Dagje congé Ontspan mee Wellness

Puur genot bij Thermen Katara

Een ontspannen dagje bubbelen in het Waaslandse Belsele

België / Waasland / Belsele


In Belsele, een Oost-Vlaams dorpje tussen Lokeren en Sint-Niklaas, schuilt een wondermooi wellnessdomein dat werkelijk alles in huis heeft voor een heerlijk dagje kuren in alle sereniteit. Zwerf mee door een ruim aanbod van sauna’s, zwembaden en culinaire goocheltrucs, en vertroetel je innerlijke zelve tot in het uiterste puntje ervan, zonder dat er ook maar iemand achter je aanzit. Zelfs het laatste vonkje stress in je lijf wordt er meteen tot een spanningsloos bestaan geaard, dankzij de therapeutische abracadabra van Thermen Katara.


De naam ‘Katara’ staat borg voor drie kernbegrippen die ze bij de thermen hoog in het vaandel dragen: ‘Katharos’ is het Griekse woord voor ‘rein’, ‘zuiver’ en ‘puur’, ‘kéthar’ is dan Syrisch voor ‘kroon’ en in Polynesië verwijst ‘Katara’ dan weer naar de warmte van de zon. Een kroontje bij aankomst krijg ik helaas niet, maar de attente medewerkers trachten hun gasten er niettemin royaal in de watten te leggen. De warmte van de zon is vandaag gelukkig wél van de partij. De ligzetels in de uitgestrekte tuin smeken mij alvast om rijkelijk belegen te worden. Een groot deel van het ‘wellness-wel-en-wee’ bij Thermen Katara speelt zich trouwens in openlucht af, met de weidse tuin als epicentrum.

Een handvol sauna’s regeert er met trots over het frivole koninkrijk van Thermen Katara. Twee ervan huizen in het hoofdgebouw: De Panoramasauna gunt je tijdens het zweten een cinemascopische kijk op de tuin met het beeldige buitenzwembad, terwijl de achthoekige Arabische sauna de sfeer van het Midden-Oosten even naar Belsele teleporteert. Er is binnen ook nog een infraroodsauna, maar aangezien die niet in een afgesloten ruimte hokt, valt die eigenlijk niet echt onder de categorie ‘sauna’. Het is evenwel een ontspannen broeihaard van infraroodlampen die je huid er heerlijk doen gloeien als eieren in een vogelnest. De drie andere warmtewalhalla’s bivakkeren in de tuin: In de Japanse sauna waan je je er door de fel belichte fotomuren te midden van een Japanse kersentuin, De Finse sauna dan is met zijn wulpse temperatuur van 85°C de heetste in het complex en mits enkele tegelsprongetjes over een kabbelend, artificieel riviertje hop je zo de Thaise opgiettempel in, de grootste sauna van de thermen. En men zit absoluut niet stil bij Thermen Katara. In de loop van 2021 wordt de Katara-catalogus namelijk nog verder aangedikt met nieuwe ‘speeltjes’, goed voor nóg meer ontspanning!

“Vervolgens laat hij of zij het volbrachte huwelijk van hete lucht en stoom met een handdoek de zaal rond walsen, tot ook de laatste porie in je lijf de handdoek in de ring werpt.”

Zowel de Finse als Thaise sauna vormen op geregelde tijdstippen het toneel van heilzame opgietsessies. De saunameester jaagt daarbij eerst de luchtvochtigheid pijlsnel de hoogte in door water en geparfumeerd ijs al sissend op de gloeiendhete oven te laten verdampen. Vervolgens laat hij of zij het volbrachte huwelijk van hete lucht en stoom met een handdoek de zaal rond walsen, tot ook de laatste porie in je lijf de handdoek in de ring werpt. Nog meer stoom vind je in de hamam, aka het Turks stoombad. Je kan hier ook tweemaal daags intekenen voor een intense scrubsessie van maar liefst veertig minuten lang. Dit zuiverende ritueel bestaat uit een drieluik van een lichaamsscrub met Dode Zee-zout en arganolie, een seizoensgebonden verzorgende lichaamspakking én een voedend en hydraterend gelaatsmasker. Resultaat? Een fluweelzachte huid en een hoofd dat zo licht als een pluimpje aanvoelt.

Na de warming up volgt dan traditiegetrouw de afkoelingsfase. Blus je lichaam na een zwoele saunabeurt met wat verpulverd ijs uit de ijsfontein aan de Thaise opgiettempel. Of dompel je in de tuin even onder in de wisselbaden, door eerst door ijskoud en meteen erna door warm water te waden. Dat stimuleert de bloeddoorstroming en is nog eens gezond voor de huid ook. Verderop in de tuin kan je moedig baantjes trekken in het onverwarmde zwembad, al opteer ik zelf toch liever voor het verwarmde openluchtzwembad met zijn krachtige jetstreams, goed voor een verlossende rug- en nekmassage. De apotheose van het wellnessverhaal speelt zich af in één van de twee grote bubbelbaden in de tuin, waar je heerlijk in kan liggen sudderen tot je innerlijke geest helemaal gaar is. Langzaam opdrogen doe je op één van de talrijke ligbedden in de zonnige ligweide. Katara-kat Bambi patrouilleert intussen nieuwsgierig rond, om te checken of je het er wel helemaal naar je zin hebt. Bij minder goed weer staat er een gezellige lounge met knusse zetels ter beschikking van de gasten, om jezelf uitgeteld in neer te ploffen. Of ga binnen ontspannen aan de rand van het Romeins voetbad zitten, terwijl je je onderste ledematen in het hemels warme water doopt.

“De apotheose van het wellnessverhaal speelt zich af in één van de twee grote bubbelbaden in de tuin, waar je heerlijk in kan liggen sudderen tot je geest helemaal gaar is.”

We vissen onze voeten opnieuw uit het water om ze meteen weer onder tafel te schuiven bij het voortreffelijke restaurant van Thermen Katara. Na een sprankelend glaasje bubbels als aperitief kozen wij er voor een smakelijke lunch van gezonde biertapas op een houten plank, bestaande uit een royaal assortiment aan overheerlijke hapjes *. Jezelf tot in het uiterste puntje van je lichaam vertroetelen, daar hoort nu eenmaal ook wat culinaire verwennerij bij.

Thermen Katara blinkt uit in kleinschaligheid, wat van het wellnessdomein een erg overzichtelijke Tuin van Eden maakt. En toch beschik je er over een batterij aan faciliteiten voor een hele dag luilekker niets doen, zonder je daarbij ook maar een seconde te vervelen. Benieuwd naar wat ze voor ons in de loop van 2021 in petto hebben. Thermen Katara kennende zal dat allerminst een kat in een zak zijn.

* Tip: Schrijf je in op de nieuwsbrief van Thermen Katara en ontvang speciaal voor je verjaardag keuze uit enkele verleidelijke aanbiedingen. Eén van die aanbiedingen is een gratis toegangsticket voor de jarige, indien vergezeld van minsten één betalende persoon (geldig tot één maand na de verjaardag). Thermen Katara trakteert je dan ook beiden op een sprankelend glaasje bubbels.


Een trip naar deze wellness arrangeren

Toegang tot de spa

Een dagje kuren bij Thermen Katara kost je 30,90 Euro per persoon, waarbij je onbeperkt kan genieten van de sauna’s, baden en rustruimtes. Indien je op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag pas ’s avonds na 18u plant aan te komen, betaal je 22,90 Euro per persoon. De thermen zijn dagelijks open tot 23u en op vrijdag en zaterdag tot 23u30. De opgietsessies in de sauna’s zijn vrij toegankelijk. Voor de scrubsessies in de hamam dien je ter plaatse aan de bar een ticketje te kopen (4,90 Euro per persoon), zolang de voorraad strekt. Thermen Katara presenteert eveneens een waaier aan interessante arrangementen met keuze uit verschillende soorten massages en behandelingsrituelen, waarvan sommige zelfs meerdere dagen beslaan (katara.be).

Je kan de titel van dit artikel letterlijk nemen, want de faciliteiten bij Thermen Katara worden in de regel naakt beleefd. Behalve op woensdag, dan is het complex exclusief toegankelijk mét badkledij. Er zijn geen aparte kleedhokjes en er is evenmin een opdeling tussen mannen en vrouwen. Omkleden doe je in één van de kleedhoekjes, waar ook de lockers zijn. Je kan eventueel ter plaatse aan de receptie badlinnen huren of teenslippers aankopen, mocht je daar zelf niet over beschikken. In het restaurant is het dragen van een badjas verplicht.


In de spa

Consumpties worden op je persoonlijk polsbandje geregistreerd en worden achteraf afgerekend bij check out. Spijtig genoeg zijn er geen waterfonteintjes in het complex. Voorzie dus zelf iets van water om je lichaam voldoende te hydrateren.


Erheen

Thermen Katara ligt langsheen de N70 tussen Sint-Niklaas en Lokeren. De autosnelweg E17 Gent-Antwerpen ligt op 2,5 km van het wellnesscomplex (afrit 13 Waasmunster). Er is gratis parking bij het wellnesscomplex.

Met het openbaar vervoer naar Thermen Katara reizen is geen evidentie. Buslijnen 21 (Lokeren-Sint-Niklaas-Meendonk), 22 (Lokeren-Sint-Niklaas-Hulst) en 23 (Sinaai-Sint-Niklaas-De Klinge) houden halt aan bushalte Belsele Malpertuuslaan, op slechts enkele tientallen meter van Thermen Katara (delijn.be).

Het station van Belsele ligt op één kilometer van Thermen Katara. Op weekdagen stopt er tweemaal per uur een trein in iedere richting, afwisselend van de IC-verbinding Kortrijk-Brussel-Sint-Niklaas en de S34-verbinding (Dendermonde-)Lokeren-Antwerpen-Centraal. In het weekend en op feestdagen is dit slechts eenmaal per uur door stoptreinen van de S53-relatie die van Gent-Sint-Pieters naar Antwerpen-Centraal sporen (nmbs.be).


katara.be


COVID-19

Vanwege de coronacrisis gelden er extra gezondheidsmaatregelen bij Thermen Katara, als ze mogen openen uiteraard. Zo werd de capaciteit van de sauna’s tot een minimum herleid en dien je voor het gebruik van de hamam en de bubbelbaden een ‘slot’ van 15 minuten te reserveren per gezinsbubbel. Je kan je ‘slot’ aanvragen aan de receptie bij aankomst. De scrub- en opgietsessies zijn tot nader order opgeschort. Er worden als alternatief wel geursessies in de sauna’s georganiseerd, waarbij men water, ijs en etherische oliën op de hete stenen strooit zonder de daarbij ontstane dampen in het rond te wapperen. De ijsfontein aan de Thaise opgiettempel is tijdelijk buiten gebruik. Aan de receptie, in de kleedruimtes en in het restaurant is het dragen van een mondmasker verplicht. Het is nu ook verplicht om je bezoek aan de thermen op voorhand te reserveren. Deze informatie blijft steeds onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in het beleid van de overheid.


Ontspan mee à volonté

0 reacties op “Puur genot bij Thermen Katara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: