B&B Hotel (zonder classificatie) Logeren

Le Clos de la Prairie

Romantisch verblijf in Noord-Frankrijk met een keuken van gastronomisch niveau

Noord-Frankrijk / Gouy-Saint-André


Zin in een ‘gastro-romantisch’ uitje met z’n tweetjes, niet te ver weg van huis? Dan is hotel ‘Le Clos de la Prairie’ in het Noord-Franse Gouy-Saint-André ongetwijfeld iets voor jullie. Uitbaters Sandrine en Sebastien toverden er een oude boerderij om in een fijnschalig hotel, een droom van een verblijf dat het echtpaar al sinds 2010 met vurige passie runt.

Anno 2021 ligt het erf er nog steeds onberispelijk bij. Bij onze aankomst is het gazon nog maar net gekortwiekt, zijn de hagen haarfijn gesnoeid en laten de kleurrijke rozen en hortensia’s het domein in een fleurige sfeer baden. We parkeren de wagen op de ruime kiezelparking en sluipen over het erf naar het restaurant, voor check in. Kat des huizes Lily staat ons er al meteen met een ronkend gespin op te wachten, luttele seconden later gevolgd door gastvrouw Sandrine die van om de hoek komt piepen en ons met open armen in hun charmante stulpje welkom heet.

Na een korte kennismaking grijpt Sandrine de kamersleutel en gidst ons persoonlijk naar de kamer. Amper acht vertrekken telt ‘Le Clos de la Prairie’, allemaal ondergebracht in een nieuwbouw die voorbeeldig in de authentieke stijl van de voormalige boerderij geïntegreerd werd. Vanuit elke kamer geniet je van een rustiek uitzicht op de glooiende prairie die het domein als een groen deken omzoomt. Schrik dus niet wanneer je ineens doorheen het raam een grazend paard ziet opdraven! We willen even van het rurale schouwspel genieten vanop het kamerterras, maar daar denkt het Noord-Franse weer vandaag spijtig genoeg anders over. Snel terug naar binnen dan maar! De kamer is knus ingericht in een hedendaagse stijl. Erg romantisch allemaal, al smeekt de tekst op de hoofdkussens toch nog eens beleefd “Plus d’amour, s’il vous plaît!” Het is maar een woord.

De grote troef van het hotel is evenwel hun gastronomisch restaurant. Chef Sebastien tovert er het ene topgerecht na het andere uit zijn koksmuts tevoorschijn, terwijl Sandrine met flink wat fingerspitzengefühl de bediening in de zaal voor haar rekening neemt. Gastronomiegids Gault&Millau bekroonde ‘Le Clos de la Prairie’ dan ook terecht met een uitstekende 12/20! Het verfijnde driegangenmenu varieert volgens het seizoen. Per gang krijg je de keuze uit twee gerechten. Je blijft er best wel hooguit één of twee keer dineren tijdens je verblijf, wens je niet een ganse week hetzelfde te moeten eten. Het menu verandert immers maar af en toe doorheen het jaar eens. Maar dat zorgt er nu juist voor dat chef Sebastien zijn gerechten steeds tot in de perfectie weet te boetseren. Wij worden tijdens onze enige avond ter plaatse alvast culinair van onze sokken geblazen. Als amuse bouche presenteert Sandrine ons een dreupelglaasje met courgetteroomsoep, vergezeld door een gebakken scampi op een kasseistrook van courgetteblokjes. Na deze smakelijke introductie zet ik door met een tataki van rundsvlees, een waar schilderij qua presentatie en nog eens overheerlijk op de koop toe. Bij het hoofdgerecht explodeert de bom in m’n mond dan helemaal. Oorzaak? De kabeljauw op een bedje van seizoensgroentjes, overgoten met een sausje van citroengras en bedolven onder een schuimpje van geen flauw idee wat. Maar één ding weet ik zeker: het is iedere hap van begin tot einde waard! Een bolletje sorbet maant vervolgens de maag eventjes tot kalmte, het zogenaamde ‘pré-dessert’, om erna dan in stijl te eindigen met de real stuff: een schilderachtig dessertbord, rijkelijk gevuld met bavarois van citroen en aardbei, huisgemaakte sorbet en verse aardbeien. Eén woord: Wauw! Ook een dikke pluim voor Sandrine trouwens, die er met hart en ziel voor zorgt dat iedereen het steeds helemaal naar z’n zin heeft. Tussendoor maakt ze zelfs nog even tijd om gezellig wat met de gasten te keuvelen. Topservice in het kwadraat!

Ook het ontbijt de ochtend nadien is er één van de bovenste plank. Eigenlijk zijn we nog vijf minuten te vroeg wanneer we het restaurant opnieuw binnen huppelen, maar Sandrine ziet het door de vingers. Alles staat immers klaar op tafel! Tal van zoetigheden, zoals een mandje vol ovenvers brood en viennoiseries, een stapeltje minipannenkoeken en een koppel confituurpotjes, doen ons instant watertanden. Een saté van kiwi met ananas en een glas versgeperst fruitsap de man bezorgen het ontbijt verder een gezonde toets. Sandrine komt ook nog even polsen of we geen versgebakken omelet wensen, een vraag die wij absoluut niet in de wind slaan. Een goed begin van een kakelverse dag, mijn gedacht!

‘Le Clos de la Prairie’ is idyllisch gelegen aan de rand van Gouy-Saint-André, een rurale gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais. In het dorp zelf valt er eigenlijk niet zoveel te beleven, maar in de ruime omgeving wel. Een kwartiertje rijden met de auto brengt ons tot bij de bekende Abdij van Valloires in Argoules, vooral gekend omwille van z’n weelderige tuinen: Les Jardins de Valloires. Erna tuffen we nog wat verder in westelijke richting, waar we op de Opaalkust botsen, om dan zuidwaarts af te zakken naar de beeldige Baai van de Somme. Het is misschien niet de Côte d’Azur of de Provence, maar het ligt tenminste wel maar op een boogscheut van België! Het hoeft immers niet altijd ver van huis te zijn.


Dit verblijf arrangeren

Een tweepersoonskamer heb je al vanaf 120 Euro per nacht, inclusief ontbijt. Voor het gastronomisch driegangendiner betaal je nog eens 50 Euro per persoon, wat ons inziens een zeer mooie prijs is voor de kwaliteit die je in ruil krijgt. Dranken zijn hierbij niet inbegrepen.

  ‘Le Clos de la Prairie’ ligt op zo’n 200 km van Brugge (via Calais, ± 2,5 uur rijden), en op iets meer dan 200 km van Brussel (via Rijsel, ± 3 uur rijden). Het hotel beschikt over een gratis privéparking, die ’s nachts met een elektrisch bediende poort van de straat afgesloten wordt. Ter plaatse is een auto een must, gezien de afgelegen ligging.

leclosdelaprairie.comMeer in de buurt

0 reacties op “Le Clos de la Prairie

Geef een reactie