Tallinn panorama
Estland Shortlist Stad

10 x Tallinn: Hier moet je geweest zijn tijdens je citytrip

Wat valt er zoal te zien, te doen en te beleven in Estlands tintelende hoofdstad?

Als je het mij vraagt, dan staat Tallinn met stip op nummer één qua mooiste hoofdsteden in Europa. Ik was er dan ook reeds vier maal, op nog geen vier jaar tijd. De sprookjesachtige hoofdstad van Estland, idyllisch genesteld aan de Finse Golf, heeft dan ook heel wat boeiends te bieden. En dankzij z’n compacte vorm past de stad precies in je eigen broekzak. Tien leuke tips om te doen, te zien en te beleven tijdens een veelbelovende citytrip in het tintelende Tallinn.

Last updated on april 23rd, 2024

10 tips om te doen en te zien tijdens een citytrip in Tallinn

Vanalinn: het middeleeuwse stadscentrum van Tallinn

Een bezoek aan Tallinn begint steevast in de oude binnenstad: Vanalinn. Het knusse, middeleeuwse stadscentrum heeft er op uitstekende wijze de tand des tijds weten te doorstaan. Mits enkele kleine aanpassingen kan de stad zo figureren in historische films die zich in de tijd van de ridders afspelen. De authentieke stadsomwallingen zijn nog quasi geheel intact, inclusief de wachttorens met ludieke namen als ‘Lange Herman’, ‘Dikke Margareta’ en ‘Kiek in de Kök’ (‘Kijk in de Keuken’). De eerste en de tweede hebben hun naam vooral te danken aan hun opmerkelijke figuur, de laatste toren omdat de torenwachters vanuit hun observatiepositie zomaar even ongegeneerd in de keukens van de inwoners konden gluren. De sloebers!

De Viru Gate, de belangrijkste toegangspoort tot de oude binnenstad van Tallinn
De Viru Gate, de belangrijkste toegangspoort tot de oude binnenstad van Tallinn
Een kasseistraat in de oude binnenstad van Tallinn, met op de achtergrond de middeleeuwse stadsomwalling en een wachttoren
De oude binnenstad van Tallinn katapulteert je zo terug naar de tijd van de ridders
Tallinn Vanalinn kiek in de kök
Enge standbeelden houden de wacht bij ‘Kiek in de Kök’, de toren zichtbaar in de achtergrond

De binnenstad van Tallinn was trouwens zelf eeuwenlang opgesplitst in twee autonome delen, elk met hun eigen stadsbestuur en van elkaar gescheiden door een extra stadsmuur. Een beetje het Berlijn avant la lettre dus. Enerzijds heb je All-Linn – de benedenstad – en anderzijds Toompea – de bovenstad. Een zware houten deur tussen de hellende straten ‘Pikk Jalg’ (het ‘Lange been’) en ‘Lühike Jalg’ (het ‘Korte been’) sloot beide delen hermetisch van elkaar af. Tegenwoordig staat de deur gewoon wagenwijd open en kan je jezelf heerlijk laten verdwalen doorheen de kronkelende kasseistraten van beide stadsdelen, zonder ook maar het risico te lopen om echt verloren te lopen. Tallinn is namelijk maar half zo groot als Brugge, om je maar een idee te geven.

Tallinn Vanalinn Pikk Jalg
De steile steeg ‘Lühike Jalg’, die boven- en benedenstad met elkaar verbindt
Een schilder aan het werk in de Pikk Jalg in Tallinn
Een straatartiest aan het werk in de Pikk Jalg

All-Linn: de benedenstad van Tallinn

Het oogstrelende Raadhuisplein (‘Raekoja Plats’) vormt het kloppende hart van All-Linn – de benedenstad. Op het einde van het jaar vind je hier overigens een feeërieke kerstmarkt, een ervaring die je zeker op je bucket list moet staan hebben. Hop in de hoek van het plein ook zeker eens binnen bij de middeleeuwse apotheek uit 1422, de oudste nog steeds in dienst zijnde apotheek in Europa. Je vindt er ook een klein museum over geneesmiddelen door de eeuwen heen. Het museum is gratis toegankelijk.

Het Raadhuisplein in Tallinn, met op de achtergrond de Sint-Nicolaaskerk
Het Raadhuisplein, met op de achtergrond de Sint-Nicolaaskerk
Straat met het stadhuis van Tallinn
Het stadhuis van Tallinn, gezien door één van de pittoreske straten
De oude apotheek van Tallinn
De oudste in dienst zijnde apotheek in Europa ligt in Tallinn
Museum in de oude apotheek in Tallinn
Het museum van de apotheek vertelt je wat meer over geneesmiddelen door de eeuwen heen

Ook pittoresk in de benedenstad is de Katariina Käik, één van de meest gefotografeerde steegjes in Tallinn. Stop hier zeker even aan de etalage van Dolores Hoffman. Al sinds 1973 beschildert deze kranige dame op ambachtelijke wijze glas-in-loodramen voor kerken, kathedralen en kloosters, als één van de weinige ter wereld. Met wat geluk zie je haar aan het werk in haar atelier.

De Katariina Kaïk in Tallinn
De Katariina Kaïk is één van de meest fotogenieke steegjes in Tallinn
Een smal steegje in de binnenstad van Tallinn
Daarnaast zijn er nog heel wat meer fotogenieke plekjes in de stad te vinden
Dolores Hoffman aan het werk in haar atelier
Dolores Hoffman aan het werk in haar atelier
Beschilderde glas-in-loodramen
Dolores Hoffman is één van de weinige personen ter wereld die nog steeds op ambachtelijke wijze glas-in-loodramen beschildert
Kerstmarkt van Tallinn bij valavond en in de sneeuw
De kerstmarkt van Tallinn is een waar postkaartplaatje
Kerstboom bij valavond op het Raadhuisplein in Tallinn
Tallinn kerstmarkt

Toompea: de bovenstad van Tallinn

De bovenstad Toompea (‘Domberg’) op zijn beurt torent hoog boven de benedenstad uit en was vroeger de thuisbasis van de adel en de elite van Tallinn. Ook nu nog vind je hier enkele symbolen van de constitutionele macht, zoals het Estse parlement en een handvol ministeries. Ook aan de geestelijken was er gedacht. De spierwitte Domkerk (Toomkirik) vertegenwoordigt er het Evangelisch-Lutherse geloof, terwijl de robuuste Alexander Nevski-kathedraal, met z’n uivormige torentjes, de nog steeds grote Russische gemeenschap in Tallinn een spiritueel onderkomen bezorgt.

Trek in Toompea zeker ook eens naar één van de panoramaplatforms voor een adembenemend uitzicht over de rode daken van de benedenstad, met de spitse torens van de Sint-Nicolaaskerk (Niguliste kirik) en de Sint-Olafkerk (Oleviste kirik) die er fier bovenuit steken. In de zeehaven achter de binnenstad zie je grote ferry’s aangemeerd liggen. Die verzekeren de veerdiensten naar het Finse Helsinki en Zweedse Stockholm.

Tallinn Toompea Alexander Nevski kathedraal
De Alexander Nevskikathedraal
Stickers op een paal gekleefd, met in de achtergrond de skyline van Tallinn
Vanop de panoramaplatforms in Toompea geniet je van een prachtig uitzicht over de benedenstad van Tallinn
Tallinn panorama
Panorama over de oude stad

Tip: Sluit je aan bij de ‘Tallinn in a Nutshell’-tour

Heb je toch nog schrik om in Tallinn de weg kwijt te spelen? Of wil je gewoon meer te weten komen over de bezienswaardigheden in de stad, zonder het ene reisboek na het andere te moeten verslinden? Neem dan misschien eens deel aan één van de free walking tours, een ideale manier om de stad met een vingerknip te leren kennen.

Tijdens de Tallinn in a Nutshell’-tour van Estadventures neemt een gepassioneerde gids je twee uur lang mee op sleeptouw doorheen de historische binnenstad van Tallinn en vertelt je tijdens het wandelen wat meer over de woelige geschiedenis van Estland en Tallinn.

Tip: Naast deze ‘klassieke’ tour van Tallinn, biedt Estadventures ook een iets specialere tour door de stad aan, één die je meeneemt doorheen het communistische verleden van Estland en Tallinn: ‘Communist Stories of Tallinn Tour’. Ontdek alvast enkele niet te missen plekjes uit de tijd van het communisme in deze blogpost.

 De free walking tours zijn in theorie gratis, maar men verwacht op het einde van de tour wel dat je de gids beloont met een fooi. Tenzij je uitermate ontevreden bent uiteraard. 10 euro per persoon is daarbij een gangbare prijs. Voorzie dus zeker wat cash!

Tallinn Communist Tour
Stadsgids Jonas op het dak van de Linnahal, tijdens de ‘Communist Stories of Tallinn Tour’

estadventures.ee

KGB House: het cellencomplex van de geheime dienst

Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en 1991 was Estland onderdeel van de communistische Sovjet-Unie. De KGB – de vroegere geheime dienst – regeerde met ijzeren hand en stak iedereen die het niet met het regime eens was achter slot en grendel. Dat gebeurde onder andere in de KGB House, het hoofdkwartier en de gevangenis van de KGB in Tallinn. Nu is het een museum. Langs buiten oogt het gebouw in de oude binnenstad van Tallinn best wel fraai, maar de binnenkant is toch andere koek. In de duistere catacomben van de buiten dienst gestelde bajes vertellen een reeks foto’s en getuigenissen de soms erg beklijvende verhalen van dissidenten die er ten tijde van de Sovjet-Unie in de ondergrondse cellen opgesloten zaten. Best wel een bezoekje waard!

Het cellencomplex van de KGB House is onderdeel van het Vabamu Museum, dat iets verderop ligt. Hier kom je meer te weten over de onderdrukking tijdens de Nazi- en Sovjet-bezetting in Estland.

Tickets voor de KGB House bedragen 9 euro (januari 2024). Tip: Doe voordeel en schaf je een combiticket voor het Vabamu Museum en de KGB House aan. Gratis toegang met een ‘Tallinn Card’.

Linnahall (tram 1, 2, 5) op 350m

Tallinn Vanalinn KGB oud hoofdkwartier
KGB House, het vroegere KGB-hoofdkwartier

vabamu.ee

Balti Jaama Turg: de hippe markthal

Net achter het treinstation van Tallinn (Balti Jaama) vind je de Balti Jaama Turg (de ‘Stationsmarkthal’). De geschiedenis van deze markante markthal gaat terug tot in de tweede helft van de 19e eeuw. In 2017 nog maar werd het historische pand voorbeeldig gerestaureerd en aangepast aan de tegenwoordige tijd. Sindsdien heeft de Balti Jaama Turg een erg populaire status in Tallinn verworven. Je herkent het gebouw al van ver, dankzij z’n enorme zaagtanddak. Een deel van de hal fungeert nog steeds zoals voorheen: als markthal. Inwoners komen er tot op de dag van vandaag hun groenten, fruit, vlees en vis inslaan. Je vindt er ook tal van kraampjes met streekproducten.

Maar het leukste van al aan de Balti Jaama Turg? Dat zijn de vele kraampjes met hun verrukkelijke street food, gaande van veganistische gerechten, over ovenverse pizza’s tot sappige burgers van op de grill. Wij schoven aan bij VLND Burger en probeerden er hun befaamde ‘VLND Klassik Burger’, met kaas, raketsla, rode ui, tomaat en pestomayonaise. Om je duimen en vingers van af te likken! Last van een dorstige keel nadien? Neem dan de trap naar de eerste verdieping en proef bij Humalakoda van een ambachtelijk gebrouwen biertje, afkomstig uit de glimmende brouwketels die er fier achter de bar opgesteld staan.

Balti Jaam (tram 1, 2, 5)

Tallinn Balti Jaama Turg exterieur
Je herkent de Balti Jaama Turg aan z’n zaagtandvormige dak
Tallinn Balti Jamaa Turg interieur
Ook nu nog fungeert de Balti Jaama Turg als markthal voor je dagelijkse inkopen
Tallinn Balti Jamaa Turg VLND Burger
Een heerlijke burger bij VLND Burger

en.astri.ee/bjt

 Op zoek naar nog meer culinaire ervaringen in Tallinn? Lees dan zeker ook eens het overzicht met mijn persoonlijke favorieten om iets te eten of te drinken in de stad!

Telliskivi: de bohemian buurt

Wanneer je de Balti Jaam Turg langs de achterzijde verlaat, kom je terecht in Telliskivi, een gewezen fabrieksterrein dat met succes omgetoverd werd tot een nieuwe, hippe buurt in Tallinn. Het industriële karakter van de site heeft men grotendeels onaangeroerd gelaten, met hier en daar een goeie klad oogstrelende graffiti op de muren. De bureauruimtes in de vroegere administratieve gebouwen ruimden intussen plaats voor een schare indie shops, terwijl de oude fabriekshallen de nieuwe thuis werden van menig atelier, bar en restaurant. Fotografieliefhebbers kunnen dan weer hun artistieke hart ophalen in het fotografiemuseum (Fotografiska Tallinn).

Tallinn Telliskivi
Tallinn Telliskivi shops
Tallinn Telliskivi

Ga achteraf zeker ook eens iets eten of drinken bij F-Hoone. Zijn naam heeft dit populaire restaurant met zijn ruige interieur te danken aan de vleugel waar het zich in bevindt. En ook het personeel herken je gemakkelijk aan de grote ‘F’ op hun T-shirts.

In Telliskivi kan je trouwens met gemak tot in de vroege uurtjes doorzakken, want de uitgaansmogelijkheden zijn er legio. In dat geval zoek je je hotel in Tallinn maar beter niet te ver. Wat dacht je bijvoorbeeld van het unieke Hektor Container Hotel, waar je in een afgedankte zeecontainer slaapt? Je zal het er ongetwijfeld naar je zin hebben.

Tip: Lees hier mijn uitgebreide review over Hektor Container Hotel!

Telliskivi (tram 1, 2, 5)

Tallinn Telliskivi Restaurant F-Hoone
Restaurant F-Hoone
Hektor Container Hotel Tallinn loods interieur
Hektor Container Hotel

telliskivi.cc / fotografiska.com/tallinn / fhoone.ee / hektorstay.com/container

Kalamaja: de kleurrijke wijk

Ten noordwesten van de oude binnenstad ligt de volkse wijk Kalamaja, rijkelijk bezaaid met schilderachtige, traditionele houten huizen, die in alle kleuren van het spectrum geverfd zijn. Zo moet een typisch dorp er in het vroegere Estland dus uitgezien hebben, vooraleer de Sovjets overal in hun unie betonnen appartementsblokken als de nieuwste woonstandaard introduceerden. Nu is de oudste wijk van Tallinn zich aan het ontwikkelen tot dé hipsterspot van de stad.

Wat hier wél nog de Sovjet-Unie moet meegemaakt hebben, is de Kalma Sauna. Gebouwd in 1928, is dit de oudste nog in gebruik zijnde publieke sauna in Tallinn. Belangrijke noot mocht je hier een potje willen komen zweten: De sauna is opgesplitst in aparte ruimtes voor mannen en vrouwen. Op zoek naar een romantisch wellnessuitje met z’n tweetjes? Dan ben je hier dus wellicht aan het verkeerde adres. Tenzij je partner van hetzelfde geslacht is, natuurlijk. Verwacht hier verder ook geen grand luxe, maar een eerder functioneel interieur.

Vergeet in Kalamaja trouwens ook niet om eens met een bedrukt gezicht op de foto te gaan bij één van de meest lachwekkende straatnaamborden in Tallinn: de Kotzebue. Je vrienden zullen het ongetwijfeld hilarisch vinden. In diezelfde straat opende in 2021 trouwens een kleinschalig museum gewijd aan dit district en haar inwoners: Het Kalamaja Museum.

Balti Jaam of Põhja Puiestee (tram 1, 2, 5)

Tallinn Kalamaja
De kleurrijke wijk Kalamaja in de sneeuw
Tallinn Kalamaja Kotzebue Xavier Samyn Marjolein Steyaert
Neem zeker eens een selfie met het straatnaambord van de ‘Kotzebue’, een straat in de wijk Kalamaja

kalmasaun.ee / linnamuuseum.ee/en/kalamaja

Lennusadam: het maritiem museum van Tallinn

Als je dan toch door Kalamaja aan kuieren bent, spring zeker ook eens binnen bij Lennusadam, ten noorden van de wijk. De immense loods die hier staat, verschafte vroeger onderdak aan watervliegtuigen. Nu is dit het Estse Maritiem Museum (Eesti Meremuuseum). Kruip er als een geboren matroos aan boord van het fraaie stoomschip dat voor de loods voor anker ligt: de ijsbreker Suur Tõll. Dit antieke schip uit 1914, een fraaie constructie van geklinknageld metaal en blinkend vernist hout, katapulteert je zo terug naar de tijd van de Titanic. Binnenin krijg je een inkijk in hoe de bemanning er werkte en leefde en kan je ook afdalen tot in het prille hart van het schip, zelfs tot in de machinekamer met zijn reusachtige stoomturbines.

Linnahall (tram 1, 2, 5) op 1,2 km

Tallinn Lennusadam Suur Toll ijsbreker
De ijsbreker Suur Tõll

meremuuseum.ee/lennusadam

Rotermann City: het trendy district

Tussen de oude binnenstad en de veerhaven in, ietwat verstopt achter het cinemacomplex ‘Coca Cola Plaza’, schuilt Rotermann City. Dit voormalige pakhuizendistrict werd de laatste jaren sterk opgewaardeerd en herbergt heden ten dage tal van trendy bars, restaurants en winkels. Anders dan in Telliskivi, waar men het ruwe, industriële karakter behield en er eerder een bohemian vibe hangt, heeft men in Rotermann City voor een andere aanpak gekozen. De tweehonderdjarige pakhuizen werden grondig opgeknapt en kregen het gezelschap van een aantal spiksplinternieuwe gebouwen, ontworpen in een strakke, moderne architectuur. Rotermann City liet daarmee een lange periode van verloedering definitief achter zich en kreeg in de plaats een klassevol jasje aangemeten.

Tallinn Rotermann City restaurant Pull
Oud en nieuw harmonieus naast elkaar in Rotermann City
De houten Kerk van Sint-Simeon en Sint-Anne in Tallinn
Kerk van Sint-Simeon en Sint-Anne

Fans van architectuur kunnen hun hartje ophalen in het Estisch Museum van Architectuur (Eesti Arhitektuurimuuseum), terwijl fans van interieurdesign zeker hun gading zullen vinden in het ‘Tallinn Design House’. Maar ook shopaholics komen in Rotermann City ruimschoots aan hun trekken, dankzij een arsenaal aan kledingwinkels. Ga nadien dan wijntjes proeven bij wijnwinkel en -bar ‘Time to Wine’, die toch wel wat anders dan anders is. Je krijgt er namelijk een leeg (!) glas en een soort van bankaart van de bediende, waarmee je dan zélf je wijn van keuze naar believen kan gaan tappen. Niet zo goedkoop, maar best wel eens origineel om te doen.

Nét buiten Rotermann City tenslotte – in de richting van de veerhaven – schuilt de 250 jaar oude ‘Kerk van Sint-Simeon en Sint-Anne’ (Püha Siimeoni ja naisprohvet Hanna kirik), een prachtig houten kerkje dat ietwat verloren ligt tussen kale parkeerterreinen. Ga er gerust eens binnen! Er is vrije toegang. En iedere zaterdagavond en zondagochtend vindt hier nog steeds een misviering plaats.

Mere Puiestee (tram 1, 2, 5)

Tallinn Rotermann City
Rotermann City
Tallinn Rotermann City Time to Wine
Wijnbar ‘Time to Wine’

rotermann.eu

Kadriorg: het park en z’n kunstmusea

Een tweetal kilometer oostwaarts van het centrum ligt het Kadriorgpark, een groene oase in Tallinn waar het heerlijke kuieren is. Vooral kunstliefhebbers zullen het hier helemaal naar hun zin hebben. In het Kadriorg Art Museum, een barok paleis in karmijnrode en witte kleuren – de vroegere zomerresidentie van de Russische tsaar Peter De Grote, nota bene – vind je voornamelijk klassieke schilderijen, tekeningen en sculpturen van West-Europese en Russische origine.

Het KUMU Art Museum, dat in een futuristisch, maanvormig gebouw iets verderop in het park schuilt, is dan van een gans ander kaliber. De collectie hier omvat een breed pallet aan Estische kunst, zowel klassieke als hedendaagse, en wordt in een draaischijf van tijdelijke tentoonstellingen aan het grote publiek vertoond. Af en toe zit er ook wel eens iets speciaals tussen. Bij een eerder bezoek in 2019 was er zo een tentoonstelling met schreeuwerige propagandaposters uit de tijd van de Sovjet-Unie.

 Reken op een tweetal uur tijd om beide musea te bezoeken. Tickets voor het Kadriorg Art Museum kosten 12 euro p.p., die voor het KUMU Art Museum kosten 14 euro p.p. (2024). Tip: Een combiticket is voordeliger, wil je beide musea bezoeken. Voor 24 euro bijvoorbeeld krijg je toegang tot 3 musea in Kadriorg. Naast het Kadriorg Art Museum en het KUMU Art Museum, mag je dan ook nog het Mikkel Museum bezoeken.

Kadriorg (terminus tram 1 en 3)

Tallinn kadriorg palace
Het Kadriorgpaleis

kunstimuuseum.ekm.ee

Laulupidu: het vijfjaarlijkse zangfestival

Per toeval had ik in 2019 de eer en het genoegen om getuige te zijn van Laulupidu, een groots zangfestival dat een once in a lifetime experience is. Al vergt het wel wat planning en geduld, wil je het zelf eens meemaken. Laulupidu gaat immers maar één keer om de vijf jaar door. Honderden zangkoren zakken dan vanuit gans Estland naar de hoofdstad af, om met z’n allen in koor Estische volksliederen te scanderen.

Op de dagen van het zangfestival paraderen de fraai uitgedoste zangkoren eerst in een kilometerslange stoet van het centrum van Tallinn naar de zangfestivalweide (Lauluväljak), vlakbij het Kadriorgpark. Hier staat een gigantische overdekte tribune, waar men gemakkelijk duizenden koorleden in kwijt kan. Andere deelnemers en toeschouwers nemen dan plaats op het hellende grasveld voor de tribune en zingen luidkeels in de Estische moedertaal mee.

Het gaat om een traditie die in 1869 ontstaan is vanuit de Estische drang naar onafhankelijkheid. Ook onder het juk van de Sovjet-Unie bleef het zangfestival doorgaan, als vreedzaam protest tegen de Russische bezetter. Het werd daarom ook wel eens de ‘Zingende Revolutie’ genoemd.

Houd wel rekening met de hoge bezettingsgraad van de hotels, in die periode. De volgende editie van Laulupidu gaat door in 2025, maar ook tussendoor vinden er nog heel wat kleinere evenementen plaats. En anders is het wel een mooie wandeling erheen, over de mooie wandelpromenade langsheen de Baai van Tallinn.

Tallinn Laulupidu
Tientallen zangkoren trekken te voet van het centrum van Tallinn naar de zangfestivalweide tijdens Laulupidu 2019
Tallinn Laulupidu
De zangestivalweide tijdens Laulupidu 2019
Tallinn Sign met Xavier Samyn
Langsheen de Baai van Finland loopt een mooie wandelpromenade

Kalev Spa Hotel & Water Park: tijd voor ontspanning

Genoeg kilometers afgewandeld? Dan kan je welverdiend gaan ontspannen in het zwemparadijs van Kalev Spa, in het centrum van Tallinn. Er is een groot Olympisch zwembad om baantjes te trekken, maar er zijn ook verschillende waterglijbanen en ontspanningsbaden. De joelende kinderen moet je er van tijd tot tijd wel bijnemen.

Wil je van wat meer rust genieten en ook nog eens goed kunnen zweten? Dan kan je tegen een supplement gebruik maken van de Sauna Oasis, met vier sauna’s, een stoombad en verschillende bubbelbaden. Bovendien mogen mannen en vrouwen hier wél samen komen kuren. Een mooie afsluiter van een dagje citytrippen in Tallinn.

Prijzen: vanaf 10,70 euro p.p. voor enkel toegang tot het zwembad en het waterpark. Wil je de Sauna Oasis erbij? Dan starten de prijzen aan 19 euro p.p. (prijzen in 2024).

Kanuti (tram 1, 2, 5)

kalevspa.ee

 Wens je graag ook eens in het communistische verleden van Estland en Tallinn te duiken? Lees dan hier mijn blogpost over 7 niet te missen plekjes uit de tijd van de Sovjet-bezetting.


Doe voordeel met de Tallinn Card

Tip: Schaf je een ‘Tallinn Card’ aan en geniet van vrije toegang tot meer dan 50 musea en bezienswaardigheden. Daarnaast krijg je ook korting op tal van tours en activiteiten, net zoals in een resem winkels en restaurants. Bovendien mag je met je kaart gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in gans Tallinn.

Bij onder meer volgende attracties profiteer je van gratis toegang OF korting op je toegangsticket:

  • Bezoek aan de middeleeuwse stadsomwallingen (gereduceerd tarief)
  • Vestingmuseum ‘Kiek in de Kök’ (gratis)
  • Toegang tot de Domkerk (gratis)
  • Estisch Museum van Architectuur (gratis)
  • Kadriorg Art Museum (gratis)
  • KUMU Art Museum (gratis)
  • Kalamaja Museum (gratis)
  • Fotografiemuseum van Tallinn (gratis)
  • Kalev Spa Hotel & Water Park (-10% korting)
  • Tallinn Design House (10% korting)
  • Openbaar vervoer (gratis)

Klik hier voor meer info over de ‘Tallinn Card’


Koffers pakken en wegwezen

Naar Tallinn reizen

Air Baltic en LOT Nordica vliegen rechtstreeks tussen Brussel en Tallinn of mits een overstap in Riga of Warschauw.

Vanaf de luchthaven van Tallinn spoort tram 4 in amper een kwartiertje tijd naar het centrum (halte Viru). Een ticket kost 1,50 euro voor 75 minuten (2021) en kan je aan het automaat op de luchthaven of via de app ‘pilet.ee’ kopen. Scan dan bij het opstappen de barcode van je ticket aan de scanner vooraan in de tram.

In Tallinn reizen

Tallinn is een erg compacte stad en valt bijgevolg erg gemakkelijk te voet te verkennen. Enkel het Kadriorgpark en het Ests Geschiedkundige Museum liggen wat verder van het centrum weg, dus neem je hiervoor best de tram en/of de bus.

Tallinn kent een bescheiden tramnetwerk, bestaande uit vier lijnen, verder aangevuld met tal van (trolley)buslijnen.

Het openbaar vervoer in Tallinn is gratis voor haar inwoners en voor toeristen die over een ‘Tallinn Card’ beschikken. Alle andere reizigers dienen een ticket aan te kopen. Een rit van maximum 75 minuten kost 1,50 euro (2021). Tickets kunnen niet langer op de tram of de bus zelf gekocht worden, enkel aan het automaat op de luchthaven of online via de app of de website ‘pilet.ee’. Scan bij het opstappen de barcode van je ticket aan de scanner vooraan in de tram of in de bus.

Tallinn tram 3 kadriorg
Een tram op lijn 3 aan Kadriorg

Waar overnachten in Tallinn?

Hektor Container Hotel

Ik verklapte het al even bij het item over Telliskivi: Hektor Container Hotel is een originele en tevens comfortabele manier om in Tallinn te verblijven, op wandelafstand van de oude stad, Balti Jaama Turg, Kalamaja en Telliskivi.

Tip: Lees hier mijn uitgebreide review over Hektor Container Hotel!

Telliskivi (tram 1, 2, 5)

Hektor Container Hotel Tallinn exterieur
Hektor Container Hotel

Hotel Telegraaf

Mag het toch ietsje luxueuzer? Dan is hotel Telegraaf misschien wel iets voor jou, een luxueus vijfsterrenhotel in het historische hart van Tallinn, ingericht in een moderne stijl met toetsen van art deco. En met restaurant Tchaikovsky beschikt hotel Telegraaf ook nog eens over één van de beste restaurants in Tallinn.

Viru (tram 3, 4, 5) op 400m


Eten en drinken in Tallinn

Tallinn bulkt van de hippe restaurants en cafés. Estland kent ook een gevestigde biercultuur, een erfenis van de Duitse overheersing tijdens de middeleeuwen. Bestel na je eten ook zeker eens het lokale digestief: Vanatallin, een zoete likeur die wat het midden houdt tussen Amaretto of Jägermeister.

Ontdek hier mijn persoonlijke favorieten om iets te eten of te drinken in Tallinn!

Flessen likeur Vanatallinn
Vanatallinn, de lokale likeur
Interieur van restaurant Pull in Tallinn
Restaurant Pull heeft een vermelding in de Michelin-gids van Estland

Goed om weten

Betalen in Tallinn

Estland behoort, net zoals België, tot de Europese Unie, de Schengenzone en de Eurozone. Je hoeft dus geen vreemde valuta te voorzien. Cashless betalen is trouwens reeds sterk ingeburgerd in Estland. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen kan je alleen maar cash betalen, zoals bij de free walking tours bijvoorbeeld (de dato 2021).

Het weer in Tallinn

Tallinn kent een uiteenlopend klimaat. In de zomer kan het er met gemak 30°C worden en blijft het rond midzomer nog lichtjes schemeren aan de horizon. In de winter kan het dan weer erg koud worden, met vaak ook sneeuw, wat juist voor een idyllische sfeer zorgt in de historische binnenstad. Voorzie in dat geval dus zeker warme kledij. Het wordt dan ook al vroeg donker, in de loop van de namiddag reeds.

Ideale duur van een citytrip naar Tallinn

Reken op twee à drie volle dagen om Tallinn op een rustig tempo te ontdekken.


Deze trip combineren

Waarom je citytrip naar Tallinn niet nog wat verlengen met een andere bestemming?

  • Busmaatschappij Lux Express verzorgt meerdere keren per dag een snelle verbinding met Pärnu (Estland) en Riga (Letland), en van daaruit nog verder naar Vilnius (Litouwen).
  • Je kan ook over water gaan. Rederijen Tallink, Viking Line en Eckerö Line varen meermaals per dag naar het Finse Helsinki. De overtocht duurt maar 2 uur, wat het zelfs ideaal maakt voor een daguitstap vanuit Tallinn.
  • Om de twee dagen legt Tallink ook een nachtferry in naar Stockholm (Zweden).
Kathedraal van Helsinki gezien vanuit een zijstraat
Kathedraal van Helsinki

Overzichtskaart

1 reactie op “10 x Tallinn: Hier moet je geweest zijn tijdens je citytrip

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder