Griekenland Reportage Stad UNESCO

Athene in een notendop: Voornaamste bezienswaardigheden

Al wandelend kennismaken met de Griekse hoofdstad

Welkom in Athene, Griekenlands driftige hoofdstad met een geschiedenis die trots kan terugkijken op duizenden jaren beschaving. De democratie, zoals we die tot op heden kennen, ontsproot op deze plek. Wereldvermaarde filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles brachten er revolutionaire wijsheden aan wal en de Olympische Spelen staken er na een pauze van maar liefst 1500 jaar opnieuw strijdvaardig van wal. Antieke relikwieën uit de Griekse Oudheid torenen er millennia na datum nog steeds fier boven de stad uit en in de smalle straatjes van de volkse wijken Plaka en Psiri heerst nog steeds die levendige sfeer van weleer. Weet je niet waar precies te beginnen? Wel, wij sommen de voornaamste bezienswaardigheden van Athene even voor je op, perfect te doen op één dag.

Last updated on februari 6th, 2024

Adembenemend, dat kan je in Athene ook wel al eens letterlijk nemen. Met dank aan de vaak rondzwermende smog die hier dag in, dag uit door het hectische verkeer de lucht wordt ingeblazen. Maar adembenemend zijn evengoed de stokoude monumenten die her en der als stenen dinosaurussen in de stad opdoemen.

De voornaamste bezienswaardigheden van Athene

De Akropolis, de ‘rockster’ van Athene

Zo zal de Akropolis je ongetwijfeld wel een belletje doen rinkelen. Of niet soms? Wel, die imposante tafelberg dus die als een enorme mainstage van een zomers festival hoog boven de daken van Athene oprijst. Antiquiteiten als de Tempel van Nikè, het Erechteion en ‘headlinerParthenon schitteren er als ware ‘rock-sterren’ op de oudheidkundige planken van de Akropolis. De ‘Rolling Stones’ hun tijd vooruit. Is het je eerste keer in Athene? Dan is een meet and greet met deze bejaarde idolen een must! Met de stenen monumenten op de Akropolis welteverstaan, niet met die andere ‘Stones’. De Akropolis van Athene pronkt sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Toegangstickets tot de archeologische site van de Akropolis kosten voor een volwassene tussen 13 Euro (laagseizoen) en 25 Euro (hoogseizoen). Je koopt je ticket best vooraf online, daar de wachtrijen aan de kassa’s ter plaatse soms ellenlang kunnen zijn.

Het parthenon op de Akropolis van Athene
Het Parthenon
Skyline van Athene
Zicht over Athene, met de Akropolis die boven alles uitsteekt

Plaka, Romeinse Agora & Monastiráki

Na de archeologisch aftrap op de Akropolis dribbelen we de wijk Plaka in, een charmante volksbuurt in de schaduw van de Akropolis. Bescheiden, witgekalkte huizen flankeren er als lukraak opeengestapelde legoblokken de kronkelende steegjes. Die steegjes zijn op sommige plaatsen zodanig smal, dat andere voetgangers kruisen soms een helse uitdaging vormt.

Na enig gehaasje-over met menig tegenligger bereiken we iets verderop de archeologische resten van de Romeinse Agora. De quasi nog volledig intacte Toren van de Winden is er één van de opvallendste monumenten. Dit achthoekige bouwwerk met meer dan 2000 jaar op de teller gaf zowel overdag als ’s nachts de heersende windrichting én de tijd aan. Dankzij een gigantische waterklok binnenin de toren werkte dit reuzenhorloge avant-la-lettre dan ook volledig onafhankelijk van de zonneschijn, dit in tegenstelling tot de meest geavanceerde zonnewijzers van die tijd.

Helemaal getikketakt door het hoogtechnologisch snufje uit de prehistorie dat de Toren van de Winden is, belanden we vervolgens op het drukke Monastirákiplein, hét toeristische hart van Athene. De Tzisdarakismoskee, ‘Tzami’ voor de vrienden, is nog een erfenis van de Ottomanen van weleer en domineert er na ruim drie eeuwen nog altijd stoer de hedendaagse agora. En de immer aanwezige Akropolis? Tjah, ook die is hier weer onmogelijk uit het zicht weg te denken.

Het Monastirákiplein in Athene, met de Tzisdarakismoskee en de Akropolis in de achtergrond
Het Monastirákiplein met de Tzisdarakismoskee en de Akropolis in de achtergrond
De charmante wijk Plaka in Athene, in de schaduw van de Akropolis
De charmante wijk Plaka, in de schaduw van de Akropolis
Pittaki Street met kleurrijke paraplu's in Psiri, Athene
De kleurrijke Pittaki Street: kunst of of kitsch?

Street art & bougatsa in Psiri

Onder een dak van kleurrijke paraplu’s door (kunst of kitsch?) huppelen we nu Pittaki Street in, en daarmee ook de levendige buurt Psiri. Het barst er van de bruisende bars en restaurants, terwijl de omliggende straten één grote kunstgalerij in openlucht vormen. Muren en poorten werden er kleurrijk beklad met oogstrelende street art, waardoor de ooit zo achtergestelde wijk nu weer helemaal opfleurt.

Het kloppende hart van Psiri is Plateia Iroon. Voor de beste bougatsa van de stad moet je op dit plein zijn, bij Bougatsadiko Thessaloniki (Μπουγατσάδικο η Θεσσαλονίκη). Voor alle duidelijkheid: Nog steeds in Athene, niet in Thessaloniki, Griekenlands tweede grootste stad. Bougatsa is een zoet of hartig, knapperig gebakje van filodeeg, gevuld met griesmeelpudding, kaas of zelfs gehakt. Het wordt meestal als ontbijt geserveerd, hoewel ieder moment van de dag eigenlijk wel geschikt is om deze lekkernij met veel smaak naar binnen te spelen.

Bougatsadiko Thessaloniki in Athene
Bougatsadiko Thessaloniki
Veel bruisende bars en oogstrelende street art in Psiri, Athene
Veel bruisende bars en oogstrelende street art in Psiri
Street art in de levendige wijk Psiri, Athene
Street art in de levendige wijk Psiri

Via de Central Market naar het Central Park van Athene

Likkebaardend flaneren we verder naar de Varvakios Agora (Βαρβάκειος Αγορά), de centrale markthal van Athene. Er heerst een bedrijvigheid van jewelste onder het metershoge zadeldak. De verkopers doen er alvast hun uiterste best om met menig geroep hun verse vleeswaren, vis, groenten en fruit aan de Griekse man te brengen.

Langsheen de Athínas, de ruggengraat van Athene die Monastiráki met Omónia verbindt, bereiken we dan Plateia Kotzia. Op dit rechthoekige plein vertoeft het stadhuis van Athene, net zoals ons hotel: Grecotel Pallas Athena. Na enig gekronkel doorheen de gezellige winkelstraten komen we dan uit op de Nationale Tuin, zeg maar het Central Park van de Griekse hoofdstad.

De Varvakios Agora, de centrale markthal van Athene
De Varvakios Agora, de centrale markthal van Athene
De Nationale Tuin van Athene met het okerkleurige Zappeion
De Nationale Tuin met het okerkleurige Zappeion

We wandelen de oase van groen binnen onder een kruin van paars gebladerte, tot bij het okergele Zappeion. Dit statige gebouw werd aan het einde van de 19e eeuw uit de grond gestampt om te fungeren als schermhal tijdens de allereerste moderne Olympische Spelen, in 1896. De eer van gaststad viel toen Athene te beurt, nadat er anderhalf millennium lang nergens ter wereld nog Olympische Spelen georganiseerd waren.

Nét buiten de Nationale Tuin glundert overigens nog zo’n veteraan uit die Olympische tijd: Het Panathinaikostadion. Deze ovale arena met marmeren tribunes vormde in 1896 onder andere het toneel voor de openingsceremonie van de spelen. In tegenstelling tot het Zappeion was dit stadion geen nieuwbouw, maar eerder een reconstructie van een ouder stadion dat zo’n 2200 jaar eerder al op deze plaats gebouwd werd. Dat verklaart dus de klassieke architectuur van dit machtige monument.

Panathinaikostadion in Athene
Het Panathinaikostadion

Het Sýntagmaplein, hét politieke hart van Griekenland

Vanaf het stadion werpen we de speer nu weer in de andere richting. Terug doorheen de weelderige Nationale Tuin zetten we de eindsprint in naar het Sýntagmaplein, hét politieke hart van Griekenland. Je zal het hemelsbrede parlementsgebouw op dit weidse plein ongetwijfeld nog wel herkennen uit de nieuwsbulletins. Van tijd tot tijd vormt dit symbool der Griekse macht namelijk het decor voor een zoveelste demonstratie. Geen zeldzaamheid hier, sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2010 en de daaruit voortvloeiende besparingsrondes. Vandaag gelukkig geen betogers, maar wél een wilde staking bij de metrobestuurders… De vakbondsactie zadelt de stad nu helemaal op met een verkeersinfarct. Jawel, nog erger dan anders.

Het zal de Evzonen van dienst alleszins worst wezen. De Evwat? De Evzonen, de erewachters met hun merkwaardige uniforms die er, in een gedisciplineerde pose zo stijf als een Dorische zuil, trouw het parlement bewaken. Telkens op het uur komen ze elkaar met de nodige egards aflossen voor een koffiepauze. Hun benen zwieren ze daarbij als driftige molenwieken van onder hun rok de lucht in. De ene arm zwiert dan synchroon mee, terwijl de andere stokstijf het geweer ondersteunt zonder het van schouder te veranderen. Geen idee trouwens of dat vuurwapen effectief geladen is, maar de ceremonie vormt alleszins een schot in de roos ter besluit van deze boeiende kennismakingstocht door Athene. Kalispèra, Athèna!

Griekse parlement op het Syntagmaplein in Athene
De Evzonen houden stokstijf de wacht voor het Griekse parlement

Koffers pakken en wegwezen

Erheen

  • Zowel Aegean Airlines als Brussels Airlines onderhouden vanuit Brussel meermaals per dag een rechtstreekse verbinding met de internationale luchthaven van Athene.
  • Ook Ryanair vliegt naar Athene, maar dan vanuit Charleroi. De vluchtduur bedraagt ongeveer drie uur.

Van de luchthaven naar het centrum

  • Vanaf de luchthaven van Athene spoort metrolijn 3 in zo’n veertig minuten tijd naar het centrum (o.a. Sýntagma en Monastiráki)(athenstransport.com).
  • Buslijn X95 bolt in dezelfde tijdspanne naar Sýntagma (athensairportbus.com).

Vervoer ter plaatse

Om de beschreven wandeling aan te vatten kan je optioneel metrolijn 1 tot Akropoli nemen. Van hier is het nog een kleine kilometer tot aan de toegang van de Akropolis, die zich aan de westelijke zijde van de berg bevindt.

Het eindpunt van de wandeling ligt vlakbij metrostation Sýntagma (lijnen 2 en 3). Je kan ook gewoon alles te voet doen, gezien de binnenstad van Athene betrekkelijk compact is. De drie metrolijnen in Athene bedienen minstens twee van de drie belangrijke metrostations in de stad: Omónia, Sýntagma en Monastiráki.

De metro kan verder vooral nuttig zijn om je naar de luchthaven (lijn 3) te verplaasten of, indien je per ferry doorreist naar de Griekse eilanden, naar de haven van Piraeus (lijn 1). Houd alleszins wél rekening met frequente stakingen. Een taxi bemachtigen is op dat moment dan ook geen evidentie, spreken wij uit ervaring.

Meer info over het openbaar vervoer in Athene: Athenstransport.com

Beste reisperiode

De zomers kunnen broeierig heet zijn in Athene. Bezoek je de stad toch in deze periode, begin dan ’s ochtends allereerst met de Akropolis. Niet alleen ontwijk je zo de loden zon op dit schaduwarme plateau, maar ben je vaak ook nog de hordes toeristen voor. Zeker wanneer er een kolossaal cruiseschip in de haven van Piraeus aangemeerd ligt, kan het er behoorlijk druk worden. Zorg in elk geval voor voldoende bescherming tegen de vaak brandende zon.

Waar logeren in Athene?

Blijf gerust nog wat langer in Athene! Wij sliepen bij Grecotel Pallas Athena, een kunstzinnig vijfsterrenhotel met het Atheense stadhuis als hun buren. Hartje Athene dus. Of ontvlucht de stad en zoek de rust van de Atheense Rivièra op, de fraaie zuidwestkust van het Attica-schiereiland.

Grecotel Pallas Athena

Grecotel Pallas Athena is zowel een wondermooi boutique hotel als een merkwaardige kunstgalerij tegelijkertijd, in hartje Athene. Overal in het hotel zijn er moderne meesterwerken te vinden: van de lobby, over de wandelgangen en de 63 individueel ingerichte kamers, tot in de bar en het restaurant. Van tijd tot tijd worden hier zelfs heuse tentoonstellingen georganiseerd.

De naam van het hotel vormt dan ook een mooie knipoog naar haar creatieve inkleding. ‘Pallas Athena’ was in de Griekse mythologie namelijk niet alleen de beschermgodin van de Griekse hoofdstad, die ze ook haar naam gaf, maar tevens die van de handwerklieden én de kunstenaars. De vele kunstwerken in het hotel zijn hier dus zeker en vast in goede handen.

Metrostation Omónia (lijnen 1 en 2) op 100 meter / Metrostation Monastiráki (lijn 1 en lijn 3 naar de luchthaven) op 700 meter.

Bus Citysightseeing Athens (Halte Kotzia Square) recht tegenover het hotel.

St. George Lycabettus

Dit lifestyle-boetiekhotel in Athene schurkt intiem aan tegen de steile hellingen van de Lycabettusheuvel. St. George Lycabettus ligt op die manier misschien niet erg centraal in de binnenstad, maar haar ligging nabij de bruisende wijk Kolonaki met z’n vele bars en restaurants zorgt ook al voor het nodige vertier in de buurt. Het Syntagmaplein bevindt zich desalniettemin op hooguit een kwartiertje wandelen.

Het paradepaardje van dit eigentijdse vijfsterrenhotel is toch wel het panoramische dakterras met bar, restaurant en zelfs een rooftop pool. Vanaf hier geniet je met volle teugen van wat met voorsprong het mooiste zicht over de stad en haar Akropolis is.

Overtuigd om dit unieke hotel te boeken? Vermijd dan alleszins de standaardkamer (met de veredelde naam ‘Courtyard Atrium’), daar je uitzicht in dat geval beperkt is tot een saaie gevel. Ga dan eerder voor een boutique-kamer, die een balkon met (zijdelings) zicht op de Akropolis garandeert.

Metrostation Evangelismos (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ) op 700 meter (lijn 3 tussen centrum van Athene en de luchthaven).

City Sightseeing Athens

De rode ‘Athens Line’ van City Sightseeing Athens beschrijft met open ‘Hop on hop off’-dubbeldeksbussen een lus doorheen het centrum van Athene, langsheen het gros van de monumenten die je ook tijdens de beschreven wandeling passeert. De bus volgt echter voornamelijk de grote, vaak lelijke corridors van de stad en staat ook regelmatig vast in de file. Te voet is dus meestal nog de snelste en tevens mooiste manier van verplaatsen in de stad.

De oranje ‘Riviera Line’ verbindt op haar beurt het centrum van Athene (Halte Melina Merkouri / Plaka, tegenover de Tempel van Zeus) met Vouliagmeni, in de Atheense Rivièra. Deze interessante lijn passeert onder meer langs de verlaten Olympische site uit 2004 en volgt verder voor een groot deel de kilometerslange kustboulevard die de Golf van Egina aftast.

Meer info: citysightseeing.gr

Eten & drinken in Athene

Restaurant Vassilenas

Restaurant Vassilenas is een stijlvol restaurant dat Griekse specialiteiten met een moderne twist serveert. Het restaurant ligt iets buiten de binnenstad, ver weg van de toeristische massa’s, maar slechts één metrohalte van het Sýntagmaplein verwijderd. Of 20 minuten te voet.

station Evangelismos (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ)(lijn M3 naar ‘Airport’)
vassilenas.gr/en

Dakterras Winkelcentrum Public

Insider Tip: Ga eens iets drinken op het dakterras van het winkelcentrum Public, op één van de hoeken van het Sýntagmaplein. Het café op zich is niet zo speciaal, maar je geniet er wel van een exclusief uitzicht over het Sýntagmaplein met het parlementsgebouw op de achtergrond, dat ’s avonds overigens sfeervol verlicht wordt.

Metrostation Syntagma (Σύνταγμα)

Zicht over het Sýntagmaplein en het prachtig verlichte Griekse parlement, vanaf het dakterras van het Public winkelcentrum

Deze trip combineren

We combineerden dit blitzbezoek aan Athene ook nog met een ontspannen verblijf aan de Atheense Rivièra.

3 reacties op “Athene in een notendop: Voornaamste bezienswaardigheden

Ontdek meer van Op Congé met Xavier

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder