buiten ziet het er misschien niet bijster spectaculair uit, maar langs binnen is het wel een architecturale parel met vijf verdiepingen aan kunst die door hellingen, trappen en liften met elkaar verbonden worden.

Het museum opende in 1998 z’n deuren en biedt onderdak aan twee tijdelijke tentoonstellingen, die elk twee verdiepingen mogen inpalmen. Op het gelijkvloers is er een shop, een cafetaria en een theater.

Tickets ter plaatse aan de kassa of online via de website, gratis toegang met de Helsinki Card.

Lasipalatsi (tram 1, 4, 10) / Rautatieasema (metro M1, M2 & tram 2, 3, 5, 6, 7, 9) 

Atrium van het Kiasma museum in Helsinki
Het atrium van Kiasma met z’n kenmerkende kromme lijnen
Kunst van de tentoonstelling Navigating North in Kiasma Helsinki
Tijdelijke expositie ‘Navigathing North’ (januari 2023)
Kunst van de tentoonstelling Navigating North in Kiasma Helsinki
Tijdelijke expositie ‘Navigathing North’ (januari 2023)
Kunst van Markus Copper tijdens een tentoonstelling in Kiasma Helsinki
Tijdelijke expositie van kunstenaar Markus Copper (januari 2023)

kiasma.fi

Centraal Station Helsinki

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen in Helsinki is toch wel het centrale treinstation. De betrekkelijk bombastische structuur uit graniet werd ontworpen door Eliel Saarinen en werd plechtig ingehuldigd in 1919. De rechthoekige klokkentoren met geoxideerde koperen kop steekt met kop en schouders boven het complex uit, terwijl aan weerszijden van de gebogen hoofdingang twee maal twee reusachtige standbeelden elk een bolvormige lantaarn vasthouden.

Ga binnen in het station zeker eens een kijkje nemen in de Burger King. Niet dat hun Whoppers er zo speciaal zijn, maar boven de toonbank pronkt een prachtig schilderij dat het feeërieke merenlandschap van Koli voorstelt, een werk van de hand van de Finse kunstschilder Eero Järnefelt.

Tip: Lees ook eens ‘Winterse magie in Nationaal Park Koli’ om meer te weten te komen over het merenlandschap achter het schilderij van Eero Järnefelt.

Scandic Grand Central Hotel

In de oostelijke vleugel van het centraal station, waar vroeger de administratie van de Finse spoorwegen hokte, schuilt heden ten dage het Scandic Grand Central Hotel. Sinds dit luxueuze viersterrenhotel grondig vernieuwd werd, vormen moderne elementen een harmonieus geheel met het oorspronkelijke art-nouveau-interieur. Het interieur ademt één en al nostalgie, maar voelt allesbehalve ouderwets aan. Er bestaat bovendien een uitgestippelde rondleiding doorheen het hotel, waarbij je enkele bijzondere verborgen plekjes ontdekt. Een absolute aanrader! En boek je er misschien ook meteen een kamer. Sommige ervan kijken zelfs uit op de sporen onder de glazen stationsoverkapping!

Lasipalatsi (tram 1, 4, 10) / Rautatieasema (metro M1, M2 & tram 2, 3, 5, 6, 7, 9) 

Centraal station Helsinki voorzijde
Centraal station Helsinki
Schilderij van Eero Järnefelt met als onderwerp Koli in de Burger King van het centraal station van Helsinki
Schilderij van Eero Järnefelt in de Burger King van het centraal station
Ingang van Scandic Grand Central Hotel in Helsinki
Granieten voorgevel van Scandic Grand Central Hotel
gang in het Scandic Grand Central Hotel in Helsinki
In de gangen van het hotel behield men de oude, antieke kantoordeuren
Classic Double Room in Scandic Grand Central Hotel in Helsinki
Classic Double Room in Scandic Grand Central

Fazer Café

De Aleksanterinkatu vormt de belangrijkste winkelstraat van Helsinki. Alle grote winkelketens tekenen er present. Sla voor een koffiepauze tijdens het shoppen de Kluuvikatu in, een zijstraat daarvan. De joekels van glimmende letters op de opmerkelijke art-deco-gevel van Fazer Café springen er meteen in het oog. Al sinds 1891 is deze tearoom hét vlaggenschip van de Finse zoetwarenfabrikant Fazer – uit te spreken als ‘fatser’. Hier stampte Karl Fazer in datzelfde jaar zijn toekomstige imperium uit de grond. Intussen beschikt dit glorieuze voedingsbedrijf over meerdere fabrieken – verspreid over heel Scandinavië en de Baltische Staten – en exporteert het zijn zoetigheden naar zowat 40 landen.

Eén van hun bekendste producten is de Fazer Blue, een lekker brokje melkchocolade verpakt in een iconische blauwe folie. Je zal die in menig café in Finland wel naast je koffie of warme chocolademelk aantreffen. Een break in het Fazer Café mag dus absoluut niet ontbreken bij een bezoek aan Helsinki. Maar wees wel gewaarschuwd! Je zal er maar moeilijk kunnen weerstaan aan de verrukkelijke chocolade, taartjes en gebakjes die er royaal de toonbank sieren.  

Aleksanterinkatu (tram 2, 4, 5, 7)

Voorgevel Fazer Café Helsinki
Fazer Café
Chocolade bonbons in Fazer Café Helsinki
De bekende Fazer Blue-chocolaatjes
Kop koffie met chocolade bonbon in Fazer Café Helsinki

fazer.com / fazer.com/visit-us/fazer-cafe2

Kathedraal van Helsinki

Wandel je de Aleksanterinkatu uit in oostelijke richting, beland je onmiddellijk op het uitgestrekte Senaatsplein. Je kan er niet naast de spierwitte Kathedraal van Helsinki met zijn kopergroene koepel kijken. Op een verhoogd deel van het plein, bovenaan een hemelsbrede trap, kijkt de kathedraal majestueus over de stad uit.

Deze evangelisch-lutherse kerk in neoclassistische stijl werd ingewijd in 1852, toen Finland nog onderdeel was van het Russische Rijk. Tot aan de Finse onafhankelijkheid in 1917 ging de kerk door het leven als de Sint-Niklaaskerk, genoemd naar de Russische tsaar Nicholas I. Nadien kreeg het de naam Grote Kerk (Suurkirkko) toebedeeld, om dan vanaf 1959 verder als Kathedraal van Helsinki bestempeld te worden, toen het bouwwerk tot hoofdzetel van het bisdom Helsinki gekroond werd.

Het interieur van de kathedraal is eerder aan de sobere kant, maar ga toch eens een kijkje binnen nemen. Het grondplan heeft immers de zeldzame vorm van een + en de kerkbanken bevinden zich er in houten boxen.

 De toegang tot de kerk is gratis, maar je kan er desgewenst een vrijwillige bijdrage van € 5 leveren.    

Senaatintori (tram 2, 4, 5, 7)

Kathedraal van Helsinki gezien vanuit een zijstraat
Kathedraal van Helsinki

Nationale Bibliotheek van Finland

Over Oodi – de splinternieuwe stadsbibliotheek van Helsinki – hadden we het eerder al, maar naast de Kathedraal van Helsinki vind je ook nog een ander boekenwalhalla, namelijk de Nationale Bibliotheek van Finland. In tegenstelling tot z’n jeugdige soortgenoot, ziet deze bibliotheek aan het Senaatsplein er beduidend ouder uit.

De eerste zaal die je betreedt – het oudste deel van de bibliotheek uit 1844 – heeft een rechthoekig grondplan. Een reeks Grieks aandoende zuilen en twee balkons boven elkaar omkaderen het gelijkvloers, terwijl de boeken zich in kasten tegen de buitenmuren nestelen. Een waanzinnig mooi beschilderde koepel overspant het geheel.

Dring je nog wat dieper door in de bibliotheek, kom je in de tweede zaal terecht. Deze prachtige, ovaalvormige art-nouveauzaal – de Rotunda genaamd – werd in 1906 aan het geheel toegevoegd en telt vier verdiepingen met boekenrekken die haaks op het open atrium opgesteld staan. De meerderheid van de boeken daarentegen zit veilig weggeborgen in een ondergrondse bunker, die niet voor het publiek toegankelijk is.

 De toegang tot de Nationale Bibliotheek van Finland is gratis.  

Senaatintori (tram 2, 4, 5, 7)  

De oude zaal van de Nationale Bibliotheek van Finland
Onderkant van de koepel van Nationale Bibliotheek van Finland
Boekenrek met een stoel ervoor in de Nationale Bibliotheek van Finland
De Rotunda zaal in de Nationale Bibliotheek van Finland
Een man zit tussen de boekenrekken in de Nationale Bibliotheek van Finland

kansalliskirjasto.fi

Markt van Helsinki & Oude Markthal

Verlaat je het Senaatsplein met je rug naar de Kathedraal, dan kom je een stratenblok verder op het Marktplein (Kauppatori) terecht, het kloppende hart van Helsinki. Rechts van je begint de Esplanade (Esplanadi), het langgerekte stadspark dat op het einde aan het Zweeds Theater (Svenska Teatern) uitmondt. Links van je de bedrijvige kades van de historische haven, vanwaar eveneens de veerboten naar het fort van Suomenlinna vertrekken (zie verder). Op de kades zelf vindt er regelmatig een openluchtmarkt plaats.

Laat het weer wat van zijn minder goede kant zien of vriezen je tenen eraf vanwege de winterse temperaturen? Dan kan je gaan schuilen in de Oude Markthal (Vanha Kauppahalli). In deze pittoreske overdekte markthal uit 1888 vind je tal van antieke houten kraampjes die er lokale en minder lokale waren aan de man (of de vrouw) brengen. Voor de liefhebbers: Je vindt er zelfs beren- en elandenvlees in blik! Honger, maar toch zin in iets anders? Dan zijn er heus wel nog andere kraampjes waar je terecht kan. Een sneetje Deens smørrebrød met gerookte zalm bijvoorbeeld behoort ook tot de mogelijkheden. De dorstigen op hun beurt kunnen iets te drinken halen in de centrale bar.

Kauppatori (tram 2)

Oude Markthal van Helsinki
Oude Markthal
Blikken met elanden- en berenvlees in de oude markthal van Helsinki
Blikken met elanden- en berenvlees

vanhakauppahalli.fi

Suomenlinna

Vanaf de kades nabij het Marktplein vaar je met de ferry in een kwartiertje tijd naar Suomenlinna, een vesting op één van de honderden eilanden voor de kust van Helsinki. Dit fort verdedigde tijdens zijn bestaan maar liefst drie verschillende naties: Zweden in de 18e eeuw, het Russische Rijk in de 19e eeuw en Finland zelf in de 20e eeuw. In 1991 werd het bolwerk dan door UNESCO erkend als werelderfgoed. In het Suomenlinna Museum kom je meer te weten over de 270 jaar oude geschiedenis van het fort. De boottocht erheen is ook al een leuke ervaring op zich.

Ferry’s naar Suomenlinna vertrekken doorgaans om de 40 minuten aan de kade van het Marktplein (Kauppatori). Tip: Met je Helsinki Card geniet je van een gratis gegidste tour in het Suomenlinna Museum + korting op je heen- en terugticket voor de veerboot.

Kauppatori (tram 2)

Suomenlinna fort in de Finse Golf in Helsinki
Suomenlinna (foto: Shutterstock)

suomenlinna.fi

Design Museum van Helsinki

Wie van Fins design en mode houdt, is in het Design Museum van Helsinki aan het juiste adres. En dat adres ligt – toepasselijk – in het Design District van Helsinki, op wandelafstand van de Esplanade en de Oude Markthal. Je vindt er zowel een vaste collectie als tijdelijke tentoonstellingen, verspreid over drie verdiepingen. Je kan er onder andere vintage meubilair, huishoudtoestellen en fietsen uit de jaren ’50 bewonderen, het ene stuk al wat praktischer dan het andere. De iconische Ball Chair van de Finse designer Eero Aarnio zal je ongetwijfeld wel herkennen. Verder staan er ook enkele gewaagde kledijontwerpen uit lang vervlogen tijden tentoongesteld, waar ooit exclusieve modedéfilés mee gelopen werden.

Het museum geeft je alleszins een interessante inkijk op hoe men tientallen jaren geleden over mode en design nadacht. Net voor je het museum weer verlaat, kan je op de begane grond nog even gaan neuzen in de shop, waar je desgewenst een stukje design of een interessant boek over design mee naar huis kan nemen. Er is eveneens een kleine cafetaria aanwezig: TAITO Café.

Tickets ter plaatse aan de kassa, gratis toegang met de Helsinki Card.

Johanneskyrkan (tram 10)

Kledijcollectie design museum helsinki
Design Museum Helsinki
Fietsen, kledij en meubilair in het design museum helsinki
Design Museum Helsinki
Kledijcollectie design museum helsinki
Design Museum Helsinki

designmuseum.fi

Löyly Sauna

We kunnen het uiteraard niet over Finland hebben, zonder het over de befaamde Finse sauna te hebben. Er gaat hier geen dag voorbij, zonder dat de Finnen de zweethut inrennen. Vergelijk het wat met koffie drinken bij ons. Het valt dan ook niet te verwonderen dat Helsinki tal van publieke sauna’s telt. De Löyly Sauna is daar één van. En tevens één van de recentste!

Löyly – uit te spreken als “leuw-lu” – is het Finse synoniem voor de hete stoom die ontstaat wanneer je water over de schroeiende stenen van de sauna sprenkelt en zo de luchtvochtigheid genadeloos de lucht injaagt. Het staat tevens voor de ziel van de sauna en het ontspannende effect dat het op ons lichaam teweeg brengt.

Bijzondere constructie

Het moderne saunacomplex ligt net buiten het stadscentrum, in het oude havengebied dat aan een sterke opmars bezig is als één van de opkomende wijken in Helsinki. Het exterieur bestaat uit een wel erg bijzondere houten constructie van driehoekige vlakken. Binnen vind je twee grote publieke sauna’s: een houtgestookte sauna en een traditionele rooksauna. Wie het wat intiemer wil, kan er ook een kleinere sauna privatiseren. Na een kwartiertje zweten kan je rechtstreeks via het terras verkoeling zoeken in het ijskoude zeewater van de Finse Golf. In de winter boort men daarvoor zelfs een gat in het ijs! Erna kan je dan weer wat opwarmen rond het knetterende houtvuur binnen, waarna de cyclus gewoon weer van tevoren herbegint. Een perfecte afsluiter voor je citytrip in Helsinki!

Een saunasessie bij Löyly Helsinki duurt maximum 2 uur en is verplicht met badkledij. In het complex huist eveneens een trendy restaurant, met in de zomer een groot terras, vanwaar je van een adembenemend uitzicht over zee proeft terwijl je van heerlijke gerechten smult.

Eiranranta (tram 6)

Terras van de Löyly Sauna in Helsinki
Löyly Sauna (foto: Shutterstock)

loylyhelsinki.fi


Koffers pakken en wegwezen

Hoe naar Helsinki reizen?

Finnair vliegt vanuit Brussel rechtstreeks naar Helsinki, Ryanair vanuit Charleroi. De vluchtduur bedraagt een goeie 2,5 uur. Op de internationale luchthaven Helsinki-Vantaa opende in 2022 nog maar een gloednieuwe terminal, een architecturaal pareltje van modern design.

De eenvoudigste oplossing om van de luchthaven naar het centrum van Helsinki te reizen, is per trein. Met voorstadslijnen I of P spoor je in een half uurtje tijd naar het centraal station van Helsinki. Op iedere lijn rijdt er om de tien minuten wel een trein, dus lang wachten hoef je nooit te doen. Tickets koop je aan het HSL-automaat op het perron. Naar of van het centrum dien je een ABC-ticket te nemen, dat € 4,10 per traject kost (prijs nog geldig op 8 januari 2024 / hsl.fi).

Xavier Samyn op de luchthaven van Helsinki-Vantaa voor een billboard met Op Congé met Xavier

Vervoer in Helsinki

Het centrum van Helsinki is redelijk compact en valt bijgevolg goed te voet te verkennen.

Ben je moe gewandeld of is de afstand tot je volgende bestemming iets te groot? Maak dan gebruik van de tram van Helsinki, die een uitgebreid netwerk heeft. Daarnaast is er ook een bescheiden metronet met twee oost-west gerichte lijnen, die grotendeels een gemeenschappelijk traject hebben.

Opgelet! Het is niet langer mogelijk om tickets op de tram aan te schaffen. Download daarom de HSL App of koop aan een automaat een kaart met meerdere ritten of een pas die één of meerdere dagen geldig is. Ticketautomaten zijn wel eerder schaars. Je vindt ze onder meer in de metrostations, in het centrale treinstation en aan de tramhalte Lasipalatsi.

Een andere eenvoudige optie om je door de stad te verplaatsen, is door een Uber te reserveren.

Tip: Met de Helsinki Card geniet je niet alleen van vrije toegang tot heel wat musea en attracties in de stad, maar mag je tijdens de geldigheidsperiode ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (zone AB voor de Helsinki Card City en zone ABC voor de Helsinki Card Region).

Op hotel in Helsinki

Op zoek naar een unieke plek in Helsinki om te overnachten? Check dan hieronder snel even mijn drie favorieten:

  • Scandic Grand Central: Prachtig gerenoveerd viersterrenhotel in een zijvleugel van het centraal station van Helsinki (zie eerder). Dicht bij de voornaamste bezienswaardigheden van de stad, maar ook ideaal voor wanneer je de trein in Finland plant te nemen. Sommige kamers kijken zelfs uit over de sporen van het station!
  • Hotel Helka Helsinki: Dit artistieke boetiekhotel bulkt van de kunst, overgoten met een rijkelijk sausje flower power. Je kan je er ook blijven slapen in één van de vijf gethematiseerde kamers die door verschillende kunstenaars onder handen genomen werden. Het Helsinki Art Museum (HAM) ligt schuint tegenover het hotel.
  • Hotel Katajanokka, a Tribute Portfolio Hotel: Dit moderne viersterrenhotel nam in 2007 z’n intrek in de oude gevangenis van Helsinki, die op haar beurt in 2002 definitief de celdeuren openzette. Het oudste deel dateert van 1837, terwijl het hotel zelf in 2017 nog een opfrissing genoot. De kamers bevinden zich in de gewezen cellen – inclusief dikke betonnen muren en kleine raampjes – en beschikken gelukkig over iets meer comfort dan vroeger het geval was. Perfect dus om enkele nachtjes in hechtenis te zitten!
Hotel Helka in Helsinki exterieur met paardenkoets
Hotel Helka
Hotel Helka Helsinki kunst in de lobby
Hotel Helka
Hotel Helka Helsinki standaardkamer
Hotel Helka – Smart Double Room
Hotel Helka Helsinki kunstzinnige gang
Hotel Helka
Hotel Helka
Toegang van hotel Katajanokka Helsinki met voorbijrijdende tram
Hotel Katajanokka
Inkom van hotel Katajanokka Helsinki met een tapijt dat de tekst 'escape the ordinary' weergeeft.
Hotel Katajanokka
Gang met de vroegere cellen in hotel Katajanokka Helsinki
Hotel Katajanokka
Classic room in hotel Katajanokka Helsinki
Hotel Katajanokka – Classic Room
Ingekaderde handboeien en zwart-witfoto achter het bed in een kamer van hotel Katajanokka Helsinki
Hotel Katajanokka
Kamerdeur met tralies in hotel Katajanokka Helsinki
Hotel Katajanokka

Eten en drinken in Helsinki

Op zoek naar een smakelijk restaurant of een leuke bar in Helsinki? Hieronder som ik alvast enkele van mijn favorieten op.

  • Hills Dumplings is een hippe spot in Helsinki die een moderne twist geeft aan de Aziatische keuken. Zoals de naam al enigszins verklapt, vormen dumplings de specialiteit van het huis.
  • Deliberi is een hippe plaats waar je heerlijk kan eten tegen een (naar Finse normen) schappelijke prijs. Er zijn verschillende vestigingen. Wij gingen dineren bij Deliberi Keskuskatu, die vlakbij het centraal station van Helsinki ligt. Je kan er zelfs in je eigen serre plaatsnemen.
  • Tommyknocker is een kleine, gezellige kroeg in het centrum van Helsinki, met heel wat ambachtelijke bieren van ’t vat.
  • Nog een leuke bar om streekbieren te degusteren is Bier-Bier, die in een historisch pand nabij het Zweeds Theater schuilt. Hier beschik je over een arsenaal van 8 bieren op de tap en zo’n 150 op fles.
Een bord dumplings bij Hills Dumplings in Helsinki
Hills Dumplings
Plankje met pinxtos en een glas wijn in restaurant Deliberi Keskuskatu in Helsinki
Pinxtos bij Deliberi Keskuskatu
Interieur van restaurant Deliberi Keskuskatu in Helsinki
Deliberi Keskuskatu
Barman in café Tommyknocker in Helsinki
Tommyknocker
Een man drinkt een biertje in café Bier-Bier in Helsinki
Bier-Bier

Goed om weten

Klimaat

Helsinki kent een duidelijk onderscheid tussen de vier seizoenen. In de zomer is het er meestal wel aangenaam vertoeven, terwijl het in de winter erg koud kan zijn met veel sneeuw en ijs. De zee vriest dan zelfs gedeeltelijk dicht. Al valt het in Helsinki al bij al nog mee, omwille van zijn ‘zuidelijke’ ligging en de invloed van de zee. In de winter maak je bovendien soms kans om zelfs in Helsinki het noorderlicht te spotten!

Taal

Je zal merken dat in Helsinki alle officiële opschriften tweetalig zijn: Fins en Zweeds. In Helsinki woont immers een belangrijke minderheid aan Zweden. Engels wordt zo goed als door iedereen gesproken, zeker bij de jongere bevolking.

Betalen in Helsinki

Net zoals in België betaal je in Finland met de euro. Het gebruik van elektronische betaalkaarten is wijdverspreid.


Deze trip Combineren

Blijf gerust nog ietsje langer in Finland en combineer je stadsbezoek aan Helsinki met een trip richting het noorden. Vanuit het centraal station van Helsinki beschik je over uitstekende treinverbindingen naar overal in het land, zelfs helemaal tot in het arctische Lapland. Ontdek hier nog meer inspirerende reportages over Finland.

Maar je kan je citytrip naar Helsinki ook een internationaal karakter geven, dankzij enkele voortreffelijke veerverbindingen. Rederijen Tallink en Viking Line verzorgen beide een regelmatige lijndienst naar zowel de Estse hoofdstad Tallinn (overdag in 2 uur tijd) als naar het Zweedse Stockholm (nachtferry). Met Eckerö Line kan je vanuit Helsinki zelfs een gegidste daguitstap naar Tallinn ondernemen.


Overzichtskaart

3 reacties op “Doen en zien in Helsinki: 17+ interessante tips voor een geslaagde citytrip

  1. Top verhaal wij hebben geboekt naar Helsinki

  2. Pingback: WHERE TO STAY | HELSINKI | WORLD BY TINA

Geef een reactie

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder